05 sij 2009, 14:59
ivana7997 je napisao/la:a hocete li im ikad prepustiti odgovornost? i ne saljete li im time poruku da nisu sposobni sami, pa onda oni na taj nacin suradjuju da vama prepustaju dio odgovornosti...?
05 sij 2009, 15:03

05 sij 2009, 15:08
05 sij 2009, 15:13
05 sij 2009, 15:17
05 sij 2009, 15:22
05 sij 2009, 15:35
folne je napisao/la:Imge, a jel doma vježbate čitanje? Pretpostavljam da ne.
. i mora je roditelj propitati (bar kod nas, ne znam kako se ostali pripremaju za kontrolni
; iako, mi smo na Odiseji dotakli taj problem pa mi je koliko-toliko jasna slika kako se nasi Odisejci pripremaju za kontrolni
)folne je napisao/la:Na zadnji post -nedavno sam bila na radionici na kojoj se komentiralo baš to sudjelovanje tj. činjenica da je roditeljima stalo više nego djeci naglašena kao problem, odnosno u starijoj dobi (pubertet, srednja škola) izvrstan izvor manipulacije i način da se suprotstavi roditeljima.
05 sij 2009, 15:35
eli je napisao/la:kako ti nije jasno? u cijelom društvu vlada ona "brigo moja pređi na drugoga" pa se tako obrazovna komponenta prebacuje roditeljima, a od škole se očekuje da odgaja djecu.
(doma smo oko 5 spavati ide u 9, ujutro se ne vidimo
)i zašto je loše ako dijete prođe sa 4?! pa to je vrlo dobro! i još je samo zaslužno za takvu ocjenu

05 sij 2009, 15:40
05 sij 2009, 15:51
05 sij 2009, 16:00
05 sij 2009, 16:12
eli je napisao/la:što vas više čitam, to više vjerujem da je program preopširan i da se prebrzo ide dalje.
moje prvo susretanje sa učenjem bilo je kad smo učili turska osvajanja iz povijesti. do tada samo svi, i odlikaši i oni koji su se provlačili, svo znanje dobili na satu i pišući zadaće.
05 sij 2009, 16:15
, no u svakom slucaju on se ne sastoji u citanju lektire umjesto djeteta ili pisanju njegove zadace. radim sve isto kao i ti.
. 7. razred - fizika i ihrvtaski (ilirski narodni preporod). to je moje prvo sjecanje na ucenje u OS. zaista.
05 sij 2009, 16:22
i sa mnom je tata odradio tablicu množenja i razlomke, ali ne kao učenje za školu već kao igru na ljeto između prvog i drugog razreda (čovjeku je neispunjeni san da bude prof matematike).
Kod mene identicno! Napravio mi je i neku igru s tablicom mnozenja na prozorcice a sjecam se i da su mi govorili da je tablica mnozenja jako bitna i da ju treba znati "i u pol noci"
05 sij 2009, 16:23
ja znam puno ljudi iz svoje okoline koji su sad u zrelim godinama a postigli su prilicno siroko i impozantno obrazovanje, a potekli su iz vrlo siromasnih i uglavnom slaboobrazovanih obitelji. Bas ih je ta nevolja i neimastina poticala da postignu zapazene rezultate. A sad ispada po ovom clanku da su djeca viskooobrazvanih roditelja u prednosti pred djecom slabijeobrazovanih roditelja.
Nije mi jasno, sta se to promijenilo u drustvu i skolskom sustavu?
05 sij 2009, 16:23
05 sij 2009, 18:32
, a meni je najveca nocna mora kakva ce ona biti u skoli
05 sij 2009, 23:31
radi se o tome da ja stojim kao kobac nad njim i on to osjeca, pa zna da ne bi bilo dobro da nije napisao zadacu ( obavezno je pregledavam svaki dan) i da ne bi bilo dobro da ne nauci ( prirodu i ja ucim s njim...bolje receno, ponavljam, ispitujem ga i objasnjavam mu sto je potrebno...uh, ta priroda je u cetvrtom razredu bas teska ili je samo nasa uciteljica zahtjevna..ne znam...uglavnom, jesmo se naucili ..i tu je, nekak, naglasak, kod te prirode, MI smo sve to naucili, jer i ja je znam ko vodu piti)
Naravno da s djetetom treba raditi, ovako kako Folne kaze; ja sam sa starijom radila citanje ali matematiku stvarno nisam trebala. Medjutim to ne znaci da ju nisam ispitivala oduzimanje i zbrajanje do 20 da nauci automatizmom ili tablicu mnozenja. Neke stvari se moraju nabubati i tu ne pomaze samo ucenje u skoli. Koliko sam joj samo crtala mjesece pa trazila neku logiku kako da ih zapamti...05 sij 2009, 23:42
U Hrvatskoj se mnogo govori o društvu znanja i jednakim šansama za sve. Najnoviji rezultati vanjskog vrednovanja postignuća učenika osnovnih škola pokazuju, međutim, da znanja koja posjeduju osnovnoškolci znatno ovise o obrazovnoj razini njihovih roditelja, posebice majki.
To upozorava na niz problema, među ostalim i na činjenicu koliko su roditelji prisiljeni raditi kod kuće s djecom. Na kraju bitku gube djeca čiji roditelji nemaju završen fakultet, pa manje znaju, a i manje su im aspiracije. Možda se nekom čini normalnim da djeca čiji su roditelji viskoobrazovani u školi postižu bolje rezultate, što znači da u pravilu upisuju bolje škole, nakon čega imaju više šanse upisati fakultet. No to samo upozorava na problem: naš školski sustav, umjesto da smanjuje naslijeđene obiteljske razlike, i sam pridonosi dodatnom socijalnom raslojavanju u društvu.
05 sij 2009, 23:45
06 sij 2009, 00:03
06 sij 2009, 00:53
thinkPINK je napisao/la:Napravio mi je i neku igru s tablicom mnozenja na prozorcice a sjecam se i da su mi govorili da je tablica mnozenja jako bitna i da ju treba znati "i u pol noci"
.
06 sij 2009, 12:47
06 sij 2009, 12:54
06 sij 2009, 13:44
Nije to lose naprotiv tako bi i trebalo biti, samo po sadasnjem nacinu upisa u srednje skole dijete koje je solidan vrlodobar jako ce tesko upisati recimo gimnaziju.
A tu je i najveca odgovornost za roditelje jer dijete s 14 godina nema pojma kaj zeli tako da u vecini slucajeva je roditelj taj koji mora donjeti odluku. Kod uspisa na fakulete imas mogucnost izbora pa ako nisi siguran da ces proci na zeljenom predas papire i na nekom drugom faksu, kod upisa u srednju skolu te mogucnosti nema tako da ako ti dijete zeli u gimnaziju a ocjene su na donjoj granici upisnog praga moras biti jako hrabar i pa reci probaj, jer u drugom roku ostaju losije skole.
što je čak i u 7 razredu tako strpljiva!
). Drago mi je kad vidim u koliko stvari on istinski uživa,i temeljito ih svladava, zbog sebe i samo zato što ga to zanima.mislim da su danas rijetka, jako rijetka djeca kod kojih se poklopi i inteligencija i znatiželja i marljivost a koja mogu bez roditeljske pomoći u školi postići izvrsne rezultate i sretan je onaj roditelj koji takvu djecu ima.
06 sij 2009, 14:34
A Ima četvorku čak i iz glazbenog i iz tjelesnog i iz vjeronauka. I ajd ti onda reci kako danas nije sve strože kad se djetetu smanji ocjena zbog malo lošijih motoričkih sposobnosti ili lošijeg sluha za glazbeni...
06 sij 2009, 14:46
ali jos uvijek smatram da nije trebala zbog toga dobiti manju ocjenu. Kod H. su u petom razredu iz hrvatskog su radili neke petominutne testove - cisti uzas - pet pitanja, pet odgovora, pet ocjena
.
06 sij 2009, 15:25
06 sij 2009, 16:21
Ima četvorku čak i iz glazbenog i iz tjelesnog i iz vjeronauka. I ajd ti onda reci kako danas nije sve strože kad se djetetu smanji ocjena zbog malo lošijih motoričkih sposobnosti ili lošijeg sluha za glazbeni...
06 sij 2009, 16:45
ili kako se već zovu srednje škole koje odabiru djeca koja se kasnije misle opredijeliti za pedagoški poziv)