Kiss ma nemoj se živcirati za posjedanje, djeca se sama posjednu u 8 mj, i to najčešće iz četveronožnog stava, rijetki su koji se posjednu iz leđnog pa trbušnjacima gore.A da probaš organizirati, kada ti budeš išla u bolnicu, da se povede i Adrijan pa da ga vidi neuropedijatar ili fizijatar ili terapeut, pa da vide da li on dobro napreduje. Nije da ti pametujem, znam da ti je teško, ali da se ti osjećaš mirnija.Meni se čini da on dobro napreduje, počeo je sam po malo puzati, a nisi ga to vježbala, i da će sve nekako svojim tokom dobro proći.Drži se
Tanja ma nisam ja ništa loše mislila kada sam spomenula Jerka i vojničko puzanje. Takav način kretanja je normalan, neka zdrava dijeca samo tako i pužu.,nekima je to predstadij prije klasičnog puzanja.Postoje i vježbice za vojničko puzanje, iako je upitno da li djecu s motoričkim problemima učiti vojnički puzati, jer to im omogući kretanje i oni su zadovoljni, i pogotovo ako im je problem s rukama ili nogama ili oboje, neće se dignuti na sve četiri.Treba procijeniti,kao što rekoh za Jelenu to ne bi bilo dobro.Kada ju vidim da pokušava izvesti nešto u stilu vojničkog puzanja, dodam joj igračku, samo da ne pokušava dalje.Ali zato ako do nečega ne može, odmah tuli.
Ja sam danas postavila stazu od puzzla preko cijelog hodnika, i idemo na veliko snimanje za sutra.Već mi je jučer slabije tačkala, bila je sva nervozna, cendrava, pa ju nisam niti forsirala. Probamo danas ujutro, koma, desnom rukom napikava, ko paraliziranom. Probam ruku, dosta je povišen tonus, probam stopala tonus povišen.Budila mi se 15 puta po noći.
E sada ili idu zubi, ili neka boleština, ili ju muči ciklona. Zvala sam terapeuticu, veli da nije od tačkanja, pogotovo zato kaj je dobro išlo, i da kada se tonus normalizira da će opet biti dobro.Danas skroz poštedno vježbamo, samo razgibavamo ruku, i eventualno vrlo malo probamo tačkati.Živimo malo ko bebe nevježbači, puno se nosamo, idemo u goste

.Puj, puj hipertonusu.Držite nam palčeve da sutra dobro odradimo. Hmm, ne smijem niti reći da sam ujutro prvo psovala ( ja nikada ne psujem na glas, samo u sebi, dobro dijete

), onda sam bila ljuta, pa onda plakala, onda zvala fizio pa me ona smirila.

. Eh da je toplije, otišla bi u Zadar, pa malo sjela kraj mora,pa da mi maestral malo ohladi mozak, ovako od juga i bure nema tog efekta.