Sada je: 29 srp 2026, 22:55.

Koliko vanskolskih aktivnosti imaju?

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Re: Koliko vanskolskih aktivnosti imaju?

PostPostao/la skorpionka » 18 vel 2010, 14:11

Pa ja sam pisala kako se MM i ja postavljamo prema ovom problemu vanškolskih aktivnosti. Svatko će sa svojim djetetom postupiti kako on misli da je najbolje :dunno

sto uciniti ako djete kad ima slobodno vrijeme samo odluci upravo to slobodno vrijeme "utrositi" u jos jednu dodatnu aktivnost?
Sto je "bolje" ostaviti ga da slobodna aktivnost bude i dalje slobodna pa se ono igra samo ili s prijateljima, gleda tv, cita i sl. ili dopustiti mu da ta aktivnost bude "organizirana" npr. neka sportska u kojoj se opet igra ali vjezbajuci i opet se druzi s vrsnjacima ali "organizirano?

Ovo smo i mi imali kao problem i nisam mu dozvolila natrpan raspored zbog činjenice što on tu slobodnu igru treba i traži. On ako je cijeli dan planski negdje, navečer u 21 se krene igrati i onda tuli da se nije stigao poigrati i ne bi išao spavati do 23 sata da ga se pusti. Znači, on bi rado išao na još aktivnosti, ali bi htio i tu igru utrpati u dan, a onda to bude nauštrb sna što ne smatram dobrim, jer kvalitetan noćni san smatram važnim, od toga da ne bude umoran i neskoncentriran na nastavi, do prevencije pretilost dovoljnim brojem sati noćnog sna. Ali, to je naš stav kao roditelja. Nije nikakav univerzalni recept. Vjerojatno ima djece kojem to vrijeme za igru po izboru nije bitno, njemu jest. Napominjem da govorim o 8,5 godišnjaku i da mi je to skroz normalno.
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la korny » 18 vel 2010, 14:44

Nipošto nisam za pretrpavanje. Igra u dvorištu važan je dio socijalizacije.
korny
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la eli » 18 vel 2010, 14:46

jako su rijetka djeca koja se socijaliziraju u dvorištu. dvorišta su u većini gradova postala parkirališta, a roditelji izbirljivi što se tiče društva izabranog po kriteriju blizine.

slobodna igra je važna za njihove glavice, maštu, da se dobro osjećaju.
eli
Sveta krava

PostPostao/la ivanaCH » 18 vel 2010, 14:53

eli je napisao/la:jako su rijetka djeca koja se socijaliziraju u dvorištu. dvorišta su u većini gradova postala parkirališta, a roditelji izbirljivi što se tiče društva izabranog po kriteriju blizine.

o tome sam bas razmisljala ovih dana. osim jedno drugo, moja djeca nemaju nikoga za spontanu igru. Niti se djeca vise tako igraju. Zive u umjetnom svijetu: vrtici-skole-aktivnosti
Teško je skrenuti desno kad si već skrenuo lijevo.
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la skorpionka » 18 vel 2010, 14:54

Moj se igra sam sa sobom, sa sestrom, s klinicma iz kvarta u parku. :dunno
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la kimama1 » 18 vel 2010, 14:55

meni je za moje dijete sve više od jedne, eventualno dvije slobodne aktivnosti (i to dvije samo ukoliko je bar dio aktivnosti vikendom) puno previše, pogotovo za dijete koje ide u školu u smjenama. ne bi nam ostalo vremena ni za što
moja da ju se pita, išla bi na sve živo, sve joj je zanimljivo, samo nek je ekipe.
zasad ide na jednu vanškolsku (gimnastika, mojim odabirom, al strašno to voli i nevjerojatno puno stvari zna napravit koje se ja ni pjana ne bi usudila :lol) i jednu školsku (zbor), morat ću razmisliti o uguravanju nekog instrumenta iduće godine jer dijete zbilja ima smisla, pa da ne bi sutra bilo da ju nisam usmjeravala - ali najradije ne bih još
BAKA - NALIJA
kimama1
obična palunkica

PostPostao/la skorpionka » 18 vel 2010, 14:55

Ovo drzim jako važnim za njihov razvoj a i većina psihologa tvrdi isto. :kima
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la Ina66 » 18 vel 2010, 14:57

skorpionka je napisao/la:Moj se igra sam sa sobom, sa sestrom, s klinicma iz kvarta u parku. :dunno

:dada
ovako i moja - MM i ja pišamo gaće od smijeha kad njih dvije krenu govoriti po "zagrebački" (to je onaj nakaradni govor kojim su sinkronizirani crtići tipa winx i slično :roll )
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la skorpionka » 18 vel 2010, 15:00

kad njih dvije krenu govoriti po "zagrebački" (to je onaj nakaradni govor kojim su sinkronizirani crtići tipa winx i slično

:lol
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la dazd » 18 vel 2010, 15:02

SonjaV je napisao/la:
Košarku trenira u KK Zadar. :)

i L. je u KK Zadar :mah

i još jedan u KK Zadar , ponedjeljkom , srijedom i petkom....
dazd
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la babalu » 18 vel 2010, 15:02

potpis na Kimu!
Vila ide na rimiku/step tri puta tjedno van skole i dva puta tjedno na dramsku grupu u skoli
uz skolske obveze, svoje vrijeme za slobodnu igru i obiteljska landranja sasvim dovoljno!

Moj se igra sam sa sobom, sa sestrom, s klinicma iz kvarta u parku

potpis, samo kod nas nema sestre pa tu uskacemo mm i ja :dada
babalu
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la skorpionka » 18 vel 2010, 15:04

Unatoč sestri moram i ja uskakati za područja di ova nije dovoljno kvalificirana, recimo igra Milijunaš :p
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la eli » 18 vel 2010, 15:05

ali je prije dvije godine bila kvalificirana da glumi psića. :srca
eli
Sveta krava

PostPostao/la IINA » 18 vel 2010, 15:06

Moj kvart je dušu dao za igre u parku, pa svaka
aktivnost postaje teret kad krene proljeće, pogledaju
kroz balkon, a u parku sva ekipa...ma nema tog interesa koji
bi im bio važniji :proljece
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la babalu » 18 vel 2010, 15:08

ajme Skorpi jel i ti moras igrati Milijunasa???? :loce

ja kad cujem samo rijec M od Milijunaa odmah dobim grceve :lol
babalu
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la skorpionka » 18 vel 2010, 15:09

Na skijanju su morali svi prisutni :loce
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la Kris2 » 18 vel 2010, 15:37

Ja svoje ove godine nisam upisala ni na jedni uzvanškolsku aktivnost osim što tijekom zime idemo dva puta tjedno na klizanje (ali to s nama), ponekad ih odvedem na nekakvu radionicu, idu na zbor u sklopi nastave jednom tjedno i na folklor jednom tjedno (folklor je jedan tjedan za vrijeme boravka, drugi nakon boravka i to im je uvrh glave orgeniziranih aktivnosti). Ponekad odemo na ovaj sport u Sportskim dvoranama nedjeljom, ali zapravo nam je za sve ostalo premalo vremena, oni su umorni i žele se igrati. Kad je toplo, svaki su dan s MM iza boravka vani barem sat vremena opet u nekoj aktivnosti (rolanje, bicikl, lopta) ili se igraju s djecom iz susjedstva.
Sin će još ići na dodatnu iz matematike.
On želi u glazbenu, ona na ples (ritmika, balčet). pa mislim ove godine pokušati pronaći neku prihvatljivu školu.
Ako netko ima preporuke za zapadni dio grada (posebno za ples) bila bi zahvalna :)
Kris2
Danadadila

PostPostao/la korny » 18 vel 2010, 18:56

dazd je napisao/la:
SonjaV je napisao/la:

Žene moje, ista smo grupa definitivno :lol
korny
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la korny » 18 vel 2010, 18:58

eli je napisao/la:jako su rijetka djeca koja se socijaliziraju u dvorištu. dvorišta su u većini gradova postala parkirališta, a roditelji izbirljivi što se tiče društva izabranog po kriteriju blizine.

U našem slučaju imamo dva ogromna kvartovska dvorišta koja nisu postala parkirališta i na kojima su klinci koji se druže od svoje 3. godine :)
korny
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la SonjaV » 18 vel 2010, 19:10

dazd wrote:

SonjaV wrote:

O da, to su naši dani, moj je u 17.00!?

Igra u dvorištu važan je dio socijalizacije.

x
Slažem se. Jako je važna ta spontana igra, bez planiranja.
Na početku je L. jako teško bilo maknut se od doma jer nije navikao, no kako je sad veći tj. đak prvak u ulici ima 4 iz njegovog razreda. Svaki dan su kod nekog, kad je lijepo odu na igralište, isprid kuće, do plaže...danas je prvi put išao sa prijateljem do kioska po sličice i toliko je ponosan :proljece
Indijanac '09.2002
Mrvica '05.2005
Bucka '06.2014
SonjaV
sa zalihama pelena

PostPostao/la dazd » 19 vel 2010, 07:17

moj je u 18.00
bio je u 17.00 , ali nam nije odgovaralo zbog škole...
dazd
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Krumpirić » 19 vel 2010, 09:20

ivanaCH je napisao/la:

o tome sam bas razmisljala ovih dana. osim jedno drugo, moja djeca nemaju nikoga za spontanu igru. Niti se djeca vise tako igraju. Zive u umjetnom svijetu: vrtici-skole-aktivnosti

kod nas je svako popodne (osim baš zimi, kad dodju doma po mraku) igra pred zgradom, čitava ekipa.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la viki » 19 vel 2010, 09:49

- moj ima 2 aktivnosti + vjeronauk i još pozna čitav kvart, da može bio bi od jutra do mraka na ulici
viki
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Imge » 19 vel 2010, 10:55

mi smo uspjeli super iskombinirati pricu s aktivnostima :drink .
klinci imaju ponedjeljkom i srijedom za redom po jednu intelektualnu i jednu sportsku aktivnost, bez cekanja i bez gubljenja vremena, plus nedjeljom dok je stariji u crkvi sa mnom, mladji ima nogomet, a tata otrci svoju turu po maksimiru. i vise nego optimalno i ful ispunjeno vrijeme :hrvatska .

dakle, slobodni su utorkom, cetvrtkom, petkom i subotom. sasvim dovoljno da u to vrijeme sami organiziramo vrijeme kako i koliko zelimo, zovemo k sebi djecu ili mi odemo kod nekog, ili sad u proljece u park, sumu, setnju ili napravimo nesto peto sto nam taj tren pase...

naravno, ono sto djeca od slobodnih aktivnosti imaju organizirano u skoli ukomponirano je u raspored i tu se lakse prilagoditi. to odrade u skoli i prica je zavrsena ili moraju doci na predsat ili ostati sat kasnije - meni najvaznije da ih ne moramo nigdje posebno navazati :znoj .

a najvaznije mi je da nam je slobodna subota i da mozemo kad hocemo zapiciti gdje zelimo :klanja . isto i s nedjeljom - nogomet mladjem nije obavezan,a crkvu mozemo obaviti i u drugom mjestu. mislim da bih proskvikakala nacisto da moram vikend iskoristiti za nesto drugo osim za odmor, vrijeme s obitelji ili s frendovima. falim te boze da mojima jos nikakvi turniri nisu ni u peti :klanja
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la TinaL » 19 vel 2010, 12:02

Sta s klincima koji se ne igraju (toliko) "u dvoristu"? Ostanu nesocijalizirani? :conf
TinaL
sretnica s krilima

PostPostao/la sandram » 19 vel 2010, 12:06

Mi smo na jednoj vanvrtickoj aktivnosti. Gimnstika, tri pune godine vec. Tu jednu jedinu planiramo zadrzati, osim sto cemo joj predloziti da ju zamijeni plivanjem. U vrticu ide na likovnu i ritmiku, a kada krene u skolu predloziti cemo joj da si izabere jednu skolsku aktivnost. Pretpostavljam da ce to biti opet likovni ili dramska. U prvm razredu (a i drugom) sve vise mi se cini previse.
Djeca nisu bojanke. Ne mozemo ih ispunjavati svojim omiljenim bojama.
sandram
pahuljica

PostPostao/la palunkica » 19 vel 2010, 12:15

TinaL je napisao/la:

Sta s klincima koji se ne igraju (toliko) "u dvoristu"? Ostanu nesocijalizirani? :conf

Ovo i mene zanima, kod nas u kvartu nema igranja po dvorištu. a bogme nema ni djece. Što radite s njima, pogotovo ako su jedinci?
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la eli » 19 vel 2010, 12:22

ide na aktivnosti. :lol
eli
Sveta krava

PostPostao/la skorpionka » 19 vel 2010, 12:31

Sta s klincima koji se ne igraju (toliko) "u dvoristu"? Ostanu nesocijalizirani?

Gle, nije bit samo socijalizacija, niti to treba baš doslovno shvaćati. Sigurno je bolja kombinacija imati i aktivnosti i slobodno vrijeme za igru po zelji, nego samo jedno od te dvije mogućnosti. jednostavno su poticaju kojima si izloženi raznovrsniji. Bit je da imaju recimo cca 45 minuta, sat vremena koje sami planiraju, sreću djecu u parku, sami biraju s kime će se igrati, sami moraju procjenjivati opasnosti, što je dobro ponašanje, a što nikako ne treba kopirati. Uglavnom, osim socijalizacije se uče i postepenom preuzimanju odgovornosti za sebe i svoje postupke. Kad su stalno pod nečijom paskom, gore navedenog nema.

Mom jako fali i onaj dio slobodnog vremena za igru sam sa sobom, tada slaze lego, radi neku garazu na xy katova, nešto mašta, priča sam sa sobom neke izmišljenje dijaloge :mrgreen . Bira sam hoće li listati knjige, čitati, igrati se autićima, itd. Toga ne bi bilo da je non stop u pogonu gdje je pod paskom i unaprijed su mu zadane aktivnosti.

Što radite s njima, pogotovo ako su jedinci?

Nama često dođe sin od frendice iste dobi, ili on ode k njemu, iako niti jedan ni drugi nisu jedinci, ali to ionako nije presudna činjenica.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la korny » 19 vel 2010, 12:45

TinaL je napisao/la:

Napisala sam DIO socijalizacije.
korny
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PrethodnaSljedeća

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 9 gostiju.