Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.
Odgovori

Re: Predstavljanje zanimanja roditelja u drugom razredu

12 stu 2010, 10:47

Ma naravno draga ;)
Imam još jednu mislim da se zove Evropa malim koracima :faca
Donesem ti i nju :up

12 stu 2010, 10:49

Ajde, ali nemoj zaboraviti :mah

12 stu 2010, 10:55

Traje i Interliber, ako nemaš doma one dječje karte Evrope, svijeta itd. znaju biti na sajmu s popustima :mah

12 stu 2010, 10:57

Ma da, ali nemam toliko vremena. Zapravo mi je glavni problem što je to sve što radim apstraktno, teško je za objasniti. Kao što je netko gore napisao, lako je onome koji peče pizzu, ja se ipak trebam potruditi malo bolje, a i što mogu reći - sjedim na sastancima - to ne znači ništa :dunno Pišem dopise - opet ništa :dunno Organiziram nešto - bezveze :dunno

Putujem - e to je već dobro :cool Ali nije dovoljno

12 stu 2010, 11:09

Ma nema problema, donesem ti u ponedjeljak ;) Vidjet ćeš da je zgodnička :dada

12 stu 2010, 11:27

Ne sjediš na sastancima bez veze :mrgreen na njima se dogovaraju stvari i rješavaju izazovi (da ne velim problemi :p ), a dopisi su način komunikacije, nekad su to bila pisma putem golubova pismonoša ili kočijama prevožena...moraš poraditi na samomarketingu ;)

Rezultat dogovora je da se Milka čokolada koja se proizvodi u Švicarskoj (svizac ju zamota :p ) može kupiti u Konzumu, rezultat dogovora je da se netko tko je išao u školu u Hrvatskoj može ako želi zaposliti u Italiji u kojoj su Venecijanske maškare i gondole, reultat dogovora je da ljudi sjednu za stol i opet se dogovaraju ako treba umjesto da izvuku topove i počnu pucati jedni po drugima ako im se nešto ne sviđa, rezultat dogovora je da se brzo organizira i počne slati odjeća, hrana i lijekovi na mjesto koje je pogodio potres...nastavi niz

Tako da to (taj, viši cilj, koji je dobar, znam da nisu svi rezultati ni upola tako romantični kao ovi moji navedeni) klinci mogu iščitati i što je jednako interesantno kao pizza (koja je usput, iz Italije, također pa je rezultat sastanaka i razmjena pizza recepata :lol )

12 stu 2010, 11:34

I ne moraš se držati Evrope, možeš spomenuti i ostala područja međunarodnih odnosa, Japan je izazovan kao dalek i drugačiji, od tamo idu gadgeti, Kina je eto velesila u usponu, svi će s njom surađivati, a Marko Polo je već uspostavljao međunarodne odnose (Španjolska i Portugal su kao pomorske zemlje bile velesile, a i Dubrovačka republika je trgovinom, mornaricom ali bome i pregovaračkim umijećem i mudrim međunarodnim odnosima za svoju veličinu dobro kotirala). Ne radiš sve to ti osobno, za organizaciju raznih poslova treba više ljudi, i svatko od njih ima konkretan zadatak ali je dio bigger picture. I svatko svojim dobro odrađenim zadatkom doprinese...
Zadnja izmjena: † Volvo; 12 stu 2010, 11:35; ukupno mijenjano 1 put/a.

12 stu 2010, 11:35

Volvo :kiss :kiss Ma jel se ti u životu baviš marketingom?? Ovo je super :klanja

Daj nabaci još koju ideju :cool

Nabavila sam promotivne materijale od kuće gdje radim, pa nešto o pregovorima o EU tako da ću im imati nešto za podijeliti, i time ću zaokružiti sat :lol

Nadam se. Jooj, baš se bojim da će ispasti skroz dosadno :dunno

12 stu 2010, 11:45

Da me se sad Euroskeptici ne dohvate :mrgreen , unutar Unije su "mekše" granice - je li tko putovao iz Slovenije u Italiju, je li tamo bilo carinika, kontrole putovnica i sl. npr. (bit će neki klinac koji će znati), pa eto vidljive, konkretne koristi. Brže putuju ljudi, ali i kamioni, avioni, brodovi sa stvarima.

Ona Unicef knjiga koju sam spomenula je zgodna jer ima fotke djece u npr. Africi koja jednom na tjedan idu u školu, ostale dane teško rade, i taj jedan dan im je "poklon" (za malo bubu u uho ovima koji eto školu ne vole u dobi od 8), pa klinci iz Australije kojima su prvi susjedi na par stotina kilometara daleko a školuju se preko radija i video programa (imaju tako organiziranu nastavu), fale im priijatelji. A posao tvoje "branše" je omogućiti lakše sporazumijavanje i suradnju svih tako različitih ljudi koji su potekli iz sasvim različitih sredina i uvjeta...I do prije pedesetak ili čak i manje godina češće su ratovali nego razgovarali.

Nisam u marketingu, kratko sam bila (tvoje sam struke ;) ) ali nisam imala želudac za to :mah

12 stu 2010, 11:50

meni ej uvijek u takvim pricama bitan UVOD.
u tih prvih pripremnih 5 minuta zapravo odredjujes kako ce ti sat izgledati.
i bitno je klince zaintrigirati.
a zaintrigiras ih - zagonetkom :dunno
ili pitas djecu jednostavno - cime se bave vasi roditelji? pa mozda nadjes nekog tko ima slicno zanimanje (probaj to ispipati kod uciteljice da se pripremis, onda se lijepo zahaklas za to dijete - nek ono objasni djecjim rjecnikom sto je "drzavni sluzbenik")

ili recimo - meni je prva asocijacija na drzavne sluzbenike - dnevnik u 19.30 (ne pitaj zakaj, eto - to mi je prva asocijacija :dunno ). pa bih mozda krenula u tom smjeru - jel znate sto je svaki dan u 19.30 na tv? gledaju li to vasi roditelji? o cemu se tamo najvise prica? o politici. a kaj je to politika? a jel ste culi za sabor? pa sto se tamo radi? izglasavaju se zakoni (ili prilagodi djecjem rjecniku). pa sto su to zakoni? pa jel ste culi za neki zakon? pa nekak dodji do ministarstva pa jel znate sto je to? pa objasnis ak ne znaju. pa kad objasnis - pitas - a u kojem bi ti ministartvsu htio radit? i zasto? a jel vas zanima kako je tamo raditi (hebote, sad kad skontam da sam te krivo skuzila kaj radis :lol )? e, pa ja vam tao radim, bla bla bla. moj radni dan izgelda ovako...

u svakom slucaju moras dobiti nekakvu uporisnu tocku na temelju koje ces graditi dalje sat (naravno da je za ocekivati da ce ga djeca odvesti u drugi smjer, ali ti si tu da stalno vracas vodu na svoj mlin)
i onda kad imas uvod - mozes lijepo graditi sve ono sto je volvo tako fino opisala :srca

mislim tak bih ja to nekako napravila :dunno .
za kraj bi im dala da nacrtaju sabor ili recimo pocasnu strazu (pokazes im naravno prije slike)
i gotovo. cic mica gotova je prica.

12 stu 2010, 11:55

mislim, ja to pricam iz perspektive mame osmogodisnjeg djeteta koje u razred dolazi jedna teta pricati o drzavnim sluzbenicima
i znam da bi mojeg jedino zanimala pocasna straza (uniforme, puske i to :lol ) i da bi on jedino to od sata zapamtio - straza je samo tamo gdje je neko jako vazno mjesto.
vauuuuuuuuu :shock
ovako bi te gledao

12 stu 2010, 12:25

Volvo je napisao/la:Da me se sad Euroskeptici ne dohvate :mrgreen , unutar Unije su "mekše" granice - je li tko putovao iz Slovenije u Italiju, je li tamo bilo carinika, kontrole putovnica i sl. npr. (bit će neki klinac koji će znati), pa eto vidljive, konkretne koristi. Brže putuju ljudi, ali i kamioni, avioni, brodovi sa stvarima.

ovo mi je odlicno :dada
dobro je sto vise ukljuciti djecu u sat, a ova fora s carinom i putovnicama je odlicna :dada

jos opleti po euru :dada i da vidis kak ce te svi skontat.
pokazi sliku plave zastave, pa zvjezdice. i onda im kazi - i mi cemo jednom biti jedna od zvjezdica :srca - i, cuj, na konju si :drink

12 stu 2010, 12:29

Cure, što bi ja ovakva nekreativna bez vas kreativki :klanja :klanja

Imam neki koncept u glavi, kad ga finaliziram, naravno da ću ga staviti ovdje na ocjenu i kritike :cool

12 stu 2010, 12:34

Ovo sa Saborom i ostalim mi je izvrsno, Imge :dada , jedan mali detalj ipak, izbjegni politiku, svi čuju sad viceve o političkoj garnituri a poneki i oštrije kritike (jedan je dječak naišao na neugodnost kad se pohvalio kako se slikao s Davorom Šukerom, a kako je jedan prijatelj krivo pokopčao, rekao mu je da mu neće biti prijatelj ako se on druži sa Šukerom koji njegovim roditeljima oduzima gadne poreze od plaća :mrgreen ) da ne ispadneš "bad guy" jer percepcija politike je takva sad (pitam se zašto :lol ) - ovo sa zakonima, djelokrugom pojedinih mistarstava i slično mi je super, drž se toga :mah

12 stu 2010, 12:45

Jako dobro, super, da bar mi to imamo :dada
jedva cekam izvjestaj :mah

12 stu 2010, 17:42

volvo, dobar tip o politici i šukerudasenemreuguglat :zivili
inace, kad sam rekla "dnevnik" - ne mora to nuzno biti bas to. moze se prica postaviti na nacin da se spomenu novine (iako, ne znam zapravo koliko ljudi uopce prate vijesti na tv ili citaju novine na dnevnoj bazi :dunno ; uglavnom, cisto da se i tu ne zaglibi, kao sto je volvo :zivili pametno dala opasku o spominjanju/nespominjanju politicara i percepciji o njima...)

12 stu 2010, 18:07

pucam napamet jer ne znam što radiš, ali otprilike pretpostavljam.
ja bih počela ovako:
koje političare znate?
što oni rade? (ovo je teško pitanje)
potom ti kažeš da nisi političarka (razredom se prolomi pljesak ;) ), nego da radiš na stvarima o kojima političari kasnije pričaju na televiziji.
pa ih pitaš - jeste li čuli nekad da političari na televiziji govore o nekim poglavljivama, npr. poglavlju 23?
ako kažu ne, zaboravi na poglavlja...
i dalje im što je jednostavnije moguće opiši razna područja o kojima se pregovara (ona najzanimljivija) kako bi mi isto postali dio europske unije, a tu negdje ubaciš to što radiš.

ja navijam za to da crtaju zastavu europske unije! :proljece

12 stu 2010, 20:27

anlan je napisao/la:.. potom ti kažeš da nisi političarka (razredom se prolomi pljesak ;) ),

:lol

13 stu 2010, 21:36

palunkice, imam ti i ja zgodnu knjigicu: Upoznaj EU
http://www.tisakmedia.hr/izdavaci/profi ... tski_atlas
kupila na interliberu za cijelih 20 kuna, a knjiga je odlicna, odlicna

ako hoces nadjemo se tinica ti i ja zajedno ujutro pa sve porazmijenimo, takitak moram do grada nac se s tinicom :mah

13 stu 2010, 21:37

nemam edit
ponedjeljak ujutro sam mislila :mah

13 stu 2010, 21:52

MOžemo se naći, a knjigicu imam, u paketu koji nosim u razred ;)

Razmišljajući o tome sad mi se sve čini glupo, ne mogu im reći ništa konkretno, bit ću im dosadna, i sve u svemu bezveze.

13 stu 2010, 23:25

Ma nećeš biti dosadna (jel to tebe trema uhvatila ? :mrgreen ). Napravi doma pred svojima prezentaciju za probu i vidi kakve su kritike (s tim daračunaš da će oni sigurno biti najstroži ;) )

14 stu 2010, 20:20

palunkice - uz ovakvu potporu vjerujem da ti jedan skolski sat nece biti dovoljan :kiss

pa sto su to zakoni? pa jel ste culi za neki zakon

a to vam je ono kad dodjete svom pedijatru, a sestra vam tutne karton u ruke i kaze da idete nekom drugom, jerbo ZAKON kaze da skolska djeca vise ne mogu kod pedijatra ;)

15 stu 2010, 09:42

Palunkica donesem ti knjigice, našla sam još par komada doma, MOj veliki atlas Evropske unije, Priča o Europi i Europa malim koracima ;)
Evo tu su kod mene :srca

15 stu 2010, 09:43

hajde hajde palunkice, možeš ti to :)

puno dobrih savjeta si dobila no ja bih ti ipak preporučila da ne odlaziš previše u širinu - odluči se da li želiš da shvate što je državni službenik ili su ti međunarodni odnosi bitniji. Mislim da je i jedno i drugo malo previše u jednom cugu.

Inače, imam i ja to ovaj tjedan ali dobro dijelovi mog posla stvarno mogu biti dovoljno zanimljivi za klince (zaštita prirode, životinje i to)

15 stu 2010, 14:16

Palunkiceeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee pa nisi valjda uzela godišnji :rolf

15 stu 2010, 15:23

Ma ne, nego sam se razbolila. Opako, tako me boli grlo da ne mogu slinu progutati, od kad sam došla od dokice do sada sam ležala u nekom bunilu, nisam mogla gledati.I sve odgodila za idući tjedan. :mah

Ne znam da li mogu, ali sad nema natrag. Iris, o tome sam i ja razmišljala, ali ipak ću probati i jedno i drugo, zapravo državnu službu i EU. Imam sad malo više vremena za složiti koncept :dunno

15 stu 2010, 15:28

oalunkice :hug
pridruzujem ti se u grlobolji, ali ide na bolje ;)

btw i ja sam drzavni sluzbenik :mah

15 stu 2010, 21:01

palunkice, drz se :hug

nego, glede EU, bas sam napravila eksperiment kod kuce da vidim koliko ova tema moze biti djetetu zaimljiva.
i uzela sam svog optimistu, uzela tematski atlas Upoznajmo EU (kad sam ga vec kupila za bagatelu na interliberu jer ce nam sigurno trebat za neki od nekih buducih projekata, ako ne mladjem, sigurno starijem sinu, a steta mi bilo ostaviti kad kosta 20 kuna) i malo popricala s njim na ovu tvoju temu. i da znas kako ga je zanimalo :dada
i stoput me dijete razuvjerilo i potvrdilo da oni nisu bedasti i da oni razumiju i vise nego sto mi cesto mislimo :dada .

poceli smo od poznatog. znaci - kako se zove nasa drzava, pa jel znas jos koju drzavu, jel znas na kojem smo kontinentu.
onda smo uzeli atlas pa malo svrljali po njemu.
onda sam mu rekla da su neke drzave ujedinjene u jednu kao veliku drzavu i da se to zove EU
pa, onda, posebno ga se dojmila karta na kojoj sam mu pokazala koje su sve drzave clanice EU i kako svi oni idu iz jedne u drugu zemlju bez putovnica i svi placaju eurom. to mu je bilo vauuu.
pa smo spomenuli zastavu (koju ima svaka drzava pa eto ima i skupina drzava, odnosno, EU)
pa malo o njoj (simbolika zvjezdica).
onda smo preskocili SVE u atlasu sto mi se cinilo prekomplicirano za dijete (sudovi, gospodarstvo, zajednicko odlucivanje, kvaliteta zivljenja, ajde bizi...).

onda sam ga pitala da li zna zasto se te drzave zapravo ujedinjuju. pa smo nekako dosli do toga da su tako ujedinjene puno jace i imaju vise love s kojom mogu pomagati siromasnima i gladnoj djeci (to je na stranici 21. atlasa, njemu su bile najzanimljivije te slike, a i to sam ga navukla da tako nekako zakljuci jer ne znam sto bi mu drugo bilo djecje i bliskije)

onda sam ga pitala zasto bi zelio i zasto ne bi zelio da smo i mi dio EU?
pa je on rekao da bi zelio jer mu je super ta fora bez putovnica i onda bi on zapravo kao zivio u istoj drzavi gdje i njegova sestricna (koja zivi u nizozemskoj) i baka i dida bi im zajedno dali eure a ne kune (o, boze, poante), ali bi mu nekad bilo zao sto vise nema kuna
tu sam vidjela da polako odlazi koncentracija.
(znaci,imas deset minuta i kaj si do tad napravila - napravila si).

a , drzavnih sluzbenika nismo se ni dotakli :znoj .

ali, nisam se dala. tvrd sam orah :lol
pa sam mu rekla da nemres ti samo tako biti dio EU. a, nenenene.
nego oni koji to zele postati moraju prolaziti odredjene razine kao u kompjuterskim igricama. pa kako prodju koji nivo, dobivaju kao neke bodove i priblizavaju se cilju.
i rjesavanje tiih svih zadataka i prolazenje tih razina ne moze raditi bilo tko. nego samo posebni ljudi koji su se jako dugo skolovali i ucili strane jezike da bi mogli pricati sa svim ljudima iz svih ostalih drzava EU. i to je jako tezak posao, ali jako zanimljiv i jako se puno putuje.
i rekla sam da imam jednu prijetljicu koja to radi i mali je bio zadivljen.
i da ona ima sina koji isto ide u drugi razred.
i tu smo zavrsili.

hocu ti reci - idi od poznatog nepoznatom, ne komplicirati, sto vise konkretnog slikovnog materijala, prilagodi pricu djecjem uzrastu (tek je malom ova usporedba s kompjuterskim igricama "sjela") . i na kraju recimo djeci daj da iz kolaza naprave zastavu EU i podijeli im letke. i gotovo.
ful koncentracije imas 10 minuta. ni minute vise.

15 stu 2010, 21:46

Imge, ovo mi je fenomenalno kako si ga zainteresirala i kako si to objasnila.... Tu knjigu za 19 kn o Europskoj uniji sam i ja uzela u subotu na Interliberu (ali sve je "zbuksano" i čeka pogodnu prigodu za poklanjanje ;) ) za moju H. koja je doduše prvašica ali mi je posao prilično sličan Palunkičinom pa sam se i ja već počela preznojavati pri pomisli da ću morati objašnjavati što ja to zapravo radim :conf osim što :kima :rolf

Palunkice - brzo ozdravi da možeš prionuti na posao (mislim i ovaj za školu i onaj drugi ;) ) :srca :kisichagic
Odgovori