Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.
Odgovori

Re: Upis u 1. razred srednje škole 2016./17.

06 lip 2016, 11:52

Budite dobre pa mi objasnite bodovanje sportskih uspjeha koje su očito opet uveli.
Jasno mi je da se boduje timski ili individualni uspjeh na državnoj razini, ali nije mi jasno za koju školsku godinu? Boduje li se samo uspjeh u zadnjoj godini osnovne škole prije upisa u srednju ili bilo koja godina od onih koje se boduju za upis u srednju?
Naime, da budem konkretnija, na sastanku za upise nekidan MM je shvatio da se boduje bilo koja od zadnje četiri godine osnovne i to ona godina u kojoj je najbolji uspjeh ostvaren (pričam o sportskom uspjehu). U razredu njegove kćeri imaju dijete koje ima bodove na sport pa su malo detaljnije o tome pričali.

Meni bi ovo bilo interesantno jer je moj sin u petom razredu osvojio zlato u timskom sportu na državnoj razini i koji dodatni bod bi mu jako fino došao. :dada
Sad više ni ne trenira taj sport. :whew

06 lip 2016, 11:58

ima jedna dosta gadna začkoljica s tim zadnje upisanim i njegovim bodovima. Odnosno taj zadnje upisani vas vuče na krivi trag i prividno vam može dati dojam da su se djeca upisivala s manje bodova nego što jesu, a zapravo bi najbolja stvar bila da stave prosjek bodova svih upisanih, to bi vam više značilo i davalo bi vam bolji orjentir. Ovaj s najmanje bodova je bezveze jer je zadnji upisani jedini takav i nekako imaš dojam da je slučajno upao.
Tak da štono se u narodu kaže ne j... lep nego uporan tako vam je to i za upise. Može se desiti da dijete stvarno upadne ono :shock i ima smisla stavljati prave prioritete i njih se držati.
Prošle godine je meni osobno najgora stvar bila ta kaj se masa djece upisivala na temelju rješenja prije nego su upisi za redovne počeli, hrpa djece je imala dodatni bod, a većina tih "dobrih" škola je imala popunjenu kvotu od maksimalno mislim 6 učenika po individualnom programu. I onda kad to sve pozbrajaš onda se počneš nervirati jer su smanjeni razredi i smanjena je upisna kvota za redovne.
To malo depresije i nerviranja da vam na vrijeme serviram :lol
I nerviralo me to provjeravanje di je plasirana i kako. Mislim nerviralo me jer je ona to stalno gledala. Ja sam se uspjela isključiti od tog stalnog provjeravanja ali ona nije :/

Budite dobre pa mi objasnite bodovanje sportskih uspjeha koje su očito opet uveli.
Jasno mi je da se boduje timski ili individualni uspjeh na državnoj razini, ali nije mi jasno za koju školsku godinu?

Sportski razredi upisuju na temelju svoje neke računice koja u obzir uzima koliko je ukupno djece u tom sportu, koliko djece ima u klubu, kakve je uspjehe dijete u tom sportu ostvarilo
Složena matematička formula ali je upisana u vodiču za upise pa možeš otprilike kalkulirati

Druga kategorija su tzv školska natjecanja. Za njih se bodovi daju za postignute rezultate od 5-8. razreda i dobivaš puno bodova na osnovu plasmana ali za redovni program (od 1 do 4 boda možeš dobiti). Takvih je recimo bilo dosta prošle godine pa prvi ovdje pa natjecanje ondje. A ja sam posebno osjetljiva na te bodove pa mi se vjerojatno pričinjavalo da ih ima i više nego kaj ih je stvarno takvih bilo :nata
I ti sportski su ti se uvijek bodovali i vazda će. Samo je prije bilo da bodove dobivaš i za HOO kategorizaciju a sada to više ne može.

06 lip 2016, 11:58

patkica je napisao/la:Kod skola koje imaju upisane sam dvije vrijednosti nije jasno odnosi li se to na 2013 i14, ili 2014 i 15. Tako da nisam sigurna po ovoj tablici koji je bio prag lani.
A škole to praktički skrivaju.

kod skola koje imaju samo dvije upisni bodovi se odnose samo na 13 i 14, tj nema podataka za 15

06 lip 2016, 12:06

Adorabla, ako sam te dobro shvatila ne boduju se državna natjecanja već školska za "obične" škole??? Jer nije im tako prezentirano. :da?
Sportske škole i razredi me ne zanimaju, dakle zanima me dodatni bod za običnu školu, ali ne školskog sporta već državne razine u nekom sportu?

06 lip 2016, 12:08

Da
Tako je bilo prošle godine a čini mi se da je i u ovom pravilniku isto. Samo si za školska natjecanja dobivao bodove. To jesu državna ali državna školska natjecanja iz košarke, nogometa, atletike, badmintona, plivanja i još nekoliko sportova.

Npr konkretno moje cure ne bi dobile ni pusu u čelo a kamoli bod za državne prvakinje jer su državne prvakinje u nebitnom sportu za koji nema školskih natjecanja i koji ti ne donosi bodove. To kaj imaju kategorizaciju HOO ne vrijedi ništa osim u slučaju da upisuju sportski razred. Onda su na konju :lol

Evo ti link i posebno obrati pažnju na probleme/pitanja roditelja na kraju stranice jer mi je to najbolji dio koji u pravom smislu opisuje besmislenost takvih bodova.
http://skolski-sport.hr/index.php/2016/05/11/dodatni-bodovi-upis-srednju-skolu/

06 lip 2016, 12:27

Hožeš reći da medalja koju mi je jučer sin donio doma iz školske košarke nosi bodove???? :nesvist
I da ima jači uteg na vagi od kategorizacije HOO-a i državnog zlata prije tri godine????
Baš svašta.
Idem sad istraživati je li ta školska košarka baš ta koja nosi bodove ili neka bezveze. :lol :lol

06 lip 2016, 12:34

to su rezultati generacije koja je upisala 8. razred 2014/15 i to su rezultati njihove tj. prošlogodišnje generacije osmaša, upisi su bili 2015., ali su se u 8,. razred upisali 2014.
meni sve štima

Ne kužim te kako ti štima. Ovo je sad školska godina 2015/2016, upisi u nju su bili u srpnju 2015. godine. Sad su raspisani upisi za školsku godinu 2016/17.
Rezultati za upis u školsku godinu 2014/15 su rezultati srpnja 2014. godine :dunno

06 lip 2016, 12:39

na naslovnoj stranici upisi.hr u desnoj koloni piše, ispod sivog pravokutnika
https://www.upisi.hr/upisi/?prikaziSve=True
Ovdje možete preuzeti Tablicu bodova koji su bili potrebni za upis u školsku godinu 2015./2016.

i onda kad klinkneš na to i dobiješ tu tablicu
znači prošlogodišniji su bodovi, a čini mi se da ti to treba

06 lip 2016, 12:44

Ne, pa o tome i govorimo da je greška. Stavili su link na tablicu 2015/16, ali sama tablica je s rezultatima od godine prije. Kužiš ;)

06 lip 2016, 12:53

sad kužim i više ni sama ne znam što bi mislila :dunno
ali, išla sam gledati bodove koji stoji u tablici sa forum.hr i ovi bodovi sa linka upisi.hr i najviše podudarnosti sam našla baš za podatke iz 2015. godine neki su u stotinku isti a neki su najbliže podacima iz 2015.
za našu školu su bodovi kako su bili prošle godine (maksimum i upisni bod)
ali stvarno nism više sigurna u ništa :znoj

06 lip 2016, 13:01

Evo zvala sam službu da razriješimo dilemu. Dakle, rezultati JESU od prošle godine, mada je to malo nespretno napisano.

06 lip 2016, 13:01

Evo zvala sam službu da razriješimo dilemu. Dakle, rezultati JESU od prošle godine, mada je to malo nespretno napisano.

06 lip 2016, 13:12

Obožavana, 5. kolona u tabeli su ti prosječni broj bodova upisanih u program :dada ako si mislila na taj prosjek :mrgreen

Prošle godine je meni osobno najgora stvar bila ta kaj se masa djece upisivala na temelju rješenja prije nego su upisi za redovne počeli, hrpa djece je imala dodatni bod, a većina tih "dobrih" škola je imala popunjenu kvotu od maksimalno mislim 6 učenika po individualnom programu. I onda kad to sve pozbrajaš onda se počneš nervirati jer su smanjeni razredi i smanjena je upisna kvota za redovne.

Dodatni bod se dobije za zdravstvene indikacije. to je jedno. i ta djeca se upisuju redovnim putem, samo što imaju dodatni bod. Isto kao i djeca sa posebnim socijalnim statusom (prema rješenjima CZSS i liječničkim potvrdama koje traži škola)

Kvota o kojoj ti pričaš je kvota za djecu sa rješenjem o zdravstvenim teškoćama koji se školuju po prilagođenom, individualizirnom ect. programu. To je različito od ovog 1 dodatni bod. Oni ne dobivaju 1 bod. Oni se upisuju u predupisima. I za njih postoji kvota propisana pedagoškim standardima, ovisno o broju razreda i učenika koje škola upisuju. I moraj imati preporuke od HZZ za taj program koji upisuju.
A kako ćeš ih drugačije upisati ?

dodatak za vrednovanje sportskih uspjeha (iz brošure):
Kako se vrednuju rezultati postignuti na sportskim natjecanjima?
Kandidatima se vrednuju rezultati koje su postigli u posljednja četiri razreda osnovnog obrazovanja
na natjecanjima školskih sportskih društava. Pravo na dodatne bodove ostvaruju na temelju službene
evidencije o rezultatima održanih natjecanja školskih sportskih društava koju vodi Hrvatski školski
športski savez (HŠŠS).
Natjecanja školskih sportskih društava Dodatni bodovi
Prvo osvojeno mjesto kao član skupine 3 boda
Drugo osvojeno mjesto kao član skupine 2 boda
Treće osvojeno mjesto kao član skupine 1 bod
Ovdje napominjemo da se rezultati državnih natjecanja u znanju koji se vrednuju za upis odnose
jedino na rezultate natjecanja u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, a državnih sportskih
natjecanja jedino u organizaciji Hrvatskoga školskoga športskoga saveza.
Kandidati koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima iz znanja dokaze o
tome dostavljaju Agenciji za odgoj i obrazovanje koja će ih, nakon provjere, unijeti u sustav.
Kandidatu će se vrednovati isključivo jedno (najpovoljnije) postignuće, neovisno o vrsti i razini
natjecanja.

06 lip 2016, 13:17

pa o tome i govorim. Imaš djece s dodatnim bodom i djecu s pred upisom na temelju rješenja. I to te onda isfrustrira jer razred prvo više nije 36 djece nego je 26 po novom i od tih 26 njih 4 otpada na predupise po rješenjima a na tablici djece koja su ispred tvog djeteta nije ti jasno kako je moguće da od maksimalnih 80 bodova na listi njih još barem 10 ima 81 bod.
A dijete upisano na rješenje klikneš i otvaraš ocjene i skužiš da se dijete u Prelog upisuje s trojkama iz biologije i kemije i peticom iz engleskog i povijesti. Pa ne znaš jel bi pjevao ili psovao.

06 lip 2016, 13:22

Barbi je napisao/la:Hožeš reći da medalja koju mi je jučer sin donio doma iz školske košarke nosi bodove???? :nesvist
I da ima jači uteg na vagi od kategorizacije HOO-a i državnog zlata prije tri godine????
Baš svašta.
Idem sad istraživati je li ta školska košarka baš ta koja nosi bodove ili neka bezveze. :lol :lol

Ako je bio na državnom prvenstvu preko školskog saveza onda ga poljubi brzo :lol
I naravno da to školsko ima većuvrijednost nego kategorizacija HOO i europsko zlato. Ipak je to sportski sport i to ti je najvažnije. To kaj je dijete recimo svjetski prvak u streličarstvu, hokeju, klizanju ili mačevanju je nebitno i totalno jadno. Bolje je da ga daš malo na hakl u Dvojku :lol To je perspektivnije u svakom slučaju :lol

06 lip 2016, 13:23

to je fakat problem preporuke :roll nas su izričito pitali upravo da se izbjegne da se upisuješ u programe koji su prirodoslovni a imaš trojke iz matke, kemije....što mi je jako čudno, jer je kod nas preporuka bila jako, jako decidirana.
mislim da je ovo tvoje više izuzetak nego pravilo i nekako mi se čini da je većina djece s preporukama za strukovne obrazovne programe....

mene recimo više smeta ovo :roll
Kandidati koji ostvaruju pravo izravnoga upisa – hrvatski državljani koji su se najmanje dva od
posljednja četiri razreda školovali u inozemstvu, a čiji su roditelji državni službenici koji su po
službenoj dužnosti u ime Republike Hrvatske bili upućeni na rad u inozemstvo dužni su dostaviti:

eh, da i u razred sa 26 učenika može se upisati samo 1, ali samo 1 učenik sa teškoćama jer je tak propisano standardom....
tih 6 je vjerojatno za cijelu školu. znači, on teoretski zauzima samo 1 mjesto. mislim, gdje ćeš upisati takvu djecu ? u zasebne razrede ? ono ko geto :p :lol romi, ovi direktan upis, i oni sa rješenjima u jedan razred :mrgreen :hahaha

Naime, u pojedini razredni odjel mogu biti uključena najviše tri učenika s teškoćama u razvoju. Ako je
u razredni odjel uključen jedan učenik s teškoćama, razredni odjel ne može imati više od 26 učenika,
s dva uključena učenika s teškoćama u razvoju razredni odjel ne može imati više od 23 učenika, a s tri
uključena učenika s teškoćama u razvoju razredni odjel ne može imati više od 20 učenika.

06 lip 2016, 13:51

Ako je bio na državnom prvenstvu preko školskog saveza onda ga poljubi brzo :lol

Ponadala sam se ali izgleda da ipak nije :zub jer ta njihova školska liga je zaprvo klupska a ne u okviru školskog saveza pa džabe što je zlato ovo vrata, barem što se bodova tiče. :mrgreen

06 lip 2016, 13:53

mmajo, pa daj si procitaj ovo sto si kvotala - lijepo ti kaze da u svaki razred mogu upisati 3 djeteta na predupisima, ali da onda taj razred ne smije imati više od 20 ucenika ukupno. Sto znaci da u tom razredu za redovne upise ostaje samo 17 mjesta, a ne vise 26 kao sto bi bilo da nema niti jedno dijete sa poteskocama u razvoju.

Ali, da, u pravu si sto se tice geta ;)

06 lip 2016, 13:59

da, dodam - tako se i racuna broj upisnih mjesta na predupisima za djecu sa poteskocama - broj razreda pa puta tri. Sto znaci da je kod mog sina bilo 8x3 mjesta za djecu sa poteskocama i automatski znaci da vise nema 8x26 upisnih mjesta za svu djecu, nego 8x17 + 24 sa poteskocama. Tako bi bilo kad bi se prijavilo svih 24 djece sa poteskocama.

edit. no, u jacim skolama nema ni pribliznog toliko puno upisane djece sa poteskocama na predupisima. Gimnazije gdje se moj bio prijavio imale su po svega par prijavljene djece s poteskocama, niti u jednoj nije ta kvota bila ispunjena niti u jednoj petini. I to je stvar tih službenih preporuka profesionalne orjentacije HZZ jer se zapravo daje jako malo preporuka za gimnazije, nesto više za teže strukovne škole, a za one sa niskim pragom ima i najviše preporuka.

06 lip 2016, 14:04

ma da, :lol ja sam se referirala na onih 6 tj. 4 od obožavane.... :mrgreen . malo je nespretno ispalo jer sam ovo naknadno citirala....

točno Mirci :dada.
meni se čini da HZZ dosta profi odradi tu cijelu priču. na moje inzistiranje za jednu školu, psihologinja mi je bila vrlo decidirana za razloge da mi ne da preporuku. fino mi je zdravoseljački objasnila :mrgreen :lol i sve 5. bez obzira kaj sam ja inzistirala/molila/kumila/tražila žena mi nije napisala tu preporuku :lol

06 lip 2016, 14:48

edit. no, u jacim skolama nema ni pribliznog toliko puno upisane djece sa poteskocama na upisima. Gimnazije gdje se moj bio prijavio imale su po svega par prijavljene djece s poteskocama, niti u jednoj nije ta kvota bila ispunjena niti u jednoj petini. I to je stvar tih službenih preporuka profesionalne orjentacije HZZ jer se zapravo daje jako malo preporuka za gimanzije, nesto više za teže strukovne škole, a za one sa niskim pragom ima i najviše preporuka.

Prelog je u svim gimnazijskim razredima imao 3 ili 4 djece upisane odnosno maksimum.
Ostale gimnazije i programi u koje se moja cer upisivala su imali 1 ili 2 djece ne vise. Odnosno vidis kako je to percepcija roditelja, ja sam bas stekla potpuno drugo misljenje odnosno ja sam iz svojih cipela dobila dojam da roditelji forsiraju djecu u dobre ili bolje gimnazije i tako dobijaju rjesenja.

06 lip 2016, 15:10

pa Prelog je jedina cisto prirodoslovna skola u Zagrebu pa nije ni za cuditi se da je u cijelom Zg bilo 16 djece sa preporukom za cisto prirodoslovni program :dunno

06 lip 2016, 15:57

može li mi netko provjeriti najmanji broj bodova za xvi. gimnaziju:
na ovoj "službenoj listi" je 68 bodova, a sa foruma je za prošlu godinu 75,52.
mislim da im se potkrala greška, 68 je minimum bodova s kojim su se mogli prijaviti na program

06 lip 2016, 15:58

dodatni bodovi sa školskih sportskih natjecanja - ako niste sigurni, najbolje provjeriti u savez školskih sportskih društava i saznate jel vam neko natjecanje nosi bodove ili ne

06 lip 2016, 16:23

Ili je greska, ili se nek naknadno prek znore ubacio :lol vidjela sam i ja te bodove.

Ne znam kak bi ti netko provjerio, baratamo s podacima s forum hr i s te liste, isto kao i ti :lol
Osim ak neko ima insajd bas za 16.tu u skoli.

06 lip 2016, 18:27

Da nije to netko sa direktnim upisom i teoretski on moze imati znatno manje bodiva nego zadnji upisani. A da su na forum.hr evidentirani stvarni broj bodova zadnje upisanog na listi.
Direktno upisani su bili u aplikaciji odmah na vrhu poredani bez obzira na broj bodova, a onda su dolje nize bili poredani po bodovima.

06 lip 2016, 18:39

16 je prosle jeseni imala 1 mjesto na jesenskom roku vjerovali il ne :lol

06 lip 2016, 18:43

i ja sam skužila tih 68 ali mi nije ništ bilo sumnjivo :lol malo sam se čudila ali ko picek glisti :mrgreen

06 lip 2016, 18:53

Nije teako vjerovati, moze biti da je netko na samom upisu (nakon sto su zakljucane liste) zeznuo s necim i nije se upisao. Pa bilo je lani hrpica njih 20tak (ne sjecam se koliko) koji su ostali neupisani, a dio njih jer su zeznuli na prvom roku.

06 lip 2016, 19:03

vidi se tko prati upise :lol DA ima info iz prve ruke :nata
Odgovori