Sada je: 17 tra 2026, 19:22.

Promjena djetetovog liječnika - manjak pedijatara

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Promjena djetetovog liječnika - manjak pedijatara

PostPostao/la korny » 03 stu 2009, 18:42

U Zadru od nove godine svi klinci koji imaju preko 6 godina moraju biti prebačeni iz pedijatrijskih ordinacija u ordinacije opće medicine. Ne znam kako je u drugim krajevima Hrvatske, ali u Zadru u tim ordinacijama vlada kaos i gužva. Osobno idem doktorici samo kad se doslovce rušim. Doktorica je ok, i to ne bi bio problem, ali puno je starijih ljudi koji stvaraju gužvu i često puta niti ne stignem biti pregledana.
I sada, u takvo stanje, moram uvesti svoje šestogodišnje dijete :angry
Zadarski liječnici školske medicine rade samo cijepljenja po školama, ne upisuju djecu kao svoje pacijente.
Zanima me kakvo je stanje u vašim gradovima, je li to neki zajednički problem u Hr ili se nešto specifično događa u Zadru? :conf
korny
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re: nedostatak liječnika školske medicine

PostPostao/la lastavica » 03 stu 2009, 19:47

isto ti je i u Zagrebu, dijete prebacuješ tamo gdje su i roditelji, samo je granica 7 godina :mah
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la SonjaV » 03 stu 2009, 20:52

Moji su kod ped. u Zadru i baš zbog toga pitala sam dali moram sad L. ispisati od nje.
Rekla je da ostane još, da je ludnica kod dr. opće prakse a da L. ionako ne dolazi ni često niti im stvara problem imati dijete nakon 6 god.
Tako da je do daljneg kod pedijatrice.
Indijanac '09.2002
Mrvica '05.2005
Bucka '06.2014
SonjaV
sa zalihama pelena

PostPostao/la Nana1971 » 03 stu 2009, 21:31

dijete moze ostati kod pedijatra do 14 godina, ako ped nema guzvu. Nazalost, svi pedijatri su prebukirani :/ pa ih prije ili kasnije moras prebaciti doku u opcu ili obiteljsku medicinu. Moja dokica je koma, isto joj je populacija najvise penzionerska pa puno dolaze kod doktora (logicno, stariji ljudi - vise bolestina), pa sam dijete prebacila kod jedne druge doktorice. A sad planiram i svoj karton odnijeti k njoj :lol
Zemlja je smrtnim sjemenom posijana Ali smrt nije kraj Jer smrti zapravo i nema
I nema kraja Smrću je samo obasjana Staza uspona od gnijezda do zvijezda. Mak Dizdar
Nana1971
blissful reduša

PostPostao/la eli » 03 stu 2009, 21:51

školska medicina neće biti kao što je nekada bila. nije stvar u nedostatku liječnika te profesije, već se oni više ne bave onim čime se bave pedijatri i obiteljski liječnici.

ne moraš dijete upisati kod liječnika opće medicine, možeš i kod specijaliste obiteljske. broj liječnika sa tom specijalizacijom raste i ne vidim razloga zašto školsko dijete ne bi bilo kod njih. obične upale grla, uha i slične bolesti koje predstavljanu 99% razloga zašto se školsko dijete vodi liječniku oni bez problema znaju dijagnosticirati i prepisati terapiju. ako je bolest tipična samo za djecu napisat će ti uputnicu za bolničkog pedijatra ili neku drugu specijalizaciju.
eli
Sveta krava

PostPostao/la roka470 » 03 stu 2009, 22:11

Evo Eli ti je odgovorila. Naime ima već skoro 10-ak godina da se specijalisti školske medicine ne bave više kurativom( liječenjem) nego samo preventivom, tj.pregledima za školu, cijepljenjem. Liječnici koji su do tada radili kao specijalisti školske medicine mogli su birati ili su nastavili raditi po novom sistemu, ili su mogli nastaviti raditi kao opća medicina- jer za to tada nije bila potrebna specijalizacija- i primati i odrasle i školsku dijecu. Još lošija situacija je bila po selima i manjim mjestima, gdje je falilo pedijatara u općoj praksi pa su i malu dijecu liječili liječnici opće medicine.
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la teutonija » 04 stu 2009, 11:35

Kod naše pedijatrice su do cc 11 g kod druge i dulje,a onda ko i svugdje u opću medicinu.
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la mirbi » 04 stu 2009, 14:05

Isto i kod nas. Sara je još uvijek kod pedijatrice, iako je prebukirana, ali je planiram prebaciti uskoro u našeg obiteljskog liječnika.
'Čovječe, vrati se sebi dok još imaš kome.'
-----------------------------
S 2000 / R 2005
-----------------------------
Moj dućan
mirbi
volim dinarski look s mozgom

PostPostao/la korny » 04 stu 2009, 17:44

Hvala svima na odgovorima, premda nisam sigurna da ste me svi najbolje razumjeli.
Dakle, i kod moje pedijatrice se do sada moglo drzati dijete i do 14.godine, ali je došao NOVI propis po kojemu će svi pedijatri MORATI ispisivati djecu iznad 6. godine nakon Nove godine. Odnosno,pametno bi bilo već sada uzeti karton i prebaciti se.

To samo po sebi meni ne bi bio problem, da zadarski liječnici opće prakse (i specijalisti obiteljske medicine) nisu također prebukirani. I nije posve točno da njihov broj raste - moja mi je liječnica nedavno rekla da se po zatvaranju jedne ordinacije (nakon što npr. neki liječnik o.p. ode u mirovinu) NE OTVARA nova.

Dakle, ne predstavlja mi problem što bi dijete moralo ići obiteljskom liječniku (kao takvom), već što su gužve tolike da čak ni ja sama često nisam mogla doći na red za pregled jer je ispred mene bilo 20 penzića i nekolicina "padobranaca" koji bi ulijetali preko reda na previjanje, npr., ili ispiranje ušiju, što sve radi jedna jedina medicinaska sestra (i zbog čega se također stvara kaos). Možda vam dovoljno govori činjenica da ako npr. radno vrijeme moje doktorice počinje u 14h, već od 13 se čekaonica puni :roll: I sad zamislite situaciju da je djetetu oko 3 skočila visoka temperatura uz bol ili sl. NEMA ŠANSE da će biti pregledano do završetka radnog vremena :angry Reći ćete - hitno je, treba imati prednost? A ja ću vam reći da svatko u toj čekaonici ima argument da mu je hitno! Jer tu su i ljudi s infarktima itd...itd...

Stoga mislim da to nikako ne predstavlja odgovarajuću zdravstvenu skrb za moje dijete. Ali možda je u vašim gradovima doista drukčije?
korny
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la teutonija » 05 stu 2009, 11:30

Nisam čula za taj propis? Di to piše?
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la korny » 05 stu 2009, 12:35

Osobno mi je rekla medicinska sestra naše pedijatrice prošli tjedan. :( Navodno će sva djeca te dobi biti automatski skinuta s liste njihovih pacijenata nakon 1.1.
korny
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la PixyDust » 05 stu 2009, 13:40

Živjelo hrvatsko zdravstvo! :hrvatska Šta reći :ne :ne :ne

Kod nas u ordinaciji obiteljske medicine to izgleda slično: sat vremena prije početka radnog vremena čekaonica se počinje puniti, bez nekog osobitog reda. Kad čovjek dođe pita okupljene "Tko je zadnji?" i zapamti tu osobu da bi znao da je nakon nje na redu. Tko je bio prije nemoguće je upamtiti, pa svaki put kad sam bila (a stvarno ne idem često) došlo je do verbalnih, a umalo i fizičkih okršaja, što se može razumijeti - ipak su to bolesni ljudi na rubu živčanog sloma od čekanja (u prosjeku najmanje sat i pol). Padobranci upadaju stalno, šize pacijenti, sestra je poluluda. Jedni trebaju "samo" recept ili uputnicu, drugi injekciju, treći previjanje, četvrti dolaze privatno sestrici na trač partiju. KAOS. I sad da ja tu uletim s djetetom koje kuri i ne zna za sebe (a redovito idemo doktoru u takvom stanju) ??! Nikad nisam u toj ordinaciji vidjela dijete. Ne kužim - gdje su onda ta školska djeca?
slika slika
PixyDust
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la korny » 05 stu 2009, 16:31

Pixy Dust, upravo o tome govorim. Pa me još zanima je li tko dosad išta poduzimao po tom pitanju i što bi se moglo poduzeti uopće? Planiram otići do HZZO-a u Zd vidjeti što je s tim.
korny
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Mammamia » 06 stu 2009, 09:35

Korny, nisam ni ja luda od sreće što moram prebaciti svoje dijete, ali sam igrom slučaja nedavno mijenjala svoju doktoricu kad mi je stara išla u mirovinu (i kao što si rekla, nije se zaposlio nitko umjesto nje, već smo mi morali naći drugog doktora među već postojećima). Ja sam se upisala kod dr. Crljenko (dr. obiteljske medicine u starom dječjem dispanzeru) i mogu ti reći da sam zadovoljna. Nema velikih gužvi, nema penzionera (tu i tamo koji) i što je najvažnije, nema narkomana koji dolaze po tablete. Većinom školska djeca i njihova obitelj. Uz to su i sestra i doktorica dobre. Probaj kod nje. :mah
Mihaela, Margarita i Antonija
Mammamia
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la korny » 06 stu 2009, 13:27

Puno ti hvala na informaciji :kiss Nisam ni čula za tu doktorica.
korny
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la korny » 06 stu 2009, 13:28

doktoricu :oops:
korny
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la TiFilMama » 06 stu 2009, 16:50

Nana1971 je napisao/la:dijete moze ostati kod pedijatra do 14 godina, ako ped nema guzvu. Nazalost, svi pedijatri su prebukirani :/ pa ih prije ili kasnije moras prebaciti doku u opcu ili obiteljsku medicinu. Moja dokica je koma, isto joj je populacija najvise penzionerska pa puno dolaze kod doktora (logicno, stariji ljudi - vise bolestina), pa sam dijete prebacila kod jedne druge doktorice. A sad planiram i svoj karton odnijeti k njoj :lol

Nana, moze ime doktorice gdje ces se prebaciti, moze i na pp :mah
TiFilMama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la palunkica » 06 stu 2009, 16:56

nana, može i meni ;)

Edit, našla sam članak koji govori o toj nekoj odluci da se prekobrojni prebace drugima. Mislim da bi se nama moglo desiti da nas bez naše volje prebace drugdje

http://www.vecernji.hr/vijesti/4000-pacijenata-prekobrojno-ambulanti-njihovih-lijecnika-guzva-clanak-45972
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la korny » 11 stu 2009, 15:56

Zahvaljujuci Mamamii :kiss prebacila sam dijete. Ali na jedvite jade, moleći i kumeći, doslovno, jer ni oni više ne upisuju nove pacijente zbog velikog broja koji imaju (2300). I istina je, med. sestra mi je potvrdila da se nešto hitno mora napraviti jer nam djecu pedijatri više ne mogu držati, a obiteljski liječnici su prekrcani :shock:
korny
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Nana1971 » 11 stu 2009, 17:11

cure, ja sam kcer prebacila ovdje
http://www.ordinacija-bestovje.hr

ne znam koliko ce to vama odgovarati, meni pase jer sam na rubu grada pa mi je ovo na pet minuta autom. Iako je i to glupo jer u naselju imam dom zdravlja :roll:
ps. ovo sam vec pisala, ne znam zasto nema mog posta :conf
Zemlja je smrtnim sjemenom posijana Ali smrt nije kraj Jer smrti zapravo i nema
I nema kraja Smrću je samo obasjana Staza uspona od gnijezda do zvijezda. Mak Dizdar
Nana1971
blissful reduša

Pedijatrica nas tjera s rokom odmah :(

PostPostao/la palunkica » 04 svi 2010, 21:59

Dođem danas s Tinom da ga malo pogleda i posluša jer mu već neko vrijeme ide zeleno iz nosa, dobiva afte i ima nekakav osip. I sestra mi priopći da im je vrli ministar Milinović poslao dopis da se moraju riješiti svih iznad 7 godina, i to bar 200 njih da bi mogli upisati i jedno jedino novorođenče. I sad navodno doktorica naziva roditelje da dođu po kartone, i pruža meni karton da ga uzmem sa sobom. Naše doktorice nije bilo, bila je zamjena, ali sam blago rečeno pop.... i nisam htjela uzeti karton. Kajgod, gdje da sad nabrzaka nađem nekog doktora koji me hoće primiti i što da radim s kartonom doma :shock

Da li su vaši još kod pedijatra a ako ne, kako ste odabrali doktora opće prakse?

Odlučila sam malo ispitati da li ima točno 200 djece iznad 7, jer ako će se birati tko će ostati a tko ne, pokušat ćemo ostati. Po zakonu je do 14 godina. Jasno mi je da nema dovoljno pedijatara, ali 7 godina mi se čini totalno prerano.

Moja doktorica ne dolazi u obzir, tamo sam ja najmlađa, čeka se satima i ja nisam zadovoljna.
zvrkic 12/02
palunkica

Re: Pedijatrica nas tjera s rokom odmah :(

PostPostao/la eli » 04 svi 2010, 22:05

bolesti koje su česte kod sedmogodišnjaka su iste kao i kod sedamnaestogodišnjaka i jednako kvalitetno mogu objasniti simptome. svugdje su djeca te dobi kod obiteljskog liječnika. kod nas mogu ostati kod pedijatra ako isti ne može sa mlađima popuniti kvotu, a to je teorija.

raspitaj se kod poznatih koji su ok obiteljski liječnici.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Adorabla » 04 svi 2010, 22:06

Da, isto tako je i nas docekala. Bila je pedijatrica s viskom djece dok je s druge strane bilo obiteljskih lijecnika s nepopunjenom kvotom pa su nas prebacili unutar doma zdravlja. Sestra mi je predlozila dokicu, ja sam otisla odmah do nje, uzela papire, ovjerila na Hzzo-u i prebacila se sve skupa unutar tjedan dana.
Nije ti to nikakva zavjera nego je to davna odluka, ima sigurno vec i 7 godina da sve skolarce sprase u sekundi van od pedijatara.
Adorabla
Medena

PostPostao/la Adorabla » 04 svi 2010, 22:07

E da i htjela sam reci da ako te sestra ne sprasi onda dobijes na sedmi ili osmi, ne sjecam se tocno, rodjendan pismo Hzzo-a u kojem ti lijepo kazu da ukoliko se smjesta ne prebacis da ce te oni prebaciti :mrgreen
Adorabla
Medena

PostPostao/la Bubidea » 04 svi 2010, 22:09

ma da?
samo tak te sprase za sedmi rodjendan?
prvi glas
moj ima punih 11 i jos je kod pedijatrice i nitko ga ne tjera van

iako sam cula da bi od druge godine ( a godina im pocinje 01.01.) mogao dobiti nogu
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la Adorabla » 04 svi 2010, 22:12

zato sto ti pedijatrica nije popunila kvotu
Adorabla
Medena

PostPostao/la palunkica » 04 svi 2010, 22:13

Ja kod ove pedijatrice znam i neke od 13 :shock Pa mislim da bi se prvo tih trebala riješiti. Za sada ću ignorirati to što mi je sestra rekla i pokušati naći nekog kod kojeg bi se mogla prebaciti, ali čekam da me ona osobno nazove da popričamo. Jer je sestra inzistirala da mi vrati karton, ja nisam htjela pa sam počela postavljati pitanja o nekima koji su kraj trećeg razreda i znam da su još kod nje npr. i da li je i njih zvala.

Ne bi htjela kod nekoga koji ima same penziće :dunno

Adorabla, ne mogu vjerovati da neki pedijatar u Zagrebu nije popunio kvotu :roll
zvrkic 12/02
palunkica

PostPostao/la MON » 04 svi 2010, 22:15

mi smo s 9 još uvijek kod pedijatra koji ima popunjenu kvotu. jednom su nam rekli da će nas možda prebaciti, ali nisu poslije to više spominjali. znam da su neki kod njega dobili karton u ruke...

nismo još dobili pismo :dunno

ali znam da nam se bliži dan
Zadnja izmjena: MON; 04 svi 2010, 22:18; ukupno mijenjano 1 put/a.
MON
Intelektualni snob

PostPostao/la eli » 04 svi 2010, 22:15

te 13togodišnjake je vjerojatno isto sprašila. osim ako se radi o djeci sa pp koje uključuju probleme u komunikaciji ili mr, pa je jasno da pedijatar može bolje dokučiti što im je.
eli
Sveta krava

PostPostao/la † Sanika » 04 svi 2010, 22:19

evo mi baš danas bili, piše da im je HZZO poslao dopis, svi 2001 pa godine niže (2000, 1999, 1998) trebaju doći po karton.

mi još ne :dunno iako mene toliko užasno prestrašno živcira čekanje od 3 sata kod naše ped. da bi obavila pregled od 5 minuta, da bi najradije sama uzela karton i otišla obiteljskoj, samo mi ni obiteljska nije naj izbor i to mi je jedina prepreka, trenutno.
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

Sljedeća

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.