04 sij 2011, 19:00
, vidla sam kak taj glavni mali stalno njima nesto sapuce i pogledava u Frana tako da se Fran na kraju rasplakao i dosao mi sav u suzama da oni bjeze od njega i ne daju mu da se sa njima igra. A cetvrti decko koji je isto bio na klizanju, inace Franu jako drag, mu je sapnuo da se ne moze sa njim druziti jer da se onda nece smjeti druziti sa ovim ostalima jer ga je tako ovaj glavni mali ucjenioi!! Prestrasno nesto!
04 sij 2011, 19:18
04 sij 2011, 19:27
Osim toga na klizanju mozes Frana samo izvuci iz tog drustva i osigurati mu drugo drustvo
04 sij 2011, 19:33
04 sij 2011, 19:40
I naravno u svemu skupa moras uzeti u obzir da ni Fran ne govori mozda 100%tnu istinu.
04 sij 2011, 20:29
04 sij 2011, 20:35
mogu samo potpisati.Naravno, ali to ne mozes ti sasjeci. Ti mozes kod djeteta razvijati socijalne vjestine, pomagati mu da pronadje nove prijatelje da razvija empatiju i humor u pristupu s prijateljima (narocito humor). A da li ce dijete postati zrtvom bullinga nije vise u tvojoj domeni. Ako postane onda ces morati o tome razmisljati.
Ti mijenjati mozes samo svoje dijete, ne mozes tudju djecu. Dakle preispitaj svoje dijete - koje su mu jake koje slabe tocke u drustvu.
Za pocetak ga moras nauciti da ne reagira u drustvu suzama i cviljenjem jer to samo pogorsava situaciju i stavlja ga u tipican polozaj zrtve.
04 sij 2011, 20:44
04 sij 2011, 20:45
jako je emotivan i nezna uopce kontrolirati emocije i tu najvise radim sa njim, njega citas ko otvorenu knjigu, interese koji su malo drugciji od vecine djece, stalno mu govorim da treba i on na sebi raditi da ga neki bolje prihvate, sta misli to i kaze ali definitivno nije podmuklica i intrigant i nikome ne zeli zlo!
04 sij 2011, 20:56
04 sij 2011, 22:02
ali bi joj rekla da si nadje nekog u razredu s kim zeli biti bliza i nek radi na tom prijateljstvu,
04 sij 2011, 22:54

04 sij 2011, 22:59
05 sij 2011, 00:16
Na kraju sam donekle sama riješila situaciju jednim razgovorom
05 sij 2011, 00:46
ali je cinjenica da Fran nikome nije nista namjerno nazao ucinio
05 sij 2011, 01:05
05 sij 2011, 01:09
moj savjet je jednostavno odvojiti frana od toga društva, tj društvo od frana
to znaš ti, to znamo mi, al jel znaju djeca? i što to znači "namjerno"? jel to znači da nije svjestan posljedica svojih ponašanje - sigurno
05 sij 2011, 11:26
franika je napisao/la:Ja sam uciteljici Franovoj rekla za tog decka pa je ona rekla da nije ni Fran bas skroz nevinasce, da zna po malo zezuckati neku djecu okolo (one fore kao iz Alan Forda kojeg obozava citati), no on to radi dobronamjerno i to sam joj isto rekla.
Na što sam mu ja rekla da je super da ima curu i da oni mogu biti ljubomorni što oni nemaju. Ali on to ne shvaća tako. Njihova percepcija je potpuno drugačija. To je odrastanje
05 sij 2011, 12:03
Ja sam uciteljici Franovoj rekla za tog decka pa je ona rekla da nije ni Fran bas skroz nevinasce, da zna po malo zezuckati neku djecu okolo (one fore kao iz Alan Forda kojeg obozava citati), no on to radi dobronamjerno i to sam joj isto rekla.
05 sij 2011, 12:04
05 sij 2011, 12:16
05 sij 2011, 12:26
05 sij 2011, 12:31
05 sij 2011, 12:38
Možda bi nekog smisla imala kutija s primjedbama i pohvalama koje bi postale potencijalne teme za raspravu na satu razdrednika, ali nikako i sistem nagrađivanja i kažnjavanja koji je na kraju krajeva opet prilično subjektivan.
Svakako se slažem da treba dijete usmjeravati na taj način da shvati da u životu općenito mijenjati možeš samo sebe, a to najčešće donosi i promjenu u odnosu drugih prema tebi. Samopouzdanje je ključno, osobito za djecu koja osjećaju da su na bilo koji način "drugačija". I ja imam takvu. I uvijek sam joj nastojala uvjeriti da biti "drugačiji" nije ništa loše i da čovjek treba biti ponosan na sebe zato što nije isti kao većina, ali to ujedno znači i da moraš shvatiti da te neće uvijek većina razumijeti i prihvatiti. I to ne znači da je većina loša. Po meni je bitno da dijete nauči od najranijih dana da prijatelje moraš birati i da je mnogo bolje imati dva prava prijatelja nego stotinu "dobrih" poznanika. 05 sij 2011, 12:58
flowerpower je napisao/la:adorabla, a sto nego te potpisati...ovo razdoblje u kojem su nasi klinci je razdoblje ucenja zivota u drustvu vrsnjaka i kao svako ucenje ne ide lako, mozemo ih tjesiti, maziti, paziti, ali ne mozemo to odraditi zbog njih - srce mi se nekad stegne kad ih vidim kako grubo izbace nekog iz drustva, pogotovo kad to moja ucini ili ucine njoj...milsim, njihove su metode vrlo jasne (u ovoj dobi), kasnije postanu perfidne i nisam sigurna da mi je to draze. zato je vazno njih uciti kako se nositi s nepravdom (uvijek ce je biti), s ruganjem (uvijek ga ima, pa makar i iza ledja), kako da ostanu svoji i jaki, a istovremeno brizni (to je recimo mojoj tesko, svoja i jaka je).
05 sij 2011, 13:13
.
05 sij 2011, 13:43
05 sij 2011, 13:59
05 sij 2011, 14:04
isto bi ga pitala sto je najgore u crnoj tocki (mislim da si rekla - nepravda, e sad sto s time...mislim da je on vrlo zreo djecak i da bi se s njim moglo malo/pomalo raditi na tome da ovu situaciju sagleda drugacije).
Zato pitam, možda bi taj mali htio biti frend s F. a ovaj ga odbija, pa odatle sve to
Možda je to samo privlačenje pažnje, koju mali očito da nema ni doma
05 sij 2011, 14:24