bila.
i otisla bijesna, jadna i razocarana.
dosla sam i dala im rjesenje o srv, kad ga je zena pocela klamati rekoh joj da mi je to original.
ona: zasto niste donijeli kopiju?
ja: zato sto na pozivu pise da donesem rjesenje. mislila sam da vam treba samo na uvid. zasto niste napisali da donesem presliku rjesenja?
ona: zato sto se podrazumijeva.
ja: ja sam trudna i plava i naucila sam na to da mi napisu preslika kad trebaju presliku.
ona: odite to van negdje fotokopirati.
ja: ne mozete mi vi fotokopirati taj jedan list?
ona: ne, nemamo gdje.
ia tako ja, s vise nego vidljivim trudnickim trbuhom, pola sata hodam tresnjevkom u potrazi za fotokopiraonom koja radi (jer su sve zatvorene radi godisnjih odmora) i kad sam se konacno vratila salterusa se jos usudi pitati me da jesam li ja cijelo to vrijeme hodala i trazila fotokopiraonu.

uglavnom, rekla sam da bih voljela razgovarati s nekim o tome jer mi nije jasno zasto se djetetovo pravo na dd veze uz pravo roditelja na srv jer da ja mogu biti i domacica koja ima dijete s pp koje samim tim ostvaruje pravo na dd.
u pravnoj sluzbi nema nikoga, godisnji su
pa je dosla neka gospodja s kojom, kao, mogu porazgovarati.
objasnila sam joj da odlazim na porodiljni u prosincu i da mi nije jasno zasto moje dijete tada gubi pravo na dd.
nakon sto je pogledala moje rjesenje o srv rekla mi je da dijete treba ici na novo vjestacenje u lipnju iduce godine i da ce do tada dobivati dd.
ok, rekoh, ali sto nakon toga? ja sam na porodiljnom do prosionca iduce godine, a ne do lipnja.
na to mi ona kaze da odem s djetetom na vjestacenje. pokusavam joj objasniti da nema smisla voditi ga na vjestacenje jer ne mogu od hzzo-a traziti da mi izdaju novo rjesenje o radu u srv kad sam jos sest mjeseci nakon toga na porodiljnom.
na to ce ona: ah, bas jedan nezgodan procijep u kojemu ce biti dijete
ne vjerujem svojim usima da mi tako odgovara.
i pitam je - kako da rijesim taj nezgodni procijep jer za vrijeme tog nezgodnog procijepa moje ce dijete i dalje imati istu dijagnozu kao i prije i poslije njega.
ne znam, odgavara ona.
ja opet
i onda mi kaze da ga svakako vucem na novo vjestacenje, ali da od hzzo-a ne trazim rjesenje o srv vec potvrdu da imam pravo na srv, ali ga ne koristim zbog porodiljnog.
pitam je imaju li takvih slucajeva jer ja za takvu potvrdu prvi puta cujem.
na sto mi ona odgovara da imaju nekih, jer da to hocu li dobiti takvu potvrdu ovisi o ljudima koji sjede u komisijama, odnosno o porucnim uredima, odnosno o necijoj dobroj volji. pa ti tako mara u mihanovicevoj to moze izdati, ali pero u klovicevoj ne mora. i to mi kaze onako, u povjerenju.
ono sto sam sama skuzila, bez da mi je itko od njih to znao objasniti, jest da oni svoje rjesenje o dd vezu za rjesenje hzzo-a o srv, a ne za medicinsku dokumentaciju, zbog toga sto oni tamo nemaju komisiju koja bi procijenila sve te nalaze (invalidska komisija to ne radi), pa im je rjesenje hzzo-a o srv, na kojemu pise da se radi o djetetu s tezim ostecenjima, relevantno. ili to, ili invalidska (koju n. nema i sumnjam da bi je dobio, nismo nikada ni pokusavali). dakle, ako nemas rjesenje o srv, ocito da nema ni doplatka. sto nema smisla, ali nikakvog.
i sad ja zovem od uprave u mihanovicevoj do pravnih sluzbi raznih i nitko mi ne zna odgovoriti, tim vise sto ih je pola na godisnjem i na bolovanju, a ocito je da samo jedna osoba zna odgovor. i to mozda.
i jos jedan biser kojega mi je rekla gospodja iz mihanoviceve na telefon - ma ne brinite, do proljeca, kada vam istice rjesenje o srv, sigurno ce to nekako biti rijeseno.
sta ovo nije prica za novine?