Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.
Odgovori

Re: Projekti naših školaraca

26 stu 2010, 15:05

Tinica je napisao/la: pa sad koristim priliku dok je sam da sam maksimalno angažirana oko njegovih aktivnosti... bilo školskih bilo izvanškolskih...

Oft, imaš li nam ti nešto novog za reći??

Ont - i ja sam bila mišljenja da je to previše, za Tinicu, a i za Frana. Promijenila sam mišljenje kad sam shvatila da Fran ide po individualiziranom programu. ne izgleda mi da je previše za njega, mislim da je dobro da se pokaže (jer mu to, po svemu što sam čula o njemu, odgovara).

Vidjet će u drugom razredu, možda i ne bude projekata :dunno

26 stu 2010, 15:07

Nadice
nisam ja ništa loše mislila
:rolf :rolf :rolf :rolf pa nisam ja ni mislila da si ti nešto loše mislila :baba :baba :baba

26 stu 2010, 15:07

Imge je napisao/la:Bubidea, samo mala opaska za bolje razumijevanje.
ovo što radi Tiničin maleni nisu klasični projekti s kakvim se manje-više jednom godišnje upozna svako dijete u nižim razredima osnovne škole.
to su projekti koje dijete odradjuje u okviru individualiziranog programa :mah

hvala na opasci, sad mi je malo jasnije, ali i dalje smatram da je taj projekt vecim dijelom odradila mama, a mislim ( ja samo mislim, moj nemam individualizirani program, tako da nisam u potpunosti upoznata s tom tematikom) da bi ipak cilj trebao biti zaposliti dijete, njemu dati dodatne zadatke, a ne mami :dunno

grijesim li?

26 stu 2010, 15:32

da bi ipak cilj trebao biti zaposliti dijete, njemu dati dodatne zadatke, a ne mami

Pa Bubidea Fran i je dobio te zadatke, ali priznaj da je nerealno očekivati da prvašić sam gugla o prometnicama a još nisu učili ni sva slova :lol
Ja sam mu u ovom projektu pomogla u toj mjeri da sam mu isprintala u boji one slikice koje smo doma snimili na stick čak smo išli zajedno kupovati i odabrati boju za hamer...
Naravno da sam mu ja malo ispričala o samoj povijesti Zagreba ali sve je to očekivano, jer radi se o djetetu od 7 godina... ;)

26 stu 2010, 16:00

Tinica je napisao/la:
da bi ipak cilj trebao biti zaposliti dijete, njemu dati dodatne zadatke, a ne mami

Pa Bubidea Fran i je dobio te zadatke, ali priznaj da je nerealno očekivati da prvašić sam gugla o prometnicama a još nisu učili ni sva slova :lol
Ja sam mu u ovom projektu pomogla u toj mjeri da sam mu isprintala u boji one slikice koje smo doma snimili na stick čak smo išli zajedno kupovati i odabrati boju za hamer...
Naravno da sam mu ja malo ispričala o samoj povijesti Zagreba ali sve je to očekivano, jer radi se o djetetu od 7 godina... ;)

slazem se, nerealno je ocekivati da on sve to napravi sam.
Bez obzira na njegovu elokventnost i sposobnosti.
Zato je i moje misljenje da projekt od strane uciteljice nije dobro postavljen jer trazi previse angazmana od roditelja.
I necu se vise javljati na ovu temu.

26 stu 2010, 16:11

Ali Tanja vjerojatno ni učiteljica sama nezna kako bi trebala postaviti zadatak. :dunno Ona je dobila naputak da jednostavno nekaj treba.. i sad je pretpostavljam išla po knjizi, gledala tematske cijeline i u globalu napravila godišnji plan. Rekla je da nema potrebe za odlaskom u dubinu nego u širinu i to je u biti to...seminarski rad samo sa slikicama... ;)

26 stu 2010, 16:17

tanjabb je napisao/la:
Tinica je napisao/la:

slazem se, nerealno je ocekivati da on sve to napravi sam.
Bez obzira na njegovu elokventnost i sposobnosti.
Zato je i moje misljenje da projekt od strane uciteljice nije dobro postavljen jer trazi previse angazmana od roditelja.
I necu se vise javljati na ovu temu.

xxx
projekat Promet ne prati pregledno i sistematicno razvoj prometala, Jesen je Ok ...

26 stu 2010, 16:21

Ali Tanja vjerojatno ni učiteljica sama nezna kako bi trebala postaviti zadatak

Zato bi i ja za nju imala milijon pitanja da mi uleti s ovakvim programom.
Ne znam, ja se ne slazem s time da se dijete izdvaja iz razreda na ovakav nacin.
Slazem se da darovito dijete treba dodatno "opteretiti" ako mu je dosadan ili intelektualno nedovoljan izazov redovni program.
Ali ovakvo izdizanje iznad svih, a da pri tome ogromnu ulogu igraju njegovi roditelji (kako s idejama tako i vremenski), mi se ne svidja nimalo. :ne

26 stu 2010, 16:56

anabama je napisao/la:projekat Promet ne prati pregledno i sistematicno razvoj prometala, Jesen je Ok ...

ma, ne bih ja ćerećila plakat i komentirala kako je to napravljeno. jer nije to problem.
nitko od nas ovdje nije čovjek od struke (stručnjak psiholog koji se bavi darovitom djecom) i nitko od nas zapravo nema pojma kako je to trebalo biti odrađeno.
barem ja prva pojma nemam :dunno (pogotovo kad usporedjujem ovaj zadatak sa zadatcima koje moj klinac odradjuje na ciljanim radionicama i koje meni ni u snu ne bi pale napamet, ali imam povratnu informaciju o svemu, vidim da dijete uživa i vidim da mu je netko taj program osmislio. moj je zadatak samo ga tamo odvesti i doći po nega. dec. it.)
a u ovoj priči s projektima mogu se samo voditi zdravim razumom i razmišljati kako bih to napravila na Tiničinom mjestu. i bila bi istovremeno užasno nesretna jer mislim da nisam dovoljno stručna, a moram odradjivati nekakav posao koji nije moj. niti je smisao da bude moj. ovime se treba baviti struka, a ne mama.

i onda nakon svega, kad si s upitnicima iznad glave napraviš projekt kako znaš i umiješ.
netko drugi bi to grupirao, netko ne bi, netko bi podijelio djeci letke, netko bi sve napravio na grafofoliji, netko bi napravio prezentaciju u powerpointu...
a mi još uvijek ne znamo da li je i koji način točan? i jel bitno da je točan? jel samo bitna djetetova kreativnost? jel samo bitno da se dijete zaposli tih sat vremena i da priča?

i baš zato, koliko god pozdravljam ideju Tiničine učiteljice što je učinila dodatni napor i izradila indiv. program, zamjeram joj što je na tome stala.
nije posao samo nekome nešto uručiti.
posao je odrađen kad je drugoj strani priča jasna. kad imaš jasnu sliku o ciljevima i metodama rada, kad imaš povratnu informaciju.
a to je meni sve nejasno u ovoj priči... :dunno

i pogotovo mi je nejasan dio što druga djeca misle o tome i kako će se priča dalje razvijati :dunno

26 stu 2010, 19:24

ma svi se slažemo u tome da je Tinica sa svojim sinom odradila super posao, najbolje što je znala i umjela uz veliki trud oboje.
Ono što se ističe ovdje kao pitanje jeste:
1. učiteljica - koliko god da nas s jedne strane veseli da učiteljica pokazuje inicijativu i volju za dodatnim radom s evidentiranim djetetom, ipak mislim da nije dobro odradila svoju priču nego je nažalost sve delegirala na djetetova (a s time i na roditeljska) pleća. Pogotovo ako uzmemo u obzir da se radi o 1. razredu gdje dijete zbilja ne može niti 5% samostalno naći sve potrebne informacije.
2. druga djeca u razredu
pogotovo mi je nejasan dio što druga djeca misle o tome i kako će se priča dalje razvijati

to je jako sklizak teren i ja vjerujem da je TS prva osoba koja je protiv ovakvog isticanja djeteta jer to ne vodi ka dobroj socijalizaciji.
Ali, možda nas sve ovo iznenadi i pokaže se kao dobra model rada s darovitim učenicima :dada

26 stu 2010, 19:59

nadice, good point. i ja kontam da valjda ako je to TS predložila i amenovala - valjda je sve OK :dunno
bez obzira što su meni upitnici iznad glave :conf

mislim, na stranu sve - ali, prvenstveno NE znam kako izgleda sat kad gradivo "predaje" dijete :dunno
odrasloj osobi ti možeš objasniti kako sat mora izgledati, da se mora napraviti nekakva priprema, imati uvod, razradu i nekako zaokružiti priču na kraju. odrasla osoba razumije da to sve mora biti nekakva smislena, logička cjelina, bla bla bla....
ali, kako to objasniti djetetu?
i bez obzira što vjerujem u elokvenciju ovog djeteta - ne znam kako to on vodi sat?

a, opet, ne bih željela ispasti kruta osoba koja ne dopušta naučiti nešto novo i koja nije otvorena prema novim načinima rada. i možda se svi na kraju zaista iznenadimo i možda fakat ispadne da smo zabrijali.
ja prva :oops: .

završit ću u pozitivnom tonu - tema koja sad (Laponija i Djed Božićnjak) je tema za koju nemam straha da je dijete neće moći odraditi. e, TO je prava tema za dijete.

26 stu 2010, 20:16

Vec sam napisala da su Tinica i Fran odlicno napravili projekt, to nije uopce upitno. U svemu ostalome potpisujem Tanjubb i Nadicu. Djeca nam idu u skolu jedva dva mjeseca i mislim da je ovo puno previse za traziti od klinca ma koliko on bio darovit. Iako i o tome bi se dalo diskutirati, moze li se uopce odmah prvi mjesec, tj tek nakon nekoliko tjedana dijete svrstati medju darovite i time ga izdvojiti iz skupine koja se tek pocela uhodavati, socijalizirati, navikavati na pojam skole kao takve i kada tek pocinju uciti sto je to ucenje.
Bubidea je sve jasno i odlicno napisala, kada samostalni projekti i kako.

26 stu 2010, 23:43

i ja kontam da valjda ako je to TS predložila

Ne vjerujem da je TS to predlozila.
Oni u svakom nalazu za "svoju" djecu napisu da se predlaze individualan pristup dijetetu, ali sumnjam da imaju ovako nesto u mislima.
Opet ja govorim iz perspektive mog dijeteta kojem isto to stoji u nalazu, a javni nastup mu je ko smak svijeta. Njega bilo kakvo isticanje uzasava.

27 stu 2010, 02:12

na drugom topicu Tinica je decidirano na moje pitanje odgovorila kako je TS upoznata s ovim programom i da ga je blagoslovila. na to sam se referirala. OK, nije ga ona predložila, nego je predložila ind. pristup, možda sam se malo krivo izrazila (a nije ni čudo kad mi po tog nije jasno u ovoj priči), no, u svakom slučaju ga je amenovala kako kaže T (a vidim da je identično shvatila i nadica).

no, ne bih dalje o TS jer ženu ne znam niti smo ikad kod nje bili. znam samo da je vodeći stručnjak za darovitu djecu školskog uzrasta, stoga njezin amen smatram mjerodavnim.

i povlačim se iz ovog dijela dikusije, dosta sam rekla... sad se već vrtim u krug.

27 stu 2010, 12:05

Ajme kud je ovaj topić otišao :roll a ja samo htijela prikupiti ideje jer nisam ovdje na svom teritoriju :)
Tražila sam od TS pismenoi očitovanje pa kad ga dobijem Imge pošaljem ti ga... :kiss
Ovome uopće nisam pridavala neku posebnu pažnju, a sad mi se sve čini totalno komplicirano i neznam šta sve ne... :xshock

27 stu 2010, 13:01

joj, joj, a rekla sam da neću više pisati na topicu vezano za ovu temu...
(mislim jedino s veseljem i interesom pratiti kako napredujete u realizaciji projekata :mah )

no, kad već kažeš da ćeš mi poslati pismeno očitovanje red je da uzvratim :buket .
Tinice, ja nikako nisam stručna osoba i NE mogu ti pomoći na taj način da komentiram što struka kaže.
ali ću ti vrlo rado pomoći kao frendica, poznanica, forumašica i MAMA.
i vrlo rado ću ti reći ti kaj bih ja napravila na tvojem mjestu kad bih u rukama imala preporuku psihologa i s druge strane individulaizirani program koji mi je uručila učiteljica.
(samo se nemoj prepasti mojih pitanja koje bih ja postavila učiteljici ili TS :lol , ali, sama si tražila. ja ti ne znam ukratko, kod mene sve opširno bude :ajme - koji, zgodan smajlic, ma baš mi paše :lol )

pa možeš od tih pitanja napraviti nekakvu svoju listu s kojom ćeš u 12. mjesecu ići kod TS.
možda ti sve to pomogne kao ideja što je konkretno pitati (ne moraš se slijepo toga držati)

:srca

27 stu 2010, 15:33

Tinica, evo, i opet ponavljam da se ti ne bi loše osjećala:

BRAVO TEBI I TVOM SINU NA ANGAŽMANU I URAĐENOM POSLU!!!!! :5

A naravski da smo sve mi koje imamo neko iskustvo, odmah zamijetile i neke potencijalne zamke cijele priče - koje se ne moraju i ostvariti. A ti kao mudra žena koja želi najbolje svom sinu, poslušaj naše sumnje tako da se znaš ubuduće orijetirati, da se ne bi ulovila nakon nekog vremena da si nezadovoljna količinom posla ili zahtjeva koji bi se mogli polako i neprimjetno povećavati, a sve na račun toga da vi to možete i baš vam dobro ide.

29 stu 2010, 09:28

Cure divne ste :kiss

06 pro 2010, 10:35

Nadice gdje nam je mantorica ;) ...

07 pro 2010, 16:32

nažalost, trajno je zbanana, tako da njene veoma korisne savjete nećemo više biti u mogućnosti čitati

07 pro 2010, 16:36

Molim???? Ne kužim :conf :conf :conf
Pa kud nju... :shock :shock :shock ona je meni bila tako pozitivna i draga osoba... puna ideja i korisnih savjeta....
Pa kaj baš za stalno? Može neka peticija??? ;)

07 pro 2010, 16:38

da, za stalno. Bojim se da nikakva peticija ne bi tu pomogla. Imaš više o tome na Speakers coner
lilly
Imge
Luantaro
mamuška
elizabeta

trajni ban zbog kršenja članka 11

"11. Forumasica koja ZNA za bilo kakvo iznošenje sa zatvorenih podforuma, a ne prijavi to adminicama nego o tome razglaba van foruma ili javno na forumu, izbacuje se sa svih zatvorenih podforuma, a ako nije clanica zatvorenih pdf-ova zabranjuje joj se ulaz u iste.
Moderatorice i administratorice mogu odluciti o bananju clanova u slucaju prenosenja informacija sa zatvorenog foruma, namjernog provociranja svadja, odbijanja suradnje s administratoricama u ocuvanju normalnog rada foruma te povredom prema privatnosti bilo koje clanice foruma."

lilly - trajni ban - uznemiravanje drugih članova foruma, te krsenje clanka 11. pravila o zatvorenim dijelovima M&B-a

Luantaro - trajni ban - ponovno krsenje prvaila foruma, prenosenje podatke i saznanja sa zatvorenog dijela foruma, krsenje clanka 11.pravila o zatvorenim dijelovima M&B-a

Imge - trajni ban - ponovno krsenje pravila foruma, krsenje clanka 11.pravila o zatvorenim dijelovima M&B-a

elizabeta - trajni ban - ponovno krsenje pravila foruma, prenosenje podatke i saznanja sa zatvorenog dijela foruma, krsenje clanka 11.pravila o zatvorenim dijelovima M&B-a

mamuška - trajni ban - ponovno krsenje pravila foruma, prenosenje podatke i saznanja sa zatvorenog dijela foruma, krsenje clanka 11.pravila o zatvorenim dijelovima M&B-a
Odgovori