09 stu 2011, 09:32
09 stu 2011, 09:43
Postoje djeca koja jednostavno ne vole pisati sastavke, pjesmice i druge literarne radove. Poanta takvih zadataka je da se djeca uče pismeno izražavati i primjenjivati naučena pravopisna i gramatička pravila, kao i verbalizirati vlastita razmišljanja, stavove ili maštu.
Iznimno je važno takvu djecu zainteresirati za pisanje i pokazati im da u literarnom izražavanju postoji i onaj zabavni i kreativni dio te da riječi daju smisao svakoj situaciji ili misaonom procesu.
Postoje neke zanimljive vježbe koje roditelji mogu pripremiti kod kuće kako bi djecu zainteresirali za pisanje na jednoj jednostavnijoj, ali maštovitijoj razini.
Za početak, pronađite ili kupite strip i dajte si truda da sve kućice u kojima je tekst obrišete bjelilom ili prekrijete bijelim papirićima. Potom motivirajte dijete da promatra što pokazuju sličice i da samo osmisli tekst, odnosno priču. Razgovarajte s djetetom o likovima, situacijama i potaknite ga da svoja razmišljanja zapiše u vidu jednostavnih rečenica.
Dobra i zabavna vježba je i pisanje tekstova pjesme. Neka dijete odabere svoju omiljenu pjesmicu, nakon čega ga motivirajte da napiše potpuno novi tekst. Potaknite dijete da koristi rime i poštuje ritam te mu pomognite da postane mali tekstopisac. Najzabavniji dio slijedi kada zajedno pjevate vaš novi kućni hit.
Na pisanje ćete dijete potaknuti i kroz igru malog novinara/novinarke. Uzmite fotoaparat i odvedite dijete u šetnju. Objasnite mu da u susjedstvu tražite neku jako zanimljivu vijest o kojoj ćete pisati novinarski članak. Dozvolite djetetu da samo primjeti promjene i piše o tome kako se otvorila nova trgovina u obližnjoj ulici, ili kako je posađeno novo drveće i slično. Nakon što je sve dokumentiralo fotografijama, neka dijete u nekoliko rečenica kod kuće napiše vijest. Tekstu pridodajte fotografije i sve zajedno siprintajte i zalijepite na pano ili zid.
Pisanje će postati zabavno ukoliko s djetetom odlučite napisati scenarij za novi film ili crtić. Scenarij podijelite na pet prizora, izmislite likove i dozvolite djetetu da samo osmisli jednostavnu radnju. U pisanju koristite više boja. Svaki lik neka bude napisan svojom bojom, a dijalozi plavom ili crnom. Ne zaboravite opisati lokaciju na kojoj se radnja događa i popis opreme i rekvizita.
Svoj film potom možete zajedno odglumiti i dobro se zabaviti.
I na kraju, dijete možete potaknuti na pisanje na način da zajedno odlučite napisati pismo baki i djedu, bratiću ili nekom prijatelju koji žive u drugom gradu ili selu. Uz pismo priložite i crtež ili fotografiju i potaknite dijete da piše o svojim dogodovštinama i novostima u školi.
09 stu 2011, 09:47
Evo to sam upravo ja napravila zato sam si cijelo vrijeme i prebacivala što sam slušala tete u vrtiću koje su mi ko papige ponavljale "Škola je za učenje, tamo će naučiti pisati i čitati"...i ja sam to doslovce tako prihvaćala. Malac kad je došao u školu nije znao ni napisati ni pročitati najjednostavnije riječi tipa Ana i Ivo... veze s vezom nije imao... i slažem se sa ovimHoću reći, nema šanse da bih si dopustila da mi krene u prvi razred ne poznavajući slova, a bilo bi još bolje da barem djelomično savladamo i čitanje.
tempo i konkurencija su prejaki ali nisu učitelji krivi tome
Mi smo upravo ovaj križni put poršli i zato nam je sad sve ovako jednostavnono ja svaki dan sama sebi čestitam što smo sintezu svladali u predškolskoj dobi ja jednostavno ne znam kako bi se snašao da nije znao čitati!
a ja pak ne mogu vjerovati da netko može ovo izjavitine mogu vjerovati da netko tjera osmogodišnje dijete da svaki vikend i čitavo ljeto piše sastave sa zadanom (istom) temom.
...a to što je njemu oduzelo to kojih pola sata je prznajem zbilja preveliki stres za dijete drugog razreda
Ma daj me nemoj
i neznam zašto bi ga zamrzio kad ga učiteljica motivira i uspješan je u tome.
al meni je nekako ljepše da sam upućena, sad smo prošle sve bilježnice da vidim što je radila u školi
Tako i ja. Svaki vikend. Mi još imamo dužnost se potpisati na zadnju stranicu bilježnice valjda da učiteljica vidi da smo upućeni u to što se radi u školi. I sad kako meni netko može reći da je to što on preko tjedna napiše jedan sastavak loše za njega
kad on ionako cijeli tjedan doma niti ne pipne ništa drugoOn upravo tako radi sa engleskim kad dođe iz škole stranih jezika. Kad u redovnoj imaju neki test uvijek zapiše u informativku i dan prije testa donese knjige da ga ispitam. I to je sve.nije tesko zaokruziti zadatak za zadacu i mozak na pasu.
Slažem se. Svako dijete je individua za sebe i svako dijete traži drugačiji pristup.samo što je velika stavka i djetetetov karakter.
09 stu 2011, 09:58
09 stu 2011, 10:10
09 stu 2011, 10:14
Ali svakako mi je poučno pročitati postove swenovemame
Naravno, zato i volim ovaj forum jer ima puno iskusnijih mama koje su spremne savjete i i dragocijena iskustva podijeliti sa nama te nam olakšati novonastalu situaciju.
I još jednom moram zahvaliti Palunkici na njezinim savjetima te preporukama za knjige i logopeda 
Zacka gdje si bila prije 3 godineSlovkanje mi je normalno da
savlada prije škole jer je baš TO temelj za učenje čitanja
i pisanja koja ipak uče u školi, u 1. razredu. Kad su savladali
analizu i sintezu prije učenje slova, čitanje i pisanje im ide ko od
šale.
09 stu 2011, 10:16
svojem sam djetetu objasnila da u sastavku moze biti sto zeli, da se moze dogoditi sve sto on zeli, da mogu ostojati posve nevjerojatne stvari, ljudi, zivotinje, i da njegova masta upravlja svime, ona je smjerokaz price. da je sastav refleksija njegovih razmisljanja, a ne dogadjaja, da je dogadjaj samo uvod za razmisljanje, a ne nit vodilja onoga sto pise. Da je emocija najvaznija i da nije vazno jesmo li bili na Jarunu i brali macuhice, vec kako se on osjecao zbog toga i gdje je on te sekunde, ukoliko nije zelio biti na Jarunu, zelio biti i zasto.
Pa njegovi sastavi danas izgledaju ovako:
Krenuli smo biciklom na Jarun. dok sam okretao pedale po poznatom putu na pamet mi je palo kako bi bilo dobro da smo krenuli na Mjesec.
Itd.
jako je dobro i za vas i za vase dijete sto usvajate dobronamjerne savjet prijatelja koji imaju stariju djecu
09 stu 2011, 10:32
Tinica je napisao/la:Zacka gdje si bila prije 3 godineSlovkanje mi je normalno da
savlada prije škole jer je baš TO temelj za učenje čitanja
i pisanja koja ipak uče u školi, u 1. razredu. Kad su savladali
analizu i sintezu prije učenje slova, čitanje i pisanje im ide ko od
šale.
09 stu 2011, 10:36
ona je bila tatamata u tome
09 stu 2011, 10:38
Tinica je napisao/la:Joj i Imge mi jako faliona je bila tatamata u tome
09 stu 2011, 10:54
09 stu 2011, 10:57
Preveliki trud ti moze u kasnijim razredima zapravo napraviti medjvedu uslugu da ti dijete nece htjeti ili znati samo uciti. Tako da sto manje se probaj sada uplitati u ucenje
09 stu 2011, 11:09
09 stu 2011, 11:12
nedavno smo imali žešću diskusiju jer je jedna mama napala drugu da je neodgovorna jer je poslala dijete
u školu bez zadaće

09 stu 2011, 11:18
09 stu 2011, 11:32
učiteljica kaže kao pa ajde sve super valjda će ti jednog dana i hrvatski i priroda krenuti
09 stu 2011, 15:28
Drugašica još uvijek ne čita baš dobro.
09 stu 2011, 15:30
09 stu 2011, 15:54
ustvari nije znala od kud i kak početi.
rekla da može pisati o bilo čemu ,da sebe zamisli da je taj dječak, da zažmiri i u glavi složi film i onda to sve napiše ,da zamisli kak bi se osjećala tada, kak se osjećao pesek da može pisati bilo šta šta ima veze sa pesekom ,Juricom i bunarom.... i onda je krenulo. Super je napisala.
09 stu 2011, 15:55
mmar je napisao/la:No moram reći da ja nigdje osim ovdje na forumu nisam čula da je sasvim u redu ako dijete ne zna slova prije škole. Svi roditelji koje poznajem kažu da je puno bolje da zna, a oni čija djeca nisu znala kažu da bi bilo bolje da su se potrudili i naučili.
09 stu 2011, 15:56
09 stu 2011, 15:57
Bubidea je napisao/la:ne razilazimo se.
ja sam rekla da nije znao niti jedno slovo prije skole, jer nije zelio.
analizu i sintezu je znao.
09 stu 2011, 15:59
ali nije znao koja su to slova i nije ih znao negdje drugdje upotrijebiti
09 stu 2011, 16:06
09 stu 2011, 16:10
Bubidea je napisao/la:ne razilazimo se.
ja sam rekla da nije znao niti jedno slovo prije skole, jer nije zelio.
analizu i sintezu je znao.
09 stu 2011, 16:11
u prvom razredu
09 stu 2011, 16:14
09 stu 2011, 16:34
ZacKa je napisao/la:No moram reći da ja nigdje osim ovdje na forumu nisam čula da je sasvim u redu ako dijete ne zna slova prije škole.
09 stu 2011, 16:36
VIPmama je napisao/la:Ako zna slova ili čak čitati, sigurno mu je lakše, jer su zadaci napisani i može rješavati zadatak a da ne zaostaje radi čitanja ili razumijevanja.
09 stu 2011, 16:49