Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.
14 kol 2010, 15:20
evo i mi smo bili na pregled privatno i cijena je

15000 kn(za obe strane)
kaže nakon što ispadnu još ova 4 mljična da se javimo za postavljanje aparatića,
a kako sam se ja malo raspitivala kažu da je rano 11 g.za aparatić jer se navodno znaju vratit u stari položaj.
kakva su vaša iskustva za god.i da li znate nekon tko radi s hzzo jer ipak 15000 je malkice previše
18 kol 2010, 23:07
Fran (8 god) ce isto trebati aparatic, puno zuba a malo mjesta. Evo bas je danas bio kod zubara, napravila mu je ortopan i dala uputnicu za Perkovcevu da se javi tamo da ga kako ona rece "imaju u vidu"! Franu je dole sa trajnim jedinicama i dvojkama vec guzva i idu jedni preko drugih a gore su mu do sada izbile trajne jedinice i jedna trajna dvojka a drugu dvojku jos cekamo i za sada izgleda sve OK. Pretpostavljam da on sad jos ne moze dobiti fiksni nego mobilni, fiksni se stavlja kada izbiju svi trajni zubi.
Kakva je procedura u Pekovcevoj, citam vas, i neke od vas tvrde da je duga lista cekanja, druge da ste za cas dosle na red? Jel se u Pekovcevoj treba telefonski naruciti ili da samo uzmem ortopan, upuitnicu i dijete i pojavim im se na vratima?
I jel imate u Pekovcevoj za kojeg ortodonta preporuku da je dobar?
19 kol 2010, 13:51
U Perkovcevu dođeš kad hoćeš, staviš knjižicu i uputnicu za prvi pregled ,a kasnije te oni naručuju.
Tak mi je bar rekla frendica.
Meni je žao što mi nismo odmah iščli tamo , nego nas je naša zubarica poslala kod "njenog" ortodonta, radi na uputnice i privatno.
Šest godina čekali aparat i dolazili svaka dva mjeseca na kontrolu.Užas jedan
19 kol 2010, 13:58
U Perkovcevu dođeš kad hoćeš, staviš knjižicu i uputnicu za prvi pregled ,a kasnije te oni naručuju.
tako je, mi obavili 1. pregled (u 5. mj.) i onda nas je naručila sad za jesen dok ne izađe ta dvojka
trebati će aparatić
za desetak dana idemo na taj 2. pregled pa ću te moći iz prve ruke izvjestiti
19 kol 2010, 15:05
breg je napisao/la:U Perkovcevu dođeš kad hoćeš, staviš knjižicu i uputnicu za prvi pregled ,a kasnije te oni naručuju.
Tko izdaje uputnicu?
19 kol 2010, 15:17
Tko izdaje uputnicu?
uputnicu za pregled kod ortodonta izdaje zubar kod kojeg se dijete vodi, također izdaje i uputnicu za snimanje zubića (ortopan).
24 kol 2010, 20:52
hvala.
03 ruj 2010, 07:59
evo mi bili u Perkovčevoj na 2. pregledu, čekamo da dvojka izađe van, ništa se ne smije poduzimati oko aparatića do svi zubi ne narastu, mi čekamo tu dvojku,
naručila nas za 6 mjeseci na kontrolu.
Pitala sam kakva je procedura oko tih aparatića. Jel se čeka i plaća.
Dakle, dobro je doći na vrijeme da uđeš kod njih u evidenciju i ove kontrole i praćenje prije aparatića su poželjene jer onda kad dođe trenutak za aparatić čeka se cca 1 mj i ne plaća se ništa.
Problem je kad netko dođe na kraju balade kad mu odmah treba aparatić a nije bio na tim kotrolama, ond se čeka.
NIsam samo shvatila, tj. zaboravila sam pitati: kakvi se aparatići sad daju (cura je 10 god), jel su to oni koji se stavljaju preko noći ili oni koji su stalno na zubima (pločice)?
i da, za svaki pregled u perkovčevu treba donijeti uputnicu i telefonski se naručuje, jedino za 1. pregled se ne naručuje nego se dođe sa uputnicom.
03 ruj 2010, 08:20
moj sin je stavio fiksni aparatic prije 10 mjeseci. kod njega je situacija bila grozna. dvojke su rasle unutra prema celjusti, a trojke prema van tako da je izgledalo da ima zube u tri reda

nakon 3 mjeseca se vidjela strasna promjena

, sad nakon 10 mjeseci dr veli da je gotovo sto se tice pomicanja zubi i da sad samo cekamo da se zubi ucvrste i skidamo aparatic. to je jos jedno godinu dana.
a iz vlastitog iskustva mogu reci da se covjek brzo privikne na to cudo u ustima, nezgodno je prvih tjedan-dva nakon postavljanja bravica i zice i mozda dan-dva nakon svakog pregleda no definitivno se isplati.
18 ruj 2010, 09:26
mi smo obavili prvi pregled u nasoj lokalnoj bolnici kod ortodonta, i kaze da treba cekati da narastu jos zubi gore, jer gore ima samo jedinice, dvojke su jos djecje gore.dolje ima samo 4 zuba a gore samo dva. uglavnom kontrola za 6 mj. pa ce biti jos kontrola uglavnom do ,10,11 godina nista vjerojatno, ne zato jer se ne ceka nego jer nema zubi . a i neki novi zakon je od 1.8 na snazi po kojem se ako se u godinu dana ne isprave zubi od stavljanja aparatic ne ispravi stanje, roditelji ce morat sami platiti.
tako mi je rekla , a i iz tog razloga ce onda jos kasnije stavljati aparat .
18 ruj 2010, 09:35
po tome ispada da oni koji imaju vece probleme sa zubima ce morati sami platiti, a oni koji imaju male ce dobiti na socijalno!? suludo mi je to, nadam se da ti je doktorica krivo shvatila novi zakon
ili da si ti krivo shvatila doktoricu.
Moja je nosila fiksni aparatic 27 mjeseci, znaci preko 2 godine, od 11 do 13 godine.
18 ruj 2010, 16:59
rekla je da je to od 1.8 ove godine
18 ruj 2010, 21:37
ja mislim da je to kod svakog individualno, negdje su veći ,a negdje manji problemi
to je suludo
18 ruj 2010, 21:43
Zna li netko mora li se fiksni aparatić nositi obavezno na obje čeljusti ili se može nositi samo na npr. gornjoj?
19 ruj 2010, 00:24
moze samo na jednoj
19 ruj 2010, 16:36
medo14 je napisao/la:evo mi bili u Perkovčevoj
Pitala sam kakva je procedura oko tih aparatića. Jel se čeka i plaća.
Dakle, dobro je doći na vrijeme da uđeš kod njih u evidenciju i ove kontrole i praćenje prije aparatića su poželjene jer onda kad dođe trenutak za aparatić čeka se cca 1 mj i ne plaća se ništa.
Problem je kad netko dođe na kraju balade kad mu odmah treba aparatić a nije bio na tim kotrolama, ond se čeka.
i da, za svaki pregled u perkovčevu treba donijeti uputnicu i telefonski se naručuje, jedino za 1. pregled se ne naručuje nego se dođe sa uputnicom.

korisne info.

i mi ćemo krenuti ove jeseni, sada će napuniti 10 godina.
05 lis 2010, 17:00
kod nas krenulo izrugivanje zbog zubi
ortodontica nas otpilila jer kao nisu narasli svi zubi i nista dotle od toga, a i tada samo mobilni kao. mislim da cemo ici po ovaj silikonski privatno dotle cisto da nesto radimo dok ne stAsamo za fiksni,jer sada navodno vise nemas pravo i na jedan i drugi vec samo jedan a onda mi je bezveze stavljati mobilni preko socijalnog (kod nekog drugog ortodonta ) vec probat nesto uciniti dok ne dodje vrijeme za fiksni (koji je ocito ucinkovitiji ) a mozda se i spasimo sa silikonskim . glupo mi je cekati godine a da joj se djeca rugaju (iako uopce nema jako izbocene zube ).
jel se narucuje na stomatoloski faks ili se isto samo dodje na prvi pregled ?
evo link na novi pravilnik ;
http://www.hzzo-net.hr/dload/pravilnici/06_26.pdf
25 lis 2010, 12:00
Ah, i moj stariji ce uskoro dobiti fiksni aparat, i to samo na gornjoj celjusti, pa onda samo na donjoj, pa tek onda na obje ... a onda ce najverjovatnije ipak morati operirati cetvorku koja mu ne moze izrasti jer nema mjesta u celjusti, unatoc tome sto ce se preko godinu dana patiti s tim aparatom .... da se ne ide pod opcu anesteziju, poslala bih ga odmah na operaciju, casna rijec!
Nego, ovo je bilo onako lamentiranje mene same, a sad da se vratim na temu: kako djeca uspiju odrzavati higijenu pod tim aparaticem? Neke moje studentice su mi rekle da peru zube po 15 minuta, da se dosta hrana hvata ispod, da imaju one male tusice za ispiranje .... bojim se da mu ne bi nastali karijesi, zubi su mu zasad super ....
31 lis 2010, 01:06
Trini, odrzavanje higijene sa aparaticem je jako, jako vazno. Cinjenica je, da je s aparaticem odrzavanje higijene znatno otezano i ako se zubi ne ociste kako treba, naravno da ce biti skloniji karijesu. Mora ih temeljito ocistiti a to ne moze samo sa obicnom cetkicom, vec se koristi floss i proxy cetkica, ovako:
floss i threader:

proxy cetkica:

pa zar vam ne daju instrukcije kako cistiti kad stave aparatice?
31 lis 2010, 18:38
Jel netko promijenio ortodonta?
Jel se može uzet karton i otić kod novog, naravno ak te novi hoće?
31 lis 2010, 18:43
kad je vec pocela terapija ili prije, dok jos cekas?
31 lis 2010, 20:51
Bubidea je napisao/la:kad je vec pocela terapija ili prije, dok jos cekas?
Kad je već počela terapija
01 stu 2010, 00:46
eee, to ne znam
mi smo se prebacivali prije terapije
01 stu 2010, 09:41
kad se radi ortopan ? nama ga nitko jos nije spomenuo ? gdje ste ga radili ?
01 stu 2010, 13:00
svaki ortodont ti traži ortopan, sliku svih zuba,zubar ti da uputnicu i odeš se slikat
jel ima netko da se prebacivao u toku terapije kod drugog ortodonta?
01 stu 2010, 20:19
pa zar vam ne daju instrukcije kako cistiti kad stave aparatice?
mi smo tek u fazi uzimanja otisaka, ovo se ja samo unaprijed raspitujem.
ortopan smo uvijek radili u Xdentu, brzo gotovo, profesionalno, navodno malo zracenje. i ne treba se narucivati.
03 stu 2010, 11:47
a jel to u perkovcevoj svaki dan se moze doci na prvi pregled, rade i popodne??
03 stu 2010, 11:53
Mi se spremamo na prvi pregled, telefonom su mi rekli da rade svaki dan od 8-12 i 14-18h.
03 stu 2010, 14:10
hvala
14 pro 2010, 21:22
Ok sad riskiram da me se "spali na lomači" nakon ovog posta.
Ja naime ne vidim "what's the big deal" oko tih aparatića? Slažem se da je lijepo vidjeti lijepe i zdrave zube, ali ako su malo iskrivljeni, a zdravi, pa što onda? Još nisam čuo da je neko nekog toliko zafrkavao zbog zubi da bi taj dobio komplekse. Osobno imam malo iskrivljene zube (posljedica pada s bicikla i bliski susret s branikom parkiranog auta ;-) kad sam imao 11 godina) , ali nikada mi to nije toliko smetalo da bih se godinama tlačio s aparatićem.
Sada mom djetetu treba aparatić (on bi ga želio staviti jer su mu zubi malo "vampirski" ;-)) pa sam
krenuo u istraživanje. Vidim da svi manje više pričate o djeci između 8 i 11 god, a moj sin ima
15 i pol? Što sad to znači da je prekasno za aparatić? Osobno ne vidim baš nikakav smisao da se dijete maltretira s aparatićem dok mu nisu izrasli svi trajni zubi, osim naravno ako nije u pitanju neka drastična anomalija koja onemogućava normalan daljnji razvoj. A i teško vjerujem da su liste čekanja tolike da se čeka i po 6 godina?!? Pa to bi značilo da bi se mom sinu, ako uračunam i nošenje aparatića, zubi ispravili tek negdje oko tridesete?!? Pa onda mu je bolje da odmah odustane od tog nauma za aparatićem. Tim više što aktivno trenira i igra rukomet pa će mu aparatić stvarati poprilične probleme u bliskim kontaktima sa šakama i laktovima suparničkih igrača ;-)))
Jel ima netko neki pametan savjet u ovom slučaju?