Sada je: 20 svi 2026, 17:47.

terapijski pas I

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

PostPostao/la VIPmama » 08 pro 2006, 11:16

baš je krasan Aron :):)
gdje ste ono na onom prostranstvu?
Vrag nosi Pradu
VIPmama
mirisni cvjetić, jutarnja rosa

PostPostao/la alexandra » 08 pro 2006, 16:02

aron je fakat izlozbeni primjerak :3srca a klinci na bajkovima su preslatki.

Tala, hvala na komplimentima - ne znam kak je lara motoricki, mi smo kupili obican bicikl s pomocnim kotacima, otfurali ga k fumicu, u vlaskoj, objasnili kaj treba s pedalama pa nam je za smijesnu lovu (jer konta kak je s klincima s pp) namontirao prave drzace za nogu i super nam ide. jedino kaj jos uvijek ne znamo cemu sluzi guvernal :roll:
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la TalaB » 08 pro 2006, 18:38

Malo je sve off topic, ali nadam se da se nebute ljutile :oops:

Hvala cure na informacijama. Lara je prilično loše motorički, hoda ona, ali je još uvijek jako klimava, nestabilna, hipotona, malo malo pa izgubi ravnotežu, nogice su joj slabe, pa mislim da bi joj takav bic puno pomogo.

Kupili smo mi njoj šminka biciklić, rozi s muzikom, igračkama, ali gospodična samo sjedi unutra, nogice su joj na postolju i ni da bi malo vrtila pedalice. Morat ću otić da se ugrade ti držači.

Hvala vam, puno ste mi pomogle
TalaB
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la faith » 09 pro 2006, 08:32

Aron je stvarno prekrasan, ali slatko je kako i on to "zna". Obozava se slikati, sve se namjesta za poziranje, sav je nekako ponosan.
Vipica - to se setamo kod Nove bolnice.

A sad prica vjerovali ili ne : Netko (pretpostavljamo tko ali nismo sigurni pa ne mozemo nista) je prosipao otrov za puzeve (ili stakore, zapravo nevazno za sta) po puticu kojim se setaju peseki na putu prema mjestu gdje se istrcavaju (kod Nove bolnice) i vec je nekoliko peseka imalo razne tegobe (povracanje, proljev i sl.) ali hvala Bogu, nista jako strasno, svi su se peseki izvukli. Mene zanima kakva to osoba mora biti da po javnoj povrsini posipa otrov, koji je to sklop u glavi? Aron je naucen da ne smije bas svagdje njuskati i uzimati u usta nesto sa ceste, ali svejedno nikad ne znam, i stvarno me strah takvih ljudi.
faith
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 09 pro 2006, 23:36

užas :strah
Naša Tia bi to polizala jer je jako proždrljiva.
A što je s Martinim Spokijem???
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

SPOKI!!!

PostPostao/la martina mama » 10 pro 2006, 21:13

stigao nam je spoki i kao svi novopeceni vlasnici, nemamo vremena za okrenuti se. putovanje do trogira je proslo vise nego dobro. spoki nam je za sada poslusan i veseo. ima svoja isporbavanja granica, ali sve u svemu, uklopio nam se bez velikih poteskoca. marta je raspamecena i sva je presretna. shvatila je kako treba sa spokijem i miti ga i doziva sve u sesnaest. mazi se snjim i to sve desnom rukom. ne mogu vjerovati da joj uopce ne treba napominjati. iance smo protrubili od toga napominjanja desne ruke. spoki ima svoj sistem i kljuc koji mi jos nismo provalili.
setnje vani nam idu dobro. marta je setala vani samo u zagrebu jer smo gore skuzili da je pokupila vodene kozice i hitno se vratili kuci. interesantno je da se uopce ne zali na svrab jer je zabavljena oko spokija.
buduci da nam zoki nije napomenuo sto kad sretnemo drugog psa, ja sam se sinoc uspanicila kad su nam se na rivi zaljiepila dva mala prdeza ciji su vlasnici vjerojatno sjedili u kaficu. spoki mi se istrgnuo i pobjegao za prdezima. morala sam bas zavikati da se vrati. bas me naljutio i do kuce i doma je bio jako poslusan. ulizivao se jer je valjda skuzio da je napravio sto ne smije.
eto. spoki nam se uvukao pod kozu. uzivamo i borimo se s njim. za sada nam ide dobro i nadamo se da ce tako biti i dalje.
pozdrav svima
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la VIPmama » 10 pro 2006, 21:55

booook :juhu

super da je stigao!
a ovo s psima i "bježanjem" :roll: :roll:
Vrag nosi Pradu
VIPmama

PostPostao/la alexandra » 10 pro 2006, 22:16

kao staropecena vlasnica da vam malo vadim mast. :mrgreen:

moja tara (sad ko ono moj tata je jaci....) kad je mi vodimo hoce ponjuskat drugog psa (a i mi je tu i tamo pustimo, mada rijetko, tu smo dosljedni zbog toga jer vodi i s. pa da ne bi bilo navlacenja), ali kad je vodi s. a vidimo drugog psa, kazemo joj da sjedne i onda cekamo da pas prodje pa nastavimo dalje i to nam sad ide odlicno. nema navlacenja ni bjezanja.

a moja kcerca je onakva perolaka naucila taru tako povuci kad zablesa, da se odmah vrati na pravi put, a kad vidi da tara piski stoji kraj nje, ne vuce je i ceka da zenska obavi sta treba.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la nadicab » 10 pro 2006, 23:40

eh, to njuškanje s drugim psima je i nama bila strava a i sada ju je teško obuzdati kada je bez lajne - ona kad vidi drugog psa, ne postoji ništa više na ovom svijetu. Na lajni sluša. A kada ima ormu i kada ide uz Denisa, onda nema problema.
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la VIPmama » 11 pro 2006, 14:47

:juhu
martinamama - čekamo dojmove!
Vrag nosi Pradu
VIPmama

PostPostao/la VIPmama » 13 pro 2006, 12:52

martinamama, ima li novosti?
Vrag nosi Pradu
VIPmama

spoki

PostPostao/la martina mama » 17 pro 2006, 21:43

evo da vam malo napisam o spoku i kako je prosao prijenos. kad je zoki dosao ja sam shvatila da me spoki samo vozao jer kad sam pocela raditi sa zoranom, spok je bio sve bolji i bolji. prvi dan me vise nije vukao na lajni, a drugi i treci smo vjezbali poziv jer mi se cini da je to najvaznija komanda. ovo sa sretanjem drugih pasa smo rijesili da sam ga prvi dan kad je dosao zoki dobro cuknula kad smo sreli psa i samo idemo. kad je bez lajne, naredimo mu da legne i ceka dok drugi pas ne prodje. uglavnom, ja sam znala da je stos u meni i da ja lose radim jer je kresu spok slusao gotovo od prvog dana. kreso ga vec moze voditi i bez lajne. ja to tek vjezbam uz veliko mito i korupciju. uglavnom, zoki nam je puno pomogao i sad je spok vec kandidat da ga marta vodi. sto se tice marte, ona uopce nema straha od njega i bas ga voli, tako da ga ona po kuci miti i hrani kolacicima sve u sesnaest, a spok joj naravno zica u svakoj prilici. sutra moram kupiti bornu vodu da mozemo ocistiti usi. eto, prvi dojmovi su nam dobri. nije nikakav problem ni veliki posao oko spoka. dobro, nece mi bas biti drago izlaziti po kisi i buri, ali to je ovjde rijetko. mislim da je spok pravo rjesenje za podizanje raspolozenja i motivaciju za koristenje desne ruke.
popodne smo vjezbali da marta vodi spoka za rucku na ormi. islo nam je dobro, samo na moje komande. sad vidim da sam mu krivo vezala rucku jer je rucka stigla naknadno. vidim da je saletu vezana jednim krajem na ormu, a drugom na ogrlicu. ja sam bila vezala oba kraja na ormu po uzoru na vodice slijepih. :oops:
smijesno, znala sam da je nesto razlicito, ali sam mislila da je sale dobio razlicitu rucku od martine.
e, sad pitanjce. nama je rucka stigla u mercator na promociju vodica slijepih. tamo sam upoznala momka koji ima cipa, vodica slijepih. malo smo razgovarali o iskustvu kretanja po splitu pa mi je pokazao radnu dozvolu za cipa. imaju li terapijski psi radnu dozvolu ili ne? to je nesto kao vozacka za psa i on u slucaju incidenta samo to pokaze. tu je napisan i zakon.
inace, u trogiru je spoki lijepo prihvacen. testirali smo i prostore poput naseg omiljenog kaifica, ducana u kojima kupujemo, crtic u kojemu je marta jedna od boljih musterija. imamo samo dobra iskustva i ljudi ipak nisu trube. dobro, nitko nije cuo za terapijske pse, ali znaju da marta nije slijepa¸pa ga zovu vodic. to je ok. ovdje se ipak ljudi znaju, a mi smo jedna od rijetkih obitelji s djetetom s poteskocama koja se krece po gradu.
pozdrav svima
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 17 pro 2006, 22:04

da, terapisjki psi su u zakonu izjednačeni s psima vodičima.
Mi uvijek imamo sa sobom knjižicu o psima vodičima u kojoj su lijepe slike + na kraju je i zakon. Ja to po potrebi pokažem, a mm i ostavi kome treba.
Ja ponekad idem sama s Tiom na nova mjesta jer ju moram upoznati s novim mirisima i tada ako me zezaju, pokažem zakon i objasnim da ju učim i treniram
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la alexandra » 17 pro 2006, 22:08

bas lijepo da vam ide tako jednostavno.nama u pocetku nije bilo tako jer je tarin karakter (a potvrdit ce to i vlasnice nekih sestara joj) prilicno izrazen pa je tjerala po svom dokle god je mogla.

sto se tice lajne, ove kratke - kod nas je cista improvizacija, namjestite je kako marti (ali i spokiju) pase. ali nemojte kaciti jedan kraj za ormu a jedan za ogrlicu, to je psu nezgodno.
mozda na slici drugacije izgleda, ali ja sam oba karbina prikacila na ogrlicu - kao i obicnu dugacku lajnu, tako da je jedina razlika u duzini. ako je marti lakse da je drska na ormi ostavite je tako.
glede psece vozacke - imaju je i terapijski, ali tek kad polozite ispit. mi ga jos nismo polagali, a nadam se da i necemo skoro, tj. svercamo se samo s zutim kaputicem i printanim zakonom ako zatreba. :mrgreen:
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la nadicab » 18 pro 2006, 00:58

Alex, ispit???? :shock:
A kako je Tia reagirala kada smo s Denism došli doma? MAzila ga je kao svoje mladunče
slika
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Bubidea » 18 pro 2006, 02:02

ajme, rastopila sam se na ovu slikicu :3srca
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la OKA » 18 pro 2006, 02:48

prekrasna slika Nadice!! :bye :3srca
OKA
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la faith » 18 pro 2006, 08:21

Kakve dvije prekrasne maze !!!
faith
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la VIPmama » 18 pro 2006, 09:25

alex - kakav ispit? pa kaj nisu oni polagali ispit :da?

martinamama - super vam ide :5
mi imamo malu stagnaciju
Vrag nosi Pradu
VIPmama

PostPostao/la alexandra » 18 pro 2006, 16:34

ha, sam vas splasila? :mrgreen:
no, to se ja sjecam da sam pitala zokija kad nam je predavao taru, pa mi je tak rekao. jest oni poloze ispit, al s trenerom, a onda bi jos trebali, kolko sam shvatila, sa vlasnikom. znaci ono zapravo da te slusa i k tome jos bez hrane. :mrgreen:
no zoki ovih dana dolazi do nas pa cu ga pitat jos jednom te podastrijeti provjerenu informaciju.

nadice, slika je :3srca
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la nadicab » 18 pro 2006, 19:46

hmmm, mi smo imali nešto kao testiranje u Topuskom :belji za one koji nisu bili
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la VIPmama » 18 pro 2006, 20:35

MENE da bi splašila :pimp
A, jok! :cool

nadice, sada vidim sliku :3srca :3srca :3srca
Vrag nosi Pradu
VIPmama

spok i ostali

PostPostao/la martina mama » 19 pro 2006, 00:52

nadice, krasna je slika tie i denisa. :3srca
alex, hvala na inf. danas smo isli kod opticara naruciti naocale. isli smo svi cetvero i martu po gradu pustili da vodi spoka. oboje su bili malo zbunjeni, ali je sve proslo dobro. cak smo sreli i druge pse i marta se stavila u obranu spoka i tjerala psa lutalicu od spoka. bila je s njime pogledati i zive jaslice. sva je bila vazna. doduse, kad bi ju nesto bas privuklo, ostavi marta spoka i ode. trebat ce za oboje vremena da se ustimaju, ali mi smo zadovoljni jer je marta strasno vesela i ponosna. dok je kod opticara odabirala naocale, spok je mirno lezao na ulazu, a marta mu je pokazivala naocale. naravno da je zapela za crvene, pravokutne kao moje. mislim da ce biti dobre.
pozdrav svima
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

biser!!!!

PostPostao/la martina mama » 19 pro 2006, 01:01

skoro sam zaboravila napisati biser iz setnje. ja sam naime isla nesto na postu dok su marta, kreso i spok isli vidjeti jaslice. dolazim ja i srecem jednog covjeka kojeg znam preko posla i nisam ga dugo vidjela. prema meni idu marta koju kreso drzi za ruku, a drugom rukom vodi spoka. covjek mi kaze: " joj, nisam znao da vam je muz slijep" :roll:
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la VIPmama » 19 pro 2006, 09:55

da, nevjerojatno koliko ljudi misli da su to psi vodiči.
oni koji uopće znaju da nešto takvo postoji kod nas (školovani pas vodič)
Vrag nosi Pradu
VIPmama

PostPostao/la nadicab » 19 pro 2006, 11:23

ja sam već se naučila da trebam biti sretna ako ljudi uopće znaju da postoje psi vodiči :roll:
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

re

PostPostao/la mamaizsplita » 20 pro 2006, 15:56

martina mama, nemoj se ljutiti, al meni je ovaj biser iz setnje :rolf
chipov vlasnik i chip su prosle godine bili gosti u Katarininom vrticu i Katarina je bila sva impresionirana, a ja presretna - ne znam cija je to bila inicijativa, ali u svakom slucaju, za svaku pohvalu.

edit: moram komentirati i denisovu slicicu :3srca
mamaizsplita
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la sj » 21 pro 2006, 11:55

Denisova sličica :3srca :3srca :3srca
Martinamama to je stvarno biser :mrgreen:
sj
Parkovi i nasadi

PostPostao/la MAJA Skopje » 21 pro 2006, 16:22

pratim sve sto pisete i stvarno su mi interesantni ovi psi vodici i kako dobro odigraju svoju ulogu u djeci sa pp.
A slikica na kojoj su Denis i Tia je pre prenjezna. Kako ga je ona zastitnicki zaglila. :3srca
MAJA Skopje
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la watani » 05 sij 2007, 22:06

eh, cure moje drage, danas sam se sjetila ovog topica, vas, terapijskih pasa, “njihovih“ klinaca...nakon što mi je jedna žena prijetila danas da će pištoljem pucati na mog psa!
znate da moj pas nije terapijski, ali je dobro socijaliziran, i postaje našoj marti sve veći prijatelj.
pomislila sam da li da toj ženi počnem objašnjavati o terapijskim psima, psima vodičima, potražnim psima...ali sam na kraju odustala.
neću pisati što se točno dogodilo jer nema smisla. žalosno mi je bilo čuti da netko uopče može tako nešto pomisliti, a još gorje i reći.
i da stvar bude žalosnija-bila je okružena sa 4 male djece.

a sada o lijepšim stvarima!
nadice, čitala sam u zadnjem broju “Mog psa“ o denisu i tiji :mah
super ste!
watani
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.