Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.
16 ožu 2012, 12:17
evo mc, javila bi ti se ja da moj ide u školu.
Nismo još školarci ali se nadam da će do tada riješiti probleme ovog tipa.
užasno me smeta što ne postoji etika za sve (to smo mi imali samo u srednjoj tek..pa nek se i za niže razrede prilagodi gradivo)
i to je to u sklopu škole.
Svi vjeronauci zna se gdje bi se trebali održavati.
16 ožu 2012, 12:18
Adorabla, nadam se da si primijetila da sam napisala da nisam editirala tekst, nego samo pravopisnu pogrešku.
krumpi, a zašto ti ignoriraš većinu?
16 ožu 2012, 12:20
Beppa, otkad je traženje prava manjine ignoriranje većine?
16 ožu 2012, 12:21
jesam Beppa ali ne stižem tako brzo tipkati a i na poslu sam
Oprosti molim te moja greška, krivi sam post gledala. Nisam skužila da je prvi post onaj na koji sam se ja odnosila pa sam pročitala samo drugi post i naravno totalno brzopleto reagirala - oprosti.
Nije bilo nikakve druge primisli, samo greška
16 ožu 2012, 12:23
Ja ne razumijem, isto to što uče na vjeronauku u školi, vjernici opet dobivaju na vjeronauku u Crkvi
koji pohađaju od 3. razreda. Ja bih iskreno radije u školi umjesto vjeronauka (čiju podlogu dobiva iz vlastitog
doma te vj. u Crkvi te nedj. mise) npr. informatiku, neku kreativnu akt., neki instrument....
Jesam vjernik ali stvarno ne vidim kako vjeronauk u školi lakše organizira učenje istog,
kad djeca vjernika idu na vj. i u Crkvu i uče isto ??? ili ne ?
Kažem, za to sam da se vj. obilježja ako nas je 80% vjernika, provlači kao tema kroz školu i predmetu,
ali za vjeronauk u školi nisam.
16 ožu 2012, 12:27
Adorabla, u redu, i ja sam na poslu
Barbi je napisao/la:Beppa, otkad je traženje prava manjine ignoriranje većine?

Otkako se ne želi urediti stvar na taj način da manjini bude jednako kvalitetna nastava (bez pauza i bez npr. blagoslivljanja sve djece) nego se tražu ukidanje za sve.
16 ožu 2012, 12:28
Zacka koji je tvoj stav? Prvo potpisuješ Beppu da je vjeronauku mjesto u školi, sad da nije? Uopće ne razumijem što želiš reći
16 ožu 2012, 12:30
Ne bi li država trebala raditi na dobrobiti većine
Ne bi. Zapravo me cudi uopce takvo postavljanje stvari. Drzava treba raditi za dobrobit svojih građana.
U manjini su i osobe s posebnim potrebama u ovom društvu kao i npr. iznadprosječno inteligentna djeca pa je zadatak društva da se brine i o njihovim potrebama. A manjina ima raznih....
lara b i thinkPINK, pa ja sam i prije par postova i sada pisala o različitostima školskog i župnog vjeronauka,obrazlagala zašto mislim da školski treba,ne kužim ?
ronin, nekoliko postova nakon te je netko demantirao i rekao da je ponavljanje. stoga mi se cini da je mozda na papiru zupni i vjerski vjeronauk postavljen tako ne bi li opravdao postojanje skolskog a ne zato sto je u zupnom nemoguce dobiti ono sto se dobije u skolskom.
16 ožu 2012, 12:32
Beppa Joseph je napisao/la:Adorabla, u redu, i ja sam na poslu

Otkako se ne želi urediti stvar na taj način da manjini bude jednako kvalitetna nastava (bez pauza i bez npr. blagoslivljanja sve djece) nego se tražu ukidanje za sve.
možda zato što se nadležnima baš to neće. što se ignoriraju prava manjine, bez obzira radi li se o pripadnicima druge vjere ili agnosticima, ateistima.
kako vama nije jasno da se ne vodi briga o pravima manjina?
16 ožu 2012, 12:32
thinkPINK je napisao/la:ronin, nekoliko postova nakon te je netko demantirao i rekao da je ponavljanje.
netko me demantirao?onda ono što ja mislim i govorim nije automatski tako?
ako misliš na Zacku i ja čekam objašnjenje jer mi nije jasno.
16 ožu 2012, 12:33
pa da, ali što manjina zapravo želi, izbacivanje vjeronauka ili promjenu satnice?
O čemu razgovaramo kad govorimo o pravima manjine?
16 ožu 2012, 12:33
i da, zaboravih. država treba raditi na dobrobit SVIH građana, a ne samo na dobrobit većine.
ali trla baba lan...
16 ožu 2012, 12:35
ronin netko je iznio drugacije iskustvo, sto znaci da praksa ima svojih varijacija. tvoje iskustvo nije nuzno tude, dakle stvar u praksi nije onakva kako ju opisujes. ja ne ulazim u te razlike jer o tome ne znam. slusam sto mi govore oni koji znaju i imaju to isksutvo.
16 ožu 2012, 12:35
Adorabla je napisao/la:Zacka koji je tvoj stav? Prvo potpisuješ Beppu da je vjeronauku mjesto u školi, sad da nije? Uopće ne razumijem što želiš reći
A ne, nisam Beppu potpisivala za to da se slažem da je vjeronauk u školi, to sam kasnije pročitala da ima takvo mišljenje, već odmah iza njezinog posta u kojem tvrdi kako se neki bune da je vjeronauk u školi diskriminacija a neke druge stvari kao neradni dani na te iste blagdane, nisu. Nisam za takav pristup za koji se zalažete da vjeronauk u školi stvara diskriminaciju. Da mu nije u školi mjesto, nije, po meni iz drugih nekih razloga.... I o tome što je Beppa pisala kako "nevjernicima" nešto paše a drugo ne....
16 ožu 2012, 12:36

Ja ću ti odgovoriti,u svoje ime.
Prava manjine su sasvim u redu dok ne zadiru u prava većine,u ovom slučaju osamdesetpostotne većine koja smatra da ima pravo IZABRATI u školi svjetonazorski izborni program koji se direkt nastavlja na ono kako djecu učimo kod kuće,što bi u slučaju ukidanja bila vrsta diskriminacije.
16 ožu 2012, 12:36
Krumpi, mislimo isto, potpisujem svaki tvoj post i šaljivi i ozbiljni

.
Molim te, kad odlučiš šta ćeš sa svojim budućim školarcem po ovom pitanju, javi mi na pp, postupit ću jednako kao i ti pa da imam na koga grintat

. Nemam snage više vagati trebam li ju upisati li ne, a htjela bih da se pričesti

. Fala. S poštovanjem, Duga.
16 ožu 2012, 12:37
Buhtlica je napisao/la:i da, zaboravih. država treba raditi na dobrobit SVIH građana, a ne samo na dobrobit većine.
ali trla baba lan...
ali dobrobit svih građana nije izbacivanje vjeronauka, nego pronalaženje adekvatno sata za vrijeme vjeronauka
ili sam možda potpuno u krivu
možda bi država trebala gledati samo ugrožene skupine, a sve ostale zanemariti
16 ožu 2012, 12:39
Beppa Joseph je napisao/la:pa da, ali što manjina zapravo želi, izbacivanje vjeronauka ili promjenu satnice?
govorimo o tome da sada stvari nisu dobre, da stvari već 20 godina nisu dobro postavljene a da i dalje postoje ljudi koji jedino vide problem da ateisti žele izbaciti vjeronauk iz škole
Moguća rješenja koja ljudi predlažu su:
1. izbacivanje vjeronauka iz obaveznih predmeta
2. izbacivanje vjeronauka općenito iz škole (predstavnici mišljenja da škola mora biti sekularna ustanova)
3. adekvatna zamjena i organizacija vremena za djecu koja ne idu na vjeronauk
16 ožu 2012, 12:40
s tim da je škola sekularna ustanova i ako pruža izborni religijski program,jedno ne isključuje drugo.
16 ožu 2012, 12:40
Beppa Joseph je napisao/la:pa da, ali što manjina zapravo želi, izbacivanje vjeronauka ili promjenu satnice?
Ne znam Beppa, ja nisam manjina. Ja sam ja. I u situaciji kada sam u većini, nastojim ne govoriti - ja, mi većina, jer nisam.
Problem satnice je prema mom misljenju nusprodukt lose odluke da vjeronauk bude u skoli, i rjesavanje tog posljedicnog problema je rjesavanje samo tog posljedicnog problema.
16 ožu 2012, 12:41
Osobno radije bih umjesto kat. vjeroanuka nešto kao predmet u kojem se uči o vjerama opčenito,
ali tek nakon 5. razreda, ili u srednjoj, i opet se ponavljam zašto vjeronauk u školi kad djeca vjernika
uče o svojoj vjeri na vj. u Crkvi ?
16 ožu 2012, 12:41
thinkPINK je napisao/la:ronin netko je iznio drugacije iskustvo, sto znaci da praksa ima svojih varijacija. tvoje iskustvo nije nuzno tude, dakle stvar u praksi nije onakva kako ju opisujes. ja ne ulazim u te razlike jer o tome ne znam. slusam sto mi govore oni koji znaju i imaju to isksutvo.
koliko vidim iz onoga što mi dijete priča potpuno je različito i na drugačiji način rade
u nekim segmentima se nadopunjuju, ali tu ide potpuno drugačiji pristup. Na župnom vjeronauku ih pripremaju za sakrament, a na vjeronauku u školi to samo obrade kao gradivo od jednog sata
16 ožu 2012, 12:43
Mamainana opet ponavljam SADA je to tako postavljeno jer je sada vjeronauk obavezan predmet pa samim time ima "nadopunu" u vidu "dopunske" nastave kroz organiziranu nastavu u Crkvi.
Ateisti žele zapravo da se vjeronauk izbaci iz liste obaveznih predmeta odnosno da se stvarno stavi na razinu izbornog predmeta.
16 ožu 2012, 12:46
Ja ću ti odgovoriti,u svoje ime.
Prava manjine su sasvim u redu dok ne zadiru u prava većine,u ovom slučaju osamdesetpostotne većine koja smatra da ima pravo IZABRATI u školi svjetonazorski izborni program koji se direkt nastavlja na ono kako djecu učimo kod kuće,što bi u slučaju ukidanja bila vrsta diskriminacije.
A kad prava vecine zadiru u prava manjine? Sto nije to isto? Sto broj nesto znaci?
Ako cemo o vecini, prema istrazivanjima, vecina roditelja smatra fizicku kaznu ponekad opravdanom, pa su ipak skole obljepljene plakatima STOP nasilju, i rijeci mogu boljeti, dijele se leci Batina nije proizasla iz raja i slicno...
16 ožu 2012, 12:46
Nisam išla na župni vjeronauk nekad jel, pa ne znam, ali moj nosi istu knjigu iz vj. koju ima u školi,
u Crkvu i nemoguće da uče samo o sakramentima. I možda sad uče samo o sakramentima kad je
vjeronauk i predmet u školi. A ja sam za to da se vrati u Crkvu i u dom vjernika. Jer ovako
je cijela vjera na lošem glasu

A ako treba ostati u školi jer večina ima tu potrebu onda bi zbilja trebao biti izborni predmet.
16 ožu 2012, 12:48
Adorabla je napisao/la:Ateisti žele zapravo da se vjeronauk izbaci iz liste obaveznih predmeta odnosno da se stvarno stavi na razinu izbornog predmeta.
Moj dojam,čitajući medije,gledajući Tv,čitajući rasprave, je da više traže da se vjeronauk izbaci iz škole i vrati u crkve.
S tim da poštujem da je ovo što si ti napisala tvoje mišljenje .
16 ožu 2012, 12:50
Zacka?Kakvu istu knjigu?
Moj prvopričesnik u školi ima udžbenik,a u župnom vjerasu vježbenicu za prvopričesnike "Za stolom Gospodnjim"
16 ožu 2012, 12:51
ZacKa je napisao/la:Nisam išla na župni vjeronauk nekad jel, pa ne znam, ali moj nosi istu knjigu iz vj. koju ima u školi,
u Crkvu i nemoguće da uče samo o sakramentima. I možda sad uče samo o sakramentima kad je
vjeronauk i predmet u školi. A ja sam za to da se vrati u Crkvu i u dom vjernika. Jer ovako
je cijela vjera na lošem glasu

prvi glas da trebaju nositi knjigu iz škole u crkvu
16 ožu 2012, 12:52
Mislim da je izbacivanje vjeronauka iz škole malo prejaka riječ - on je tamo zalutao i nikad mu tamo niti nije bilo mjesto, po mom mišljenju.
Moji prijatelji koji su u dobi kad smo mi bili djeca, dakle u crvenom komunizmu, pohađali crkveni vjeronauk u svojim župama kao i različite aktivnosti tamo organizirane, od stolnog tenisa do kartanja bele i remija, išli na vjerska hodčašća, slavili vjerske blagdane, uglavnom bili su i ostali aktivni praktični vjernici - svi se sjećaju tog crkvenog vjeronauka i atmosfere u župi gdje su provodili puno svog slobodnog vremena kao nečeg posebnog. Njihova djeca koji pohađaju vjeronauk u školi to ne osjećaju tako a dodatni župni od trećeg razreda im je posebna tlaka i muka.
Sad je to postalo nešto što se mora pa se odrađuje jer se mora.
U svakom slučaju, uvjerena sam da se nametanjem najvećim dijelom postiže kontraefekt.

Još da nadodam, JA smatram da vjeronauku nije mjesto u školi ali ne zalažem se za njegovo izbacivanje, iskreno, nije me briga gdje će se, kad i kako održavati. Moja djeca ga neće pohađati bio izborni, redovan ili kakav god predmet.
16 ožu 2012, 12:54
mamainana je napisao/la:Buhtlica je napisao/la:i da, zaboravih. država treba raditi na dobrobit SVIH građana, a ne samo na dobrobit većine.
ali trla baba lan...
ali dobrobit svih građana nije izbacivanje vjeronauka, nego pronalaženje adekvatno sata za vrijeme vjeronauka
ili sam možda potpuno u krivu
možda bi država trebala gledati samo ugrožene skupine, a sve ostale zanemariti

kako ti znaš da je za dobrobit svih građana pronalaženje adekvatnog predmeta/aktivnosti za vrijeme sata vjeronauka?
to što se 80% građana izjasnilo vjernicima, ne znači da je svih 80% za vjeronauk u školi, niti da je vjeronauk u školi na dobrobit svima njima.