Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.
Tema je zaključana

Re: VJEZBACI-2010-III

04 ruj 2010, 11:45

Pogledala sam videa i oba hodača su su skroz dobra. Adrijan s onom jednom rukicom malo hvata ravnotežu ali kad se učvrsti bit će to za pet. Toma je da malo drži noge široko ali momak je tek počeo, svi počmu hodati široko to je posve normalno, skupit će mu se noge same od sebe. Ma odlični su obojica. Niko nije počeo hodati skroz savršeno a kad gledaš možeš naći greške i kod nas odraslih rijetko tko ima baš savršen hod, svako ima neki svoj stil hodanja, zato mame opustite se i uživajte u svojim malim hodačima.
Noemi dobro došla natrag, Roka ti je sve rekla, samo tako nastavi.
Mi od sljedećeg tjedna startamo opet po starom režimu vježbanja. Svi su se vratili sa godišnjeg i krećemo u nove pobjede.
Pozdrav!

06 ruj 2010, 09:57

noemi2010 je napisao/la:uglavnom stavlja ruke u usta i igračke u usta, mislim da je taj dio ok.. i nogu stavlja usta, samo lijevu hvata sa obje ruke u tura je u usta, desnu ulovi sa desnom rukom ali ju ja guram u usta... asimetrija vjerojatno i tu prisutna...

pa super, ja sam tebe skužila da ne stavlja ruke i igračke u usta. A ona stavlja već i nogice. Stavljaj joj tu nogicu koju ne gura u usta, ali sigurno će ubrzo i to početi. I ako ti na škakljanje otvori šakicu, to je dobro, ne moraš ti svojom rukom otvarati ako ona reagira na škakljanje. Uvijek je bolje dobiti što više njihove samostalne aktivnosti. Najbolje za otvaranje šakica je da joj daješ igračke pa da ona sama otvara i hvata, ako zaostane palac izvuci ga. Loptice i bočice na koje mora široko otvoriti prstiće su najbolje.

Tanja svi smo se malo usporili preko ljeta. Ali zato sada krećemo dalje.Tko vam sad dolazi vježbati Vojtu?

Jelena pomalo stoji sama. Jedino me buni kada se ona sama podigne i pusti se da stoji, uvijek su joj nogice široko. Ako ju ja dignem pa stavim da stoji i namjestim noge, lijepo stoji s tako skupljenim nogama. Ne kužim zašto i sama ne zauzme takav stav. I kada smo vani u parku, ( tad ima cipele na nogama) lijepo usko stoji, i puno lijepše hoda držeći se uz nešto ( penjalice, klupe) nego doma uz namještaj. :dunno Da li ju cipelice drže, pojma nemam. Budem doma probala obući cipele pa da vidim rezultat.
I naučila je reći riba, jako lijepo kaže r, ne uspije joj baš uvijek ali baš me začudila. Zove i bratića Martin i susjedovog psa Berni. A lav kaže vav.Moj šogi ne zna reći l, i isto je kao mali govorio vav. Baš me začudio taj lijepi r, bratić ima 4 godine i još ga ne zna izgovoriti.

07 ruj 2010, 14:48

Ku-kuc, di ste curke ?

Evo mi danas bili u poliklinici Helena. Profa je super, UZV bubrega joj je dobar. Moramo dalje piti antibiotike radi profilakse. Sobzirom da su upale bile bez temperature, a kako postoji sumnja da je možda E. coli pokupila na bazenu, dok je išla na bebe-ribe, i ako sljedeće 3 urinokulture budu sterilne ,ne trebamo raditi cistografiju. Naravno ako i dalje bude prisutna bakterija ne gine nam pretraga. I kod njih nema mjesta tako da ćemo morati ići na Klaićevu. Barem prvi puta.
Nisam niti znala, veli mi danas mama da je moja sister u dobi od dvije godine morala raditi tu pretragu, i da su je 4 tehničara držala koliko se ritala i derala. Budući da postoji nada da se izvučemo, obasjalo me sunce. Rekla mi je da do druge godine , niti ju ne pokušavam odviknuti od pelena, jer je prerano, a i kod djece s kašnjenjem motorike, i kontrola sfinktera dođe malo kasnije. To pišem jer me mama jućer uvjeravala da ju moram početi skidati s pelena. Ja sam s 14 naučila kontrolirati sfinktere, i rekla prvu rečenicu. Draga moja mama, ja mislim da je ona zbrkala mjesece, ili sam ja bila vunderkind.

07 ruj 2010, 15:58

Roka, kak tvoja Jelena brblja, ne kasni ni ona za tobom, svaka joj čast, već joj i "r" ide, to je fakat rano! A za pelene, pa to svi pričaju kak smo se mi odvikli brzo, pa valjda i jesmo na silu, jer se mamama nije dalo prati više one pelene :lol . Jest da je onda bilo pišanja u krevet tam do pol osnovne (nisam ja ali znam jednu :-), ali nema veze. Mene je isto majka već pilala za te pelene, ko da nemam drugih briga. Držimo fige da nalazi budu uredni!
Ja sam saznala da u Vž ima 2 put tjedno po sat vremena igraonica za djecu s PP, i da je teta defektologica super, pa razmišljam da počnemo hodati, da se malo socijalizira, a i da me ta teta upozori ako uvidi još kakve probleme kod Majči. Meni je teško procijeniti kad mi je jedino dijete, a i ništ ne priča pa me brine da mi nešt još ne promakne u njenom ponašanju...

07 ruj 2010, 19:48

bok cure

moj se mali počeo puštati sam. ispruži rukice ispred sebe (kao da mjesečari) i krene u ništa tj ne ide do ničeg već hoda u prazno.
napravi korak, dva i spusti se i dalje puzi.
koliko sam gledala (u cipelicama je) čini se sve ok, i širina nogu, i stopala....
ako uskoro krene na "duže" staze snimim i stavim.

danas sam mm zaboravio naručiti za vježbe u četvrtak :angry

07 ruj 2010, 20:27

dragi vježbači, evo i nas k vama, evo šta kaže teta fizijatar:

U supinaciji nestabilan, obilne spontane motorike u stadiju semifleksije. Desna ruka više zatvorena u šaci. Postavlja rukice u usta, lijevom rukom prinese desnu u usta. Zauzima položaj na boku, spontano se rotira na trbuh, ne oslobađa rukice. U pronaciji oslobađa disajne puteve, nema oslonca, pogotovo na desnu ruku, nogice podiže. U vertikalnoj suspenziji obrazac semifleksije, glavu zadržava na nivou trupa, kifotičan stav. U trakciji početno zaostajanje glave i desna strana nije u fleksionoj sinergiji. Tonus nesimetričan, lako hiper na desnoj strani. TR življi diskretno na desnoj ruci.
TH. preporuka NR vježbe po Vojti......

tako da ja u ponedjeljak zovem za termin za vježbe i odoh lagano u vježbače.... i pola ovih stvari ne kontam šta znači ni koliko je to ozbiljno...ak mi netko može pojasnit...

07 ruj 2010, 22:12

Draga mrcinela, dobrodosla u svijet vjezbaca. Nadam se da necete dugo boraviti. Nisi napisala koliko je dijeye staro pa je tesko pricijeniti koliko je stvar ozbiljna. Nakaz koji si napisala opisuje sto sve tvoje dijete radi i kako to radi. Nisam medicinat, nego mama fjevojcice koja ima izrazitu asimetriju pa ponesto od svega kuzim. Ono sto nije dobro u nalazu je da ti dijete ima asimetriju, sto znaci da obje strane tijela ne funkcioniraju jednako. Djeca moraju imati simetricnu motoriku sve do negdjw terece godine. Dobro je da sw dijete rotira iako vidim da nakon rotacije ne izvlaci ruke kako bi se na njih oslonilo. Prepuruka za vojta vjezbe stoji iako nisam sigurna moze li se stvar dovesti u normalu samo vojtom. Da li te fizijatar uputio kod neyropedijatra? Bilo bi dobro napraviti i taj pregled da se sazna o cemu se zapravo radi. Nemoj cekati s narucivanjem na vjezbe. Sto prije pocmete, sanse za oporacak su vece. Ono sto iz nalaza vidim je da je ruka zahvacena vise nego noga, sto je losija varijanta jer je motorika ruke kompliciranija. Ne znam tko potpisuje nalaz jer je i to vazno. U svakom slucaju, ne prepustajte stvar slucaju jer asimetrija nije nista.

07 ruj 2010, 22:13

Sorry za tipfelere. Valjda ces skuziti.

07 ruj 2010, 23:39

Mrcinela :mah . Ja ću ti " prevesti" nalaz da znaš što to znači. No kako martina mama kaže , zaboravila si napisati koliko je dijete staro. I da li ste radili UZV, te kakva vam je tu dijagnoza.

Položaj u supinaciji je položaj na leđima. Znači dr počinje opis morotike opisujući ležanje na leđima. Kada se dijete rodi prirodniji mu je položaj na trbuhu nego na leđima. Zato u početku dok leži na leđima puno mlatara rukama i nogama, to se zove spontana motorika, ne leži simetrično. I to je do određene dobi normalno. S vremenom, kako napreduju reakcije uspravljanja, djete je sve stabilnije u položaju na leđima, manje je te spontane motorike, više voljnih pokreta.Kod tvog djeteta još je prisutan taj nestabilno leđni položaj uz mlataranje rukama i nogama, koje su blago savijene u laktovima i koljenima ( to se zove semifleksija).

Poslje 2 -3 mj, palac bi sve manje trebao biti zatvoren u šaci. Kod vas je češće zatvoren desno- što upućuje da je oštećenje ( krvarenje ili ishemija) bilo lijevo ili ako je obostrano više izraženo lijevo.

Koordinacija oko-usta-ruka( laički rečeno stavljanje ručica u usta) se uspostavlja negdje oko 3 mj, sad baš mi nije iz nalaza jasno da li obje stavlja u usta, ili si lijevom stavi desnu u usta.

Rotaciju do boka 90% djece usvoji negdje oko 4 mj, a rotaciju s leđa na trbuh oko 5-6 mj. Sad valjda je rotacija ispravna ako dr dugačije nije napisala. Ne navodi da li se rotira podjednako u obje strane. To malo prouči, pa da znaš reći na vježbama. Znači, da li se podjednako rotira i preko lijevog i desnog boka.
Prilikom rotacija trebao bi oko 5 mj samostalno izvući rukice, što tvoj još ne radi.

pronacija je stav na trbuhu, tj ležanje na trbuhu. Tvoje dijete oslobađa dišne putove, to je radnja na razini novorođenčeta. Ne opisuje da podiže glavicu. Da li može bar na sekundu dvije podignuti glavu od podloge.

Nadalje navodi da nema oslonca, ali ne navodi gdje nema oslonca na podlaktice, laktove. Dijete od dva mj se oslanja na podlaktice, s 3 mj se oslanja na laktove

Vertikalna suspenzija i trakcija su takozvani položajni refleksi, laički rećeno pokusi kojima se dijete dovodi u određeni položaj pa se promatra odgovor tijela i ekstremiteta.Kako je tebi opisana vertikalna suspenzija neke stvari odgovaraju dobi 0-6 mj( kifotičan trup) druge oko 4 mj ( glava u razini trupa, ekstremiteti lagano savijeni). Teško je reći samo iz opisa na koju je fazu dr mislila.
Trakcija je pokus kada se dijete iz ležećeg povlači u sjedeći stav.U dobi od 3-6 mj glava bi trebala pratiti trup cijelo vrijeme testa, dakle biti u ravnini s leđima a ne visiti straga, i nogice bi trebale biti savijene u kuku i koljenu. Kako dr opisuje, glava djelomično prati trup.A desno se vidi asimetrija, nogice je vjerojatno malo više ispružena,a ne savijena kako bi trebala biti. što upućuje da je desna strana zahvačenija.

Povišen mišični tonus i živahniji refleksi( oni se ispituju neurološkim čekičem), opet upučuju na oštećene središnjeg živčanog sustava lijevo, što se odražava na desnoj strani ekstremiteta.

Kad saznam koliko je bebica stara moći ćemo ti malo više pomoći i reći koliko je oštećenje. No u svakom slučaju treba vježbati. A vježbama se jako puno može napraviti.
Zadnja izmjena: roka470; 07 ruj 2010, 23:43; ukupno mijenjano 1 put/a.

07 ruj 2010, 23:42

mrcinela, dobro nam dosla!

Roka je tu da nam pojasnjava nalaze :) I da, cure pise vam na tickeru koliko je dijete staro - 3,5 mjeseca!

Nevenera, super da se poceo pustati i da ti se cini OK! :1

Roka, za slovo R nemam komentare. Koja pricalica! Ali to su cure ;)

I kod njih nema mjesta tako da ćemo morati ići na Klaićevu. Barem prvi puta.

Ma bit ce urinokulture OK, vidjet ces.
A mislim da se prvi put ide u Klaicevu zato sto oni rade tu pretragu samo UZV-om, a prvi put ju se preporuca raditi nekako drugacije (neke rtg zrake jesu u pitanju, ali ne znam detalje) pa mislim da zato morate u Klaicevu. Tj. ne morate ako se urinokultura popravi, a ako se i ne popravi idite obavezno na kateter za svaki slucaj prije te pretrage.

08 ruj 2010, 00:08

Mamin mačak je stari forumski mačak, pa sve uoči. Tj da je novi mali vježbač 3.5 mj star.

Pa samo da prvo utješim mrcinelu . S obzirom da se dijete već rotira, što je za tu dob napredno, ja sam mislila da ima oko 5-6 mj. Pa onda ostatak nalaza nije baš nešto naručito. No ako ima 3.5 to je onda druga priča. Položajni refleksi su relativno u skladu s dobi, osim navedene asimetrije. U potrbušnom kasni. No nije ni moja Jelena bila bolja od toga kada smo krenuli s vježbama u dobi od 2.5 mj. Isto nije dizala glavu, bila su zahvaćena sva 4 ekstremiteta, izraženije desno asimetrija ( krvarenje i ishemija 2 st, više lijevo). opistotonus, atetoidne kretnje, palac u šaci, položajni refleksi patološki...Eto danas sa 16 mj smo nadomak normalnom hodu. Na vrijeme si došla na vježbe, puno se da popraviti dok su tako maleni.

Mamin mačak, kod obje pretrage i MCUG i UZV cistografija se uvodi kontrasno sredstvo u mokraćni mjehur, i onda kada dijete počne mokriti snima se, pa se vidi da li postoji refluks, tj kod mokrenja da li se urin vraća natrag u uretere(mokraćovode) i prema bubregu ili ne. Samo MCUG( mikcijska cistouretrografija) se snima rentgenom, koji zrači, a ultrazvuk ne zrači. Ma nije meni toliko do zračenja, to je mala doza. Nego do pristupa pacijentu. Ja bi što manje traume za svoje dijete. Ono ljubazno i pažljivo osoblje. A to je u našim bolnicama kako na koga naiđeš. Ako bude morala ići na MCUG, onda tražim vezu od čistačice, preko sestre i tehničara pa do doktora. Samo da mi budu dobri prema Jelenku. Nevalja biti stara mama i još ktome dr. :mrgreen

Nevenera, čestitke za malog mjesečara. A bude i Jelena za njim uskoro, sve češće stoji i sve duže.

Jedino ima kauboj stil, pred dvoboj pištoljima, nogice široko, blagi čučanj, tj guza straga i malo povijen trup, a ruke u semifleksiji ( lagano savijene, ako ste čitale odgovor mrcineli) o odmaknute od tijela. Samo joj fali pištolj. A kako se igra sa svojim starijim bratičima, jednom im je uzela pištolj i pucala po nama, uperila lijepo prema mm i meni, i viče bam-bam i onda puše, kao da otpuhuje dim iz cijevi. To je pokupila od dečki u jedno popodne. :roll

08 ruj 2010, 09:09

Mrcelina dobro došla, Roka ti je sve super objasnila. Bebica je još dosta mala i ako se ne radi o nekom većem oštećenju da se to s vježbama sve ispraviti. Pokušajte započeti vježbe što prije možete, vojta metoda je dosta dobra za ispravljanje asimetrije, nadam se da će vam na kraju biti sve o.k.
Nažalost Roka niko nam ne dolazi vježbati Vojtu, ova terapeutica je jedina na ovom području koja je radi i do njenog povratka nema nikakve zamjene. Ja radim s njim mada moram priznat da mi i ne uspjeva baš uvijek, sad je već velik, baca se i neda, tako da reakciju nekad uspijemo dobiti a nekad ne. Malo sam ga sad i preko ljeta poštedila pa je i nismo baš vježbali ali evo sa hladnim danima smo opet više kući pa ćemo opet početi.
Super za Jelenu i slovo r, stvarno je napredna što se tiče govora, Jerko još ne može izgovoriti ni r ni l.
Nadam se da ćete se riješiti bakterije i izbjeći te pretrage, te urinobakterije znaju biti baš tvrdokorne i sakriju se tako da ih se nikako riješit, dobro da ste to otkrili i da se liječite.
Martina mama kako je Martina ruka sada, je li ima finu motoriku šake? Pitam jer Jerko ima isto hemiparezu kao posljedicu infarkta i također mu je više zahvaćena ruka nego noga, osobito prsti tako da uopće nema fine motorike, palac i kažiprst su mu uvijek zgčeni tako da kad i hvata rukom hvata cijelom šakom bez sudjelovanja ova dva prsta.
Bravo za Tina malog mjesečara.
Jerko ima upalu grla, pijemo antibiotik tako da ni ovaj tjedan ne vježbamo.
Pozdrav!

08 ruj 2010, 12:31

bebica ima 3 i pol mj. e ovako, meni je pedijatrica dala uputnice za UZV mozga i za fizijatra i rekla da joj se javim kad to obavim, a jučer me fizijatar pitala gdje mi je nalaz od neuropedijatra...a ja blijedo gledam... tako da sutra idem kod svoje s nalazima i da vidim šta sad...
i da, rotira se samo u jednu stranu i to tako da mu ruka ostane ispod...hvata objema rukama inače ali slabije desnom...nije da ju uopće ne koristi...
pozdrav svima i hvala na potpori i hvala Bogu što je stvorio tehnologiju i učinio da su nam informacije dostupne... :lol

08 ruj 2010, 16:19

Mrcinela najvažnije da si se ti zapisala za vježbe. neuropedijatar bude napravio UZV mozga, odredio kada će se raditi kontrolni ultrazvuci.Eventualno indicirati EEG, dati savijete o cijepljenu, ako bude bilo potrebno. Ponekad je kod neurorizične djece potrebno odgoditi cijepljenje, zbog opasnosti od febrilnih konvulzija ( fraza), ako je loš EEG. Sve češ to stići. Kada krečete na vježbe? Mi smo ti tu iskusne mame, tako da sve što ti ne bude jasno pitaj. Na vježbama dobro gledaj šta terapeut radi, pitaj sve što ti nije jasno. Maleni ti se bude jako plakao na Vojtu, tako da se moraš pripremiti na to. Iako kažu da što jače plače, da vježba bolje uspjeva. Meni se Jelena doma puno manje bunila na Vojtu, nego kod terapeutice.

Tanja šteta što nikog nema da te malo iskontrolira za Vojtu. Jesi razmišljala da odeš do Suzane Skočilić na Klaićevu? Spominjala si da idete na jesen ponovno na Goljak, pa da probaš dogovoriti termin da ona malo pogleda i sugerira nešto, dok se tvoja Vojta vježbalica ne vrati.

Fantasy nisam niti pitala kak Vojta sad funkcionira u našoj poliklinici? Za one koji neznaju i naša Vojta terapeutica je trudna. :dada . Ono kaj si spominjala igraonicu za djecu s pp u Vž, to mi se čini baš dobra ideja. Odlično da to vodi defektologica, pa može nešto novo sugerirati, Maja se bude družila s djecom, a ti buš se malo maknula od doma.

Mi smo danas kupili u Bambiju nove " cipa" ili ti cipele za Jelenu. Bila sam na sto muka, prošla razne dučane, i na kraju su mi se ove činile najprikladnije. Đon im je napred mekan i lako se savija, a odostraga na peti krut kao i sama peta cipele, tako da joj dobro drži nogicu. Njen problem je jako uska nogica, pa dosta cipela koje su mi se činile o.k. funkcionalno su joj bile jako široke. Vidjet ćemo kaj će reći naš strogi dr. Ako veli da ne valja, ide sa mnom u šoping, pa nek bira. :mrgreen . Inače terapija Jelenine infekcije će me koštati 500 kn na mjesec. 240 kn probiotik, jer inače od antibiotika ima proljev, i još 180 kn brusnica u kapima, koja ije dobra za ešerihiju.Pa ti budi bolestan. :ne I nema više povrata poreza na privatne račune doktora i lijekove.

08 ruj 2010, 22:46

Marcinela, s obzirom na dob, nije to los nalaz. Ostajem pri tome da je asimetrija u nalazu najlosiji detalj, ali nista nije nepopravljivo. Roka je pojasnila sve detalje. Da, male bebe placu na vojtu, ali vojta kratko traje. Ne znam ima li ovdje netko tko je radio samo vojtu. Da, i dobro je da beba koristi obje ruke. Vidim fa je jedna pomocna, ali najteze kod asimetrije je graditi svijest o losijoj strani. Nadam se da vas to nece zahvatiti. Moja cura, naime sa sest mjeseci nije znala da ima ruku, a kamoli da ju koristi. Zato mi dodje muka kad cujem asimetrija. Ako te zanima sto i kako dijete mora raditi u kojoj dobi, cirni na http://www.poliklinika.org. Tamo imas sve lijepo opisano. Pod iskustva roditelja imas i pricu o marti. Ne da te zaplasi, nego ohrabri sto se moze napraviti. Sretno i pisi nam.
Roka, a ti si medicinar?

08 ruj 2010, 22:52

Citam da pisete o cipelama. Ovim iz ducana jer vam ne trebaju ortopedske. Nitko nije spomenuo geox, a mi smo s njima tako zasovoljni. Imali smo puno njihovih modela i ne znam s kojima smo zadovoljniji. Probali smo razne marke, ali u geoxicama marta je uvijek najbolje hodala. Na zalost, u splitu su nam zatvorili ducan i nema ih vise. Nesto je jos imao turbo limac, ali slab izbor. Mozda u zg jos ima ducan pa da probate.

08 ruj 2010, 22:59

Roka, nadam se da cipe budu ok i da terapije neće dugo trajati! Nemoj mi o plaćanju, samo se sjeti nas pa se tješi- vi ste bar s poliklinikom pri kraju :mrgreen
A Vojta- pa sad nam dolazi četvrta dr. iz family Polovina, ona sestra kaj živi u Našicama ako se ne varam, ona dolazi tu i tam subotama, isto je licencirana za Vojtu, evo baš za 10 dana smo kod nje. Prošli put su bile ona i Andrea, a odsad bude samo ona. Ja sam u dilemi dal da se probam ubaciti kod Suzane u Klaićevu iz financijskih razloga. Nije često Vojta, ali ipak, skupi se ohoho kroz godinu dana. Već sam ju i zvala, ali nisam dobila, moram probati opet da čujem jel možemo direkt k njoj ili treba prvo neki pregled kod njih obaviti i to.. Ne znam kak bi naš dragi dr. P. na to reagiral, nadam se da ne bi jako zamjeril.
Hvala na podršci za igraonicu, ja sam malo neodlučna jer se bojim gubitka vremena za vježbe, ali opet si mislim, moram ju i na drugim poljima pratiti i poticati. To me upozorila i jedna naša forumašica, jer su oni tak kasnije otkrili da dijete ima i drugih problema, ne samo motoričkih, i veli mi da se mali već u igraonici prepoprodil, da je teta zakon i sve 5.
Mi sad došli iz Zg, i pokazali im snimku Majinog vojničkog i gle čuda- veli dok. da je zadovoljan manje više, jer ok radi nogama, jedino malo proklizava-nema čvrst oslonac pod koljenom kad se odguruje, pa veli da nek ju pustimo desetak dana do idućeg pregleda nek tak puže i malo joj to koljeno pritišćemo da se osloni na njega i onda budemo vidli jel previše skočio tonus u nogama ili je ok. I dalje vježbati dizanje u četveronožnom i tak. Rotiranje je bolje, nije super, ali nije ni koma. Na idućem pregledu bumo onda vidli kaj s tim vojničkim, jel šteti ili ne...Eto, ja ostala paf jer nije decidirano zabranil to puzanje, a za dalje nam držite fige!

09 ruj 2010, 07:58

Roka, pa nije niti do sada bilo povrata poreza na doktore za djecu ... Samo za one koji rade :ne
A od tih troskova uvijek padnem na guzicu i mislim kako je onima koji si ni uz najbolju volju to ne mogu priustiti :(
A mi imamo srece s MM-ovom firmom koja nam pokriva vecinu tih troskova :da.

Martina mama, hvala na naputku za geox cipelice, nisam tamo niti pogledala, a bas budem - ima ih u ZG u City Centru One,
a koliko se sjecam ima ih i u Humanicu. Ako vam treba slati postom za Split samo javi :mase

I eto da vas ja utjesim za asimetriju da to i ne mora uvijek biti tako strasno :hug
T je sa 3 mjeseca hvatao samo sa desnom rukom i glavu okretao na tu stranu, a nakon mjesec dana vjezbanja si asimetriju jedva primjetio.
Digne se on i sada cesce na jednu nogu nego na drugu, ali sada su to sve stvarno sitnice.
Ja sam bas bila zadivljena kako je u tom slucaju brzo odreagirao na vjezbe. NO naravno da ima asimetrija i asimetrija :/

I da se pohvalimo da smo se poceli dizati nasred sobe, sad mi je to jos neki posebni gust kad nesto napravi sam kad vise ne vjezbamo :D

09 ruj 2010, 08:59

Martina mama vidiš, skroz sam zaboravila na Geoxice. A bili su mi jedni prijatelji preporučili, doduše njihova curica je zdrava, ali da su prezadovoljni njihovim cipelicama. I da su baš za usku nogicu. A dobro budem idući put išla pogledati. Ja sam fizijatar :mrgreen , radim s odraslima. Ali dječiju rehabilitaciju smo učili u toku specijalizacije, kod prof Polovina i na Goljaku. Tako da mi je nešto znanja ostalo, imam i hrpu knjiga, iskustva u radu nemam. Ali eto kojim savjetom mogu pomoći mamama vježbačicama.

Fantasy da znam za troškove. Mislim da se dr. ne bi naljutio. I super za vojničko puzanje, drago mi je da su zadovoljni. Odi u igraonicu, može vam samo koristiti.

Mamin mačak mi smo uspjeli dobiti povrat poreza za Jelenine vježbe za prošlu godinu. Na mm je prijavljena. :dunno Čestitke za samostalno dizanje .

09 ruj 2010, 20:24

Cure imam jedno pitanje, malenoj se pojačao tonus u nogicaa kako se penje na koljena i vjerojatno jer se zna ispest skroz na prstiće, ja joj guram guzu dole, ali nemoguće ju je trenutno ulovit uvijek... sad su joj noge dosta krute, teško mi ih je savit, a do sada su po meni bile na granici hipotonih, baš lagane za savijanje... kad je nosim u rukama i dalje su mi noge ko da je sto kg u njima... e još jedva stvar, često joj noge pomodre kad je nosim, dr. odmahnu rukom, ali stvarno grubo izgleda..

11 ruj 2010, 20:48

Evo da se malo javim s radosnim vijestima... Čekam ponedjeljak da nazovem termin za vježbe a moj mališan je sinoć počeo odizati glavicu od podloge... Nije to dugo ni visoko ali radi to danas svaki put kad ga stavim. Jučer sam se rasplakala od sreće. Nije ni oslonac kako treba ali kao da je odjednom shvatio šta treba raditi, do sad uopće nije dizao. I danas sam ja jedna jako sretna mama :)

13 ruj 2010, 08:23

mrcinela, bravo za tvog malisana :1
I bravo za njegovu mamu koja se tako veseli svakom njegovom napretku, to je pravi put do cilja :zivili

13 ruj 2010, 10:15

termin za vježbe: sutra u 9 ;)

13 ruj 2010, 19:27

bravo mrcinela :zivili

sutra nam se naoružaj živcima na vježbama, sve dobro prouči. ne srami se pitat da ti ponovo pokažu.

cure naše: moj je mali tinček danas hodao sam od dnevne do spavaće. nekih 10ak koraka u komadu. uzela sam mob za snimit, ali ništa. onda je malo hodao vani, nekih 4-5 koraka. ja se uhvatila moba ali on crta.
no, ipak mogu malo hopsat :joy :joy :joy

13 ruj 2010, 21:38

Bravo za Tina!!! :joy :joy :joy

13 ruj 2010, 21:46

oooo bravo mali :D

14 ruj 2010, 15:07

Bili prvi put na vježbama, prva vježba nije strašna, malo je plakao ali ništa strašno. Kod kuće smo sami probali i nije se baš dero previše. A baš me bilo strah s obzirom da se jako dero na pregledu.

15 ruj 2010, 14:03

Nije me bilo par dana, pobjegli smo malo u toplije krajeve, i baš sam se razveselila lijepim vijestima.

Nevenera ma slobodno ti hopsaj, ja ti se pridružujem :joy :joy :joy . Sad će to svakim danom po koji korak više. A za filmić ima vremena. Eto stigao je rok one šašave tete neuropedijatrice, i prohodao i prije početka jeseni. Valjda će sada biti zadovoljna.

Mrcinela bravo za našeg malog hrabrog Patrika. Super da je počeo dizati glavicu, i prije početka vježbi. A još bolje da se nije jako plakao. To uvijek najviše istraumatizira mame. Mi smo Vojtu vježbali od Jeleninog 10-12 mj. Na vježbama kod terapeuta to je bilo nešto prestrašno, ja nisam mogla odraditi vježbu sve dok se ona nije umorila od deranja, bacakanja i dehidriranosti, a to je znalo trajati dobrih 45 min. Kod kuće je prvi mjesec bilo dobro, a onda ju je više nemoguće bilo ispravno vježbati. kako smo bili ostvarili značajan napredak, dr. je rekao da netrebamo više. Inače ona se od samog početka vježbanja s 2.5 mj, mogla čitav sat derati bez prestanka, dehidrirala bi, morala sam ju po par puta dojiti. Želim vam da i dalje bude što manje plača, i što više uspjeha. :srca

Noemi da li je i dalje povišen tonus u nogicama. To se nama znalo događati sa stopalima, kada bi počela raditi nešto novo povisio bi joj se tonus u lijevom stopalu. A skroz dok je bila mala 2-3 mj, znalo se i u cijelim nogama povisiti. Dr bi tada rekao da malo smanjimo vježbe, pa se popravilo. A da nogice poplave, to te ne mora brinuti, Jeleni su isto znale poplaviti. Spustiš ju, promjeniš položaj i prođe.

Kod nas nema nekih novih motoričkih novosti. I dalje široko nogice, stopala na van. Ne stoji ravno, još joj je zdjelica klimava. No meni se nekako ne žuri, ne da mi se na posao, jer kad prohoda idem raditi. Mislim nije da mi se ne ide na posao, željna sam promjene, ali kako uz to ide sto drugih komplikacija, bolje da sam što duže doma. :mrgreen Ali zato se sve bolje razumijemo, počela je povezivati dvije riječi, ne znam da li se to računa da je rečenica, moram provjeriti po knjigama.

15 ruj 2010, 14:55

Evo i nas, prizdravili smo i opet počeli s vježbama. Kao prvo bravo za Tina našeg novog malog hodača, tako to ide prvo pomalo a već uskoro nećeš ga uspit uhvatiti.
Mrcelina super da ste počeli s vježbama i da malecki nije puno plakao, nadam se da ćete vam i dalje dobro ići.
Roka razmišljala sam o tome da pokušam i u Klaićevu ali ne znam kako bi to iskombinirala to bi trebalo biti u terminu kad sam na Goljaku slobodna a to je teško unaprijed odredit, vidit ću već, možda uspijem nešto smislitit pa iskombinirati. Bravo za Jelenu, dvije riječi u nizu se smatra kratkom rečenicom u dobi od 16 mjeseci je to zbilja napredno, mi smo to negdi počeli sa 18, 19 pa se i to smatralo dobro, a Jelena je već velika brbljavica.
Polako doći će i hodanje, di ti se žuri na posao zar nisi dobila još godinu produženja, naravno znam kako je naporno biti i u kući ali neka nama Jelena bude super pa ćeš lako ti nazad na posao.
Pozdrav ostalima!

17 ruj 2010, 20:32

moj je tin u valovima. dakle, nakon one šetnje ništa
koji korak tu i tamo.
ljenčina :lol

neuropedijatrica je rekla da dođemo kad bude mjesec dana hodao već. mislim da se ovo ne računa :lol
Tema je zaključana