Switch to full style
Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.
Odgovori

VJEŽBANJE LOGIKE

14 stu 2011, 12:24

Curke jel vi to radite sa svojim školarcima? ;)
Ja nikad nisam tome pridavala posebnu pažnju no vidim da je Franu to totalno nepoznat pojam. :roll
Primjetila sam da mu logika dosta šteka i da nikako ne povezuje neke naočigled tako banalne stvari :dunno
Jel ima kakvih zadataka na tu temu? :conf

Re: VJEŽBANJE LOGIKE

14 stu 2011, 12:41

Dat ću se navući :lol
Čuj ja vidim da bi ti najrađe da Fran uleti u NASA-in program već sada :mrgreen
Logika se kao predmet uči tek u srednjoj školi :mrgreen . Ako pak misliš na razvoj inteligencije u smislu zaključivanja uzrok - posljedica odnosno djela i posljedica djela - najbolje vježbe su da ga pustiš da sam dovoljno sazrije i da svoja iskustva sam proživi na svojoj koži. Ovakve stvari se najbolje uče na ulici. Doslovce na ulici. Nestrukturiranim druženjem, spontanošću, gubljenjem vremena u parku, totalnim ubijanjem dana ;)
Vjerojatno tvoje inzistiranje da sve s njim radiš i da trčiš pred rudo je dovelo do toga da on ne vidi sam ;) odnosno čeka da ga ti upozoriš da pogleda ;)
Najgoru moguću stvar ćeš napraviti ako sada odeš u trgovinu i kupiš mu knjigu sa zadacima tipa "KAko razvijati inteligenciju vašeg djeteta"

14 stu 2011, 12:55

:hahaha Radili su u školi zadatake iz matematike "Josipov tata ima 5 sinova, Antu, Božu, Davora i Igora". Kako se zove peti sin? I on je sad išao po abecedi razmišljati kako bi se taj peti sin mogao zvati :lol a u biti tak je logično rješenje zar ne? I svako malo dobiju takve zadatke ali njemu to ništa nije jasno. :dunno
btw. ja ništa sa njim ne radim ;) a logiku možda i bi ali ni sama neznam kako :lol

14 stu 2011, 13:36

Treba naučiti čitati zadatke s razumijevanjem. Konkretno, predloži mu da si zamisli da je on Jospiov tata (pritom ga kvrcneš prstom u prsa da dopre do njega čiji je on tata :mrgreen) koji ima i sinove...

14 stu 2011, 17:31

dobro ti vele- da bi znao odgovoriti na takva pitanja potrebno je da razumije sto ga se pita i da ukljuci mozak. A to se ne razvija vjezbanjem i ucenjem vec samostalnoscu.
Inace, tu imas i ovakvih- koja rijeka tece ispod savskog mosta, koliko zec ima nogu- a kad cuci, ako imas dvije cokolade i ja ti dam dva sladoleda koliko imas cokolada, mama ima dva brata, koliko je sestara i sl. Ja svoje obozavam tako zezati iz neba pa u rebra. kao i saliti e s njima tipa operi cipele, spremi ruke. na taj ih nacin u neobaveznom razgovoru ucim da slusaju. Temeljno je da ga naucis da slusa sto ga se pita i da ukljuci mozak. A to da on neku logiku ima pokazuje ti da je krenuo preko abecede. To ne znaci da je nuzno losija od tvoje, samo je drukcija.
nadam se da nisi mislila na premise i konkluzije i zadatke tipa jedan grk kaze svi grci lazu je li tvrdnja istina ili laz.

14 stu 2011, 17:42

btw. ja ništa sa njim ne radim

jel ti to stvarno misliš ili se zezaš?

14 stu 2011, 18:05

ak ti s njim nista ne radis, onda ja ne da ne radim, nego sam u svakom smislu zapustila svoje dijete, os odgojnom, os obrazovnom, os emocionalnom :lol

tinice, a sto mislis da bi JOS trebala s njim raditi?
djeca ponekad trebaju i nista ne raditi ;)

14 stu 2011, 18:46

ak ti s njim nista ne radis, onda ja ne da ne radim, nego sam u svakom smislu zapustila svoje dijete, os odgojnom, os obrazovnom, os emocionalnom :lol

mozda ne radi ona, mozda rade drugi.. :dunno

14 stu 2011, 19:02

ma, valjda je nisi upratila, ona stalno nesto radi s njim, bas se daje
i previse po mom misljenju

15 stu 2011, 09:47

Ma cure vi se zbilja varate. ;) Ja s njim apsolutno ništa ne radim :dunno
Vjerojatno mislite na one projekte što je imao prošle godine ;) Naravno da sam mu pomogla (baš me zanima koja od vas ne bi :lol ) i uputila ga na google gdje smo zajednički odabirali fotke koje sam ja samo snimila na stick i isprintala mu u boji. Što je tu loše? On je sam odlučivao i o boji hamer papira na koji je lijepio te slikice koje je sam izrezivao. ;) Tako da zbilja ne razumijem gdje se ja to previše dajem? :dunno Njegove knjige vidim samo preko vikenda jer je cijeli tjedan u školi, domaće zadaće nikad nije pisao kod kuće jer sve riješi u boravku. ;)
Preko vikenda naravno da pogledam što se radilo u školi i obavezno moram potpisati zadnju stranicu u bilježnici da učiteljica vidi da su roditelji upućeni u rad djeteta.
Puno roditelja svaki dan ima priliku pregledati domaće zadaće djeci koja su klasićari i svaki dan mogu vidjeti što su radili taj dan u školi te pogledati kako su napisali domaću zadaću. Ja to mogu samo vikendom. Mislim mogla bi i sad ali ne vidim potrebu da nosi knjige preko tjedna doma. I što ja onda radim s njim? Zbilja ne kužim? :lol
Ovo za logiku sam postavila pitanje jer vidim da je i učiteljica skužila da mu logika baš i nije jača strana pa mu zadaje takve zadatke u kojima mora malo i uključiti mozak a ne sve raditi po nekoj špranci... evo još jednog primjera "Mi smo tvoji roditelji ali ti nisi naš sin" tko si ti? Njegov odgovor je bio da je posvojen ili tipa ono "Ti si moj sin ali ja tebi nisam otac" Na to pitanje mi je rekao "Pa onda si očuh" :lol

15 stu 2011, 10:00

evo još jednog primjera "Mi smo tvoji roditelji ali ti nisi naš sin" tko si ti? Njegov odgovor je bio da je posvojen ili tipa ono "Ti si moj sin ali ja tebi nisam otac" Na to pitanje mi je rekao "Pa onda si očuh" :lol

Ne znam, Tinice, ali meni su njegovi odgovori :1!
:lol

15 stu 2011, 10:23

On je jedinac pa iz svoje perspektive odgovara na pitanja. :1 :lol

Takvi zadatci se obično daju klincima na dodatnoj iz maematike. A ona nije obavezna, niti dijete nužno mora biti kapacitet za nju.

15 stu 2011, 10:25

:lol Duga i meni su :rolf
Folne :hahaha mislim da njegov sindrom jedinca sve više dolazi do izražaja :ajme u pravu si to su mu bili zadaci na dodatnoj ;)

15 stu 2011, 10:42

u pravu si to su mu bili zadaci na dodatnoj ;)

Znači tako :faca , i na dodatnu iz matematike ide :gigl.

15 stu 2011, 10:43

Naši ni na dodatnoj ne rješavaju takve zadatke :dunno

15 stu 2011, 10:45

Ovi zadaci nemaju veze se jedincima (jel' se vidi da sam jedinica i da mi je dodatna matematika bliska :mrgreen ), nego s rodnim ulogama. Mislim, ako su mi roditelji roditelji, a ja im nisam kćer, mogu skužiti da sam im sin, ali moj sinak teško može prevaliti preko usta "Ja sam im kćer" :lol
A što i kako se rješava na dodatnoj, iako imam dijete na dodatnoj, ne znam, osim preko Tinice i njenih postova :mrgreen - znala sam dok sam ne nake oblike dodatne ja išla, ali je to zbilja daaavno bilo :ajme

15 stu 2011, 10:47

ali moj sinak teško može prevaliti preko usta "Ja sam im kćer" :lol

15 stu 2011, 10:48

Volvo tak i moj ;) ... ali kad bi ga znao riješiti mislim da bi bez problema rekao "Onda se radi o kčerci" :lol
Volvo pa da sad sam se sjetila ti si jednom skužila od kud mu onaj zadatak sa onim deseticama i jedinicama što je imao za rješavati :dada
Ajme ja i matematika :ajme ja bi prije naučila cijelo rimsko pravo nego jedan zadatak sa onim algebaraskim razlomcima :ajme

15 stu 2011, 17:06

kao sto vidimo ima neku logiku, ali ne onu koja bi bila uobicajena.
Ima neki test, ne mogu se vise sjetiti kako ide, ali, uglavnom, odgovara se na pitanja, hrpu, brzo i onda na kraju moras zamisliti povrce. I 95% ljudi zamisli mrkvu, ali 5% odabere neko drugo povrce.
To je test kojim se pokazuje da nam vecini mozgovi rade slicno, ali to ne znaci, nuzno, da je ovih 5% u krivu.

15 stu 2011, 19:16

http://www.pjesmicezadjecu.com/index.ph ... Itemid=226

15 stu 2011, 22:02

čekajte, ja ne kužim.
dodatna matematika je za one klince koji vole matematiku, osnovna im dobro ide, talentirani su i onda idu na dodatnu gdje se rade ajmo reć teži i napredniji zadaci?
da li sam u pravu?

ako je tako, a tvoj sin se muči s tim "težim" zadacima, zašto ide na dodatnu? hoću reći, vjerojatno su takvi zadaci predviđeni standardno za stariju dob, kad već svima nadođe, kad počnu čitat s više razumijevanja i sl. pa će tako biti i s njim. kada mu budu redovno gradivo vjerojatno mu neće bit problem.
drugim riječima, ispiši ga s dodatne ak mu ne ide i opterećuje ga.

15 stu 2011, 22:36

da, u pravu si :)
mislim da su i naši imali takav zadatak na dodatnoj. No kod nas je dodatna počela tek sad u trećem razredu.

16 stu 2011, 09:56

Sandra :kiss to je to :klanja
On obožava tu dodatnu nastavu i zbilja nema problema sa matematičkim zadacima osim naravno ovim logičkim. ;) Matematika mu je najdraži predmet :ajme
Baš sam mu neki dan rekla da se on kod tih logičkih zadataka mora uključiti na ON a ne stalno biti na OFF jer on ove ostale zahtijevnije zadatke zbrajanja i oduzimanja zbilja rješava bez problema ;) ja bi čak rekla i bez puno razmišljanja. :ajme
Evo još jednog: premijesti jednu šibicu tako da rezultat nejednadžbe bude točna jednadžba: X - I = XI ;) on je to izračunao tako da je umjesto - stavio + što je u principu i točno :dada ali nije bilo ispravno jer se nije trebala promjeniti matematička radnja već samo šibica.
Ma njemu je sve ravno :whew i ova triki pitanja mu samo idu na živce i ne smatra ih bitnim :roll

16 stu 2011, 10:13

Moji obozavaju te zagonetke-mozgalice. Prvo A. i necak pisu odgovore na papir (isprintam), onda naglas citamo i usporedjujemo odgvore, pri tome se valjaju od smijeha kada skuze da su nesto fulali, a jednostavno je. Naravno, ako logikom dodju do odgovora onda rastu do neba. Ali iscrpili smo pitalice, nemam pojma gdje da vise nadjem i sto da izmislim. Imate ideju?

Moja na dodatnu ide iz prirode, nikad od nje matematicara :lol

16 stu 2011, 10:15

Jel imaš ovo? http://www.profil.hr/knjiga/pitalice-skrivalice/5081/
To sam uzela Franu još kad je išao u vrtić ;)

16 stu 2011, 10:18

Jeste li vidjeli kako je jučer teta u kvizu ispala na tu foru: ako đak ima 5 dvojki od 15 predmeta, koliki mu može prosjek biti u najboljem slučaju ;)
Tinice, on nije točno riješio jer nije premjestio nego dodao šibicu, premjestiti znači od nekud (od prisutnih) uzeti i nekamo staviti, ne izvući kec iz rukava :mrgreen - a jesam se i ja dala upecati :lol

16 stu 2011, 10:20

Evo još jednog: premijesti jednu šibicu tako da rezultat nejednadžbe bude točna jednadžba: X - I = XI on je to izračunao tako da je umjesto - stavio + što je u principu i točno ali nije bilo ispravno jer se nije trebala promjeniti matematička radnja već samo šibica.

on je ustvari dodao još jednu šibicu a to nije bio zadatak
treba od postojećih šibica napraviti jednadžbu

moji su jedno vrijeme izrezivali iz novina (večernji ili jutarnji) pa je bilo u sredini dodatak sa onim križaljakama i sa tim "mudrim" pitanjima, neke zagonetke i fore koje moraš nekom logikom odgonetnuti
pa bi onda to kad bi bilo veće društvo čitali i zezali se, dakle kroz izgru sa klincima su vježbali tu logiku
vidjlea sam u knjižarama da ima takvih knjiga za kupiti, pitanja i odgovori

ovakve logičke zadatke ima i moj mali na dodatno iz matke

16 stu 2011, 10:52

Tinice, pazi da ti Fran ne izgori. Ona djeca pred koju se stavljaju preveliki komadi i koja u osnovnoj školi moraju biti savršena (samostalno i radi poticanja roditelja) znaju izgoriti u srednjoj odnosno vrlo rano iskusiti burnout sindrom.
Ovo stvarno totalno dobronamjerno pišem i molim te shvati kao dobronamjernu kritiku. Mislim da se ti skrivaš iza njega (on hoće, on je pametan, on je zainteresiran itd) a ustvari ti imaš prevelika očekivanja i umjesto da budeš glas razuma i kažeš dosta, ti još potičeš njegovo ja ponašanje. Nadam se da sam u krivu i da Fran neće osjetiti burnout u tinejđerskoj dobi.

16 stu 2011, 10:58

Neznam jel se sada igdje moze kupiti knjiga "moja prva matematika za skolu I kviz", mala zuta knjiga prepuna tih logickih zadataka?
Probajte to nabaviti, odlicna je :)
Obozavala sam ju od kad sam naucila citati I racunati I dan danas ju vjerno cuvam :luv

16 stu 2011, 11:04

Mala i ja! :luv

No, moram reci da to trebaju djeci biti zabavni zadaci. Ako dijete frustrijaju, nis od toga. Poanta je da se kod klinaca potakne znatizelja, matematicka igra. Ako dijete ne uspijeva rjesavati takve zadatke samo se nepotrebno frustrira i stvara o sebi losu sliku zbog prevelikog zalogaja koji je pred njega postavljen. Primjeren je onaj zadatak koji dijete uz trud moze rijesiti. Ako se trudi i trudi a ne ide, zadatak je pretezak. Time se radi kontraefekt koji se prenosi na cjelokupno usvajanje znanja, dakle i na ono sto moze i zna... Ne znam zasto stavljati pred klince takve zadatke koji mu ne idu a nisu dio gradiva.
Odgovori