noemi2010 je napisao/la:vidim da ni ne pokušava dizat glavu a kamoli sjest iz leđnog... nemam pojma šta s time... nikakve vježbe ne radimo, trebala bi joj malo jačat trbušne ali nikakve vježbe ne
Zbunila si ekipu s tim nepodizanjem glavice, nije niti meni na prvu bilo jasno, netko tko nije savladao podizanje glave, ne može se postaviti u četveronožni. No onda mi je sinulo da pišeš o podizanju glave u ležećem položaju na leđima. Ako dijete, tako maleno i digne glavicu tako, to je par milimetara. a jako su rijetka dijeca koja se posjedaju trbušnjacima iz položaja na leđima. Dijete se samo posjedne iz četveronožnog položaja, povlačenjem nogice pod guzu. Ili ih roditelji nasade da sjede. Ili bake

.
Dijete samo vježba trbušne mišiće, počevši od podizanja glave u potrbušnom položaju, pa preko postavljanja na podlaktice i laktove, do ispruženih ručica. Zatim se kroz rotacije vježbaju trbušnjaci. Zatim podizanjem nogica u zrak, lezi pa digni noge pa da vidiš kako rade trbušnjaci. A vježbala si rotacije, pa postavljanje na ruke, pa podizanje glave u potrbušnom, dakle vježbala si djetetu trbušnjake, a vježba ih ono i samo.
Probaj se opustiti. Već smo raspravili da ti dijete ima zbilja maleno oštećenje, i vjerojatno da ne vježbaš, bi se ispravilo i samo od sebe. Ovako imaš naprednu bebicu. Postavljanje u četveronožni sa 6 mj je i za zdravo napredno, a kamo li ne za neurorizično dijete. I nije to zbog povišenog tonusa u leđima, nego zbog normalnog tonusa.
A da se kod novih radnji zna povisiti tonus, na mjestima gdje varira od normo do hiper, kako je kod tvoje malene u šakama, to je normalno. Da li su joj šake zatvorene kada se diže u četveronožni.? Probaj opisati kako hvata neki manji predmet, npr manju kockicu ili kolut.
Moj topli savjet ti je da malo manje obračaš pažnju na te šake, možda si stvarno izludila dijete otvaranjem. Bolje joj nudi igraćke da ih hvata. Nije tvoje dijete u nikakvom velikom problemu, niti su te zatvorene šake toliki problem, ej pa dijete ti se pravilno rotira, postavlja u četveronožni. Udahni malo zraka, veseli se napretku svoje djevojčice. Svi smo mi bili u fazama ludila, beda, depre, beznađa. Puže mi djete sa širokom bazom, pa se diže preko jedne noge, pa ima stopala prema van.. joj neće prohodati... palac u šaci.. joj šta će biti s grafomotorikom, ( ne aludiram na nikoga, samo na sebe, iako se sve u tome možemo naći). A večini , koja se sada tu vrti, je bilo rečeno davnih dana da će s djecom uz vježbe biti sve uredu. U potpunosti razumojem tvoju brigu, i znam kako se osječaš. Ali vjeruj mi bit će sve dobro. Samo malo vježbaj, kažem MALO, kroz igru, bez nervoze i grča. S obzirom na kliničku sliku i UZV možeš si to priuštiti.