Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.
Odgovori

Re: tko to može platit (ortopedska pomagala)?

27 vel 2009, 00:18

Ma Lidija , apsolutno se slazem....niti jedan jedini dan.... Ali ja samo govorim iz pozicije da ja nesto u primarnoj mogu " zabadava" ( ne moram - ali mogu) i naglasila sam da je bed upravo kad trebaju nesto "vise" i skuplje... ( recept, bolnicko lijecenje, hospitalizaciju., pomagalo ..)
i pojasnjavam kako je to i do sada bilo ( i prije Milinovica) ... uvijek je bilo nekih " zaboravljenih", " zanemarenih" od strane Zakona i HZZOa...
Kako to rijesiti ?
Ja znam ... al ne smim kazat...

27 vel 2009, 00:48

Znas sto meni nikako nije jasno i necu valjda nikad shvatit.

Zasto ljudi iz sistema koji se svaki dan u praksi susrecu sa razlicitim situacijama (nije to samo zdravstvo) nemaju utjecaj ili ne mogu imati ili zasto ih netko ne pita, kad se mijenjaju propisi, zakoni, pravilnici, strategije ..... Postoji li mjesto ili nacin, gdje ti mozes izreci svoja zapazanja o trenutnom nacinu pruzanja usluge ?

Imam dojam da u svim sistemima papire, dokumente stvaraju ljudi koji nikad nista od toga u praksi nisu vidjeli ni probali. I to je meni, naivnoj, neshvatljivo.

27 vel 2009, 01:06

Čitam i ne vjerujem, zar zaista ne postoji nekakav fond ili dobri ljudi ili nešto.....da se djeci osiguraju osnove za život. Znam da vi roditelji s djecom koja trebaju ortopedska pomagala uvijek na kraju izmislite novac da svojem djetetu omogučite da funkcioniraju i vezano za to imam jedno pitanje da li postoji mogučnost da otvorite nekakav žiro račun i preko ovog foruma obavjestite roditelje o istom pa koliko tko može dati neka daruje. Jedino ako se to kosi sa politikom foruma (ako da, sorry). Mislim da ljudima ne bi bilo teško izdvojiti barem malo..... :dada

27 vel 2009, 01:22

Ajme Lidija-- sad me u srce ravno .
Svekolika javnost povrsno ( a i zasto bi drugacije ) prati sto se zbiva sa odnosom lijecnika OM i HZZO a i Minzss unatrag tri mjeseca.... pa i dulje ... od kad je ministar zdravstva ad hoc svoju reformu predocio u obliku power pointa pred 6000 ljudi i rekao ..to je to....
Sada smo na nivou rovovske bitke prsa o prsa ...mi selski i gradski doktorcici protiv sustava... imamo i odvjetnika..ali bojim se da necemo izdurati.( nisam pesimista , ali nije lako i svaki dan odraditi 50-70 pacijenata i boriti se..) .. Nasi legitimni predstavnici HLK imaju samo savjetodavnu ulogu.... Ak citas u novinama - podiže se cak i Drzavno odvjetnistvo protiv nasih poteza kojima smo jedino mogli svrnuti paznju na nedace ( nase ali i nasih pacijenata) - jedna je bila i ne naplacivati participaciju... Mi u strajk ne idemo ( bar ja) jer nemamo srca za tak nesto.... Sad ce nas i DO ganjati poradi nenaplate participacije... ... do kad ce se izdrzati.. vidjeti cemo...
Ostale nacine pritika necu ni pokusavati pojasnjavati...
A i pogledaj samo kako su se o novim zdravstvenim zakonima izjasnili sindikati ( gdja. Avbersek primjerice) , kako Koordinacija udruga o zdravstvu ... njima sve 5 ...

27 vel 2009, 01:29

Postoji. Sredstva se prikupljaju na razlicite nacine. Ne samo za ortopedska pomagala, vec i za rehabilitacije, didakticka pomagala, pomocnike i puno drugih stvari. Zalosno je sto i opet ono sto bi trebao osigurati sistem ostaje na ljudima dobre volje.

Malkice je to sa skupljanjem sredstava skakljivo. Naime odrediti kome sto treba i koliko je tko zaista u potrebi je tezak posao, narocito kad sredstava nema dovoljno. I ne samo to, hoces neces ima u tim pricama i blago receno muljaza. Ne bih to smjela napisat, ali je tako.

http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/42657/Default.aspx
http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/42911/Default.aspx

Ili kad mi na moru, na terasu dodje zena koja prikuplja novac za operaciju svog djeteta, i pokazuje papire koje ljudi niti ne gledaju valjda, a ja pogledam papire koji su cisti falsifikat (poslije mi bilo zao sto nisam zvala policiju).

Dakle, poruka nije ne davati, vec biti svjestan i oprezan.

Ili dati nekome za koga ste sigurni da ce novac biti utrosen kako spada, ili preko neke organizacije udruge.
Individualnim prilozima građana teško se prikupljaju vece sume novca, pogotovo jer su potrebe brojne. Kod darivanja pojedinaca firme nemaju nikakve olaksice. Ipak i neke firme se radije odluce na taj nacin pomoci.
Preko udruga je opet druga prica, ali se moze i tako.
Ovisi o ljudima koji daju, imaju li vise povjerenja u pojedinca ili organizaciju.

I opet bi bilo puuuunooo efikasnije kad bi sve to skupa uslo u sistem.

27 vel 2009, 01:31

Ma znam ja sve to Irena. I zato nikako ne mogu shvatiti.
Nije to samo u zdravstvu. To je i u skolstvu, socijalnoj skrbi..........
Svugdje isto. :/

27 vel 2009, 06:50

ja jos malo offtopicarim: lidija, ako je hrvatska potpisala onda ta ista hrvatska mora slati i izvjesce fn-u. tko pise i salje to izvjesce? stvar je u tome da se preko tog izvjestaja mogu traziti donacije i pomoc za (kako je ovde prevedeno) micanje prepreka za kvalitetan zivot osoba sa smanjenim mogucnostima.
isto tako potpisom se drzava obvezuje drzati tih prava ( fn vrsi pritisak na drzavu, firme i vladu jer potpisom preuzimaju na sebe i odgovornost za zastitu osoba sa smanjenim mogucnostimai moraju sa tim pravima upoznati javnost)

27 vel 2009, 10:15

fortuna - sve se to radi ... :kima
pa znas i sama .. :/

ne znam jesi li citala da imam problemcice s zdravstvenim osiguranjem ivice, da su nam djecu oslobodili upisa u skolu, da su nas novim zakonom poslali na jos jednu komisiju poprilicno neekipiranu za taj posao ...... i sve to u zadnjih par mjeseci .... ne stignes niti reagirati na njihove gluposti - a papiri toliko sporo idu - mogao bi citave dane pisati dopise, zalbe, prigovore, zamolbe i ne bi stigao ni mali dio ....
Da nesto bude valjano trebas odgovore, papire i sl. Dok se toga dokopas , prodje vremena i vremena.

Ne kazem da un konvencija nis ne koristi. Ne, dapace, samo sto sve to kod nas jako, jako polako ide pa onda jedan korak naprijed, dva nazad.

A tko pise izvjesca, pa vjerojatno onaj tko je potpisao ratifikaciju - vlada, drzava :dunno

27 vel 2009, 10:36

evo, jučer smo kupili tu svemirsku stolicu od 22 000 kn (zahvaljujući donacijama :kiss ). Došlo mi je da plačem od muke kada sam vidjela koliko kvalitetno Denis sjedi u njoj, kako mu je to sada postala i terapija jer stolica vrši i adekvatne pritiske na zdjelicu da bude u ispravnom položaju i da leđa ne budu zgrbljena.
Zašto, zašto takvo nešto se ne može odobriti preko HZZO-a? Što je najgore, niti jedna stolica ne ide preko HZZO-a.
Tražila sam da nam HZZO plati put u SLO na botox - gđa u HZZO-u me uvjerava da Klaićeva bolnica može naručiti botox za Denisa i da će oni to platiti, samo liječnik specijalist treba opravdati zašto je to njemu potrebno, nije im dovoljna preporuka specijaliste.
Naravski da sada sve ovisi o volji tog istog liječnika specijaliste kojeg će se tražiti da opravdava skupa sredstva ... u prevodu, pojeo vuk magare :(

27 vel 2009, 11:01

Super za stolac !!!!!

I svaka cast - bome si brza u skupljanju donacija :up

27 vel 2009, 11:08

Super da ste uspjeli nabaviti tu stolicu, daj nam nabaci slikice kak ta svemirka izgleda :mrgreen: , bar da oči pasemo na njoj.

27 vel 2009, 12:10

Dajte cure malo opišite kako to skupljate donacije? Pošaljete neki dopis firmama s predračunom za dotično pomagalo ili na neki drugi način? Pedijatrica mi je predložil da pitam u svojoj ili muževoj firmi. Ja sam na to reagirala otprilike :rolf . Mm je obrtnik, sam svoj jedini zaposlenik, a ja sam u maloj privatnoj firmi koja već godinama balansira na rubu propasti tako da se bojim da ne ostanem bez posla=bez porodiljnog. S te strane ne mogu računati na donacije. :( A ne znam kako krenuti na druge strane.

27 vel 2009, 12:12

ma nisam brza u skupljanju, to je lova koja je ostala od prije, čekala je ovakvu priliku.
Faith, dođi ga vidjeti uživo, ne naplaćujem ulaznice (bar ne još :lol )
mygo stolac

27 vel 2009, 12:22

:rolf Baš sam mislila koliko stoji ulaznica :lol .
Baš bi ga voljela vidjeti...bumo se nekaj dogovorile kad buš imala slikice iz Egipta, može?

27 vel 2009, 17:32

Nadice ako ste još u Zg da mi javite gdje ste nabavili tu stolicu, jer upravo i mi smo u fazi traženja jedne takve, naravno za Tinov uzrast. Nego da li mi netko može reći unutar koliko se dobije odgovor od komisije za kolica, ako ima netko iz Rijeke da mi javi ili općenito

28 vel 2009, 00:40

Za ovo stvarno mozes naplacivati karte - SuPeR izgleda !!!!!

28 vel 2009, 17:01

Eh moram se uključiti, prije jedno 3 mjeseca sam u Otto Bocku (mislim da se tako piše :conf ) gledala taj stolac i bio mi je puuuno preskup pa smo odustali. Stolac je stvarno svemirski, ali je postolje toliko široko da bi se jako teško moglo zgurati u naš stan. Mi smo se odlučili za terapeutski stolac i stol od ortopedije Radl. Puno jeftiniji, nisu takve izrade kao mygo stolac, ali s vremenom kad F poraste kupujem samo veći stolac, a stol ostaje. Zadovoljavajuće. :dada

01 ožu 2009, 08:27

Daisy,koliko vas je koštao taj stolac u Radlu? Meni je ovaj Denisov prekrasan ali pošto ga moramo sami platiti i preskup, morat ćemo naći neku jeftiniju varijantu.

01 ožu 2009, 11:52

da, baza mu je široka i to jeste problem u kretanju po stanu.
Mi smo do sada koristili Columbo stalc iz Radla ali ...
Prednost: mali, uska baza, kotači, lako periva obloga (plastika)
Mana: uska baza, Denis nam je već puno puta pao, pogotova sada kako je narastao i čim se nagne, pada (zadnji put je razbio arkadu :/ ), podesiv samo po visini, dubina i širina su konstantni, tako da Denis jako loše sjedi u njemu, te leđa nisu pod 90 stupnjeva s obzirom na guzu, pa se Denis mora dosta nagibati naprijed kada radi za stolom, a kada jede, previše zabacuje glavu unazad. Takav stolac ima i Otto Bock za 4500 kn, a Radl ima i neku veruiju gdje se dadne podešavati dubina i visina (imam u mailu ponudu, pošaljem ti), ali i dalje ima problem nepostojanja 90 stupnjeva - sve za cijenu od 9500 kn. :roll:
Znači, kada smo sve stavili na papir, zbrojili sate koje provede u stolici, zaključili smo da je to vrijedna investicija. U njemu može sjediti dijete do 150 cm visine (nadam se da Denis neće narasti kao brat mu koji je s 14 godina imao 180 cm). Široko postolje nam znači da neće moći pasti sa stolice i sa stolicom, i baza ima velike kotače.
Ono što me je naročito oduševilo je pritisak na lumbalnom dijelu tako da zdjelica ne može skliznuti - terapija dok sjedi :up
Ali da je preskupo - preskupo je :protest

01 ožu 2009, 20:19

Sve stoji što priča Nadica, ali nama je stolac čisto ok u kombinaciji sa stolom koji se jako dobro može podesiti po visini i nagibu. Naš stolac ima bočne pelotice i abdukcijski klin, kotačiće, a s obzirom da on sjedi s ortozicom za kralježnicu, stvar je čisto ok.
Koštalo nas je sve zajedno oko 7.500 s PDV-om. :)

05 ožu 2009, 08:51

Tko koristi pelene, novost je da pomagalo prepisuje pedijatar - doznaka, nakon toga odmah u apoteku, ne treba na hzzo.

05 ožu 2009, 10:22

Ne mogu vjerovati! Bar nešto da ide na bolje. :nana

05 ožu 2009, 16:32

Znam da je na obrascu bila rubrika "potrebno odobrenje komisije : da - ne" (u našem slučaju je bilo zaokruženo ne, radilo se o slušnim pomagalima). Znači da je za nešto potrebno odobrenje komisije iako doznaku ispisuje pedijatar. Jesi li sigurna da za godišnju količinu nije potrebno odobrenje komisije?

05 ožu 2009, 18:10

Kažem vam, ja digla doznaku tako, uprvo sad mi je isticalo godinu dana od zadnje komisije. Istina za neke stvari trba komisija(imate u pravilniku)
E sad godišnja komisija, nju ne spominju.Evo link.
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2009_02_17_355.html

U popisu pomagala imate još bolje objašnjeno.

08 ožu 2009, 02:02

e bas mi je to drago cuti...iako mi vise ne koristimo pelene ..premda kako je krenulo mozda opet pocnemo ;)

08 ožu 2009, 10:56

Ajde pa čini se ipak malo boje po nas. Čula sam da i najednostavnija inv. kolica idu kao i pelene.
Zlo mi je više od komisija i ovjeravanja doznaka.

06 tra 2009, 10:35

dižem topić, da ne otvaram novi, imam problem (jedan od mnogih) :zivili pa mi treba vaša pomoć
naime moja curica (ima nešto preko 4 god.) počima polako hodati, nema još ravnotežu, noge ju baš neslušaju al za bratom i sekom ode ona :zekohop i naravno to je par koraka i pad, pri tom padu imam osjećaj da će noge polomiti kolko ih ružno podvije i svako tolko idemo kod kiropraktičara na namještanje tih zglobova...

sada ono bitno, nitko nam od doktora nije preporučio ortoze ni ortoped ni fizijatar, ja planiram pitati na sljedećem pregledu pa me zanimaju vaša iskustva s tim ortozama i od koliko godina ste ih počeli koristiti...

faith negdje sam čitala da ti imaš dobra iskustva sa ortozama koje ste dobili u Ljubljani, pa ak može preporuka, ak moramo kupit ćemo ih nekak, kao i većinu svega ostalog... :da?

06 tra 2009, 11:52

Šaljem ti pm.

04 srp 2009, 10:55

Evo, mi smo opet u fazi nabavke. Terapijski stolac bismo trebali dobiti iz donacije, već ga dugo čekamo, ali će valjda stići prije nego što ga Mardži preraste. Ako se sjećate, u 4. smo mjesecu bili na međunarodnom kongresu fizioterapeuta, na radionici Otto Bock-a, gdje su trebali Mrdži da prezentiraju neke svoje proizvode, između ostalog i taj stolac. Nakon toga su rekli da će nam ga donirati. Fizio u vrtiću kaže da je narudžba otišla odmah, ali da se te donacije dugo čekaju. Uvjerili smo se u to. Još čekamo. U međuvremenu nam treba stajalica. Na žalost ona koju su nam preporučili košta 26 500 i nešto sitnmo kn. :strah Sad čekamo cijene ostalih stajalica pa ćemo vidjeti. Zanimljivo je da sam tu istu stajalicu pronašla na stranici jedne mđarske ortopedije i kod njih košta oko 13 300 kn. Ne razumijem kako se na putu do nas ciena može doslovce poduplati. :ne

04 srp 2009, 11:43

Ma to su užasne cifre koliko što košta. Mi smo nabavili swash ortozu i super nam je ali košta 7300 kuna pa su nam nešto priznali ali opet smo doplatili preko 4 tisuće kuna.Međutim sam vidjela da u otosu rade iste one ortoze koje u Sloveniji dođu po 6oo eura za upola manju cijenu. To me malo obradovalo jer nam i to treba.Moram samo napravit kalup tj ortopet mi uzme mjere naprave mi kalup i onda ih oni u Osjeku izrađuju pa ako nekom trebam pitaj te. Zovite Otos ali Osijek jer jedino tamo to prave. Mene jako rastuži kad vidim frendicu koja ima slovensko zd i dobije sve na doznaku. Tako da je puno prije dobila i kolica hranilicu valjkove stajalicu pa te ortoze isl stavari a mi moramo bacat toliku lovu, a kamo nam.Ja isto moram skontat stolac za klinca pa nešto kemijam. Probavam sa trip trap stolicom i swoshicom pa ću vidjeti
Odgovori