Sada je: 31 srp 2026, 16:19.

kako naučiti pisati sastavke

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

kako naučiti pisati sastavke

PostPostao/la Ciara » 08 stu 2011, 09:54

eto problema, 3. razred
učiteljica : " vaše dijete je načitano ko jedan prosječni osmaš, barata najopširnijim riječnikom u razredu no nezna ga primjeniti "

dakle naš problem, obožava čitati, obožava je preblaga riječ :p čita sve što joj dođe pod ruku
i npr. sad je pročitala Dnevnik Pauline P. koji je na popisu za lektiru tek za 3 mjeseca, jučer navečer je pročitala pola Bijelog jelena i to meni naglas uživajući u priči, kod svakog lika promjeni glas
i sad ona meni prepričava knjigu i zna sve napamet ali opisati svojim riječima nikako
opisati mene ili jabuku ili cvijet, jesen, šumu bilo što :ajme ona nezna i ne pomičemo s mrtve točke

kako joj pomoći !?
Ciara
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: kako naučiti pisati sastavke

PostPostao/la beammama » 08 stu 2011, 09:57

Ciara, pratim, ali za mog petaša. Naručio mi je zadaćnicu za hrvatski i meni došlo :loce :strah jer ne zna pisati sastavke.
beammama
burek pod bor

PostPostao/la medo14 » 08 stu 2011, 09:59

a da ju nagovoriš da piše dnevnik, neki svoj spomenar, da počne na taj način pisati?
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la lastavica » 08 stu 2011, 10:00

Ciara, kako se snalazila s vođenim sastavkom ?

Ovo za dnevnik je odlična ideja.
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la Bubidea » 08 stu 2011, 10:02

evo mene koja uvijek pusem i na hladno ako treba :p

ako dijete koje ide u treci razred, a pokusala si sve da joj pomognes i naucis je, ne zna prepricavati, ja bih se posavjetovala s logopedom
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la Ciara » 08 stu 2011, 10:06

dnevnik ne piše
piše pjesmice, priče i radi stripove, Durica joj je zakon (kako je samo nacrta)

pjesmice imaju rimu (manje više ) :lol ali nisu to pjesmice koje se čitaju naglas :ajme
priče isto tako , stripovi su joj prekrasni

opis naše slike
Mama, tata i ja u Trakošćanu . Iza nas je jezero i šuma. Šuma je crvna, žuta i smeđa a lišće je otpalo.

to je sastavak napisan u školi
Ciara
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Tinica » 08 stu 2011, 10:08

Moj Fran je 2.razred ali sastavci su mu odlični :5
Ja ti Franu svaki ponedjeljak zadam da mi napiše sastavak od 20 rečenica na temu "Kako sam proveo vikend". Isto tako tijekom cijelog ljeta svaki put nakon nekog putovanja morao je napisati u 20 rečenica kako je doživio put, što je vidio, naučio, upotrijebiti nove izraze...
Kad bi primjetila da "zapinje" svaki dan bi mu zadala da piše dnevnik no za sada nema potrebe za tim.
Na taj način, osim što si bistri um, vježba i rukopis, pravopis, barata sa novim riječima, ma meni je to odlična vježba za njega. ;)
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la MalaSirena » 08 stu 2011, 10:11

Tinice, ovo tvoje je super fora, ali kako dijete potaknuti na to? Moj ne želi.
Probala sam ga nagovarati ljetos da napiše svaki dan (ne nužno svaki) što mu je taj dan bilo lijepo, ali on odbija.
Zasad nemamo problema, ali nekako imam osjećaj da bismo mogli imati....
Mišonja 03.09.2003.
MalaSirena
i neuništiva mesna štruca

PostPostao/la beammama » 08 stu 2011, 10:20

lastavica je napisao/la:Ciara, kako se snalazila s vođenim sastavkom ?

Daj malo detaljnije o tom vođenom sastavku.
Benedikt je kao počeo nešto dnevnik pisati, ali to nisam ni pogledala jer mi je to zadiranje u njegovu privatnost, pa nemam pojma ima li glave i repa.
beammama
burek pod bor

PostPostao/la Tinica » 08 stu 2011, 10:32

MS - ja sam ti to počela uvoditi od prošle godine s ciljem da vježba rukopis i da istovremeno malo potakne moždane vijuge na razmišljanje a ne samo na prepisivanje ;)
Vidjela sam bilježnice od susjede koja je godinu dana starija od njega i shvatila da ako mu od samog početka ne usadim tu naviku pisanja sastavka da će biti problema a na ovakav način smo ih nadam se pravovremeno izbjegli ;)
Još uvijek dobijem osip kad mi napiše rečenicu "Bilo mi je jako lijepo" :roll ili kad počne rečenicu sa Onda ili A :roll ali sve će to sa vježbom doći na svoje.
Ovaj vikend smo bili u kinu i morao mi je opisati sadržaj filma Koko i duhovi. :dada
Prošli vikend je iz prirode imao za domaću zadaću napisati dnevnik za 3 dana i to je napravio fantastično. :5 Točno je opisao svaku radnju tijekom dana i konačno je počeo koristiti umjesto onda zatim. :klanja
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la nadicab » 08 stu 2011, 10:53

joj, to me podsjeća na jučerašnju situaciju gdje je najstarija trebala popuniti prijavu za seminar.
P: Što želite od seminara?
O: Želim više naučiti :ajme

A o prijavi ovisi da li će je uzeti besplatno ili će morati platiti
Pa sam je uz potpitanja vodila da napiše što joj konkretno znači taj odgovor i na kraju je uspjela (napisati).

Dakle, taj isti princip vodim i kod Denisa - njegove proste rečenice s potpitanjima navodim da budu prosto-proširene, a poslije i složene.
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Tinica » 08 stu 2011, 11:04

njegove proste rečenice s potpitanjima navodim da budu prosto-proširene, a poslije i složene.
:up
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la kalea » 08 stu 2011, 11:14

Ciara, moja je sad 2. razred i oni skoro svaki dan pišu sastavak u školi (boravkaš je) na način da im učiteljica da naslov i natuknice po kojima moraju sastaviti priču. Na taj način uče strukturu sastavka. Probaj tako - izmisli neki naslov i daj joj potpitanja tj. natuknice.

Btw, moja je pročitala sve tri Pauline i Petricu pričalicu od Sanje Polak, luda je za njom.
kalea
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ronin » 08 stu 2011, 11:18

ja sam sad do trećeg razreda imala identičnu situaciju

izuzetno verbalno i brbljavo dijete,ne gasi se od jutra do navečer

no,kad je trebalo riječ pretočiti na papir-blokada-ni zuc,bilo nam je to prilično frustrirajuće

sada nam se desio klik u smislu da je otpustio kočnicu,shvatio je da tok misli na papiru može biti identičan onome kad govori,i kad se opustio,shvatio da u sastavku nema pogrešnog odgovora,i da zbilja može pustiti mašti na volju,krenula je bujica

do tog smo došli tako da smo gradili samopouzdanje.npr ako je sastavak opis nekog lika,onda sam maknula i olovku i bilježnicu,sjela s njim za stol,i rekla mu:kako Jakov izgleda?kakav ti je kao prijatelj?

usmeno je to išlo odlično,i dala sam mu bilježnicu i rekla:sad mi to točno ponovi na papir.kad bi završio,puno sam ga hvalila,rekla da sam znala da on to može,da su mu sastavci eto mačji kašalj,i on je u to stvarno počeo vjerovati

nikad to neće biti nešto vau savršeno,jer on je ipak matematičar,no pet dobije bez problema
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004
little miss Croatia 29 8 2008
the Miracle of Life 5 3 2013

Ima li očaj bilo gdje? Daj da nadu nosim tu!.
ronin
Zaželjeli ste - poslušajte!

PostPostao/la Ciara » 08 stu 2011, 11:24

jel mi vjerujete da sam ja čak našla prezentacije na internetu na onom prekrasnom forumu
sa milijun podpitanja kod opisivanja
i što je najžalosnije ona se trudi , stvarno trudi a ja joj ne želim reći da nije dobro
pa govorim da idemo to malo poraviti ili doraditi

za zadaću je imala opisati jabuku koju sam joj stvvila pred nju na stol, ta jabuka je valjda 5 puta pala pod stol
gledala ju je, dirala, ugrizla ... ma sve al ona o svemu ima jednu rečenicu
pogled
Jabuka je crvena.
dodir
Jabuka je glatka.
okus
Jabuka je kisela.

kalea moja zna Petricu pričalicu napamet :shock samo kažeš ime
podpitanja ona uvijek ima al njeni odgovori su skroz jednostavni
Ciara
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ronin » 08 stu 2011, 11:26

ne valja ti izrazito verbalnom djetetu davati takve naputke-sputavaš je-,nego moraš njen tok misli koji ima u usmenom dijelu pretočiti identično na papir bez kočnice
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004

ronin

PostPostao/la teutonija » 08 stu 2011, 11:32

Mislim da su ti cure dobro napisale ,ti ju ju vodi kroz sastavak podpitanjima.
Npr ima temu JESEN
Sad idu tvoja pitanja: Što je jesen? Kakva je ? Ia čega dolazi? Šta vidi kad pogleda kroz prozor? Kako se ona osjeća u jesen? Šta voli i ne voli tada ? Šta radite vani u kući...?.....Pa ak zapne ti opet postaviš podpitanje. I tak malo pomalo naučit će si sama zadavati pitanja i na njih odgovarati da zadovolji temu.

Npr tema: MOJA MAMA. Kakva je tvoja mama? Opiši ju. Šta voliš kod svoje mame? Šta ne voliš?...... :mrgreen

Moja npr. bez problema prepričava ,ono malo kaj smo pisali pokoji sastavak ok je, ali je sklona počinjati rečenice sa: I onda ...I onda ,pa..... :lol
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la sandram » 08 stu 2011, 11:35

Ciara, na kojem forumu. Ajd stavi link, pliz.
Djeca nisu bojanke. Ne mozemo ih ispunjavati svojim omiljenim bojama.
sandram
pahuljica

PostPostao/la nadicab » 08 stu 2011, 11:36

jel mi vjerujete da sam ja čak našla prezentacije na internetu na onom prekrasnom forumu

koji je to forum koji je prekrasan a nije MiB?
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la teutonija » 08 stu 2011, 11:37

Ali moram se malo nasmijati na temu Jabuka. Mislim da ni ja ne bi na prvu znala kaj više o njoj napisati. :lol
Dobro ja uvijek mogu pisati bez kraja i konca i filozofirati, al to je onda baš filozofiranje ,od postanka tj od koštice do ogrizka. :hahaha :mrgreen

I mene zanima prezentacija.
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la Ciara » 08 stu 2011, 11:44

evo tu

http://www.razredna-nastava.net/

ja pratim 3. razred pa idete na hrvatski i jezično izražavannje
Ciara
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Ciara » 08 stu 2011, 11:45

a pod 2. razred ima prekrasnih prezentacija
Ciara
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Adorabla » 08 stu 2011, 12:06

meni je ovo Tinice sto ti radis prestrasno, oprosti na napadu i brutalnosti :mrgreen
Prvo to mi je totalno ubijanje djetetove kreativnosti. Jel mozete vi pisati po narudzbi?

Ciara, tvoje dijete crta lijepe stripove i radi lijepe slike. Zasto forsirati da radi nesto sto joj ne lezi? Pa nije svako dijete jednako rjecito. To mi je na razini toga da isforsiram dijete da nauci sve rijeci kako se rimuju da bi moglo napisati pjesmicu.
Ja se uopce oko toga ne bih zabrinjavala.
Ako dijete dobiva lose ocjene u skoli iz sastavaka npr onda bih ju samo poticala u smisllu da ju pitam da li ona misli da bi joj lakse bilo pisati ko novinaru, ko pjesniku, ko pisac ili komentator.
treba ju samo potaknuti da primijeti razlike u stilovima pisanja i nadje svoj stil. Mozda joj treba i malo teorije u smislu da novinar mora napisati tko,što,zašto,gdje i kako. Da komentator pise svoje vidjenje stvari, da pisac pise nesto iz maste.
Reci joj da za pocetak sastavak mora imati cca 10 recenica (to mi se cini ok u trecem razredu). Objasniti joj da je to prepricavanje na papiru.

Sto se tice prepricavanja to mislim da treba jako puno vjezbati. U smislu da preprica ono sto joj je bilo najbolje u tom danu, sto joj se svidja kod prijateljice pa onda sto joj se svidja u knjizi. Kada prepricava ne treba ju ispravljati nego poticati podpitanjima.
rat
Ja mislim da bih ja ovako radila. Kazem nikada ne bih forsirala jer nije svakome lako se izraziti na papiru. Medjutim naravno da forma mora biti zadovoljena da bi dijete uspjelo kakvu takvu ocjenu iz hrvatskog dobiti a osim toga do kraja osnovne skole mora nauciti pisati smislene eseje. I radi hrvatskog i radi seminara.
Adorabla
Medena

PostPostao/la Tinica » 08 stu 2011, 12:10

Ne kužim koji dio je prestrašan? :conf
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la ronin » 08 stu 2011, 12:12

Tinica je napisao/la:Ovaj vikend smo bili u kinu i morao mi je opisati sadržaj filma Koko i duhovi. :dada

bez zamjerke,no meni npr ovo
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004

ronin

PostPostao/la Tinica » 08 stu 2011, 12:14

Pa ne kužim što tu ima loše? :dunno Ja sam bila u susjednoj dvorani i nisam gledala film a on mi je ukratko napisao sadržaj fima o čemu se radilo. To mu dođe isto kao da napiše kratak sadržaj knjige koju je pročitao za lektiru. Koja je razlika? U školi svaki put kad dođu iz kina ili iz kazališta rade upravo to ;)
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la ronin » 08 stu 2011, 12:18

pa jel mu to bio zadatak za školu?

ako nije,pa što ga mučiš?pusti ga da uživa u filmu,kao da nema dovoljno školskih obaveza

svi mi,u želji (svojoj želji,svojoj ambiciji)da klince istesamo do savršenstva,malo pogubimo kompas ponekad,no bitno je na vrijeme stati i prije svega ih pustiti da budu djeca.
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004

ronin

PostPostao/la ronin » 08 stu 2011, 12:19

i,ako ja nisam gledala film/crtić s djetetom,čist mi je dovoljno da mi ga oduševljeno/ili manje oduševljeno ovisi o filmu,prepriča :mrgreen
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004

ronin

PostPostao/la Tinica » 08 stu 2011, 12:21

O kakvom ti mučenju govoriš :conf Očigledno su nam pojmovi različiti. ;) On svaki ponedjeljak piše sastavak o prethodnom vikendu a ovaj nam je vikend bio dosta monoton pa mi je ovo došlo ko kec na 11. Nije trebao izmišljati toplu vodu nego samo napisati kratak sadržaj filma koji ga je oduševio. ;)
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la lastavica » 08 stu 2011, 12:24

beammama je napisao/la:
lastavica je napisao/la:Ciara, kako se snalazila s vođenim sastavkom ?

Daj malo detaljnije o tom vođenom sastavku.
Benedikt je kao počeo nešto dnevnik pisati, ali to nisam ni pogledala jer mi je to zadiranje u njegovu privatnost, pa nemam pojma ima li glave i repa.

To je bilo prošle godine. Učiteljica bi im dala natuknice pa bi oni po tome pisali da dobiju osjećaj što i kako.
lastavica
Lastatrans

Sljedeća

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.