Switch to full style
Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.
Odgovori

obrada lektire za 6. razred???

29 tra 2013, 14:35

Naši u školi ovako trebaju obrađivati lektiru:
Zadaci za interpretaciju lektire:
a) zabilježi i zapamti najvažnije podatke o piscu
b) predstavi djelo izražavajući svoj doživljaj
c) zadatak 1-9
1. Tema i ideja - odredi i istraži na koji način se ostvaruje u djelu, dokaži
2. Mjesto i vrijeme - odredi, [u]potkrijepi dokazima odredi način ostvarivanja
3. Kompozicijski dijelovi fabule - u natuknicama
4. vrste i osobine pripovijedanja - prepoznaj vrstu, dokaži citatima, ustanovi što se ostvaruje takvim pripovijedanjem
5. Opisivanje - prati opise, navedi kako su ostvareni u djelu, istraži osobine opisa, pokušaj shvatiti čemu su poslužili u djelu tj. što se opisima postiže, navedi citate
6. Dijalozi - zapiši kako su ostvareni udjelu, što se njima postiže
7. Cjelovito prati jedan lik u djelu - odredi vrstu karakterizacije i način ostvarivanja
8. odredi književnu vrstu i dokaži da djelo doista ima osobine određene vrste.
9. Odredi osobine jezika i stila.

Jesam li ja totalno zastarjela, neobrazovana, nepismena... štogod ili je ovo malo pretjerano za učenike 6. razreda? Ja mislim da dobar dio ovoga ne bi znali srednjoškolci odraditi.

Re: obrada lektire za 6. razred???

29 tra 2013, 14:48

ne pišemo 4., 5. 6. i 9.

neka brijačica, ha?

29 tra 2013, 15:25

I'm a teacher, i za mene je ovo prenabrijana lektira, tek po ovakvom sastavljanju djeca gube apetit za čitanjem lektire :strah

29 tra 2013, 15:34

I meni izgleda žestoko, jedino nije loše ako se unaprijed čita piše, da ne zaborave u međuvremenu (recimo ako čitaju i pišu preko praznika)

30 tra 2013, 14:24

Ne moraju svi svih devet nego ih podijeli u grupe pa dio piše jednu grupu pitanja, dio drugu...

Ja ne znam odrediti razliku između teme i ideje djela.
Ne znam pametno odgovoriti na pitanje kako se što ostvaruje u djelu niti što se postiže dijalozima. Kako dokazati da djelo doista ima osobine određene vrste....
Kako dokazati (u većini zadataka) ono što tvrdiš?

Po meni je ovakvo obrađivanje lektire za nekoga tko se želi baviti književnošću, za školarce (pogotovo osnovne škole) čitanje lektire je širenje rječnika, stvaranje navike čitanja knjiga, usvajanje stila izražavanja, za poticanje mašte... i svašta još nešto, a ne stručna obrada literarnog djela.

Ima li ovdje koji profesor književnosti koji bi mi objasnio točku po točku što se ovdje u stvari traži?

30 tra 2013, 14:46

Beam vidi ovdje:

http://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&q=i ... odkvt94XgQ

02 svi 2013, 12:58

folne :kiss
jel' ima još štogod takvoga. Ja što sam i znala sam zaboravila
Odgovori