Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.
Odgovori

Re: Voziti dijete u školu u grad?

09 vel 2010, 11:39

Ostali su u istom vrticu pa bi stimalo dok je boravak, ali poslije bi to znacilo da se mora po njega, pa doma, pa po ostale. Lošija je veza gradskim prometom pa ne vidim kada bih ga mogla pustiti samog. Nekako mi je lakše zamisliti da npr. iz Varšavske sjedne na tramvaj i vozi se nekoliko stanica do kuce, nego da jos ukljucujem i presjedanje. Iako uopce nemam pojma kad pustiti samo dijete tramvajem. Ja sam ima vrlo liberalne roditelje, ali to nisam smijela do 7-8 razreda. U ono doba!

Ma zapravo mi to ne mijenja moguci izbor: skola u kvartu ili van njega.

09 vel 2010, 11:42

adea je napisao/la:Mozda je pateticno zvucalo tipa dobre i lose djece, ali taj smo razgovor fakat imali jer su im tete u vrticu objasnjavale da nema zloceste djece, s cim se ja apsolutno ne slazem, i tako sam ucila dijete pa je nastao konflikt tko je u pravu

ja se apsolutno slazem s tetama da nema zloceste djece
i nikome ne dopustam da kaze da je moje dijete zlocesto ( ili bilo koje drugo)
niti se ja sama koristim tom terminologijom

pitanje je samo kada djeca prestaju biti djeca?
na koju zivotnu dob se odnosi izraz "djeca"?
djeca fakat nisu zlocesta dok su, recimo, u vrticu, mogu samo biti ziva, neposlusna, zaigrana

ali na djecu, osim nekog genetskog zapisa, utjece i odgoj
ja ne bih rekla da i drustvo utjece na djecu (ko sto se zna govoriti...lose drustvo)...po mom su misljenju to samo izgovori i prebacivanje odgovornosti na drustvo
ako smo im usadili prave vrijednosti, tesko da ce prijatelje i idole naci u krivom drustvu

lose odgajana djeca mogu postati zlocesti tinejdjeri, to da

09 vel 2010, 11:46

Franika, nisi rekla da je i ova druga škola "elitna" iz centra grada I kakti na dobrom glasu.

Da, na dobrom je glasu onako na prvu loptu dok se malo bolje ne raspitas ili ne vidis onako "iznutra" kako stvari funkcioniraju kao sto sam ja imala prilike vidjeti. Dapace idu tamo itekako usminkercena djeca roditelja lovatora koje boli briga za njihovu djecu, djeca imaju mobitele po par tisuca kuna, markiranu odjecu a ponasanje bahato i bezobrazno do bola....Naravno ne svi, samo hocu reci da postoje itekako predrasude o nekoj "high class" djeci iz skola u centru, finoj i pristojnoj! Ma vraga! Sve je do skole a ne lokacije skole! U Varsavskoj su ucitelji i profesori uspjeli stvoriti u glavama velike vecine djece neku svjesonst o tome da vole svoju skolu, da su ponosni na nju i da ju cuvaju. Naravno da i tamo ima hahara koji samo cekaju da nekaj rasture ali tamo su debelo u manjini pa se ne usude. U skoli u kojoj sma ja radila takvi isti su bili glavne skolske face i niko im nista nije mogao!

09 vel 2010, 11:50

Adea, a koliko bi tvojem djetetu trebalo od kuce do neke od skola u gradu ako bi islo samo? I jel treba ici busom/tramvajem?

09 vel 2010, 11:50

franika je napisao/la:Da, na dobrom je glasu onako na prvu loptu dok se malo bolje ne raspitas ili ne vidis onako "iznutra" kako stvari funkcioniraju kao sto sam ja imala prilike vidjeti. !

Upravo o tome i ja pričam, ovdje se prilično generaliziralo, a i ja sam o toj spomenutoj školi čula samo hvalospjeve o kakti "školi s tradicijom", a meni se čini je tamo jedino što vrijedi sportska dvorana :dunno

adea, ako si par stanica tramvajem od Varšavske živiš u centru grada, imaš mali milijun škola na izbor :dunno Dobrih, boljih, loših, s programom i učiteljima kakve god hoćeš. I ne izgleda mi kao nepremostiva prepreka pustiti 10 godišnjaka samog u tramvaj, bez presjedanja, par stanica. pa to bi i ja svojeg pustila :drink

09 vel 2010, 11:51

Čekaj a gdje su roditelji za vrijeme igranja te djece u školskom parkiću ako ne žive u tom kvartu ? Odu na kavu, u šoping, ....?

Ne znam gdje su, samo znam da oni dotle ne kruze po gradu i ne cekaju da im se djeca poigraju, vec se jednostavno cujem sa tim roditeljima i dogovorimo se da umjesto da pokupe djecu u 16.30 ispred skole oni ih pokupe u 18.30 u parkicu. Mozda odu doma, kak veli Eli i popuse cigaru u miru! :mrgreen

kaj ja znam npr. moji su gladni iza škole a topli obrok ?

U skloi imaju uzinu pa nisu ne znam kako gladni, izduraju oni bez problema do vecere.

09 vel 2010, 11:55

zajecka je napisao/la:Jedna poznanica se s mužem doselila iz centra grada u moj kvart, slučajno im rođakinja ustupila kuću, mjesto za život.
Naravno da su prihvatili.
A danas se ne usudi ni kroz svoju ulicu prošetati, nakon što joj je mali susjed ušao u njezino dvorište dok ga je ona promatrala kroz prozor a on ju gleda i mažnjava njihov bicikl. :mrgreen
Ljutito i spremna na neki razgovor uputila se do njegovih roditelja, njezinih susjeda. Mislim i da vrati bicikl. I kaže što se dogodilo a majka njegova na to veli: Ma ne brini susjedo, samo ga ti odalami za uvo pa će se opametit. :lol
I ja vjerujem da je ona šokirana i da će se odseliti što prije. A kamoli dopustiti da joj dijete ide u obližnju školu.

A s druge strane u jednoj elitnoj privatnoj školi u gradu dečko dr. nacionalnosti pobirao je takve nacionalističke uvrede a na kraju su ga dobro i izmlatili da je završio na hitnoj. A majka ga je s dobrom namjerom iz našeg kvarta baš zbog toga jer se ne uklapa i upisala u školu u gradu jer je mislila kako su tamo kulturnija djeca.

Ima svega svugdje. Po meni nemoj gledati elitnu školu, nego školu sa dobrom učiteljicom i djecom sličnom tvojoj. Bilo u gradu, bilo u obližnjem kvartu.

Slažem se.
A postoji i fizičko i psihičko maltretiranje.
I ništa nije, kao što ste već rekli crno ili bijelo.
Evo primjer: u bližem susjedstvu postoji dečko koji galami, psuje, lako se iznervira....roditelji mu nisu baš obrazovani...S druge strane, nesebičan je, uvijek sve dijeli s drugima i par puta je zaštitio mog malog s pp . Jedanput kad je moj J. vodio svog brata s autizmom u park (a dijete je dobrica, svima se smiješi i nikog ne gnjavi niti ometa) jedna curica iz bogate dobrostojeće i vrlo obrazovane obitelji (ali očito, ne i kulturne) počela je mom J. govoriti da šta dovodi brata u park, zašto ga ne ostavi u Vrapču ili još bolje nek ga baci s balkona. Inače, DOSLOVCE SVAKI PUT kad ta curica sretne mog J. ona mu to govori za brata.Dosadna je, i ne prestaje to ponavljati. Ovaj put joj je taj klinac koji psuje i koji je iz "neelitne" obitelji održao bukvicu, na kraju ju je i otjerao iz parka jer je stvarno postala bezobrazna prema djetetu s pp.
Inače je odlična učenica, mala štreberica i tužibaba, ulizica po potrebi...i učiteljica će vjerojatno njenim roditeljima gvriti da im je kći divna.
Eto to je taj "dvosjekli mač" o kojem pričam....znači - ne, ne možeš znati koje je dijete doista čovjek prema njegovom imovinskpm stanju, titulama roditelja, čistoći, glumljenoj ljubaznosti kad zatreba.

I još nešto - s jedne strane, kad ste već spominjale obitelji pod paskom czss, postoje djeca čiji su očevi npr. alkoholičari, pa djeca iz mnogobrojnih obitelji, siromašna djeca...i to se vidi >"iz aviona"
S druge strane, znamo u našoj školi za četvero djece koje roditelji mlate ili češće psihički maltretiraju (drže ih u strogim kaznama) za svaku četvorku.
Jedan dečko je bio u 7-dnevnoj kazni zato što je dobio 5 minus. Majka mu doslovce pošizi ako mali nije u svemu najbolji, a ima još i 4 aktivnosti i u svemu mora biti number 1.
I njoj je to teška trauma ako poSToji dijete u razredu koje je dobilo čistu peticu a njen sin 5-

Šta želim reći ovim....to da će ova djeca možda jednake frustracije imati kao i ona iz obitelji oca alkoholičara. Iako će se zasigurno upisati u najelitniju srednju školu, veliko je pitanje čija obitelj bi trebala biti pod paskom czss-a? Ova ili ona sa desetero djece lošijeg imovinskog stanja
I koje dijete će izrasti u boljeg čovjeka i "zdravijeg u glavi"? Vrlo relativno....nisam baš sigurna da će to biti ona odvratna curica s početka priče ili ovo dijete koje mora biti naj naj.
Bez obzira što gledano s površine izgleda sve drugačije.

Zajecka - nismo daleko po kilometraži, ali izgleda da Studenac i Klaka i još neki kvartovi imaju daleko bolje škole...barem po nekim parametrima.
Išla sam na onu stranicu i vidjela da je postotak odlikaša (od 5-8 razreda) - 36%
To i nije nešto (u usporedbi s nekima) ali škola je vrlo uredna, Eko škola, s dosta aktivnosti, s uspjesima na natjecanjima....ali na drugoj strani važi za dosta rigoroznu, u što sam se već i uvjerila.
Eto ispade, po onom šta pričate za neke škole u centru da je ova naša u Dubravi elitnija. :dunno
Ma sve je to tako relativno....i bitno je šta našem djetetu odgovara a ne nama.

09 vel 2010, 11:58

Ako se radi o par stanica tramvajem - to po mom misljenju nije problem za 10godisnje djete.
Znam vise djece koja zive u centru - naucili su hodat i vozit se Ilicom vec s 8 godina.

09 vel 2010, 12:20

Elizabeta :5
I slažem se za vašu školu. Odlična je :dada

09 vel 2010, 13:01

Ma naravno da ima puno boljih škola u kvartu od nekih škola u centru. Ma sve to ovisi o samoj strukturi, ravnatelju, učiteljici, a onda i o djeci čak u pojedinim razredima, kako sam i navela.

I naravno da ništa naočigled ne određuje da li je neko dijete dobar čovjek ili nije..........to ne možeš vidjeti pri odabiru škole ono što možeš je raspitati se o učiteljici, ja npr. jesam.
Te moja frendica koja se dvoumila između naše i škole na Klaki (koja je kao na glasu) ipak je izabrala našu jer je dobila informacije (prek veze) sa ministarstva i preporučili su joj našu jer navodno nema prijava niti pritužbi od strane roditelja prema školi i zaposlenicima i ima dobro stručno osoblje kao defektologa, psihologa, pedagoga. E sad da li nema prijava jer roditelje nije niti briga opet je dvosjekli mač. Ali eto ne možeš sve znati, meni je to bilo dovoljno.

E sad a škola na Klaki u koju sam ja išla i koja je stvarno puuuuuuno sređenija, odvojeni malci od 1-4 (kod nas su u hodniku sa osmašima :/ ), dvorana u puuuno boljem stanju od naše, pet puta veća kantina ( naši ni ne sjede jer nemaju gdje staviti stolice za doručak), barem 3 zaposlenika koji su mi prijatelji predaju u toj školi, ali od bliskog roditelja sam čula neke istinite inf. gdje mi je rekao nemoj tamo dijete slati) povjerovala sam, utvrdila istinu i izvagnula.

Izabrala odličnu učiteljicu koja će pripremiti djecu da im 5. razred ne bude šok, što znači dobiveno znanje, timski razred, 2 prijatelja iz vrtića, društvo, blizina a ima toga što eto je i nedostatak..........

Stvarno ne možeš dobiti sve.

09 vel 2010, 13:48

Kad se već informacije o školama razmjenjuju, ima li tko informaciju o školi u Krajiškoj - Petar Zrinski (tamo spadamo po prebivalištu) može i na pp.
U smislu, kakva je atmosfera "iznutra" - namam razloga mijenjati ni pokušavati opisati drugdje, samo meni informacija o školi, učiteljima/učiteljicama (imate li npr. preporuku nekog super tko će imati prvašiće ove jeseni), kako je organiziran boravak, kakve su moguće sportske aktivnosti (za zaljubljenika u sport ;) ) i ima li ih i na boravku.
Pitat ću i kod upisa naravno, ali znate li nešto korisno sada, unaprijed zahvaljujem. :mah

09 vel 2010, 21:49

Off topic po pitanju zloceste djece: Mislim da djeca koja se tuku do razine nanosenja ozbiljnih ozljeda, lazu, kradu, muce i pale zivotinje, namjerno i s uzitkom nanose fizicku i psihicku bol drugoj djeci ili su u potpunosti orijentirani na zadovoljavanje samo vlastitih potreba bez obzira na druge, se mogu okarakterizirati kao zlocesta djeca. Druga stvar je da li su krivi sto su takvi, odnosno da li su uvijeti njihova zivota ukljucujuci i odgoj i brigu roditelja im ikada i davali drugaciju mogucnost postojanja. Ne znam zasto moze postojati zlocesti tinejđer, a ne zlocesto dijete (Ok, ne bas malac od nekoliko godina). U krajnjoj liniji mozemo postaviti pitanje i u kojoj je mjeri zlocesti tinejđer, pa i zlocesti covijek posljedica utjecaja okoline ili genetskog naslijeđa pa time i postavljanja pitanja krivice. Naglasavam jedino da smatram da nikad nije dijete krivo kakvo god da je. Ali mislim da je to skroz druga tema....

On topic: U principu imamo direktnu tramvajsku vezu s gradom...

10 vel 2010, 00:25

adea, ako razmišljaš o SSK, radije pogledaj Laginjinu - za sada je ona iskočila na puno višije mjesto od SSK. Vremena se mijenjaju, a i struktura kadra u školi :sumo

10 vel 2010, 09:08

Nadica, tnx na savjetu.

12 vel 2010, 10:28

Kod nas u vrtic dolaze predstavnici nekoliko skola, i svaka skola sebe reklamira ne bi li primamili vise djece. Problem im je napuniti razrede. Nitko ne pita gdje je djetetu adresa.

12 vel 2010, 10:46

Ajme, ja bi to!!!!

12 vel 2010, 16:12

Vezano uz Laginjinu..ono sto je OK u njoj je to sto
boravak traje 3 godine, a buduci da je sve manje djece u centru,
nastava je organizirana u jednom turnusu, sto znaci da SVI imaju skolu ujutro.
Meni neprocjenjivo... :dada

12 vel 2010, 16:17

u laginjinoj? svi u jednom turnusu? u SSK to imaju u razrednoj nastavi, u visim razredima jos ne, iako planiraju.

u laginjinoj lani to nije bilo u visim razredima, nisam znala da je krenulo.

13 vel 2010, 00:02

Vezano uz Laginjinu..ono sto je OK u njoj je to sto
boravak traje 3 godine, a buduci da je sve manje djece u centru,
nastava je organizirana u jednom turnusu, sto znaci da SVI imaju skolu ujutro.

Ista situacija je i u skoli Krsnjavoga (centar, preko puta hotela Westin, u tu skolu mi spadamo po mjestu stanovanja pa zato imam sve info o njoj, poslali nam)

13 tra 2010, 16:00

moj mali ove jeseni ide u 1. razred, iako imamo skolu u kvartu ona nije zadovoljila 2 bitna uvjeta - - kvalitetu i boravak do sto viseg razreda.
Dugo sam razmisljala i dvojila (pogotovo sto imam iskustvo rada u skoli), i mislim da ne bi od mene bilo fair da zbog vlastitog komoditeta ne odem po njega ravno s posla u skolu, plus dodatni faktor je baka koja zivi u centru i koja je itekako raspolozena otici po njega, a u visim razredima moze on sam do nje ili do nas doma. Odnosno nadam se iskreno da cemo do njegovog 4. razreda kada prestaje produzeni boravak uspjeti zamijeniti svoj stan na brdu i sici dolje u grad ;) . Bolje mi je voziti ga nego da osmogodisnje dijete bude samo od 12 do 5 doma. Plus u skolu koju cemo ga upisati ici ce jos 3 frenda iz vrtica. Znaci kod mene je prevagnulo skola koja je jedna od najboljih os u ZG po nastavi i kadru, baka koja zivi u blizini te skole, produzeni boravak do 4. razreda (a prica se da ce biti i 4), nasa zelja (nadam se ostvariva :) ) da se kroz par godina preselimo u centar, te sto mi je usput kad bude isla s/na poslu.

Lose strane vozikanja dijeta u nekvartovsku skolu - odvajas ga od frendova, iz kvarta, osudjujes ga na javni prijevoz kasnije odnosno mom ce trebati i tramvaj+ 2 bus stanice (time gubi vrijeme za igru) ali evo prevagnuli su ovi drugi razlozi

13 tra 2010, 16:16

skorpionka je napisao/la:
Hocu reci da vrijeme provedeno u autu nije nuzno minus. To moze biti vrlo kvalitetno provedeno obiteljsko druzenje.

Je, jedan od kvalitetnijih nacina komunikacije je pričati s mamom ili tatom i gledati ih u potiljak. Podsjetilo me na jedan odlomak iz Honoreove knjige o djeci koja su trazila da sjede iza roditelja jer su tako navikli jer se cijeli radni tjedan njihov razgovor s roditeljima odvija dok ih gledaju u potiljak :mrgreen

:D e bas si me nasmijala
Odgovori