Sada je: 07 kol 2026, 17:57.

Vjeronauk u trecem razredu

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Re: Vjeronauk u trecem razredu

PostPostao/la viki » 10 lis 2011, 15:23

- kod nas je obavezno uz vjeronauk u školi, dvije godine vjeronauka u C., znači u drugom i trećem razredu... (subotom je pjevanje, nedjeljom misa, ofkors), morali su naučiti molitve koje ni ja ne znam, barem ne napamet...
- na vjeronauk je išao sam, pješke i još smo imali problema prije pričesti, jer je propustio par sati zbog specijalističkih pregleda
- i sve sam bliže mišljenju da mlađeg neću dat uopće na vjeronauk (kad krene u školu)
viki
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la nadicab » 11 lis 2011, 12:06

i nama je njemački naslonjen na kraj nastave, tako da je ponedjeljkom od 8-14h u školi. Srećom da 6. sat ima tjelesni, pa se malkice odmori i razgiba prije njemačkog.
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la ivanaibruno » 31 lis 2011, 12:45

kaj se moze , ako nekaj zelis moras se malo i potruditi i zrtvovati

meni kao žrtva dođe to što dijete ide na vjeronauk jer nema gdje biti u to vrijeme osim na hodniku škole (koji je hladan).
i uza sve to, sad su ga uvjerili (2.razred) da se neće moći ženiti ako ne ide na vjeronauk i prvu pričest...

a oprosti, 8 sati nastave, ma da su sve kulture (lik, gl, tj) bilo bi previše. to nije ni "više se potrudit i žrtvovati" nego zlostavljanje djece. dovoljno sam radila u školi da vidim na što liče nakon 6. sata. a kamoli nakon 8... ma daj... to je nehumano

i kad pogledam, nakon svih tih silnih satnica hrvatskog, matematike, rekla bih da većina, ili bar polovica, nema pojma o pojmu. imaju čak i solidne ocjene, ali im je znanje slabo.
ivanaibruno
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Duga » 22 ožu 2013, 09:30

Podižem ovu temu, nekako mi je ona najbliskija od svih već ranije otvorenih na forumu (da ne otvaram novu samo zbog info koje trebam).

Molim one koji pouzdano znaju da mi odgovore :buket :

1. Može li dijete od drugog razreda pohađati vjeronauk samo u crkvi; postoji li uopće vjeronauk u crkvi za djecu koja idu u prvi/drugi razred ili je sad u crkvi samo za trećaše (pa nadalje) kad se pripremaju za pričest?

2. Kako se ispisuje sa školskog vjeronauka (u slučaju da na župni vjeronauk ne može sve do trećeg razreda)?

3. Postoji li uopće rješenje ako želiš da ti dijete ide na vjeronauk i primi sakramente, a da izbjegneš školski vjeronauk?
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la babalu » 22 ožu 2013, 09:43

1.Ne ,ne moze,vjerunauk u crkvi je iskljucivo povezan sa skolskim
2.Odes u skoli i das izjavu da ne zelis da djete pohadja vjerunauk od sljedece skolske godine
3.Postoji vjerunauk za odrasle(bar je tako bilo u moje vrijeme)gdje si mogao i u zreloj zivotnoj dobi primiti sakramente
babalu
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la saptacica » 22 ožu 2013, 09:48

U crkvi ima vjeronauka za sve razrede kao i prije, no da bi primio sakramente treba ići i na školski. Tako da su slabije posjeceni svi osim trećeg i osmog razreda. U našoj crkvi te generacije imaju po tri termina a ove ostale po jedan.
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la mrs. eastwood » 22 ožu 2013, 09:51

babalu je napisao/la:3.Postoji vjerunauk za odrasle(bar je tako bilo u moje vrijeme)gdje si mogao i u zreloj zivotnoj dobi primiti sakramente

sigurno postoji. međutim - malo off: Crkva kod nas funkcionira prema nekim pravilima koja si je sama postavila. tako primjerice sakramenti kao što su vjencanje, krstenje, pricest i krizma se obavljaju u župnim crkvama. ako se želi, što je čest slučaj - neki sakrament dati u nekoj drugoj crkvi koja nije župna (samostanska npr... itd) ta crkva mora traziti posebno odobrenje od Kaptola da joj se dopusti da se obavi taj sakrament tamo.
Tipa u sv. Franje na kaptolu se redovito obavljaju i vjencanja i krstenja - i to je samostanska crkva, i gvardijan mora za svako traziti dopustenje Kaptola. To ide po njihovom dogovoru bez problema, ali za neke druge crkve Kaptol moze i odbiti.

Isto tako po dogovoru svi moraju ici u svoju župnu crkvu na vjeronak - zato jer su pravila tako uređena.

da sumiram :znoj, sigurna sam da postoji nacin da se prime sakramenti, ali za to se sigurno mora traziti posebno dopustenje. nije nemoguce. samo treba znati da postoji procedura.
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la Duga » 22 ožu 2013, 10:01

Hvala, cure.
Zanimalo me baš za dijete koje bi pohađalo sve redovito (i primilo sakramente), samo ne u školi (ne ovo za odrasle, što je mrs.E. otišla malo u off).
:buket
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la lastavica » 22 ožu 2013, 11:41

Pri kraju školske godine se daje zahtjev/izjava za ispis s izbornih predmeta koji se neće pohađati slijedeće godine.
Za sve ovo ostalo po meni treba otići direktno u crkvu.
lastavica
Lastatrans

Prethodna

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.