Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.
Odgovori

Re: vrijeme je za dd

21 ožu 2011, 15:32

Nama sjelo sve i dd i njega i invalidnina :joy

21 ožu 2011, 16:22

ja dobila..

22 ožu 2011, 10:54

dd sjeo, invalidnina ne, kao ni dodatak grada Zagreba (istina, poštar ostavio neku cedulju, možda je nešto od toga).

29 srp 2011, 15:41

cure, imam pitanje!
danas me docekao poziv iz mirovinskog koje n. isplacuje uvecani dd da dodjem tamo s rjesenjem koje mi je krajem travnja izdao hzzo o produljenju prava na rad u SRV.
uopce mi nije jasno kakve veze jedno ima s drugim i zasto im to rjesenje treba.
pa n. ne ostvaruje pravo na uvecani dd zbog mog prava na rad u SRV vec zbog svoje dijagnoze!

osim toga, pred nekoliko sam dana hzzo-u uputila zahtjev za prekidom koristenja prava na SRV zbog odlaska na porodiljni (pisala sam o tome na topicu o SRV) pa me sad zanima je li moguce da ce n. zbog toga ukinuti dd (kad jedno nema veze s drugim)??? usput, od hzzo - a nikakvog ni poziva, ni dopisa, niti icega jos uvijek. otkud mirovinsko???

zvala sam i pitala da mi kazu o cemu se radi, ali je zena koja se javila bila vise nego neljubazna i otkantala me - kao, samo postupite po naputku, referent zna zbog cega vas je zvao :roll
zvala sam voditelja referade da da mu saspem kojesta o ljubaznosti salterusa ali ga nisam dobila.
znate li vi mozda o cemu je rijec? :conf

29 srp 2011, 15:53

sad vidim da su alexandra i martina mama pisale o gotovo istoj stvari.
alexandre nema, a kako je to zavrsilo s tobom martina mamo? jesu marti ukinuli dd zbog tvog prekida SRV??? :shock
pa jedno nema veze s drugim!!!
je l se mozemo nekome zaliti zbog ovakve nebuloze?

29 srp 2011, 16:04

rješenje hzzo-a je doneseno na temelju dijagnoze, u tom rješenju piše o čemu se radi i propisano je od strane mirovinskog kao jedan od mogućih dokumenata kojima dokazuješ stanje djeteta zbog kojeg tražiš uvećani dd.
pretpostavljam da su uvidom u dokumentaciju vidjeli da je staro rješenje isteklo, pa traže novo jer oni drukčije ne mogu znati ima li osnove za produljenje prava koje koristite (jer dijagnoza je u međuvremenu mogla biti i skinuta).

i ne vidim zašto bi ukidali taj dd zbog porodiljnog. :dunno ukida se, mislim, jedino u slučaju da dijete nije smješteno s obitelji.

29 srp 2011, 16:12

pa to ni meni nije logicno!
da li to znaci da cu im po prestanku srv morati priloziti nove med. nalaze?
ne kuzim, jer pri svakom produzivanju prava na dd uvijek samo traze novopopunjeni obrazac, nista vise! samo sam 1. puta prilagala med. dokumentaciju.

29 srp 2011, 16:20

mamashnita od noje je napisao/la:ne kuzim, jer pri svakom produzivanju prava na dd uvijek samo traze novopopunjeni obrazac, nista vise! samo sam 1. puta prilagala med. dokumentaciju.

pa valjda baš zato i traže, jer su kod ranijih produljivanja oni napravili grešku ako ti nisu ništa tražili osim obrasca :da?. na stranicama hzmo-a stoji da treba priložiti
- dokaz (nalaz i mišljenje ili rješenje) o postojanju oštećenja zdravlja djeteta

mislim, ako neće pri svakom produljivanju tražiti takav važeći dokument, netko bi mogao godinama dobijati uvećani dd za dijete kojemu je odavno skinuta dijagnoza :dunno

29 srp 2011, 16:26

nadam se da je to!
a opet, logicno bi bilo da onda traze novu med. dokumentaciju, a ne rjesenje o srv koji nema veze s dd i ne moram ga niti koristiti.

29 srp 2011, 16:30

ali rješenje hzzo-a je doneseno temeljem nove medicinske dokumentacije. to je za hzmo jedan papir koji zamjenjuje puno drugih papira. njima je svejedno koristiš li srv ili dopust, bitan je samo razlog za to, koji je naveden u rješenju.

29 srp 2011, 16:35

mislis? kamo srece! neobicno mi je da javna administracija trazi samo jedan papir, a ne hrpu njih.
a sto kad krajem kolovoza prestanem koristiti srv? nece im to nista promijeniti na stvari? moram li im to javiti i dostaviti med. dokumentaciju ili ce mi vrijediti rjesenje o dd jos tu godinu?
puno pitam, znam :ajme
i hvala ti goldy :kiss

29 srp 2011, 20:04

oni traže ili rješenje za SRV/dopust, ili rješenje za invalidninu, ili Nalaz i mišljenje.
nešto od toga moraš predati, zato su te zvali. ja sam isto morala ponovo davati kopiju Nalaza i mišljenja, istog onog kojeg sam predala i prošle godine.
neće ti ukinuti dd ako nemaš SRV (ja nemam ni SRV ni dopust), nije to vezano. ali nešto im moraš dati na temelju čega će ti dati dd.
kad jednom dobiješ rješenje za dd. vrijedi ti cijelu godinu (tj. onoliko koliko piše u rješenju)

29 srp 2011, 20:55

hvala ti puno! :)
odlicno onda!

31 srp 2011, 14:52

tako je i bilo i samnom - na rješenju od HZZO-a je pisalo novo vještačenje u lipnju 2011; nema veze što su izdali novo rješenje - lipanj 2013, ja sam morala odrađivati njihov posao - kopiju rješenja dati u firmu i za dd jer sam dobila poziv kao i ti.

31 srp 2011, 15:23

nadice, ja ne kuzim sto ce njima rjesenje o srv za isplatu dd???
pa moje dijete moze imati (i ima) pravo na uvecani dd bez da ja koristim SRV. nije on dobio pravo na dd zato sto ja imam pravo na srv vec zbog dijagnoze koju ima.
:conf

31 srp 2011, 16:34

Shnita, meni je rjesenje za srv isteklo dok sam bila na porodiljnom. Novi zahtjev sam mogla dati jedino po zavrsetku porodiljnog. U medjuvremenu je trebalo obnoviti zahtjev za dd. Odbili su mi ga dok nisam dobila novo rjesenje za srv i isto prilozila uz zamolbu za dd. Dd mi nisu prestali isplacivati iako su bili izdali negativno rjesenje. Kupus, al koliko ja kuzim, dd ima veze s rjesenjem za srv.

31 srp 2011, 16:37

onda je to svinjarija za u novine. jer ja mogu imati dijete s pp i uopce ne koristiti srv.
jos me nesto zanima.
ako meni porodiljni istice u prosincu 2012.godine, kako si mogu natempirati da odmah pocnem raditi u srv? sta ne mogu za vrijeme, odnosno pred kraj porodiljnog, predati zahtjev za srv?

31 srp 2011, 16:39

i ovo stvarno ne kuzim:
Odbili su mi ga dok nisam dobila novo rjesenje za srv i isto prilozila uz zamolbu za dd. Dd mi nisu prestali isplacivati iako su bili izdali negativno rjesenje.

:conf
odbili su te, ali su ti ga isplacivali???

01 kol 2011, 01:03

Shnita, naravno da mozes dato zahtjev za vjestacenje dva mjeseca prije kraja porodiljnog. Kad primis rjesenje, obavezno ga dostavi sama u firmu jer su traljavi.
Rupa koju smo mi trebali premostiti je sedamnaest dana jer je rjesenje o odbijanju dd doslo 1.3., a ja na porodiljnom do 17. 3. Oprostili nam valjda taj mjesec jer nije beg cicija.
Ako imate invalidninu, onda ces dd dobiti bez problema. Mi invalidninu nemamo i takvima ne priznaju vjestacenje centra za soc skrb nego samo srv. Tako sam ja razumjela pricu.

01 kol 2011, 06:33

nema invAlidninu.
ali nece to tako proci, jer zbilja je svinjarija.
na krivu su osobu naisli :D
hvala ti na odgovorima.

01 kol 2011, 10:45

bila.
i otisla bijesna, jadna i razocarana.

dosla sam i dala im rjesenje o srv, kad ga je zena pocela klamati rekoh joj da mi je to original.
ona: zasto niste donijeli kopiju?
ja: zato sto na pozivu pise da donesem rjesenje. mislila sam da vam treba samo na uvid. zasto niste napisali da donesem presliku rjesenja?
ona: zato sto se podrazumijeva.
ja: ja sam trudna i plava i naucila sam na to da mi napisu preslika kad trebaju presliku.
ona: odite to van negdje fotokopirati.
ja: ne mozete mi vi fotokopirati taj jedan list?
ona: ne, nemamo gdje. :roll
ia tako ja, s vise nego vidljivim trudnickim trbuhom, pola sata hodam tresnjevkom u potrazi za fotokopiraonom koja radi (jer su sve zatvorene radi godisnjih odmora) i kad sam se konacno vratila salterusa se jos usudi pitati me da jesam li ja cijelo to vrijeme hodala i trazila fotokopiraonu. :ne

uglavnom, rekla sam da bih voljela razgovarati s nekim o tome jer mi nije jasno zasto se djetetovo pravo na dd veze uz pravo roditelja na srv jer da ja mogu biti i domacica koja ima dijete s pp koje samim tim ostvaruje pravo na dd.
u pravnoj sluzbi nema nikoga, godisnji su :loce
pa je dosla neka gospodja s kojom, kao, mogu porazgovarati.

objasnila sam joj da odlazim na porodiljni u prosincu i da mi nije jasno zasto moje dijete tada gubi pravo na dd.
nakon sto je pogledala moje rjesenje o srv rekla mi je da dijete treba ici na novo vjestacenje u lipnju iduce godine i da ce do tada dobivati dd.
ok, rekoh, ali sto nakon toga? ja sam na porodiljnom do prosionca iduce godine, a ne do lipnja.
na to mi ona kaze da odem s djetetom na vjestacenje. pokusavam joj objasniti da nema smisla voditi ga na vjestacenje jer ne mogu od hzzo-a traziti da mi izdaju novo rjesenje o radu u srv kad sam jos sest mjeseci nakon toga na porodiljnom.
na to ce ona: ah, bas jedan nezgodan procijep u kojemu ce biti dijete :shock :ajme
ne vjerujem svojim usima da mi tako odgovara.
i pitam je - kako da rijesim taj nezgodni procijep jer za vrijeme tog nezgodnog procijepa moje ce dijete i dalje imati istu dijagnozu kao i prije i poslije njega.
ne znam, odgavara ona.
ja opet :shock
i onda mi kaze da ga svakako vucem na novo vjestacenje, ali da od hzzo-a ne trazim rjesenje o srv vec potvrdu da imam pravo na srv, ali ga ne koristim zbog porodiljnog.
pitam je imaju li takvih slucajeva jer ja za takvu potvrdu prvi puta cujem.
na sto mi ona odgovara da imaju nekih, jer da to hocu li dobiti takvu potvrdu ovisi o ljudima koji sjede u komisijama, odnosno o porucnim uredima, odnosno o necijoj dobroj volji. pa ti tako mara u mihanovicevoj to moze izdati, ali pero u klovicevoj ne mora. i to mi kaze onako, u povjerenju.
:shock

ono sto sam sama skuzila, bez da mi je itko od njih to znao objasniti, jest da oni svoje rjesenje o dd vezu za rjesenje hzzo-a o srv, a ne za medicinsku dokumentaciju, zbog toga sto oni tamo nemaju komisiju koja bi procijenila sve te nalaze (invalidska komisija to ne radi), pa im je rjesenje hzzo-a o srv, na kojemu pise da se radi o djetetu s tezim ostecenjima, relevantno. ili to, ili invalidska (koju n. nema i sumnjam da bi je dobio, nismo nikada ni pokusavali). dakle, ako nemas rjesenje o srv, ocito da nema ni doplatka. sto nema smisla, ali nikakvog.

i sad ja zovem od uprave u mihanovicevoj do pravnih sluzbi raznih i nitko mi ne zna odgovoriti, tim vise sto ih je pola na godisnjem i na bolovanju, a ocito je da samo jedna osoba zna odgovor. i to mozda.

i jos jedan biser kojega mi je rekla gospodja iz mihanoviceve na telefon - ma ne brinite, do proljeca, kada vam istice rjesenje o srv, sigurno ce to nekako biti rijeseno.
:roll :ajme

sta ovo nije prica za novine?

01 kol 2011, 15:35

meni je u isto vrijeme isticalo srv i porodiljni tako da nemam iskustva s tim, ali najbolje ti je poslati med. dokumentaciju za vještačenje za srv bez obzira na to što si na porodiljnom.......tako bi ja napravila.
a sad da li je to priča za novine ili nije teško je reći. Ne kažem da im je sistem rada ok, ali da moraju imati nekakav papir na osnovu kojeg daju dd to mi je ok.....mislim da mora biti neki tip komisije koja odlučuje tko dobiva dd, čisto da se ima reda....nikoga ne diskriminiram, ali kad želiš cipelice na doznaku (isto kao i kateter,pelene i ne znam što sve ne) i to mora netko odobriti.

01 kol 2011, 15:39

da, naravno, ali ne bi se trebalo rjesavati pravo djeteta na osnovu prava roditelja. ja mogu biti i domacica i nezaposlena majka s djetetom s pp, zar ne?
i treba postojati nacin da se njegov status, odnosno njegovo pravo na dd rijesi i bez mog rjesenja o srv.
i jos nesto - nije normalno da te stvari nisu regulirane pa tako oni roditelji kojima srv istice u isto vrijeme kad i porodiljni dobivaju dd za dijete najnormalnije, dok one kojima jedno zavrsava u lipnju, a drugo npr. u prosincu (moj slucaj) nece dobivati dd tih zadnjih 6 mjeseci. znaci ne radi se o reguliranom pravu vec naprosto o tome kako je kome grah pao.

i nema smisla slati ga na vjestacenje u lipnju jer mi hzzo automatski otvara srv kojeg ne mogu koristiti jer sam na porodiljnom.
ne mogu birati datum od kada zelim da mi srv krene, ako mi ga komisija odobri on stupa na snagu odmah.

01 kol 2011, 16:21

mamashnita od noje je napisao/la:najnormalnije, dok one kojima jedno zavrsava u lipnju, a drugo npr. u prosincu (moj slucaj) nece dobivati dd tih zadnjih 6 mjeseci. znaci ne radi se o reguliranom pravu vec naprosto o tome kako je kome grah pao.

i nema smisla slati ga na vjestacenje u lipnju jer mi hzzo automatski otvara srv kojeg ne mogu koristiti jer sam na porodiljnom.
ne mogu birati datum od kada zelim da mi srv krene, ako mi ga komisija odobri on stupa na snagu odmah.

srv će ti krenuti odmah na to ne možeš utjecati, ali ćeš na taj način osigurati dd za tih 6mj. odnosno do kad ti odobre srv.
što se tiće samog vještaćenja to zaista nije toliko komplicirano samo priložiš med. dokumentaciju koju vjerojatno već imaš ako se redovito kontrolirate, dijete ne moraš nikuda vući, jedino ti moraš do hzzo-a ili netko umijesto tebe.....sam zahtjev za srv uzmeš kod njih i na licu mjesta ga ispuniš, znam da je uz sve ostalo to tlaka ali kad ne ide drugačije :dunno barem ne za sada.

01 kol 2011, 16:24

ponavljam, treci put:
znam sto je vjestacenje jer smo bili, ne jednom.
srv mi pocinje odmah teci ako mi ga komisija odobri sto znaci da ne mogu koristiti porodiljni do kraja vec se moram vratiti na posao.
ne mogu u isto vrijeme koristiti dva prava - i pravo na porodiljni (sto znaci da ne radim) i pravo na srv (sto znaci da radim u skracenom radnom vrmenu).
samo jedno od ta dva. a koristit cu porodiljni.

01 kol 2011, 16:30

sorry možda sam ostavila dojam kao da te ne razumijem, znam da ne možeš koristiti oba prava, ali rješenje koje ćeš dobiti možeš zamrznuti i korisiti pravo porodiljnog dopusta, ali najbolje ti je najaviti se u hzzo kod nekoga (sigurno postoji osoba koja rješava ovakve zavrzlame, samo moraš do nje doći) s pitanjima i sigurna sam da postoji neko rješenje.

01 kol 2011, 16:32

u hzzo-u mi nisu znali odgovoriti. kao ni u mirovinskom. to i jest problem.
sto bi trebalo postojati neko rjesenje a izgleda da ne postoji.
zena u mirovinskom mi je rekla ovo sto sam napisala za potvrde - da ponekad, neke komisije i neki podrucni uredi hzzo-a izdaju potvrdu da majka ima pravo na srv ali ga ne koristi, a neke komisije i podrucni uredi ih ne izdaju :roll
u hzzo-u su mi rekli da za takve potvrde nikad nisu culi.

01 kol 2011, 17:22

opet ću se ponoviti: ako imate Nalaz i mišljenje prvostupanjskog tijela vještačenja, prema kojemu je vidljivo da dijete ima pravo na dd, ne treba ni rješenje za SRV, ni za invalidninu.
neki papir se mora predati, bilo to SRV, invalidnina ili taj Nalaz.
dd je pravo djeteta, nije vezano uz pravo roditelja na SRV. budući da SRV dobivaju roditelji djece koja imaju pravo i na uvećani dječji, moguće ga je ostvariti na temelju te dokumentacije, ali nije nužno.

mi smo dobili uvećani dd prije invalidnine. SRV ne mogu ni zatražiti, jer ga ne mogu koristiti.
ovo što te žena uvjeravala su nebuloze :roll ma kakva potvrda o pravu na SRV koje ne koristiš

01 kol 2011, 18:36

danijela, sve ja to znam, to sam gore i napisala.
jedino vjestacenje koje imamo je ono komisije hzzo-a koja mi izdaje rjesenje o srv.

01 kol 2011, 19:16

šnito, takav upit treba poslati pismeno jer ovo tlf je niš koristi.
Da, kod tebe jeste nezgodacija što imaš samo rješenje od HZZO-a koji regulira SRV; prije je to sve bilo pod istom komisijom CZSS pa je u mirovinskom za dd bilo lako - sada im nije a nisu to ni regulirali.
Odgovori