Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.
15 pro 2009, 13:03
Igrice su po meni isprika roditeljima
isprika za sta?
ako nis drugo ne radi na fejsu nego igra pet s., svejedno mi je da li je fejs ili larina igraonica npr.
nas komp je u dnevnoj sobi, vidim sta rade... ja bi najradije preselila komp u radnu sobu, ali necu bas zbog njih.
15 pro 2009, 13:40
Isprika za sebe, evo moje dijete ima tamo profil, ali samo
igra igrice.
Igrice se mogu igrati i na ps, na compu, ne moraju bit on line uopće
15 pro 2009, 13:50
ja ne vidim razliku izmedju igranja igrica na kompu, psp-u , ps-u ili cemu vec
igrice su igrice
15 pro 2009, 13:56
Da to i kažem.
Igranje igrice nije razlog otvaranja profila na fb
15 pro 2009, 14:15
mislim da igranje igrica na bilo čemu ima zajednički nazivnik : igranje igrica. Sad da li je na kompu, on-line, fb, sve se svodi na isto, to je samo nijansa. To što moj dečko igra nogomet na kompu on-line a ne na fb neku drugu igricu mi nije utješno, bolje bi bilo da uzme loptu i ode van na livadu.
Mene više zanimaju praktična iskustva, koliko se to uvuklo u njihove živote, kad su počeli, imate li problema oko njihovog preveliko zanimanja za to virtualno druženje (koje istiskuje stvarna druženja za koja oni ipak bi trebali imati vremena), kako vi to nadzirete ako nadzirete i tako to...
15 pro 2009, 14:28
mislim da igranje igrica na bilo čemu ima zajednički nazivnik : igranje igrica. Sad da li je na kompu, on-line, fb, sve se svodi na isto, to je samo nijansa. To što moj dečko igra nogomet na kompu on-line a ne na fb neku drugu igricu mi nije utješno, bolje bi bilo da uzme loptu i ode van na livadu
.
x
prakticnog iskustva bas i nemam osobnog, osim ovoj igranja igrica koje u azdnje vrijeme uopce nije problematicno (pljuc pljuc, jer sin ima faza kada samo o igricama razmislja pa se borimo). ali zna da necaci i necakinje provode jako puno vremena za kompom (fejs i slicno), ali znam i da se puno druze, ai nemaju problema u skoli. znaci, sve stignu.
15 pro 2009, 14:41
Moji klinci stavrno nisu ovisni o kompu, cak ih ni mob ne zanima.
Komp nam stoji u boravku pa vidimo sta rade, sad zimi kad dosta vremena provopde u kuci svaki moze bit sat vremena na igricama i to je to.
Ljeti su cijele dane vani sa frendovima od 1-8 razreda i igraju nogac, stolni tenis, skrivaca i stvarno sam i vise nego zadovoljna s njihovim "drustvenim zivotom".
Dobro nam je i to sto smo skoro svaki drugi vikend na selu gdje djeca prakticki jos ni neznaju sta je komp a kamo li net, sve je to njima bilo cudno ali su se navikli.
stariji stalno sa tatom skida muziku, hvala bogu da je evo sa narodnjaka presao na 50 cent, eminema....pa po cijeli dan repa i zeli da ga upisemo na break dance, trenira karate i jos bi nogomet ili rukomet i stavrno ni jedan ni drugi nemogu sjedit na mjestu pola sata.
15 pro 2009, 15:14
N. bi puno i previše sjedila na netu da joj dozvolimo. Nađe neki sajt koji je trenutno popularan među prijateljicam pa onda tamo igra igrice, npr. Bella Sara, Club Pinguin, Moshi Monsters. Čak je pisala zubić vili i molila za mjesečnu pretplatu na Club Pinguin. Na fejsu još nema profila. Nećak ima profil i tamo je kao samo zbog igrica. Nažalost je to sve samo grozno gubljenje vremena.
15 pro 2009, 15:55
Nažalost je to sve samo grozno gubljenje vremena.
I ja mislim, pa se stvarno trudim maknuti im fokus sa igrica
15 pro 2009, 17:04
nastojim kontrolirati i dozvoljavam jer ukoliko dijete od 15 nema fejs, praktički ga druga djeca izoliraju - jer oni danas tak komuniciraju.
upravo tako, to je danasnji tip komunikacije mladih
to je sadasnji trend i po meni, treba im dozvoliti pristup ali naravno uz kontrolu roditelja
U tome i je problem - što i njih nepoznati ljudi kliknu za prijatelje, a tko su oni? Što znamo o njimA, IMAJU LI DOBRE NAMJERE? Mogu napisati o sebi što žele i navesti djecu na tko zna što, nisam paničar, ali mi se to ne sviđa,
e tu ja nastupam, sa svojom registracijom

ja sam isto mislila kao neke mame ovdje- da sto ce joj fb
i zicala me dosta dugo dok sam pristala
to je u stvarnosti kao i sto su rekli i u "bitangama" - pa svi su gore
15 pro 2009, 17:51
Igrat igrice mogu i na druge načine. Pričat sa frendovima
isto, čemu ih bespotrebno izlažete takvom riziku? Ili zbilja smatrate da
to nije rizik?
mladja ima 8 i ima profil, starija ima 12 i ima profil. Iskreno mrzim facebook. Smatram da je to idealan alat za pedofile da nadju djecicu i s njima stupe u kontakt kao prijatelji. Mrzim samu cinjenicu da je ijedna njena slika gore.
Dozvolila sam im s druge strane da otvore profile nakon sto sam rekla cega se sve bojim i sto me nervira. Kompromis smo postigle tako da one imaju profile ali da ja znam password i smijem s vremena na vrijeme uz njihovo prisustvo prekontrolirati profil. Naucile su u ovih 6 mjeseci da nije fora u tome da imas tone prijatelja jer puno njih uopce ne poznas pa ti mogu raditi gluposti, da nije fora uclanjivati se u svakakve grupe jer tako svi tvoji privatni podaci ostaju "vidljivi" nekome tko uopce nije tvoj prijatelj, da slike isto nije pametno stavljati gore jer tako ti "prijatelji" mogu saznati puno o tebi a ti o njima ne znas nista... Svasta jos nesto smo naucili, ali naucile su da bilotko moze nalijepiti slikicu i reci da se zove Mato Miric i da ide s tobom u treci razred. I mislim da je to zasada jako dobro.
Zasto sam im sve to dozvolila?
Dozvolila sam im prvenstveno zato sto sam nakon duzeg mozganja skuzila da je bolje da ih sada gurnem u to i da pod mojom kontrolom, konkretno vide opasnosti, nego da same otvore profil za 3 godine i okrecu ocima na svaki moj savjet.

Ne znam iskreno da li je to dobra taktika. Vidjet cu pa javit
15 pro 2009, 17:53
Eh da, zaboravila sam da je dobra strana fb-a to sto su tako ostale u kontaktu s curicama s ljetovanja. Mene recimo taj njihov fb podsjeca na moja pisma penpallovima. Jeste vi imali penpallove? Ja sam ih imala tone, ali s dvoje sam se jako jako puno druzila. Dobrih 5 godina.
15 pro 2009, 19:17
budimo svi skupa sretni barem sa strane toga da znamo o čemu se radi.
poznajem roditelje koji 10godišnjacima kupe komp "za školu" i to je to. Što se s kompom dalje događa i što djeca s njime rade-nemaju pojma jer ga sami ne koriste. E ta su djeca u opasnosti
15 pro 2009, 21:18
Mene recimo taj njihov fb podsjeca na moja pisma penpallovima.
odlicna usporedba
fb je kao penpall 21. stoljeca
Dozvolila sam im prvenstveno zato sto sam nakon duzeg mozganja skuzila da je bolje da ih sada gurnem u to i da pod mojom kontrolom, konkretno vide opasnosti, nego da same otvore profil za 3 godine i okrecu ocima na svaki moj savjet.
potpisujem
16 pro 2009, 09:53
Adorabla je napisao/la:[ Iskreno mrzim facebook. Smatram da je to idealan alat za pedofile da nadju djecicu i s njima stupe u kontakt kao prijatelji.

Da, ovo i ja mislim.
I zato i postavljam odvdje pitanja i opet ne kužim razloge. Pa niti tvoj.
16 pro 2009, 10:18
Kao što su bili prije nekoliko godina mobiteli hit, tako im je sad fejs - i oni tako komuniciraju, ak to nemaš nisi cool. Eto jučer što radi moja kćer - čim ja uđem ona klik - makne što radi, uzruja se ako pitam nešto, mislim zvoni mi 100 zvona u glavi, a opet ne smijem napadati i pokazati nepovjerenje...osjećam se kao da hodam po nekoj tankoj žici.Dok je imala samo ovako prijatelje, znala sam tko su, što su, ime, broj tel. vidjela sam na tel. koga zove i sl. MRZIM FEJS
16 pro 2009, 10:25
OK, ajmo ovak, je l važnije da su cool, da su
inn, da su prihvaćeni ili da su sigurniji?
16 pro 2009, 10:41
Meni to apsolutno nije važno, ali je važno njima, s kim god razgovaram a da mu dijete ima 14-15 godina ima fejs i ako ti kao roditelj to djetetu ne dozvoliš isključiš ga, izoliraš - e sad gdje je veća šteta i opasnost ?
16 pro 2009, 10:57
Za mene nema dvojbe
Nekad si bio izoliran, jer si nosio naočale, pa kaj smo
trebali hodat okolo ko slijepi miševi, e da bi nas prihvatili?
I zbog garderobe i zbog cipela i zbog .... do kud to ide?
16 pro 2009, 11:04
X Adorablu,uh koliko slicnosti samo sto je ovaj moj od 8 sav u nogometu,nista kompjutor.Razlika je samo da je moja mladja i ja imam punu kontrolu fb,na moj gmail je registriran

,pa imam potpuni uvid u sve to.Imala sam totalno drugacije razmisljanje i u vezi mobitela,i kompjutora i fb dok moja nije stasala,i sto bi rekla moja svekriva

bitno je,ma koliko to mi poricali i svaka cast izuzecima, da se ne osjecaju "drugacijim od ostalih",nemoj me krivo shvatiti IINA ali u tim godinama nije bas da se odise sa prevelikom sigurnoscu(mislim na samopuzdanje) ili da se imaju izgrađeni stavovi,mi kao roditelji smo prije svega skretnicari,a ne VP(visoki predstavnik-ovo u smislu nametanja sile kao primjer:cool ),pa sam i zato nastupila ovako:
1.kad je trazila msn bilo joj je 10g-rekla sam ne može,pusto moljakanje kako imaju svi u razredu nije proslo.Nakon par mjeseci i updejta na forumu oko roditeljskog spijuniranja na msn,popustim i rezultat-nema cijeli razred,ali ove cure sa kojima se ona druzi imaju,sve u svemu dosadilo joj vrlo brzo,komunikacija je bila na nivou:ej,sta radis,jesi napisala zadacu i razmjena smajlica
2.kad je krenulo pomodarstvo oko fb,opet se ukljucila medju zadnjima i to pod uvjetima koje je prihvatila bez problema,u pocetku,a i sad ponekad joj se zalomi kad ne zna sta ce sa sobom provesti puno vremena igrajuci igrice i to je u biti ono sto me najvise smeta-bespotrebno gubljenje dosta vremena,ali generalno mi imamo taj problem i sa serijama na TV,no buduci je ona tip kojem moras servirati zabavu/obaveze/aktivnosti,a sve to stigne moram priznati da ja prelazim u fazu "budi budan,a pravi se da spavas"!
16 pro 2009, 11:55
znate onu da je zabranjeno voce najsladje
e pa da se ravnam tom logikom
sve u svemu dosadilo joj vrlo brzo
X
offtopic: sgrafaha, drago mi je da smo se srele u virtualnom svijetu
16 pro 2009, 12:34
jos malo off
Tifilmama
16 pro 2009, 13:26
Tina ne mogu ju izolirati, uostalom, ne mora ona od kuće na fejs, otići će kod prijateljice i biti na fejsu (njihov rođendan sad izgleda tako da se skupi 4-5 cura i sjednu pred komp, mislim nisu više djeca, nemožeš ih animirati).Opasnosti je uvijek bilo - mi smo recimo stopirali do škole, fino sjedneš na bus, skineš se na drugoj stanici i stopiraš - tako dugo dok nas nije pokupio neki luđak koji nam nije htio stati, nudio nam lovu i tako dalje, izvukle smo se, ali više nikad nismo stopirale. Sad mogu reći - gdje mi je bila pamet, ali onda mi je to bila fora.
Današnja djeca kažu "Moje pravo je da imam prijatelje i da komuniciram tako s njima, ne možeš mi to oduzeti." Mislim mogu ja ko babaroga isčupati sve žice, ali neću ništa riješiti - dobit
ću bijesno i nesretno dijete. Kćerka mi voli pisati i nađem neki dan jedan papirić piše :"Svi misle kako sam ja hrabra, samouvjerena, moćna, a nitko nezna kako se bojim u tami svoje sobe i koliko strahova nosim sa sobom..."
Hoću reći...oni izgledaju drsko, ponekad i arogantno, puni samopouzdanja, a nesigurni su i ranjivi.
Možda se samo zaljubila i to skriva...u svakom slućaju nisam paničar ali sam oprezna.
16 pro 2009, 13:52
Ja sam se registrirala na faceu ali iz nekih dr. razloga, a ne da provodim vrijeme časkajući s prijateljima jer mi je to odbojno i umjetno , radije odem tu iz razloga što ovdje razgovaramo o nekim određenim temama, a prijatelje posječujem ili zovem na telefon. A uostalom nitko od moje generacije i mojih prijatelja nije na faceu i smatraju to glupim, ljepiti privatne slike itd.........
Ja sam još uvijek glavna u svojoj kući i što se tiče obleke i interneta. Ja određujem što će, kako će i kada a ne moja djeca.
Moj (7g.) mene uvijek pita jel može na komp igrati igrice i to ne na internet. Za internet je čuo ali na njega ne ide uopće (komp je u boravku). Ma ne stigne ni na komp. od svih aktivnosti koje su mi ipak još uvijek draže od facea, čak mi je i ulica draža..
Kako će biti kad krene pubertet ne znam, vidjeti ću tada. Ali znam da svoju djecu učim (i sama se tako nosim-uopće nisam u trendu i nije mi to bitno

) da uopće nije važno biti prihvačen u društvu s nečim što imaju svi, hodaš za njima ko glupa ovca i ne vidiš dalje od svog nosa, onda se tek niti ne izdvajaš po nečemu sebi svojstvenom. Ti si ti on je on, možeš poželjeti nešto što ima netko drugi ali i to samo ali ako te to stvarno zanima i furaš se na to, a ne da kupiš i odbaciš...pa idemo dalje....
Kad moj veli mama i ja bi to on to ima.............ja samo velim dobro razmisli jel te to uopće zanima ili ne i pričekamo koji dan i kad ga prođe volja samo kaže ma ne neču to ne zanima me..............i uvijek je želio stvari posebne samo njemu a ne večini.........
Ja se bojim facea i pedofila, radije ću dopustiti tulum vikendom kod nas doma da se druže nego da visi na faceu. E sad vidjet ćemo za par godina ne kažem da će tako i biti sada tako mislim...........
16 pro 2009, 14:18
Mojoj curi su do nedavno rođ. tulumi bili ok. Kod nas ih je na rođendanu znalo biti po 25. Igrice ju uopće nisu zanimale i ok. i ja sam se registrirala na fb (čitala sam da je sve manje korisnika u Engleskoj jer su se roditelji počeli registrirati pa klincima nije više interesantno

)U svakom slučaju ja sam za to da im se dozvoli ali ograniči (ima 1 sat dnevno) i nekako tu i tamo prekontrolira.A da me frka pedofila...to da.
16 pro 2009, 14:29
Zbog sima me ni nije toliko frka pedofila (on je stvarno oprezan i ima strah prema nocim stvarima i nepoznatim ljudima) ali kćer (4,5g.)???????'' ona popriča sa svakim na cesti, jednom je s nepoznatom bakicom samo produžila niz ulicu pričajuči

a zamisli kak bi joj samo lako na faceu palo na pamet da si popriča s nekim nepoznatim pa i dogovori sastanak
Ja se već sad bojim za nju ali zato ju i pripremam polako sa groznim pričama iz života samo da ipak zna čega sve ima a ne da bude naivna.
................ne velim da ću je spriječiti u nekom naumu ali nekakav zdrav pogled na sve to i surova istina će je možda potaknuti na razmišljanje kad će koristiti face ili što će već tada biti in da ne vjeruje nikome.
16 pro 2009, 14:49
Dok ona naraste fejs će prerasti u nešto drugo u svakom slučaju potrebno im je ukazati na opasnosti koje sva ta tehnologija nosi sa sobom (kao i obični razgovori s nepoznatim ljudima u parku, na cesti). Pubertet donese sa sobom svoje "mušice" i oni su tad još djeca, a žele iskočiti iz svoje kože i biti odrasliji, drugačiji, slobodniji, ...
16 pro 2009, 14:56
moji klinci jako malo koriste komp....
-tj petru uopće ne znima a tonček se sjeti kompa jednom u dva tjedna i tad odigra neku igricu on line jer nemamo nijednu instaliranu na komp.
-za neki forum/fb ili nešto slično vjerovatno nisu nikad čuli kad ne pitaju ništa o tome....
16 pro 2009, 15:41
velika je razlika kada dijete ima 7 ili 8 i kada ima 12 ili 15 godina...velika
ono sto sada mislis, ne mora stajati i kroz neko vrijeme, zajedno s djecom se i mi mijenjamo i pristajemo na neke kompromise
zato...nemojte kategoricki nista tvrditi
16 pro 2009, 15:46
Da tak je Bubi.
Zato sam naglasila da za dob od 10 godina to nije. Mogu dodat sve do
puberteta. A do tada bi djecu trebalo nabildati informacijama, saznanjima i
vještinom čuvanja samog sebe.
Dory piše o teen generaciji, to je sasvim druga priča...
No po meni dijete od 7,8,9,10,11 godina nema tamo što tražiti.
A igrat se treba negdje drugdje.