Sada je: 29 srp 2026, 06:00.

o lektirama - opcenito

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

o lektirama - opcenito

PostPostao/la TmamaKiN2 » 22 vel 2011, 14:14

bas mi digla tlak K uciteljica svojim nekim zbunjujucim forama vezanim uz lektiru (i ne samo lektiru :whew )

dobivaju li vasa djeca tocne upute od ucitelja, profesora o lektirama, koja izdanja trebaju posuditi, zasto ne starija, koja je razlika?
naime, moja je K prekjucer dosla s informacijom da imaju carobnjaka iz oza za slijedecu lektiru. ok, kazem ja, to imamo doma (ja sam svoju donesla od mame :mrgreen , izdanje: 1974 :mrgreen ). kaze ona, rekla uciteljica da uzmemo novije izdanje (istovremeno nije uopce rekla sto znaci novije, jel to od 2000 na dalje, ili od 2005 ili mozda od njezinog rodjenja :dunno ) jer, kao, bude razlike u tekstu. i onda mi objasnjava kako npr. u vlaku u snijegu su oni koji su imali novije izdanje imali neke kobasice, a ovi sa starijim izdanjima nisu, te se kobasice ni ne spominju :ne .
ko je tu lud? :mrgreen
jedva cekam informaciju o tome kad su informacije ;) , napravila se je nedostupnom :/ pa da vidimo o cemu se tu radi :conf
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
skolarac-maratonac N 07/2003
TmamaKiN2
puna razumijevanja

Re: o lektirama - opcenito

PostPostao/la mamaDEA » 22 vel 2011, 14:28

naši su zadnje imali Pale sam na svijetu i nikakva "druga" izdanja se nisu spominjala. a za dalje nemam pojma šta će imati. vjerujem da si zbunjena, a istovremeno mi općenito nije normalno da se pišu 5 izdanja Vlaka u snijegu i da se pritom mijenjaju detalji. nisam to ni znala.
mamaDEA
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la IINA » 22 vel 2011, 14:35

Hm, čuj, ima knjiga sa jako velikim razlikama u izdanjima.
Ne kužim kako je i zašto do toga došlo.
Npr. Bijeli jelen. Kako su u Nazorovoj knjizi promijenili čak
tri garniture imena glavnih likova? Od Ulriha do Ivana.
Od toga da Ulrih živi u dvorcu, a Ivan u selu? Isti lik je u pitanju.
I kako su uspjeli da knjiga od osamdesetak stranica u novije doba
ispadne dvadeset stranica?
:dunno
Onda dobiju doma listić iz lektire i pola djece nema pojma o čem se radi,
jel u njihovoj knjizi nema Ulriha, zapravo, nikad čuli za Ulriha :basnecu
I tak...
A kaj se tiče godine, da trebala je onda specificirati koje izdanje da pročitaju.
al kužim da joj je bitno.
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la TmamaKiN2 » 22 vel 2011, 14:38

A kaj se tiče godine, da trebala je onda specificirati koje izdanje da pročitaju.
al kužim da joj je bitno.

pa ako joj je bitno nek onda tocno da upute sto da, sto ne. djizus, za ovo tvoje nemrem bulivit. ali, vjerujem da jest tako. :/
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la Tinica » 22 vel 2011, 14:52

Tamy kaj da ti velim :ajme ja do ove godine nisam znala da je Snjeguljica tri puta umirala :ajme dakle živim već 30 i kusur godina u blaženom neznanju :hahaha
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la IINA » 22 vel 2011, 14:53

Kako nisi znala?
Pa u originalu i umre tri puta.
Od remena, od češlja i jabuke :dunno
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Tinica » 22 vel 2011, 14:59

Ma ne zezaj :rolf kaj znaći da sam cijeli život čitala fejkove :hahaha
Ja znam samo za ovu verziju sa jabukom i prinčevim poljupcem kad je oživila :ajme
I kad sam vidjela pitanje iz lektire mislila sam da su se zabunili i da je štamparska greška :ajme
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la ivana7997 » 22 vel 2011, 15:00

tinice, ajde ajde priznaj da to nisi citala nego pamtis iz crtica :mrgreen
ivana7997
Abundija

PostPostao/la Tinica » 22 vel 2011, 15:06

:hahaha Ma Ivana majkemi imam doma 3 verzije Snjeguljice i nigdje ne piše to, sve su Grimmove bajke ali samo sa ovom jabukom...a Fran je baš te čitao i naravno da se nigdje ne spominju ti češljevi i remen :conf
Ali neki dan je bio u kazalištu i tamo prikazuju ovu novu verziju koju ja nikad nisam čula do ove godine :ajme
A Snjeguljicu nikad nisam imala prilike gledati na crtiću :ajme
Ja se isto slažem da se treba navesti izdanje knjige koju učiteljica planira obraditi na satu ;)
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la IINA » 22 vel 2011, 15:09

Tinice iz ovog zaključujem da si ti jedan mladi cvijetak :dada
Moja Snjeguljica je umrla tri puta, vuk koji je htio kozliće utopio se
u bunaru, a nije postao vegetarijanac, Crvenkapicu i baku je pojeo, a nije ga lovac Luka
potjerao iz kuće itd.
IINA
Sveta krava

PostPostao/la gold dust » 22 vel 2011, 15:13

tmama, ja se još iz doba kad je meni lektira bila vlak u snijegu sjećam da su se u tom starom izdanju spominjale kobasice :dunno - nekoj djeci je pozlilo jer su zajedno jeli kobasice i čokoladu :mrgreen

iina, mi imamo više različitih crvenkapičjih slikovnica (novijih uglavnom) i u svakoj vuk uredno pojede baku i unuku, nigdje ga lovac luka ne istjera iz kuće :kima

baš mi je bezveze to sa svim tim mijenjanjima i prepravljanjima knjiga. i mi doživjeli - nije to ta knjiga, juriš po skraćenu koja se traži. valjda bi takva izdanja učiteljice trebale navesti kao skraćena/prerađena uz naznačenu godinu izdanja i izdavača, a ne novija (od novijeg izdanja očekivala bih nešto kao nove ilustracije, prevedene arhaične riječi i slične sitnice, a ne intervencije u originalnu priču).
gold dust
Sveta krava

PostPostao/la medo14 » 22 vel 2011, 15:31

valjda bi takva izdanja učiteljice trebale navesti kao skraćena/prerađena uz naznačenu godinu izdanja i izdavača

to sam si i ja mislila, samo mi se čini da bi nastala strka i problemi oko nabavke lektire :dunno

i nama se dogodilo da se u listiću lektire traži citat iz knjige kojeg naravno nema u knjizi koju bi mi nabavili
puno je različitih izdanja za jednu te istu knjigu
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la TmamaKiN2 » 22 vel 2011, 15:33

tmama, ja se još iz doba kad je meni lektira bila vlak u snijegu sjećam da su se u tom starom izdanju spominjale kobasice - nekoj djeci je pozlilo jer su zajedno jeli kobasice i čokoladu

:klanja majkomila, koje ti pamcenje imas. ja se ne sjecam sta sam jucer jela, kamoli kobasica iz khm khm..... doba :rolf
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la TanjaMT » 22 vel 2011, 18:47

ja sam takodjer primijetila ta "digest" izdanja knjiga. npr. heidi koju ja imam iz djetinjstva je knjizurina naspram ovoga sto je bilo uz jutarnji (ili neke slicne novine). jucer u ovdasnjoj knjiznici jedna pored druge, ravno 4 knjige t. sawyer, svaka drukcija. cemu to? kao da rade "izdanja" za svaki uzrast posebno :whew
TanjaMT
kile su mi ko bitcoin

PostPostao/la TmamaKiN2 » 23 vel 2011, 10:17

evo, jucer posudila carobnjaka iz oza, novog :/ nazovite me nostalgicarkom ili kako vec, ali slazem se s tanjom, ovo "cerupanje" je bez veze. ovako vec na oko, skratili su pricu za ohoho stranica. ona stara knjiga je "konkretna", ova ima bar 30tak stranica manje i hrpetinu ilustracija (po meni bezveznih :whew ). i po sadrzaju vidim da je ona varijanta "nije, nego", ne znam, nije vihor nego je uragan i takve stvari. steta :/
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la Adorabla » 23 vel 2011, 10:28

ove original knjige se ne skracuju niti mijienjaju odnosno na knjizi uvijek prise da li je prema prici/bajki ili je ime pisca i naslov djela. Ono sto definitivno moze biti razlika su imena likova jer svaki prevoditelj to drugacije prevede. Recimo Nigdjezemska, Nestala zemlja, Izmišljena zemlja, Zemlja čudesa itd itd itd da ne nabrajam.
Tako da Čarobnjak iz Oza nikako ne smije biti skraćen ili raščerupan ako je lektira. Vjerojatno je razlika u broju stranica, fontu, prijelomu, slikama i rečeničnim konstrukcijama ali djelo mora biti original. Ali definitvno stoji i to da jedan prevoditelj može uljepšati ili unakaziti djelo. Meni je recimo preprekrasan Raosov Bambi. Doduse to je prepričan Bambi po crtiću ali je toliko lijep za čitati.
Tak da ako se baš jako jako potrudim i budem pomirljiva onda mogu razumjeti da učiteljica traži točno određeno izdanje :mrgreen

Tinice apropos tvoje Snjeguljice pogledaj malo bolje te slikovnice ili priče što si djetetu davala. Niti na jednoj ne smije stajati da je to Braća Grimm jer u originalu Snjeguljica definitivno umire tri puta. I općenito u Grimmovim bajkama sve se dešava u tri ili sedam puta to i je jedna od bitnih stvari kod analize djela :mrgreen

A ono kaj me u ovom topicu najviše začudilo je kako Bijeli Jelen - djelo napisano na hrvatskom jeziku može toliko varirati u izdanjima :bidan :jadnimi Mislim to je original, ne treba čak niti lektorirati.
Adorabla
Medena

PostPostao/la IINA » 23 vel 2011, 10:33

Ma ok, prijevod je jedno, ali Nazorovu knjigu nitko nije trebao prevoditi.
Kako postoji isto djelo sa tri različita imena likova, različitim mjestima događaja... :ne
I ne radi se o fontu, bar u ovom slučaju o kojem pričam.
Koliko bi taj font morao biti velik da knjiga fluktuira od osamdeset do dvadeset i nešto stranica?
IINA
Sveta krava

PostPostao/la ivana7997 » 23 vel 2011, 10:52

imaju knjige i urednike.

a bijeli jelen je, koliko znam, vec u prvom izdanju imao dvije verzije, odnosno svjetlo dana je ugledao u nastavcima, i tek cetiri godine poslije izasao kao knjiga ne sasvim identicna tim nastavcima. a govorimo o vremenu prije prvoga svjetskog rata.
ivana7997
Abundija

PostPostao/la dunja » 23 vel 2011, 11:43

moj je sad čitao za lektiru družbu pere kvržice
imala sam svoju iz doba kad sam ja išla u školu - negdje 1974. izdanje, al je nismo mogli naći - il sam nekom posudila pa nemam više pojma kome, pa je dobio knjigu iz doba moje mame, izdanje 1953. i uredno je pročitao
do sad nije bilo problema s tim
dunja
most

PostPostao/la babalu » 23 vel 2011, 12:09

da, to sa izdanjima i raznim verzijama je koma :roll

nema rede nigdje pa me ne cudi niti ovdje mada me kod knjiga bas fest nervira :ne
nama uciteljica nije nista napominjala koje izdanje citati i do sada nije bilo problema!

sada imamo novu uciteljicu i Vila je upravo citala "Vlak u snjegu" iz 1964 g. malo je imala problema sa pojedinim izrazima :cool ali sve je proslo ok
danas je morala donesti napisanu lektiru i raditi ce kratki testic,vidjet ce mo kako ce biti :dada
babalu
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la TinaL » 23 vel 2011, 12:19

Ni kod nas nije bilo nikakvih obavjesiti ili uputa vezano uz godinu izdanja knjige. Moja je isto citala Druzbu Pere Kvrzice iz 70. i neke i nije nista rekla.. :dunno
TinaL
sretnica s krilima

PostPostao/la martina mama » 23 vel 2011, 14:59

Vezano uz bijelog jelena, meni je super prekrajanje biografije pisca. Spominje se da je nazor u prvom svj ratu preselio u crikvenicu i bio ravnatelj djecjeg doma, a drugi svjetski rat i njegov boravak u partizanima se ne spominje. Valjda je to sramotni dio biografije pa ga ne treba spominjati. :roll
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Adorabla » 23 vel 2011, 15:17

I ne radi se o fontu, bar u ovom slučaju o kojem pričam.
Koliko bi taj font morao biti velik da knjiga fluktuira od osamdeset do dvadeset i nešto stranica?

a o kojoj pricas, propustila sam. Vidjela sam samo Tamarinog Carobnjaka iz Oza.
Bijeli Jelen se slazem s tobom

Valjda je to sramotni dio biografije pa ga ne treba spominjati. :roll

da i to mi je super. Tako recimo Mato Lovrak zasluzuje sada samo pola stranice a recimo moje izdanje Vlaka u snijegu iz 1968 sadrzi i posebni dio sto se kasnije u zivotu dogodilo s glavnim protagonistima :mrgreen
Adorabla
Medena

PostPostao/la IINA » 23 vel 2011, 15:22

Pišem o Bijelom jelenu.
Ofkors da je moju dopala verzija oriđiđi sa 79 stranica,
pol razreda je imao 23 strane i nekoliko ih je imalo neki broj između ta dva. :yess
Ostalo mi baš to urezano, jer je naravno jamrala da kako to baš njoj tolko strana. :mrgreen
IINA
Sveta krava

PostPostao/la suzica » 23 vel 2011, 15:58

:rolf Sad mi je jasno zašto je moj sin tražio Medu Winnija zvanog Pooh od 124 stranice :lol
suzica
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la martina mama » 23 vel 2011, 22:21

Adorabla, pisala sam na grupama potpore o svom ocaju kad sam procitala da je ljuban jedini poginuo u partizanima. Marta je citala jos moju knjigu u kojoj je ta verzija sto je dalje bilo s razredom. Ja sam istu knjigu citala kao dijete, ali te biljeske o piscu su mi bile dosadne. Pala sam u ocaj kad sam doznala ovaj detalj o ljubanu. Marti sam sakrila taj dio knjige i rekla joj da cu joj ja to pomoci sve da ona ne procita jer je bila odusevljena knjigom. Jednostavno joj nisam htjela rusiti snove. Pitala sam mamu da je li ona citala taj dio knjige. Rekla je da jest, ali da nam nije htjela kvariti dozivljaj.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Adorabla » 24 vel 2011, 21:53

ali si imala barem malu satisfakciju sto je Peru snasla strasna sudba :mrgreen
Adorabla
Medena

PostPostao/la martina mama » 24 vel 2011, 23:09

Nije mi to bilo vazno. Pero mi nije mrzak koliko mi je ljuban drag. A i to kad zivot demantira jednu lijepu pricu, to mi je tesko. Lakse je kad potvrdi pricu.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.