Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.
Odgovori

Re: Voziti dijete u školu u grad?

05 vel 2010, 14:00

Kako ne postoji druženje poslije škole ? Postoji, evo moj 1. razred ide doma pa sretne frendicu iz ulice, pa me nazove da će prošetati psa po livadi, pa se igraju vani, pa je već rekao da se mi ne mučimo kad on ide ranije bude on išao u pekaru po kruh, puno mu znači to osamostaljivanje i snalaženje po ulicama.......puuuno bolje nego da sjedi doma kod nekoga i bulji u komp. A tek kad dođe toplije vrijeme, pa nema im kraja :dada

05 vel 2010, 14:28

Zajec, tvoj je prvi razred...već u
drugom polako vidim da ekipa iz razreda sasvim potiskuje
ekipu iz parkića...a to je sve izraženije što su stariji...

05 vel 2010, 15:16

Krivo si me razumjela tek sad vidim, ma ja i mislih na druženje poslije škole sa ekipom iz razreda ili iz ulice, nema veze ako je blizu škola.! Moj ni nema parkić u nekoj blizini :mrgreen Kužim ja da bi i moj bio doma uz komp, ali ja ne dam i pet puta mu je ljepše vani i skuži to kad je vani, od razno raznih igara do igre loptom.U prolječe ulica je puna djece i velikih isto. A kad bude veći barem će se družiti na putu do škole. :mrgreen

05 vel 2010, 15:19

Pa to je ok, al nemoguće ako je npr.
stan u dubravi, a škola u centru.

05 vel 2010, 15:20

Zato i kažem da je nedostatak to kad je škola udaljena a dijete još nema 12-14g. ne znam s koliko počnu ići s tramvajima :mrgreen

05 vel 2010, 15:23

Tramvajem, ma nemam pojma, ali svakako mislim ne prije sedmog-osmog razreda. :dunno
Ja sam sa 9 išla sama iz busom i onda tramvajem u muzičku.
Sad si ne mogu zamisliti da ja svoju pustim, a ona će
uskoro 9 godina. Jedva je i do dučana puštam...

05 vel 2010, 15:25

ja sam isla u kvartovsku skolu prva cetiri razreda, poslije pet tramvajskih stanica dalje.

tramvajem sam isla sama u grad vec u nizim razredima os, a u petom razredu i nadalje normalno svaki dan i tamo i nazad

kad sam mijenjala skolu, bilo mi je koma. sva sam kvartovska prijateljstva i poznanstva izgubila i bas sam se osjecala kao da nikamo ne pripadam.

to se malo promijenilo u srednjoj skoli kad su svi naravski odlazili iz kvarta u skolu, i tad sam obnovila mnoga prijateljstva.

ni moj sin ne ide u kvartovsku skolu, ali ova u koju ide nije bas tako strasno daleko. sad je vec cetvrti razred pa sve obavlja sam i nije mu tesko ni skoknuti na igraliste nakon povratka iz skole, iako mu do skole treba dvadesetak minuta hoda, katkad i dulje

05 vel 2010, 15:30

Tako je i moj samostalan, tek mu je 7,5g. i on se bez problema šeće po kvartu :mrgreen I mojem treba 15-20 min. njegovog hoda od škole :mrgreen I baš sam ponosna što sam odlučuje (prvo me nazone, ok) što će raditi poslije škole i s kime. Moj zadaću ne piše nego kad ja dođem doma jer je ionako u boravku. Prvo se igra, a ne mogu si to zamisliti da ga ja vozam prve 3-4 godine.

05 vel 2010, 15:32

Ja sam odabrala skolu koja nije najbliza kvartovski. Trazila sam da mi zadovolji dva glavna uvjeta - kvaliteta i boravak do sto viseg razreda.
Skolu u gradu u blizini posla jednog od roditelja nebi izabrala zbog dugog putovanja javnim prevozom.
Sto se tice drustva to mi nije neki (presudni) uvjet - kad su manji ionako se dogovaraju u koordinaciji s roditeljima, a kasnije su ionako sposobni sami se dogovarat i ici na druzenja bez obzira dal je drustvo "iza coska" ili par tramvajskih stanica dalje..
Djeca koja zive u centru grada pocinju se voziti tramvajem i busem u nizim razredima osnovne skole. Znam da su neki krenuli u drugom razredu..

05 vel 2010, 15:38

Moj ne ide u najbližu školu, al ni sadašnja nije predaleko. U najbližu bi mogao teoretski već sam, u ovu će nadam se kad bude treći razred (slijedeće godine). Bilo mi je bitno da je dovoljno blizu da znam da će bar u trećem ili četvrtom razredu moći ići sam. Nije mi problem vodit ga (usput mi je), al da nemam peripetija ako ga ne mogu voziti (ili ići po njega). Olakotna okolnost mi je bila što sam mogla zaista birati između dvije dobre škole (ne računajući ovu u koju spadamo po adresi stanovanja).
Šnita, ja znam jednu ;) koju znaš i ti, a zna ju i JiA ;) koja je jako razmišljala o školi koju spominješ kao rigoroznu - tad su vrištali na sve strane da ne primaju one koji nisu teritorialno pripadni - na kraju su upisali sve koji su se prijavili a ima ih dosta koji nisu tam spadali.

05 vel 2010, 15:39

TinaL baš o tome i pričam da sad kad su manji bez obzira što se sa mnom dogovara poslije škole može ostati na igralištu, otići s frendom na slatkač itd, itd......a da je u gradu sada i sigurno do 4 ako ne i duže, razreda to ne može. A kad su veći to više nije ni bitno jel su u gradu ili u kvartu u školi ak se kreću samostalno .....I ok mi je ako je to i dalja škola ali u kvartu.

Zaboravih skoro i da nije mi bitna škola prvenstveno zbog tog druženja, ali ako nemam neki drastičan problem ne bih ga vozila u grad. Npr. da nema boravak uzela bih u obzir najbližu kvartovsku školu.

05 vel 2010, 15:50

I ok mi je ako je to i dalja škola ali u kvartu.
:dada
Meni osobno do 4. razreda nije ni bitan taj segment druzenja nakon skole, jer moje djete ide u boravak gdje je 85% djece iz razreda takodjer boravkasa, pa se svi druze u skoli do najmanje do 16 sati. To im uglavnom bude dosta, ako nije odlaze na igranje jedni drugima, a mi roditelji smo ukljuceni da ih dovezemo/odvezemo. Meni nije problem na kraju igranja odvest prijatelja kuci, sad dok su jos manji, kad budu veci sami ce se odvest tih par stanica. Jedino (meni) je vazno da se ne moraju voziti preko pola grada..

05 vel 2010, 16:24

I moj je u boravku ali mu to ne bude dovoljno :mrgreen I ja svojeg odvozim kad je prijatelj negdje dalje ali u ulici idu sami jedni do drugih. A u 2 razredu će ići sam i do drugih ulica (bližih) u kvartu do prijatelja iz razreda.

05 vel 2010, 18:19

Mi stanujemo u centru grada i moji klinci idu (dn. ce ici) u skolu u centru grada, u Varsavsku jer nam je to zapravo kvartovska skola. Fran sada ne ide na boravak, za sada nema druzenja bas sa djecom iza skole i jos se ne poznaju dovoljno da bi isli doma jedni drugima, no vidjet cemo kako ce to izgledati kasnije. Mi imamo i kvartovski parkic u kojem se okuplja dosta djece iz te skole, no meni se nekako cini da ce kod nas ipak vise biti opcija da se dogovore za neko vanskolsko druzenje a ne da se muva sam po "kvartu" dok nekoga ne sretne jer je ovo ipak centar grada i nije bas neki lokalni kvart i ne bi mi se svidjalo zato da sada sam hoda po cesti a i danas su mi nekako druga vremena i uz svo ovo nasilje po gradu uopce mi ne bi bilo drago da sami vise "sa ekipom" po parkicima. Barem ne dok je to u mojoj moci da sprijecim.
Osim toga i u vrticu se cesto dogovaralo igranje kod nekoga doma, ne vidim zakaj tako ne bi moglo i u skoli, neovisno o tome di tko stanuje. Inace ukolko sam do sada uspjela skuziti vecina djece iz franovog razreda je iz centra a ima ih i nekoliko koje roditelji dovoze s autom.

05 vel 2010, 18:23

Franika, kakva je situacija s tom djecom koju roditelji dovode iz drugih dijelova grada? Da li se Fran igra s njima, odete li Vi (ili druga djeca) kod njih doma? Da li ti se cini da su dio ekipe kao i druga ili ne mozes procijeniti?
I da li si zadovoljna s Varsavskom kao skolom?

05 vel 2010, 18:36

Velim, Fran je tek prvi razred, ne poznaju se jos dovoljno da bi se dogovarali za igranje doma ali sam sigurna da ce sa vremenom dogovarati ili ce iza skole otici malo do parkica, za sada obavezno u pratnji nekog od roditelja. Osim toga draze mi je da se tako dogovaraju da se druze kod nekoga doma nego da se sami muvaju iza skole, nekako su mi premali za taj tip druzenja a osim toga niti jedno od te djece barem za sada ni ne pokazuje interes za takvim nacinom druzenja. Velim, u vrticu su jedni drugima isli cesto na igranje a isto ih je bilo odasvud, pa ne vidim zasto ne bi mogli i u skoli. Evo bas 2 decka blizanca iz razreda koji su Franu bas ono simpa, ne stanuju bas u centru nego kod Sv. Duha-na Vrhovcu i mama ih svaki dan kupi autom iza skole, doslovce stane zena na sekundu ispred skole, oni ulete u auto i sibaj! I tako masa roditelja. No po meni to ne bi trebala biti nikav prepreka vanskolskom druzenja, nego dapace, bas je dobro da se ne mogu samo tako muvati sami tu po gradu vec se lijepo dogovore kod nekoga doma i tako nesto. Evo npr. ja sam se sa mamom tih blizanaca dogovorila da, kada bude toplije vrijeme, pokupim decke koji put iza skole i odvedem ih u nas parkic na igranje. I meni se cini da je tako cisto OK!

Sa skolom, odn. nasom uciteljicom sam super zadovoljna!

05 vel 2010, 19:50

Evo npr. ja sam se sa mamom tih blizanaca dogovorila da, kada bude toplije vrijeme, pokupim decke koji put iza skole i odvedem ih u nas parkic na igranje.

ovako to i kod nas funkcionira.
ono sto smatram minusom u cijeloj prici je sljedece:
mi stanujemo doslovno 15 km od skole. djeca su u boravku odn. na dezurstvu do cca 16:30 h. mm i ja ih kupimo s posla ( skola je prekoputa moje firme ). problem su nam vanskolske aktivnosti. decki zele ici na aktivnosti sa svojom ekipom iz razreda ( tj. jos iz vrtica, jer je cijela vrticka grupa presla zajedno u skolu ), a nama je to organizacijski jako tesko izvedivo.
u kvartu u kojem zivimo ne poznaju nikoga. dolazimo tek oko 17:30 h doma. preko zime je to vec mrak a u proljece i ljeto se zadrzimo iza skole u parku ( kvartovskom parku skole ), vikendom se igramo na bundeku, u maksimiru ili na jarunu.
djecu iz kvarta u kojem zivimo nit vide, nit poznaju.
planiramo se preseliti u grad do kraja njihovog treceg razreda ( do tad imaju boravak ), jer ne vidim kako bih mogla organizirati da pola dana iza skole ne provode lutajuci oko skole. :dunno

05 vel 2010, 20:09

Imate pravo ja da živim u centru grada sa toliko prometnim cestama, tramvajima, hrpom ljudi koja se muva niti ja ne bih baš dozvolila da se moj Fran sam muva već sada. Bez obzira što zna i sam preći cestu i što poznaje prometne znakove ali niti se ja ne snalazim po gradu pogotovo kad hodaš oko i blizu samog Trga i sudaraš se s ljudima.
Mi smo ipak kvart u kojem kad ide iz škole prelazi jednu ulicu u kojoj ja kad prođem s autom rijetko susretnem i drugi auto u bilo kojem smjeru.
Prelazi i put po livadi pored kuća po poljskom putiću, i to nikad ne po noći zato i kreće iz škole najkasnije u 16.30h. I većinom ne ide sam doma nego s prijateljicom a i iz razreda ih u isto vrijeme kreće barem njih 5-6 frendova za sada.

U našoj ulici se igra uvijek ispred kuće sad po zimi s puno klinaca iz naše ulice, idu i jedni kod dgrugih i uvijek se javi, a u proljeće znaju otići na kraj naše slijepe ulice do livade. Nikad ne idu sami u neki park gdje ne poznaju djecu a i ne zanima ih parkić više. I vani se na ulici ispred naše kuće igra već od 4g. i meni je bilo malo prerano ali žao mi ga bilo gledati tužnog unutar naše ograde a vani djeca njegovog uzrasta. I sve je uvijek super. Čim ostane sam vani napravi isti tren špur kući.

Tako da je meni to drugačija situacija pa mi je normalno da za koju godinu i ode koju ulicu dalje do frenda naravno uz moju suglasnost i s mobitelom. :mrgreen

A takvo djetinjstvo sam i ja imala. :dada Hrpa nas iz i u školu, i nastavak igre ispred zgrade, na livadama........

06 vel 2010, 00:33

Zajecka, ovo tvoje je skroz druga prica i bas me iznenadilo da i danas u Zagrebu ipak jos postoje kvartovi kao iz Smogovaca! To je otprilike kako je odrastala moja sestricna u Novom Zagrebu...livade, igranje ispred zgrada satima..i ja kao dijete iz centra di nikada tako sto nije bilo moguce sam joj na tome silno zavidjela. I, Ja sam mislila da je to totalno izumrlo, sto zbog stalnih obasipanja nas roditelja informacijama o pedofilima, sto zbog puno veceg prometa a i zbog drugacijeg nacina igre danasanje djece...komp. igrice rules!

06 vel 2010, 10:12

moja putuje u grad, svako jutro ide s mm-om (njemu je posao vrlo blizu) i on je dize iza posla, bitno nam je bilo da je skola kvalitetna po pristupu radu i da ima cjelodnevni program, nije bilo lako uci - trebali smo pisati zahtjev na drzavni ured i cekati neko vrijeme rezultate, ali smo upali.
vecina njenog razreda su putnici, iz naseg mjesta ih je 6.
nazalost sve stoji o problemima s drustvom i igranjem vani, ne znam sto ce biti nakon 5. razreda ali naci cemo rjesenje, skola koja je doslovce preko puta nase kuce nam nikako nije dolazila u obzir :/

06 vel 2010, 16:50

To je i moja (teska) odluka.

Ne mogu imati istovremeno i dobru skolu i dobar socijalan zivot djeteta. A ruku na srce, mislim da je i je i jedno i drugo jako vazno.

Iskreno mislim da je djetetu sposobnost stvaranja (i odrzavanja) prijateljstava jednako vazno kao i dobra skola. I to me vuce da ga ostavim u kvartu.

A s druge strane, stvarno mislim da ovdje nece nauciti nista osim psovati i tuci se sto zakljucujem kad cujem ovdje djecu na ulici. Pa mi time ni ovdje socijalni zivot nije bas nesto posebno zeljen...

A joj...

07 vel 2010, 18:15

JiA tvoja odluka mi je ok s time da bih ja bila jako nervozna :lol da se nesto ne izjalovi da ne kupim stan do treceg razreda :lol Zapravo meni je ta odluka o vozenju djeteta u skolu najgora u tom segmentu dovozenja i razvozenja. Sta stvarno kad u trecem ne bude boravka a djeca su nezrela da idu sama tramvajem doma? I sta recimo ako osim tramvaja imaju jos dva presjedanja ili autobus? Nije da su sva djeca nezrela za takvo putovanje u trecem razredu ali ih ima. Moja mladja definitivno to ne bi zeljela/znala/mogla dok bi starija vjerovatno vec u drugom razredu trazila da se vraca sama. :dunno I jos mi je to pitanje drustva koma. To planiranje druzenja.
Odnosno ja bih uvijek uzela u obzir skole koje su koliko toliko u okolici.

07 vel 2010, 18:37

sa svim se slazem sto se tice skola u okolici, ali kad je to jedna jedina koja ne udovoljava niti jednom kriteriju (npr. uopce nema prod. boravak, nastava u tri smjene, losa reputacija itd.) i kad su sve druge takve da dijete moras voziti onda nam se ova nasa solucija ucinila najbezbolnijom za sve. ona je u cjelodnevnom razredu i to je organizirano prve 4 god. i skola ako dobije prostor (a postoji realna shansa) bi planirala neki tip boravka i za ove starije - tako da ni oni ne nose knjige doma, neki eksperimentalni program.

07 vel 2010, 19:54

mm i ja ih kupimo s posla ( skola je prekoputa moje firme ). problem su nam vanskolske aktivnosti. decki zele ici na aktivnosti sa svojom ekipom iz razreda ( tj. jos iz vrtica, jer je cijela vrticka grupa presla zajedno u skolu ), a nama je to organizacijski jako tesko izvedivo.

pa i nije. nama je škola na 5-10 min pješke, jedan tjedan sam po nju u 16,10, drugi je gotova u 17 (ili pet minuta kasnije jer ih zadrži učiteljica iz eng) i ide na tri aktivnosti. jer iz škole ne idemo doma.

07 vel 2010, 20:17

A s druge strane, stvarno mislim da ovdje nece nauciti nista osim psovati i tuci se sto zakljucujem kad cujem ovdje djecu na ulici. Pa mi time ni ovdje socijalni zivot nije bas nesto posebno zeljen...

Pa onda nemas dilemu! Ako takav tip djece ide u vasu kvartovsku skolu, a ti ne zelis da se sa takvima druzi, onda je nabolje potraziti dobru skolu di ce upoznati pristojnu djecu koja ce mu postati prijatelji, pa makar po cijenu da ga vozis njima na igranje. Vjeruj nije to tako strasno, osim toga po meni ti je bolje da se druze doma jedni kod drugih, ili da odu skupa kasnije u kino nego da vise po ulicama i parkicima kvarta....nes' ti druzenja! :roll

07 vel 2010, 20:24

eli je napisao/la:
mm i ja ih kupimo s posla ( skola je prekoputa moje firme ). problem su nam vanskolske aktivnosti. decki zele ici na aktivnosti sa svojom ekipom iz razreda ( tj. jos iz vrtica, jer je cijela vrticka grupa presla zajedno u skolu ), a nama je to organizacijski jako tesko izvedivo.

pa i nije. nama je škola na 5-10 min pješke, jedan tjedan sam po nju u 16,10, drugi je gotova u 17 (ili pet minuta kasnije jer ih zadrži učiteljica iz eng) i ide na tri aktivnosti. jer iz škole ne idemo doma.

u mom slucaju bi i ja i mm trebali odvesti djecu na aktivnost i cekati ih dok ne zavrse, jer skupa putujemo.
pretpostavljam da bi ih cekali u autu ili negdje u kaficu dok ne zavrse.
ako ih kupimo u 16:45 h, trebali bi im odabrati neku aktivnost koja pocinje u 18:00 ( gdje bismo bili tih sat vremena :/ ? ), cekati ih do 19:00, dosli bi doma svih 4 u 19:30. i to nekoliko puta tjedno.

djeca su u skoli 9 sati, mi isto toliko na poslu.

meni to jest organizacijski neizvedivo, a ti eli to jako dobro znas ;) jer si upoznata sa svakim mojim danom skoro do u tancine ;) .

07 vel 2010, 20:27

i ja čekam. nekad u autu, nepropisno parkiranom, nekad skočim do doma, parkirati ga pa pješke do nje i tako idemo doma, a znala sam i čitati u parkiranom autu ispred vlastite zgrade jer bliže aktivnosti ne bi našla mjesto za parkiranje. :lol

07 vel 2010, 20:55

bingo ;) super mama :)
ja kazem da je meni organizacijski neizvedivo. :dunno

koliko vremena a. dnevno provodi u skoli? kad ustaje? sto i kad jede? koliko vremena na dan provodi u autu?

07 vel 2010, 21:08

nisam supermama. mala ide na aktivnosti koje voli i dvije od tri je teški antitalent. ali je veseli, prvenstveno zbog ekipe i ležernog pristupa.

ustaje malo prije sedam. sedam od deset radnih dana u školi je od 7,45-16,10/17 (ovisno je li jutarnja ili poslijepodnevna smjena). jede u školi, ručak je vrtićkog tipa, marenda ili sendvič ili neki kroasan+čok.mlijeko. tri od sedam dana je u školi od tek od 13,20.
u školu idemo pješice i vraćamo se pješice ako je jutarnja smjena, a kad je poslijepodnevna ja koja radim do 16 odem doma na kavu i cigaru, uzimam auto i u 17 sam pred školom, za pet minuta vožnje je na aktivnosti (pon, sr, pet). utorkom i četvrtkom samo je dočekam, prebacim preko ceste i uvalim joj opremu za sport pa je u 17i50 izvučem 10 min ranije da bi u 18 bila na drugoj aktivnosti. tada vratim auto u dvorište i pješke idem po nju jer završava u 18,45 i za 15 min vucaranja smo doma.

i da, tri put tjedno, kako koji put, kako koji dan, ja idem na fitness pa ako mi muža nema doma ili bi ona radije sa mnom nego doma autom je pokupim nakon aktivnosti i povedem sa sobom.

kuhano jedemo kada stignemo, a kuham ili navečer ili vikendom napravim za par dana pa to zaledim (šugo, maneštra, šnicle u saftu).

ima sreću, a ja nesreću da joj treba jako malo sna i da joj nije problem u devet navečer ići pisati zadaću ako joj se u boravku nije dalo jer se igrala.

eto, sve nam je blizu, no vremena je malo, termini se nadovezuju. :proljece

07 vel 2010, 21:16

imate slican, ali opet totalno drugaciji ritam i nacin zivota :dunno
Odgovori