Sada je: 15 svi 2026, 16:22.

Što nakon djetetovog 1. rođendana?

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: Što nakon djetetovog 1. rođendana?

PostPostao/la watani » 02 sij 2009, 00:09

ne, tonka.
ako su
obje su napisale izričitu preporuku za produženje
to je ono sto ce komisiju zanimati.
osim ak se ne namjeris na neku totalno trknutu komisiju :xgrin , ali mislim da ipak nema takve koja bi riskirala ici protiv preporuke specijalista.

bas me zanima da li su u ovom nadicinom slucaju spec izricito napisali preporuku za produzenje, ili su ostavili da se to iscita izmedju redaka.
Jezik ima pravo: uteci znaci spasiti se.
Ako umires, kreni.
Ako patis, pokreni se.
Kretanje je jedini zakon.

vap-su-varivari
watani
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la frrr » 02 sij 2009, 00:44

ne da mi se sad ići po nalaz, ali kol'ko se sjećam ne piše što ne može, a trebala bi za svoju dob, ali piše kakvo je njezino stanje + preporuča se pošteda majke od posla radi provođenja korektivne gimnastike il tak nešto

pa naravno da će napisat da trebam ostat doma, jedini razlog zbog kojeg tražim produljenje je jer fizijatar to traži odsnosno kaže da je potrebno
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la alexandra » 02 sij 2009, 22:18

polovina konkretno uvijek piše ono što dijete može, a šta bi u određenoj dobi trebalo i moralo moći to bi navodno trebali znati svi koji se bave djecom pa tako i pedijatar i psiholog u komisiji. i uvijek piše striktnu preporuku za ostanak doma. i to je sasvim dovoljan nalaz za komisiju jer su ti svi ostali nalazi ok.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la lidijast » 09 sij 2009, 00:17

imam jedno pitanje vezano za dd kod produljenja dopusta nakon prve godine. naime, socka mi je rekla da imam pravo na dd od 800kn. kada sam došla u HZMO s mišljenjem, službenica mi je rekla da ipak nemam pravo na taj iznos jer u mišljenju pod točkom 11. težina oštećenja zdravlja u smislu članka 38. "križić" je na "ne postoji". sad mi nije jasno jel se to socka zabunila ili su mi dali krivu info u HZMO?
molila bih za pojašnjenje!
thnx :kiss
lidijast
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Dudley » 10 sij 2009, 12:30

Miki je napisao/la:
ali dobila sam još na vremenu jer sam prije 2. rođendana podnijela zahtjev za novim vještačenjem i procedura dok su me odbili je trajala još 3,5 mjeseca i to mi je bilo baš taman da se N. privikne na jaslice i da obavimo sve preglede koji su nas čekali u to vrijeme
ja sam malo prije 2. rođendana prešla na pola radnog vremena i taman su nam ta 3,5 mjeseca bila dovoljna da sve prođe bez (prevelikog) stresa

Miki, nije mi jasno jesi ti onda počela raditi na pola radnog vremena odmah nakon isteka produljenog porodiljnog ili nakon što je isteklo još tih 3,5 mjeseci?

Ja sam isto dobila produljenje (odnosno dopust za njegu kako se sad zove) do 2. rođendana i još ćemo vidjeti da li će trebati opet podnijeti zahtjev za novo vještačenje.
Vrtiguz
Dudley
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la flipper » 10 sij 2009, 17:12

lidijast je napisao/la:imam jedno pitanje vezano za dd kod produljenja dopusta nakon prve godine. naime, socka mi je rekla da imam pravo na dd od 800kn. kada sam došla u HZMO s mišljenjem, službenica mi je rekla da ipak nemam pravo na taj iznos jer u mišljenju pod točkom 11. težina oštećenja zdravlja u smislu članka 38. "križić" je na "ne postoji". sad mi nije jasno jel se to socka zabunila ili su mi dali krivu info u HZMO?

isto je i kod mene, na produženom bolovanju sam za dijete sa pp a nemamo pravo na uvečani dd jer nemamo vrstu i stpanj težine oštečenja zdravlja u smislu članka 38.
dva puta su me odbili a sada bi trebala tražiti ponovno vještačenje.... kaže socijalna radnica.... :dunno
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Miki » 12 sij 2009, 11:18

Dudley je napisao/la:
Miki je napisao/la:
ali dobila sam još na vremenu jer sam prije 2. rođendana podnijela zahtjev za novim vještačenjem i procedura dok su me odbili je trajala još 3,5 mjeseca i to mi je bilo baš taman da se N. privikne na jaslice i da obavimo sve preglede koji su nas čekali u to vrijeme
ja sam malo prije 2. rođendana prešla na pola radnog vremena i taman su nam ta 3,5 mjeseca bila dovoljna da sve prođe bez (prevelikog) stresa

Miki, nije mi jasno jesi ti onda počela raditi na pola radnog vremena odmah nakon isteka produljenog porodiljnog ili nakon što je isteklo još tih 3,5 mjeseci?

Ja sam isto dobila produljenje (odnosno dopust za njegu kako se sad zove) do 2. rođendana i još ćemo vidjeti da li će trebati opet podnijeti zahtjev za novo vještačenje.

počela sam raditi na pola vremena nešto prije drugog rođendana (u mjesecu prije nego smo morali ići na novo vještačenje sam tražila počnem raditi 4 sata i odmah podnijela i zahtjev za novim vještačenjem - jer sam to tada i morala napraviti) jer smo tada upali u jaslice i tako sam radila 3,5 mjeseca dok nismo odradili novo vještačenje i dok nije stigla odbijenica od CZSS - taman je u tom periodu imala vremena za super prilagodbu, bila je skoro 3 mjeseca samo na igranju i ručku

ne znam koliko sam bila jasna :dunno :oops: , ako treba dodatno pojašnjenje javi se :mah

što se tiče DD, mi smo ga imali, nama je u rješenju pisalo da dijete ima teža oštećenja
"All you need is faith and trust... and a little bit of pixie dust!" --Peter Pan

:lebdi
Miki
Samsungova kuharica

PostPostao/la flipper » 12 sij 2009, 15:26

flipper je napisao/la:
lidijast je napisao/la:imam jedno pitanje vezano za dd kod produljenja dopusta nakon prve godine. naime, socka mi je rekla da imam pravo na dd od 800kn. kada sam došla u HZMO s mišljenjem, službenica mi je rekla da ipak nemam pravo na taj iznos jer u mišljenju pod točkom 11. težina oštećenja zdravlja u smislu članka 38. "križić" je na "ne postoji". sad mi nije jasno jel se to socka zabunila ili su mi dali krivu info u HZMO?

isto je i kod mene, na produženom bolovanju sam za dijete sa pp a nemamo pravo na uvečani dd jer nemamo vrstu i stpanj težine oštečenja zdravlja u smislu članka 38.
dva puta su me odbili a sada bi trebala tražiti ponovno vještačenje.... kaže socijalna radnica.... :dunno

hajde cure, molim vas, da li je presudno za uvečani dječiji doplatak (od 830 kn ) da na nalazu treba biti "križič" na postoji pod točkom 11.- težina oštečenja zdravlja u smislu članka 38????
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la MBee » 13 sij 2009, 10:57

Ja nemam križić a imam DD.
MBee
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nadicab » 13 sij 2009, 10:59

s tim DD-om se stalno mijenja: nekada je potreban taj članak 38, a ima perioda kada ga ne gledaju. Zato je svakako potrebno da se uvijek ispuni zahtjev za dd-om
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la MBee » 13 sij 2009, 11:23

Stvarno se može tumačiti na više načina:

U postupku ostvarivanja prava na doplatak za djecu, postojanje težeg oštećenja zdravlja djeteta može se dokazivati:
a) nalazom i mišljenjem tijela vještačenja socijalne skrbi kojim je utvrđena vrsta i stupanj oštećenja zdravlja djeteta prema odredbama Zakona o doplatku za djecu
b) rješenja donesena u postupku ostvarivanja prava iz socijalne skrbi
• o pravu na osobnu invalidninu,
c) rješenjem nadležnog Centra za socijalnu skrb
• o pravu roditelja na dopust do sedme godine života djeteta i
• o pravu na rad s polovicom punoga radnog vremena zbog njege djeteta s težim smetnjama u razvoju

Dakle, mi nemamo teže oštećenje zdravlja ali ja imam pravo na rad s polovicom radnog vremena. I dobili smo DD.
MBee
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Imge » 19 sij 2009, 10:59

oprostite na uletu :mah

mislim da bi trebalo uvodni post malo porihtati i uskladiti s odredbama novog zakon o rod. i rodit. potporama, zakonom o obvez. zdr. osiguranju i zakonom o doprinosima (neovisno o tome sto jos nema tumacenja, neke stvari su jasne pa se mogu precizirati bez cekanja na novi pravilnik) :dunno
Zadnja izmjena: Imge; 22 sij 2009, 03:33; ukupno mijenjano 1 put/a.
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la indijanka » 19 sij 2009, 16:36

Danas sam zvala CZSS i kažu mi da oni od 1.1.2009. nemaju ništa sa produljenjiem porodiljnog već samo HZZO.
U HZZO-u su mi to potvrdili i rekli da oni zaprimaju zahtijev, obrazac se popunjava kod njih a treba priložiti:
medicinsku dokumentaciju
rodni list
co tekućeg računa
potvrdu poslodavca za majku i za supruga da su u stalnom radnom odnosu te da su još važnije u punom radnom odnosu.
Takve sam dobila informacije.
Roko 26/4/06
slika
indijanka
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la alexandra » 21 sij 2009, 00:05

da, to je po novom zakonu, ista dokumentacija na drugu adresu.
jedino se taj obrazac nije popunjavao u centru, nego si lijepo doma napisao molbu za vještačenje.
i oduvijek je bilo važno da su oba roditelja zaposlena.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la frrr » 21 sij 2009, 00:35

nije baš ista dokumentacija jer HZZO navodi samo općenito 'medicinsku dokumentaciju', a ne traži pod obavezno neuropedijatra, fizijatra, orl-a i oftalmologa. mi smo, izgleda, bez veze išli kod orl-a i oftalmologa, ionak su nam ti nalazi b.o. hzzo navodi još mišljenje defektologa i psihologa, s tim da to nije obavezno za bebice (čemu bebu vodit psihologu?!).
najveća novost je što nema komisije tj. nema poziva na komisiju i odlaska s bebom pred nju nego komisija odlučuje samo na temelju priložene medicinske dokumentacije. ja predala zahtjev danas.
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la thinkPINK » 21 sij 2009, 00:45

čemu bebu vodit psihologu

Pa da procjeni razvoj djeteta. Za bebe se koriste razvojni testovi.
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Jana4 » 21 sij 2009, 14:34

pozdrav,
upravo sam se registrirala ovdje,
:mah

jučer sam baš išla na hzzo za produljenje,
rekla mi je službenica da moram priložiti svu medicinsku dokumentaciju,
fotokopiju tekućeg,
kopiju rodnog lista,
potvrdu da smo i ja i mm u stalnom radnom odnosu
i kaj me najviše začudilo/zbunilo ;

uputnicu za lječničko povjerenstvo/komisiju od mojeg liječnka opće medicine?!
išla sam po nju, sestra mi je rekla da u mi bude napravila u četvrtak,
znači sutra idem s svim papirima opet na hzzo,

tražim produljenje na osnovu toga što T. ima šum tj. rupicu na srcu...
Jana4
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la indijanka » 21 sij 2009, 16:28

Da li da vodim Lucu ORL i oftalmologu ili ne?
Roko 26/4/06
slika
indijanka
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Tonka.M » 21 sij 2009, 19:08

Indijanka, meni su prek telefona spomenuli samo medicinsku dokumentaciju :dunno al mene je neuropedijatar tražior ORL i oftalmološki pregled.
Ja bi za svaki slučaj odradila i njih, ne mogu škodit, a bolje i to neg da ti vrate papire jer im nešto fali :roll:
Il još bolje nazovi svoj područni HZZO i pitaj ;)

Jana dobrodošla :mah
MOŽEŠ TI TO!

* Noa - mali anđeo - 19.10.2011.
Tonka.M
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la nadicab » 21 sij 2009, 19:09

he, he ako pita područni ured koji nema pojma jer ne znaju niti u centrali, naravskid a će joj žena reći da mora imati i te papire jer oni pojam nemaju koga dobivaju jer do sada se nisu bavili tom problematikom
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Lidija » 21 sij 2009, 21:30

Pazite, ako imate pravo, mislite da imate pravo i trazite invalidninu morate na CZSS na prvostupanjsku komisiju.
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Jana4 » 21 sij 2009, 22:52

Tonka pozdrav našem imenjaku,
moj je Teo rođen na Dan žena...

nisam baš sve detaljno čitala,
pa me zanima jel bilo slučajeva da nisu odobrili produljenje?! :conf

vi koje ste već predavale zahtjeve, jeste isto trebale uputnicu?
Jana4
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la indijanka » 21 sij 2009, 23:15

lidija daj please pojasni malo to sa invalidninom. Da li misliš na onaj dodatak od cca 800 kn?
Roko 26/4/06
slika
indijanka
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Lidija » 21 sij 2009, 23:24

Ne, mislim na osobnu invalidninu - 1250 puna ili 625 pola.
A kako ce ic s djecjim doplatkom - cije ce nalate i rjesenja priznavati - vidjet cemo. :dunno
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 22 sij 2009, 09:53

Lidija, misliš da nakon HZZO-ovog rješenja, s time treba ići na CZSS za invalidninu i u mirovinsko za dd?
Ako je tako, zbilja ga zakompliciraše :ne
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Tonka.M » 22 sij 2009, 10:26

a ja baš htjela pitat jel odmah sa zahtjevom za produženje do 2. godine predajem i zahtjev za DD :conf
I malo sam se izgubila sa terminima invalidnina i DD, što mi treba za ovo drugo?
i jel se to predaje neki obrazac ili samo pisana zamolba ili?

uff koliko zapetljancije, a meni mozak uopće ne radi :(
MOŽEŠ TI TO!

Tonka.M
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la nadicab » 22 sij 2009, 10:39

predaješ ali na drugu adresu
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Tonka.M » 22 sij 2009, 10:44

znači to će vjerojatno ić na CZSS? Ima neki formular koji kupim ili to tamo popunjavam?
MOŽEŠ TI TO!

Tonka.M
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Imge » 22 sij 2009, 12:22

malo off
ako je vjerovati zakonodavcu - iduce godine cijela ova prica trebala bi se pojednostaviti.
naime, smisao uvodjenja OIB-a je objedinjavanje svih podataka svih osiguranika po svim osnovama - na jedno centralno mjesto. pa se recimo ne bi trebali kod podnosnja zahtjeva za dd - prilagati dokumenti o ukupnim prihodima - jednostavno zato sto ce ti podaci referentu biti dostupni. itd...
naravno, iz price izuzimamo lijecnicku dokumenaciju, ali, ako ce ovo sve skupa zaista biti tako kako nam se obecaje - roditeljima bi trebalo biti lakse.
no, zivi bili pa vidjeli :gace :drink
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Lidija » 22 sij 2009, 14:09

Invalidnina je pravo na temelju određivanja stupnja teškoća djeteta prema Prvostupanjskoj komisiji socijalne skrbi.
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.