Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.
Odgovori

Re: Upisi u osnovnu školu 2011./2012.

09 ožu 2011, 15:27

počeli

10 ožu 2011, 18:51

Evo i nas sa vama. :mah

11 ožu 2011, 13:53

bubac 2005 je napisao/la:pa jel netko od vas počeo sa svim tim predradnjama za upis?

mi čekamo još procjenu psihologice u vrtiću, pa ćemo valjda biti pametniji, da li odgađamo ili ne, budući da nas dijeli 10 dana od neobveznika ove godine.

nama procjena upravo završila
btw, nitko nije dobio preporuku za odgodu od nas 7-8 iz grupe koji smo po datumu blizu granice :)
u jedan dan sakupili uputnice i dogovorili termine (šk. medicina, cijepljenje, testiranje u školi)

11 ožu 2011, 14:57

Ja nisam još ništa poćela i sva sam nekako zbunjena....nema nikakva ni obavjest na vrtiću da se treba početi? :dunno
Teta mi je rekla da će do kraja trećeg mjeseca doći u vrtić psiholog na procjenu,onda vjerojatno tek poslije toga,jel nema smisla prije prikupljat papire

11 ožu 2011, 22:01

Ja sam danas dobila upute sto skupiti od dokumentacije, uputnicu za vađenje krvi i termine za sistematski i za procjenu kod psihologa. Dr Štimac iz DZ Jarun je tako divna zena, umirujuca, nasmijana... jos je izasla van iz ordinacije da nam objasni proceduru i odgovori na pitanja, pojasni kada se i za sto djecu cijepi i sl. Ma super....

12 ožu 2011, 03:02

mi obavili sistematski i sad jos samo razgovor kod šk pedagoga i to je to. veli dr da je prava velika cura, jako zrela za skolu. zanimljivo sto joj se dogodilo... morala je prije svega napisati svoje ime, nacrtati covjeka i ponoviti neki niz znakova. svoje ime pise vec jako dugo i svugdje po kući. sad ga je napisala naopako, s desna na lijevo al onako zrcalno :shock nikad, ali nikad to nije dosad napravila! kaze sestra da joj to jako cesto rade kad dodju. meni se cini da ju je ipak trema pogodila. bojala se cjepiva...

13 ožu 2011, 22:35

A jel znate za ovu totalnu glupost ove godine da se SVE predradnje prije upisa u zeljenu skolu, obavljaju u skoli kojoj pripadate po mjestu stanovanja a ne u onoj u koju zelite da ide dijete?
Tako da se sve obavalja kod sk. doktorice kojoj spadate po mjestu stanovanja, a cak se i na ragovor kod sk. psihologa vodi dijete u skolu u koju pripada po mjestu stanovanja a ne u onu u koju zelite da ide. Tako da evo mi sve radimo kao da ce Nika ici u skolu u Krsnjavoga (jer tamo spadamo) a onda na upis (5. 6., i 7. svibnja) sve papire koje smo dobili u toj skoli, donosimo u skolu gdje ce Nika zapravo ici. :conf

14 ožu 2011, 14:17

Ne znam ništa o tome ali kad vidim da je Nika punih godinu dana starija od moje Zite odmah mi dođe zlo. Hoće li ona uistinu biti najmlađa u razredu? Kako će se snaći među djecom? Franika, misliš li da je tvoja Nika prošle godine u ovo doba bila spremna za školu?

14 ožu 2011, 15:17

mislim da se stvari ipak razlikuju od škole do škole!
kod šk. liječnika smo bili prema mjestu gdje pripadamo a razgovor imamo u školi u koju želimo ići
eto, takve smo instrukcije dobili u željenoj školi

14 ožu 2011, 16:35

Franika, misliš li da je tvoja Nika prošle godine u ovo doba bila spremna za školu?

Pa mislim da je komotno mogla ici i prosle god. sto se tice i emotivne i intelektualne zrelosti (za razliku od npr.
Frana koji emotivno nikako nije bio za skolu sa 6 i pol) ali joj su sve najbolje frendice ostale u vrticu (njih 5, a sve rodjene na proljece i ljeto 2004., dvije od njih su bile rodjene u 3.mj 2004. i roditelji su im trazili odgodu i dobili ju) tako da sam onda i ja nju ostavila i sad mi je bas drago da sam tako ucinila jer uziva ko malo prase ovu zadnju vrticku godinu.
Al to ti tako jako ovisi od djeteta do djeteta. Curice u pravilu jesu zrelije od decka u toj dobi, to stima, ali opet velika je razliku izmedju samih curica 6 i pol i 7 i pol godisnjakinja. U to sam se uvjerila u franovom razredu, kad je krenuo u skolu, ove cure od 7 i pol su bile totalno "odrasle" i ozbiljne i nekak odgovornije naspram svih ostalih u razredu, a io mom Franu da i ne govorim! :ajme Uglavnom one su bile one "glavne u razredu" i sve ostale su dovodile u red. :roll

14 ožu 2011, 16:47

Mi smo obavili predupis u školi i tamo dopili spisak radnji koje nas čekaju. Uputnicu smo podignuli u školskoj ambulanti i čekamo 28.03. da idemo na vađenje krvi i mokraće, 18.04. nam je sistematski pregled na koji moramo dostaviti i potvrdu stomatologa i na kraju je u 5. mjesecu psiho test.
Imali smo malih problema pri odabiru škole, školu smo odabrali po mjestu stanovanja (podstanari smo - nismo prijavljeni ) i tu je bila frka ali ja sam prijavljena na adresi kod staraca tako da smo uspili obaviti predupis u željenu školu.

14 ožu 2011, 23:19

melita je napisao/la:Ne znam ništa o tome ali kad vidim da je Nika punih godinu dana starija od moje Zite odmah mi dođe zlo. Hoće li ona uistinu biti najmlađa u razredu? Kako će se snaći među djecom? Franika, misliš li da je tvoja Nika prošle godine u ovo doba bila spremna za školu?

Mislim da je moja najmlađa u svom razredu. I to me brinulo prije početka škole, ali sad vidim da nisam trebala razbijati glavu oko toga. Bitno je zapravo samo da je ona emocionalno, socijalno i intelektualno spremna za školu, jer ako je spremna, bez problema će parirati i onima godinu dana starijima u svakom pogledu.

15 ožu 2011, 10:42

Curice u pravilu jesu zrelije od decka u toj dobi, to stima, ali opet velika je razliku izmedju samih curica 6 i pol i 7 i pol godisnjakinja. U to sam se uvjerila u franovom razredu, kad je krenuo u skolu, ove cure od 7 i pol su bile totalno "odrasle" i ozbiljne i nekak odgovornije naspram svih ostalih u razredu, a io mom Franu da i ne govorim! Uglavnom one su bile one "glavne u razredu" i sve ostale su dovodile u red.

E, baš to "nedostaje" mojoj Z., ta ozbiljnost i potreba za šefovanjem. Odnosno, meni se sviđa da je takva jer se svaki put izbezumim kad vidim te vrtićke djevojčice koje se ponašaju kao plavuša s Beverly Hillsa; prenemažu se, ponašaju se bahato i s visoka prema drugoj djeci, strašno! :strah Ipak, čini mi se da bi se s godinu dana više životnog iskustva Z. ipak lakše postavila u odnosu s takvom ekipom. Ne bih baš voljela da je ovakvu malu i naivnu odaberu za svog dežurnog ridikula.

15 ožu 2011, 11:05

mislim da nema smisla i potrebe za takvim generaliziranjem. Ono što stoji da su curice generalno zrelije nego dečki i kad bi bilo po reguli ne bi trebala biti ista dob polaska u školu za curice i dečke. Ali to je onako statistički gledano.
Treba promatrati isključivo svoje dijete i njegovu zrelost i spremnost za školu. Tu treba biti realan i ako treba savjetovati se s stručnjacima jer ako dijete nije spremno, nije spremno i za to mu nisu krivi njegovi školske kolege. A problema će uvijek biti, škola je drugačije mjesto od vrtića, dijete je u kratkom periodu iz vrtičkog nadziranog svijeta ušlo u samostalni svijet u kojem je zadatak učiteljice prvenstveno da drži nastavu a ne da bude teta u vrtiću.

15 ožu 2011, 11:19

Nek si ti mene naučila pameti.

15 ožu 2011, 11:27

moram prizanti da se nisam tebi osobno obraćala :dunno
ovo je topic o upisima, vidim ima puno mama koje prvi put upisuju klince, pa eto podijelila sam svoja razmišljanja,
obzirom da imam dva školarca nekakvo sam i iskustvo stekla, vidjela sa strane kako to izgleda kad roditelj ne procijeni realno svoje dijete i tako
ne treba osobno shvaćati, osim naravno da sam se tebi osobno obratila, a nisam :D
:mah

15 ožu 2011, 11:36

Onda, molim te, oprosti. :mah

Upravo to i pokušavam, biti što realnija u procjeni svoga djeteta. Bez daljnjeg mislim da nije emocionalno sazrela za školu i voljela bih da nije tako neumoljiva u tome da želi ići ove godine. Mislim da je to upravo zbog toga što sve te djevojčice kojima se divi kreću u prvi razred. :/

15 ožu 2011, 11:56

nama je jako pomogao razgovor sa stručnom osobom koja je popričala i testirala dijete u smislu spremnosti za školu i što možemo očekivati obzirom na djetetove sposobnosti i zrelost.
Čak i nisam bila u nekoj dilemi da li treba ili ne treba u školu nego isključivo kao savjet i preporuku na što treba obratiti pažnju. I dan dans vrtim što je ta osoba rekla i kako je realno procijenila moje dijete.
Recimo, nama je bila grafomotorika upitna i tu sam dobila korisne informacije kako se prema tome postaviti i kako se nositi s time tj. kako pomoći djetetu.
Već samim time ako uočimo da neki problem postoji, već smo na putu da ga i pokušamo riješiti. Škole se ne treba bojati ali treba biti realan u procjeni.
Emocionalana zrelost je jako važan faktor kod donošnja odluke da li ići u školu ili pričekati jednu godinu.

15 ožu 2011, 11:56

evo malo i tehničkih podataka, kod nas je u razredu približno pola curica rođeno u prva tri mjeseca, krenule u roku :mah

15 ožu 2011, 12:29

ja još nisam ni krenula sa papirima, i nas čeka borba upisa u školu kojoj ne pripadamo, nadam se da će biti mrvu lakše pošto je sestra već tamo upisana

sutra ću do školske medicine prošetati za početak, naša je puno bolja uživo nego na telefon

sva sreća mašila nas je ta dilema spremna li je za školu ili nije jer puni 7 krajem osmog.

15 ožu 2011, 15:35

nakon dugo vremena se javljam mamamaibebama, i mene su ponukali upisi u prvi razred.

mi smo naručeni za liječnički tek za 14.4., a tek tamo ćemo dobiti termin za testiranje u školi, pa me malo strah hoćemo li to sve stići obaviti s obzirom da su upisi već početkom petog mjeseca.

nazvala sam pedagoginju škole u koju ćemo ići i oduševila se njezinom ljubaznošću. rekla mi je da dođem sa Hanom jedan dan kad radi poslije podne, pa da će ju provesti kroz školu i sve joj pokazati. :proljece

moj prvi dojam o školi je odličan, nadam se jednakom razvoju događaja i dalje...

15 ožu 2011, 16:28

Statistike radi: u nasem razredu ima jedna djevojcica koja je isla na prijevremeni upis (ima godinu dana starijeg brata pa je roditeljima bilo zgodno da oboje istovremeno krecu u skolu, zbog logistike :dunno ), ostali su bili obveznici, a ima ih i koji sada u ozujku slave 8.rodjendan, dakle isli su na odgodu.
Melita, ako ti ocjenjujes da emotivno nije spremna onda ja ne bi isla na prijevremeni upis.

15 ožu 2011, 16:43

Jel već postoji možda topic s iskustvima ranijeg polaska u školu?

Tanja, to nije prijevremeni upis, ona je obveznik jer je rođena 21.3., a obveznici su svi rođeni do kraja tog mjeseca ako se ne varam. Ipak, pretpostavljam da školski psiholozi ne prave probleme ako roditelji traže odgodu.

edit: interpunkcija

15 ožu 2011, 16:57

Ne prave nikakve probleme. Moja je prijateljica lani trazila odgodu za svog sina (objektivno skroz nespremnog za skolu), rodjenog 18.1., i dobila ju je.
Oprosti, ne znam zasto sam zabrijala da je Z. rodjena u svibnju :conf .
Odi po strucno misljenje, iako ce ti i vrticka psihologica i skolska psihologica dati svoje.

15 ožu 2011, 17:13

Franika, baš me iznenadilo ovo što pišeš da se sve predupisne aktivnosti obavljaju u školi u koju dijete pripada. Vjerojatno i opet praksa provođenja ovisi od škole do škole jer naša mala frendica se upisuje ove godine u školu u koju ne pripada i sve obavljaju u toj školi (zapravo već su obavili). :dunno

15 ožu 2011, 17:41

prijavljujem se na ovaj topik s istim predradnjama obavljenima kao i kod iris. ustvari, još manje od nje :mrgreen
posebno pozdravljam kokakolu :mah

ja prema popisu uopće ne mogu shvatiti u koju bi školu sinko spadao jer na popisu ne navodi brojeve ulice. tako kaže da xx ulica do yy ulice spada u ovu školu, a xx ulica od yy ulice u onu školu. pa ti reci gdje spadaš. ako ćemo geografski onda mi je ok, al ne znam jel geografski ili po brojevima. jesam zapetljala jel da? :lol

15 ožu 2011, 22:45

Franika, baš me iznenadilo ovo što pišeš da se sve predupisne aktivnosti obavljaju u školi u koju dijete pripada.

Da, ocito ipak ovisi od skole do skole. Kako sada stvari stoje, Nika ce ljecnicki pregled obaviti kod lijecnice koja vodi skolu u koju pripadamo po mjestu stanovanja, a na razgovor kod psihologice ce ipak u skolu u koju ce stvarno ici jer sam tako telefonom uspjela dogovoriti direkt sa psihologicom iz "nase" skole.

16 ožu 2011, 09:13

Nama je ostao samo pregled kod liječnika školske medicine škole u koju se upisujemo, a ne kojoj pripadamo. Sve ostalo smo obavili. Malac se jako veseli školi!

16 ožu 2011, 09:18

Jučer na roditeljskom sastanku u vrtiću više se govorilo o "tehničkim" stvarima vezanim uz upis, malo o emocionalnoj spremnosti djeteta. Psihologica će ovaj tjedan vršiti testiranja, a Z. je još uvijek doma radi kozica. :/ Jeste li vi svoju djecu slali u vrtić s krasticama ili ste čekali da nestanu svi vidljivi znakovi?

16 ožu 2011, 09:57

Evo i mi konačno dobili termin kod dr. 19.05 :ajme . Prvo cemo ga upisati u skolu pa onda naknadno donijeti potvrdu od dr.
Kod psihologa u školi smo naruceni 23.03.

Imam jedno pitanje za mame deckica. Da li dr. školska pregledava deckima jel se može prevuci kožica preko pišonje?
Odgovori