Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.
Odgovori

Re: upisna groznica u gimnazije

30 lip 2010, 13:06

mirbi je napisao/la:Pitam baš za šah jer, recimo, šta je za MIOC bitno ako dijete igra nogomet? Ali šah bi već bio od koristi. ;)

I meni je ovo logično :dada
Dobri šahisti uglavnom imaju matematičku logiku, a nogometaši mogu biti i totalni antimatematičari, čak i antiškollski :mrgreen tipovi.
Baš kao što i glazbena ukazuje na sklonost umjetnosti, a glazbeno nadareno dijete može biti loš matematičar, loše se izražavati, antitalent za jezike...itd

30 lip 2010, 14:03

Zapravo mislim da kriteriji i nisu čudni, i predrasuda je da matematičari nemaju s glazbom veze jer je koda nas npr. na FER-u bilo puno ljudi koji su svirali neki instrument i imali više od osnovne muzičke završene. A bilo je totalnih matemetičkih freakova tu (i glazbenih, usput). Ovo spominjanje nogometa kontra šaha je naizgled sladak primjer nelogičnosti (iako, radi li se o tipičnom nogometašu koji je na putu vrtoglavim transferima i druženju isključivo s manenenkama, nekako mi je malo vjerojatno da puca na MIOC :lol ) ali bavljenje sportom i postizanje kvalitetnih rezultata je (uz dobre ocjene koje nose većinu bodova) znak svestranosti osobe (druga je npr. stvar što nisam sportski talent ja sama). Dakle ne čine mi se loši ovi dodatni bodovi - lošija je hiperinflacija odlikaša koju smatram totalno naopakom.

30 lip 2010, 14:11

Dakle ne čine mi se loši ovi dodatni bodovi

Da, ali ne selektivno. Onda bi se trebale bodovati sve slobodne aktivnosti.

30 lip 2010, 14:14

sviranje instrumenta u nekoj tehničkoj struci nema neke poveznice. Ja sam završila osnovnu muzičku školu, išla u MIOC ali što se gradiva tiče nije nikakva korist niti povećanje kvalitete za samo gradivo te škole. Sviranje imstrumenta je dio moje privatne (dobrovoljne) naobrazbe, eto meni i mojoj mami :) za dušu.
Isto sam tako trenirala, eto sad bi i dobila neke bodove obzirom na rang natjecanja ali bilo je puno boljih učenika u matematici i sličnim predmetima a niti su svirali niti pjevali niti trenirali. Sport, muzika, ples moraju biti važni samo za te smjerove obrazovanja.
Kako bi vi postavili objektivne kriterije za upis u srednju školu?

30 lip 2010, 14:19

Ja bi vratila prijemni :) .

30 lip 2010, 14:20

i ja.

30 lip 2010, 14:22

pa i ja bih, ali mi ih je nekako žao, možda su premladi za takav stresni događaj, opet imaju kasnije tu maturu pa prijemni za faks.

30 lip 2010, 14:24

ja mislim da je prijemni za djecu od 15godina preveliki pritisak i stres. i da bi tek on uveo dodatnu pomutnju.
bodovanje je teoretski dobro zamišljeno, ali su problem nerealne ocjene i poplava tih dodatnih bodova.
u moje vrijeme je isto bilo bodovanje na snazi, ako se dobro sjećam, ali ne sjećam se da je itko imao nešto dodatnih bodova. možda fakat oni koji su zaista išli na natjecanja.
danas ispada da se djeca upisuju u muzičku školu radi bodova, da idu na drugi jezik radi bodovanja, da se ide masovno na takmičenja raid bodova, i onda se još žicaju ocjene opet radi bodova i upisa. potpuno se sve iskrivilo.
meni je besmisleno upisati dijete na gitaru samo da bi dobio 4 boda i birati sport koji će mu donijeti bodove. a očito te sustav na to sili.

30 lip 2010, 14:26

Ja nisam sigurna da bi vratila prijemni, premali su. Ali nemam nikakvu pametnu ideju, samo su mi jučer stariji savjetovali da ga svakako upišem u muzičku školu za slučaj da ostane ovakav sustav :dunno

30 lip 2010, 14:28

u biti, ja bih ukinula dodatno bodovanje za sve osim za uspjehe na državnim natjecanjima.

30 lip 2010, 14:29

Pa i mi smo imali prijemni. Šta su danas oni manje odrasli nego smo mi bili?

Prijemni jest stres, ali je stres i to što uče 8 godina i na kraju se ne mogu upisati u školu koju žele, jer ne sviraju vuvuzele?

30 lip 2010, 14:30

s tim da treba uzeti u obzir da napuhane odlične ocjene i dodatni bodovi koji osiguravaju upis u neku zahtjevnu školu s visokim pragom - ne garantiraju i to da će dijete tu školu uspješno više ili manje i savladati
obično se onda u 1. razredu napravi selekcija, pa recimo loši matematičari koji su u mioc upali zahvaljujući muzičkoj i baletu ne opstanu

30 lip 2010, 14:33

kako ne? mogu tako uz instrukcije i čvrste dvojke završiti školu koja nije za njih, a netko drugi, solidan, ali sa manje ukupnih bodova mora u školu gdje ostaje mjesta.

u biti, ja bih ukinula dodatno bodovanje za sve osim za uspjehe na državnim natjecanjima.

da. ostaviti samo dodatne bodove sa natjecanja, ali opet vezano uz predmet i školu na koju se upisuju.

30 lip 2010, 14:36

medo14 je napisao/la:Kako bi vi postavili objektivne kriterije za upis u srednju školu?

Ja bi da profe u osnovnoj ne navlače petice zbog upisa, nekima, a to će biti onda kad se kao dokaz svestranosti ne traže uopće sve petice. Sasvim je dosta i 4 iz nekog predmeta koji za struku nije toliko bitan.
Po meni bi u matematičku trebao biti OBAVEZNO primljen učenik čija petica iz matke u višim razredima posebno vrijedi...isto tako važi i za ostale predmete - onaj koji je pokazao više znanja, i zalaganja, koji je briljirao u projektima...štajaznam osvajao maximum bodova, e takvome treba pružiti izravnu priliku za upis tamo di je taj predmet važan. Pa makar iz polovice predmeta ima ocjenu 4 (pa poneki čak i 3 ako je nebitan za tu struku). Pobogu pa 4 je super ocjena ako se ne misliš baviti time!
A ne da taj jadnik koji briljira u nekim predmetima ali je prošao s 4 ima šansu upisat samo nekakav zanat ili neku lošiju školu...a onaj štreber sa svim peticama (od kojih je pola navučeno kroz ušicu igle, jer je baš drag i primjereno se ponaša, a i roditelji mu redovito vise na informacijama, pa šteta da ne uspije u životu :mrgreen ) koji uopće nije posebno dobar u određenoj struci, zauzme mjesto u toj školi. Trebalo bi im omogućiti nekakvo kvalitetno kompariranje...umjesto totalno ograničene procjene zbroja ocjena, ponašanja i koječega...

Slažem se s medom da su neka znanja i talenti divna za privatnu upotrebu, ali i nebitna za struku...
I ja imam glazbenu, ali kad bih radila kao veterinarka, doista ne znam šta bi ta moja glazbena pripomogla u boljem liječenju životinja, i u davanju pametnijih savjeta strankama. Ista stvar i da sam talentirana atletičarka, šahistkinja, da divno slikam, izrađujem nakit ili tapiserije. :mrgreen
Dakako, hrvatski jezik, solidno izražavanje, bitno je u svim strukama, često i strani jezik...ali s jednoim solidnom četvorkom kroz školovanje, doista se niko ne bi trebao sramotit.

A ovakav sustav vrednovanja čini da se naši osmaši koji su prošli s 4 trebaju sramiti...tužno

danas ispada da se djeca upisuju u muzičku školu radi bodova, da idu na drugi jezik radi bodovanja, da se ide masovno na takmičenja raid bodova, i onda se još žicaju ocjene opet radi bodova i upisa. potpuno se sve iskrivilo.
meni je besmisleno upisati dijete na gitaru samo da bi dobio 4 boda i birati sport koji će mu donijeti bodove. a očito te sustav na to sili.

baš tako...i koja korist od svega toga kad nema iskrenog poriva

30 lip 2010, 14:36

ali opet vezano uz predmet i školu na koju se upisuju

E, to je ključno.

30 lip 2010, 14:40

Prijemni bi trebao biti olakšanje a ne stres djetetu koje zna da je jako dobro u predmetima bitnim za školu koju želi.
A valjda tu školu želi jer bi u njoj ležernije učio ono za što ima smisla, a ne zato što su mu roditelji ili sredina nametnuli tu školu pa mu je sve tlaka i stres.
O tome je riječ...o forsanju nečeg. Nema stresa tamo di se dijete snalazi ko riba u vodi.

A ako bi stres trebao biti u onom "hoću li uspjeti?", pa onda je jednak bilo ili ne bilo prijemnog :dunno

30 lip 2010, 14:45

dunja je napisao/la:obično se onda u 1. razredu napravi selekcija, pa recimo loši matematičari koji su u mioc upali zahvaljujući muzičkoj i baletu ne opstanu

Svima je teško u 1. gimnazije, i meni je bila koma, isto sam bila odlikaš, pa sam u 1. Jezične jedva jedvice prošla s 4. Nakon toga, kad sam skužila sustav išlo je. A ne mogu reći da nisam talentirana za jezike.

30 lip 2010, 14:48

palunkice :lol pa ne pričam o onima koji su s petice pali na četvorku
ne smatram to pod - jedva opstanu - :lol

slušam priče od poznatih koji sad imaju djecu u 1. il 2. srednje
to po pol razreda ima jedinice zaključene već na polugodištu, na kraju ih obavezno nekoliko padne itd.

30 lip 2010, 14:49

Ja sam imala prijemni za srednju, osmi razred sam prošla sa 4.5, sjela i učila i upisala se u MIOC. Barem sam znala da ovisim o sebi a ne o tome u kakvu sam osnovnu išla, da li su me neka profa nije baš voljela i da li sam išla na natjecanja.

Ne znam, meni je to manje stresa.

30 lip 2010, 14:52

dunja je napisao/la:s tim da treba uzeti u obzir da napuhane odlične ocjene i dodatni bodovi koji osiguravaju upis u neku zahtjevnu školu s visokim pragom - ne garantiraju i to da će dijete tu školu uspješno više ili manje i savladati
obično se onda u 1. razredu napravi selekcija, pa recimo loši matematičari koji su u mioc upali zahvaljujući muzičkoj i baletu ne opstanu

Zato postoji mogućnost profesionalne orijentacije koja se nudi besplatno u 8. razredu.
Ja znam da sam bila u nedoumici da li starijeg upisati u MIOC iako je on žarko to želio; pa mi je njegova sadašnja raska rekla da se odmah u 1. mjesecu škole vidi da li dijete to može ili ne, ali da veoma mali broj (skoro zanemariv) se prebaci u drugu školu.
MIOC ne drila djecu samo iz metematike ili informatike - on daje jako dobre temelje iz svih predmeta. Zato se klinci i mogu upisati na žečljeni faks jer zbilja dobije fantastično znanje.
Svoditi muzičku samo na "vuvuzele" nivo je ipak nizak udarac; muzička zbilja traži dodatan angažman djeteta i to ne mali. I za upasti u muzičku isto treba proći prijemni. Muzička je osim toga jako dobra osnova za radne navike (između ostalog). Svi dobri matematičari imaju jako dobar osjećaj za ritam, pa nije niti čudna povezanost između matematike i glazbe.
U konačnici, u Zagrebu ima puuuno gimnazija, i dijete zbilja može upasti u neku od njih. Najveća strka je oko MIOC-a, za ostale gimnazije je prag bio 57,58 bodova, a za neke i 56.
U MIOC-u niti jedno dijete ne padne razred jer je jako dobra komunikacija škola- roditelj. U toj školi se radi s djecom onako kako bi trebalo od samih početaka školovanja.
I mislim da poglavito ta osobina uzdiže MIOC od svih ostalih škola.

30 lip 2010, 14:53

OK, prijemni je fer kriterij (mi bili prva generacija koja se nije upisivala po stanovanju nego eto prva generacija s prijemnima - trebam li napomenuti da sam bila prva na prijemnom :plavusa ?) ali nisu potrajali ako se ne varam, već par godina iza nije ih više bilo :dunno, znam da je puno roditelja u to naše doba prigovaralo prijemnom jer ako se dijete jednom od treme, nepoznate atmosfere, nepoznatih faca, svega nečega, zbuni totalno pa na prijemnom ima slab rezultat, da je to prestrogo i prerano :dunno .

30 lip 2010, 14:55

Svi dobri matematičari imaju jako dobar osjećaj za ritam, pa nije niti čudna povezanost između matematike i glazbe.

jao, nemoj svi-nitko. ima ljudi kojima leži i jedno i drugo, a ima koji su samo za matematiku ili samo za glazbu.

U konačnici, u Zagrebu ima puuuno gimnazija, i dijete zbilja može upasti u neku od njih. Najveća strka je oko MIOC-a, za ostale gimnazije je prag bio 57,58 bodova, a za neke i 56.

pa nije to neki niski prag i nisu sve škole jednake.

30 lip 2010, 14:56

Nadice, ja sam svojevremeno svirala instrument 6 godina, ali mi nikad ne bi palo na pamet koristiti to kao adut za upis u školu. O tome govorim. Šta je sa djecom koji nemaju sluha? Ili nisu talentirani za sport? Zar oni manje vrijede?

30 lip 2010, 14:59

ja sam nekad bila dobar matematičar, ali sluha a ni ritma baš nema. toliko o tome svi :)

mislim da sam ja bila prva generacija koja se upisivala na bodove, sad malo prizivam sjećanje dok ovo čitam. i prva generacija gimanzija. i mislim da 56 bodova je bilo itekako puno bodova.
mislim 57 bodova znači da imaš 3 četvorke (ako nemaš dodatnih bodova), pa to ne može biti loše ako su kriteriji za ocjenjivanje realni i ako 4 ne znači realna dvojka, budući da svi koji nešto znaju imaju 5.

30 lip 2010, 15:04

Za odlikaša s pokojom 4, prag od 56 bodova je lako ostvariv.
Evo, iščitavam da je sportska gimnazija imala prag 45.
Mirbi, ja rekoh da Zagreb ima veliki izbor gimnazija i SŠ, niti jedno dijete neće ostati neupisano.
Kriteriji su takvi kakvi jesu, na nama je da radimo u skladu s njima; da potičemo dijete da ima radne navike, da dadne bar optimum od sebe u školi.
Ne znam zašto smo se zaljepili samo MIOC-a, ima prekrasnih SŠ i ostalih gimnazija, s dobrim programima i profesorima.
Eto, nama je i X gimnazija bila u jako uskom izboru
Svi učenici koji su se prijavili u prirodoslovno matematičku gimnaziju su primljeni.

Učenici koji su se prijavili u opću gimnaziju s 59 bodova i više bodova su primljeni.

Za učenike s 58 i 57 bodova zatražili smo od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske odobrenje za formiranje još jednog razreda kojeg se nadamo dobiti, a kad ga dobijemo objavit ćemo na web stranici škole.

30 lip 2010, 15:04

saptacica je napisao/la:Ja bi vratila prijemni :) .

u grafičkoj školi, za zanimanje web dizajnera, postoji prijemni i kaže mali susjed mami - neki su znali točno što će biti.
tako da ne vidim ni neke koristi od prijemnih

definitivno bih ukinula sva bodovanja osim onih za natjecanja iz znanja na državnoj razini

30 lip 2010, 15:06

nego, pao informatički sustav gimnazija :lol
obavijest na V gimnaziji da je najniži prag 61 bod.

30 lip 2010, 15:07

da, ima i drugih dobrih gimnazija sa skoro jednako visokim pragom u koje upadnu i oni sa poklonjenim ocjenama.
a sportsku "gimnaziju" i njen renome, znanje koje daje i intelektualnu konkurenciju koju njeguje ne treba spominjati. ;)

30 lip 2010, 15:08

Mislim da su dodatni bodovi dobra stvar jer je dobro vrednovati želju za učenjem i uspjehom.

Zapravo se u svemu slažem s Nadicom.

I za našu familiju završava upisna groznica, mlađa sestra je baš saznala da je upala na web-dizajn u Grafičkoj (treba proći i provjeru likovnih sposobnosti). Mnogi koji su čuli da će ići tamo su se čudili tome jer gimnazija ipak daje najšire znanje.

S druge strane, od više profesora smo čuli da je to jako dobar smjer te da dijete ne treba forsirati da ide gimnaziju ako to ne želi, a mala nije htjela (bodovi su joj na granici).

Ja sam pak išla u jednu od najgorih gimnazija (12-tu). Iako nije imala neki renome jer se tamo upisuju oni koji nisu uspjeli negdje drugdje, imala sam sreće jer sam dobila odličnu razrednicu koja je budno pazila nad svakom našom ocjenom i izostankom. Zvala bi roditelje čim bi vidjela da ocjene padaju, a ne samo zbog jedinica i čim se ne bismo pojavili u školi (roditelj je trebao potvrditi liječničku ispričnicu). Na kraju smo imali manje opravdanih izostanaka, nego drugi razredi neopravdanih.
Tako da se i meni čini da je komunikacija roditelj-škola najvažniji faktor, a eto, i u lošoj sam školi naletjela na dobru razrednicu (tad je baš nismo voljeli, a danas su joj svi zahvalni).

30 lip 2010, 15:09

Vidim da se spominje prijemni za web dizajnera.

Nisu neki znali što će biti. Znali su svi koji su se raspitali. Moja sestra je išla na tečaj i tamo je vježbala ono što se traži u školi (stolica, kao i u svim umjetničkim školama), a još je trebalo slikati temperama cvjetove i leptire.
Odgovori