Sada je: 29 srp 2026, 17:05.

Župni vjeronauk za 4. do 7. razred OŠ

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Župni vjeronauk za 4. do 7. razred OŠ

PostPostao/la beammama » 26 lis 2010, 14:16

Benedikt je 4. razred. Prošle školske godine su imali prvu pričest i dolazi mi prošli tjedan da im počinje župni vjeronauk koji imaju ponedjeljkom u kontra turnusu.
Ostala sam :conf jer sam bila uvjerena da vjeronauk u župi imaju samo za pripravu za prvu pričest i svetu potvrdu.
Koliko sam shvatila, sami su odlučivali hoće li ići ili ne, ali mi i dalje nije jasno čemu i što ako u pola školske godine (ili u 5., 6. razredu) odluči da on više ne bi išao?
beammama
burek pod bor

Re: Župni vjeronauk za 4. do 7. razred OŠ

PostPostao/la Beppa Joseph » 26 lis 2010, 14:19

Ne mora ići na župni vjeronauk, obavezan je samo u godini kad ide na prvu pričest i krizmu. Inače nije, ali skoro svaka župa ima program za sve dobne skupine, djecu, mlade i odrasle. To su im samo ponudili.
:luv Post 21,6
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la viki » 26 lis 2010, 14:23

- moj je sad 3. r. i ide od prvog na vjeronauk i u C. i u školi, vjeronauk u C. postoji za sve razrede i obavezan je za sve koji se žele pričestit/krizmat, kod nas osim vjeronauka obavezni su dolaziti subotom na pjevanje (od ove g.) i nedjeljom na misu
- i kod nas su dosta strogi kaj se tiče dolaženja, gledaju sve godine, a na samo tu u kojoj se pričestiš/krizmaš
viki
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la beammama » 27 lis 2010, 09:36

Kod nas su strogi za dolaženje na misu za krizmanike i moraju nositi knjižicu u koju im lupaju pečate da su bili na misi.
Zbor je isključivo dobra volja djece, jedino prvopričesnici ostaju petnaestak minuta nakon dječje mise vježbati pjesmice koje se pjevaju. Za njih su rezervirane prve klupe i obavezni su doći naprijed sjesti. Vjeroučiteljica ih skuplja po crkvi.
Očito sam van svih crkvenih zbivanja.
beammama
burek pod bor

PostPostao/la Berta » 27 lis 2010, 19:29

mislim da kod nas pricesnici i krizmanici moraju ici, koliko cujem drugi razredi ne idu na crkveni, nisam cak cula niti da li ima
Berta
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la beammama » 28 lis 2010, 10:07

Nisam ni ja do sad. Vjerojatno da se Benedikt nije prijavio niti ne bi čula.
Mislim da mu neće škoditi jer je vjeroučiteljica OK. Do sada nismo imali loša iskustva kao neki s nebuloznim i srednjevjekovnim stavovima.
beammama
burek pod bor

PostPostao/la Trini » 09 stu 2010, 10:39

I kod nas se poziva na zupni vjeronauk djecu 4. i 5. razreda. Iako sam prakticni vjerni, iako mi djeca redovno idu na Misu, i ja mislim da su im dva vjeronauka to much! Navodno skolski sluzi za informaciju a zupni za odgoj u vjeri. Sve je to ok, ali moj sin jednostavno ne stigne ici na zupni. I to sam glasno i jasno rekla vjeroucitelju.

Ja sam za to da se skolski vjeronauk ukine!!!
Trini
sv. Monika

PostPostao/la mirbi » 09 stu 2010, 10:40

Kod nas postoji župski vjeronauk za sve razrede. I uglavnom svi idu. :dunno
'Čovječe, vrati se sebi dok još imaš kome.'
-----------------------------
S 2000 / R 2005
-----------------------------
Moj dućan
mirbi
volim dinarski look s mozgom

PostPostao/la beammama » 09 stu 2010, 10:48

Trini, i ja bih školski ukinula. Ja sam odgajana kao katolik, išla na vjeronauk i mise redovno, pjevala u crkvenom zboru, čitala na misi i sve mi je to OK, ali mi to nema nikakve veze sa školom.
Ako treba neka im u višim razredima uvedu nekakvu etiku, bon-ton i takve stvari da se djeca nauče osnove kulturnog ponašanja bar u teoriji, jer neki nemaju ni malo kućnog odgoja.
Benedikt si je sam odlučio i nek' ide, nemam niš protiv. Sada uče o Bibliji (stihovi, kako nešto naći i sl.) i čini mi se da mu je interesantno.
beammama
burek pod bor

PostPostao/la viki » 09 stu 2010, 10:59

- baš sam bila neki dan na roditeljskom, prvo da se ispravim, ja sam već zaboravila da u prvom razredu nije bilo vjeronauka u C., nego samo u školi, i dalje, sad nam je župnik rekao da je obveza pohađanja dvije godine vjeronauka u C. ako se želi primiti sakrament...
- beam - sad se još mislim, možda smo mi u istoj C.?
viki
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la nadicab » 09 stu 2010, 12:56

u našoj školi je obavezan župni vjeronauk one godine kada dijete prima sakrament.
Mi smo bili oslobođeni zbog arhitektonskih barijera - koliko god je meni to pasalo (obaveza manje), vjerujem da bi Denis jako uživao
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la beammama » 09 stu 2010, 15:04

viki je napisao/la:- baš sam bila neki dan na roditeljskom, prvo da se ispravim, ja sam već zaboravila da u prvom razredu nije bilo vjeronauka u C., nego samo u školi, i dalje, sad nam je župnik rekao da je obveza pohađanja dvije godine vjeronauka u C. ako se želi primiti sakrament...
- beam - sad se još mislim, možda smo mi u istoj C.?

To ti je taman 3. i 8. za prvu pričest i krizmu.
Može bit. Jel' župa sa župnom kapelicom, baz crkve?
beammama
burek pod bor

PostPostao/la mamma » 09 stu 2010, 15:16

Kod nas je župni samo u 3. i 8. razredu, na misu idemo kako stignemo ali obavezno u tjednu odemo, nemora to bit nedjelja.
Vjeronauk nam je bila prava muka od 1-4 razreda da je na kraju cetvrtog mu skoro zakljucila dvojku, zbog cega nemam pojma, imao je par dvojki za crtanje a dijete mi crta najbolje u razredu :roll .
Sad u petom ima novu vjerouciteljicu i obozava vjeronauk i sve sto uče njega zanima a žena je ko kruh dobra :dada
2000-2002
mamma
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 23 gostiju.