16 ožu 2012, 12:56
Buhtlica je napisao/la:mamainana je napisao/la:Buhtlica je napisao/la:i da, zaboravih. država treba raditi na dobrobit SVIH građana, a ne samo na dobrobit većine.
ali trla baba lan...
ali dobrobit svih građana nije izbacivanje vjeronauka, nego pronalaženje adekvatno sata za vrijeme vjeronauka![]()
ili sam možda potpuno u krivu
možda bi država trebala gledati samo ugrožene skupine, a sve ostale zanemariti
kako ti znaš da je za dobrobit svih građana pronalaženje adekvatnog predmeta/aktivnosti za vrijeme sata vjeronauka?
to što se 80% građana izjasnilo vjernicima, ne znači da je svih 80% za vjeronauk u školi, niti da je vjeronauk u školi na dobrobit svima njima.
16 ožu 2012, 12:57
16 ožu 2012, 12:57
Beppa Joseph je napisao/la:Adorabla, u redu, i ja sam na poslu
Barbi je napisao/la:Beppa, otkad je traženje prava manjine ignoriranje većine?
Otkako se ne želi urediti stvar na taj način da manjini bude jednako kvalitetna nastava (bez pauza i bez npr. blagoslivljanja sve djece) nego se tražu ukidanje za sve.
16 ožu 2012, 12:58
16 ožu 2012, 12:59
Barbi je napisao/la:Moji prijatelji koji su u dobi kad smo mi bili djeca, dakle u crvenom komunizmu, pohađali crkveni vjeronauk u svojim župama kao i različite aktivnosti tamo organizirane, od stolnog tenisa do kartanja bele i remija, išli na vjerska hodčašća, slavili vjerske blagdane.
16 ožu 2012, 13:00
16 ožu 2012, 13:00
16 ožu 2012, 13:01
16 ožu 2012, 13:02
Adorabla je napisao/la:Ateisti žele zapravo da se vjeronauk izbaci iz liste obaveznih predmeta odnosno da se stvarno stavi na razinu izbornog predmeta
problem se bezbolno može bilo kroz uvođenje drugih izbornih predmeta (koji se ocjenjuju) krenuvši od ostalih jezika (npr. ruski, to bi vam se sigurno svidjelo
) ili etike, domaćinstva, obrane i zaštite, čega god bi htjeli jugo-nostalgičari da im djeca pohađaju...
16 ožu 2012, 13:03
Krumpirić je napisao/la:ronin je u pravu, i beppa
još davne 1935 je vjeroučitelj redovno mlatio moju babu šibom po rukama i tjerao da mu donosi višnje
16 ožu 2012, 13:03
Beppa Joseph je napisao/la:e pa to je drugi problem, traži li se da se nešto uvede za manjinu?
Ne, traži se da se vjeronauk izbaci iz škole.
Za blagoslivljanje nisam,
no vraćam se na pitanje državnih paznika na vjerske blagdane, zašto je pobuna na svijeće za Svisvete, a nije za neradni dan?
isto ko i vjernici, šta ne, nemoj u to ulazit, zeznut ćeš se
16 ožu 2012, 13:04
Beppa Joseph je napisao/la:
no vraćam se na pitanje državnih paznika na vjerske blagdane, zašto je pobuna na svijeće za Svisvete, a nije za neradni dan?
16 ožu 2012, 13:05
Ja smatram da djeca nisu diskriminirana vjeronaukom, nego lošom satnicom.
Krumpirić je napisao/la:ronin je u pravu, i beppa
još davne 1935 je vjeroučitelj redovno mlatio moju babu šibom po rukama i tjerao da mu donosi višnje
16 ožu 2012, 13:06
boysmama je napisao/la:Adorabla je napisao/la:Ateisti žele zapravo da se vjeronauk izbaci iz liste obaveznih predmeta odnosno da se stvarno stavi na razinu izbornog predmeta
Vjeronauk JEST izborni predmet, on je obvezatan samo za one koji ga izaberu, a to što ga je netko izabrao protiv svog uvjerenja da mu dijete ne bi imalo rupu u satnici, to je problem MZOS-a i stoji kao realan problem, u tome su se svi ovdje već složili (i ateisti i vjernici), može se čak i nazvati diskriminacijom, ali to ne znači da se ona može ispraviti uvođenjem druge diskriminacije, ovaj put puno brojnijeproblem se bezbolno može bilo kroz uvođenje drugih izbornih predmeta (koji se ocjenjuju) krenuvši od ostalih jezika (npr. ruski, to bi vam se sigurno svidjelo
) ili etike, domaćinstva, obrane i zaštite, čega god bi htjeli jugo-nostalgičari da im djeca pohađaju...
ne vjerujem da bi ijedan vjernik imao što protiv toga... ili dapače, učenje nekih saznanja o svim ostalim zastupljenim religijama na ovom području... pa bi onda bilo nešto i za malog Savu i Muju
vuk sit, a koza cijela... ali ne, meni se čini da ni to ne bi bilo dovoljno jer bi vjernici dobili u školama to što žele, svoj vjeronauk i bez obzira što se to ne bi ticalo nikog drugog osim njih samih, vama bi i dalje to bio problem, zar ne?
potpis na ronin, vjeronauka u školama nije bilo svega 37 (meni mučnih) godina komunizma, a sad se odjednom povlači to vraćanje vjeronauka u škole kao nešto novo i ishitreno
16 ožu 2012, 13:07
16 ožu 2012, 13:08
16 ožu 2012, 13:10
mmar je napisao/la:Krumpirić je napisao/la:NEVJERNICI PLAĆAJU SVE TO isto ko i vjernici
Samo bih htjela nadodat da nevjernici plaćaju i pomoć židovskoj vjeri, islamu, pravoslavnoj, svima koje jesu u državi, svi oni imaju u nekakvom postotku prema broju vjernika lovu od države. I to sve plaćaju i nevjernici, kao i vjernici.
mama courage je napisao/la:
nije da me donekle ne žalosti ova rasprava, jer da - priznajem, naivno sam očekivala trunku empatije i solidarnosti barem od osoba s kojima djelim virtualni prostor već dosta dugo. ali sad barem znamo na čemu smo i što možemo jedni od drugih očekivati.
16 ožu 2012, 13:11
ronin je napisao/la:diskriminacija prema onima ,kojih je velik broj,kojima jednostavno odogovara da djecu ne trebaju dva puta tjedno u njihovo slobodno vrijeme angažirati dodatnim obavezama,već jednom tjedno taj teorijski dio imaju pokriven u školi,a u župi su umjesto tri puta tjedno jedanput.dat ću ti svoj vlastiti primjer.meni Josip mora do crkve proći jednu baš prometnu cestu i to ne može sam,kao što ne može sam na trening.ja onda moram navlačiti dijete,stavljati je u sjedalicu,voziti ga,za sat vremena opet malu u auto i po njega.i tako tri puta tjedno?
vremena su takva da ljudi rade od jutra do sutra,nemamo vremena za ništa,djeca su nam opterećena i smatram ovo rješenje dobrim.a vjerojatno se vodilo računa o onih 80 % koji su se izjasnili vjernicima.
16 ožu 2012, 13:12
ronin je napisao/la:Krumpirić je napisao/la:ronin je u pravu, i beppa
ne laže tvoja baba
radili su to složno u kompi i vjeroučitelj i UČITELJ.
1935.
16 ožu 2012, 13:15
ja sam svim srcem da se pronađe rješenje,adekvatno i prihvatljivo,za manjinu za čija se prava svim srcem boriš.
16 ožu 2012, 13:16
thinkPINK je napisao/la:ja sam svim srcem da se pronađe rješenje,adekvatno i prihvatljivo,za manjinu za čija se prava svim srcem boriš.
ronin malo je to tesko ako je argument koji se ponavlja - pravo vecine.
edit: jer onda to pravo nije vise pravo nego privilegija.
16 ožu 2012, 13:18
16 ožu 2012, 13:19
Krumpirić je napisao/la:
boys, ja sam za japanski, to je isto opasna želja
16 ožu 2012, 13:19
16 ožu 2012, 13:20
ronin je napisao/la:Krumpirić je napisao/la:
boys, ja sam za japanski, to je isto opasna želja
uzmi bolje kineski,to ti je jezik budućnosti
16 ožu 2012, 13:22
ronin je napisao/la:ovo ti se sve i dalje radi.