Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.
04 ruj 2012, 07:33
evo, i treću godinu zaredom (Z. je sad 4. razred) vjeronauk nam je ubačen usred nastave (ne sjećam se kako je bilo u 1. razredu). njemački, koji je isto izborni predmet, stavljen je zadnji sat tako da oni koji ga ne pohađaju mogu ići kući.
postoji li neka odredba o tom vjeronauku, pravilima izbornih predmeta, mogu li ikako utjecati na to da ga stave prvi ili zadnji sat? postoji li što na državnoj razini ili raspored za vjeronauk ovisi o samim školama?
sad mi je već toga stvarno dosta, dijete mi sate gubi bezveze, povlači se po knjižnici ili hodnicima.
04 ruj 2012, 12:14
Raspored sati ovisi o školi, prema tome mozes porazgovarati s uciteljicom, ravnateljem, pedagogom....
04 ruj 2012, 13:10
ja sam zbog vjerunauka usred nastave na kraju dijete i upisala na njega...
04 ruj 2012, 13:14
Mislim da ne možeš. Vjeronauk je tj. mora biti integriran u raspored, ostali izborni predmeti ne
04 ruj 2012, 13:26
Patkica upravo tako
04 ruj 2012, 13:27
ne tražim da bude u suprotnom turnusu, ali ne shvaćam zašto ne može biti 1. ili zadnji sat, kao npr. taj izborni njemački.
jooooooooooooj
04 ruj 2012, 13:28
ah, pokušat ću razgovarati s učiteljicom. iako sumnjam da će biti nešto od toga.
04 ruj 2012, 16:17
onaj koji pravi raspored moze uzeti u obzir da u tom razredu ima djece koja na vjeronauk ne idu te njima moze on biti zadnji ili prvi sat, a onima gdje idu svi neka bude od 2 - 5 sata.
04 ruj 2012, 16:21
Mrđi je napisao/la:onaj koji pravi raspored moze uzeti u obzir da u tom razredu ima djece koja na vjeronauk ne idu te njima moze on biti zadnji ili prvi sat
ovako je kod nas već četvrtu godinu. nadam se da će i mlađa sestra biti iste sreće
04 ruj 2012, 16:27
Kod nas su prošle godine uspjeli složiti da je prvi ili zadnji sat. Ove godine u popodnevnoj smjeni je blok sat, 1. i 2. sat. Za jutarnju još nismo dobili raspored.
S time da nama u nižim razredima počinje škola u 13.10, višim u 14, a niži razredi znaju imati i predsat. To su sve olaktone okolnosti za slaganje optimalnog rasporeda.
04 ruj 2012, 18:53
drugi sat.

bijesna ko pas.
04 ruj 2012, 19:27
lena, di su djeca?
naši su odlično zbrinuti
al stvarno
pisat ću ti što su danas radili u to vrijeme
vidjeh izbliza situaciju u dvije škole u zg, ko dva različita planeta
04 ruj 2012, 19:46
Uvik u sredini, a 100% djece ide. Pa tako i mi. Nemamo baš izbora.
04 ruj 2012, 19:47
U nasoj su s učiteljicom. U knjižnici/na igralištu. Dogovore se šta bi taj dan tj.sat radili i bude ok. Stariji je obožavao sat vjeronauka, jer je imao "vremena za sebe"

Naši su danas imali prvi sat, al mi to ne znači ništa jer moram na posao ionako.
04 ruj 2012, 21:58
Nama je ove godine (3.razred) prvi put vjeronauk zadnji sat. Meni to ionako nista ne znaci kad dijete ostaje u boravku. Da je recimo prvi sat onda bi mogao duze spavati ujutro. Ali njemu je OK, idu u knjiznicu ili informaticku ucionicu, super im je.
05 ruj 2012, 06:25
Z. je dosad u principu za vrijeme vjeronauka bila u knjižnici ili s učiteljicom u kabinetu. no često je i sjedila na hodniku
to ne smatram organiziranim provođenjem 45 min, nego apsolutnim gubitkom vremena. bolje bi bilo da ostane dulje doma (pogotovo kad je nastava ujutro pa može dulje spavati) ili da se ranije vrati, pogotovo što ima i izborni njemački pa još izvanškolske aktivnosti...
ah, ništa tu kod nas ne valja.
05 ruj 2012, 07:33
ovisi samo o ravnatelju. kod nas je do sada bio prvi ili zadnji.
05 ruj 2012, 08:25
Krumpirić je napisao/la:lena, di su djeca?
naši su odlično zbrinuti
al stvarno
pisat ću ti što su danas radili u to vrijemevidjeh izbliza situaciju u dvije škole u zg, ko dva različita planeta

Kod nas djeca krenula prvi dan s matematikom i hrvatskim jezikom, a danas i prirodom i društvom, s tim da će s vjeronaukom početi za cca 3 tjedna, a vi odmah prvi dan vjeronauk.
05 ruj 2012, 08:29
da, i kod nas prvašići nemaju vjeronauk ni engleski prvi tjedan
05 ruj 2012, 11:03
Krumpirić je napisao/la:lena, di su djeca?
pitaj me sutra popodne.
05 ruj 2012, 15:21
Mislim (nisam 100% sigurna, ali 99% jesam) kako škola mora na adekvatan način skrbiti za sigurnost svojih učenika dok borave u njoj; zujanje po hodnniku, dvorištu, ulici... to svakako nije. Trebalo bi proučiti zakone, pravilnike, statute, obratiti se školskom vijeću... pa i nekim civilnim udrugama i/ili ministarstvu ukoliko se problem ne može riješiti drugačije. Koristim (izumrli) konjuktiv jer imam prvašića i još nisam upoznata s rasporedima izbornih predmeta. Roditeljski je danas, možda (ide moj suprug) doznam nešto više.
06 ruj 2012, 11:14
Evo, upoznata sam s rasporedom

Oba sata vjeronauka imamo u sred nastave.
Učiteljica je ponudila mogućnost da dijete ostane na satu vjeronauka (ha, ha, ha) ili da ode s njom u zbornicu (što u stvari i nije njezina obaveza (moj komentar, ne njezin)). Mi smo sugerirali biblioteku, znamo da bi se dijete tamo osjećalo dobro. To mi je OK,
ako tako mora biti, ali o tome drugom prilikom.
26 lis 2012, 21:09
kod nas je uvijek bio na početku ili na kraju, međutim vjeroučitelji sve više žele da ne budu zadnje sate. Meni kao učiteljiciu ne odgovara da mi stave vj 2ili 3 sat jer to treba biti za mat ili pid jer ovako nikad ne mogu imati projekt ili dupli sat pid.
još ako u razredu ima djece koja ne pohađaju vjeronauk(u mene nema) mislim da ne bi smio biti u sredini rasporeda.
05 stu 2012, 19:25
sve ovisi o tome koliko klinaca ide na vjeronauk, kod nas ide samo 3-4, tako da ne dolazi u obzir da bude usred nastave
zanimljivo mi je ovo da vjeroučitelji ne žele da bude prvi i zadnji sat
05 stu 2012, 20:44
Ina66 je napisao/la:Mrđi je napisao/la:onaj koji pravi raspored moze uzeti u obzir da u tom razredu ima djece koja na vjeronauk ne idu te njima moze on biti zadnji ili prvi sat
ovako je kod nas već četvrtu godinu. nadam se da će i mlađa sestra biti iste sreće
mlađa sestra je te sreće, ali starija ipak ima jedan sat vjeronauka usred nastave
nema ništa organizirano već ide u šk. knjižnicu
06 stu 2012, 12:58
moje oboje djece nikada nije imalo oba sata vjeronauka prvi ili zadnji sat. Pretpostavljam da je takav raspored bio rezerviran za Vip razrede

Mi smo sretni ako barem jedan sat izvuce kao prvi/zadnji. Prosle godine mi je bio vrhunac kada su svi sati vjeronauka u obje smjene bili predzadnji ili drugi sat pa im se preklopilo da u to vrijeme ni knjiznica ne radi nego su klinci doslovce dangubili u hodniku. Na nase protestiranje ravnatelj nam je rekao da klinci uvijek mogu traziti kljuc od ucionice informatike. Nakon toga dvaput su im dali kljuc a treci puta, ko ih sljivi.
Na vjeronauk ih ne ide cca 8 od ukupno 20 djaka