Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.
08 stu 2011, 12:25
Ciara, hvala, znam za taj forum. Nadala sam se da je neki drugi jer sam u potrazi na zadatke iz engleskog, nema ih bas na netu.
08 stu 2011, 12:27
To i meni ,ma ja sam sretna ak ga hoće prepričati ,

napisati ionak ne bi htjela ,a siliti ju ne mislim. Ima dosta zadaće.
Čitala je sad Poštarsku bajku ,ja nisam bila doma kad je čitala pa sam ju zamolila da mi prepiča jer ju ja kao nisam prije čitala što i nisam no nije znala da sam ju ja pročitala dok je bila u školi.
Lijepo je prepričala i meni dosta. Oko lektire sam joj pomogla kad je trebalo napisati redoslijed događaja u 5 natuknica, ali pomogla ,nisam izdiktirala.
I naši sad to malo što pišu pišu po natuknicama. Tu nema problema ,samo velim nekad ne zna kak početi rečenicu, a da nije ponavljnje sa- I onda- ili Pa onda ili -Ja- , -Ja-, -Ja-
08 stu 2011, 12:28
Sandra jel bilo kakve pomoći od onih inicijalnih testova?
Meni je to pisanje dnevnika odlična ideja

...i ja sam pisala dnevnik kao mala i skrivala ga ispod tepiha ispod kreveta
08 stu 2011, 12:30
adorabla želim joj pomoći jer ona sama želi bolje rezultate i želi se konačno pohvaliti peticom iz sastavka
znam ja sve , učiteljica mi je lijepo objasnila da se od nje ne očekuje sastavak za nagradu ali da ona može i zna puno bolje
samo treba malu pomoć
08 stu 2011, 12:34
Jedno je pomoći djetetu pogotovo ako ono samo ima volju i želi pomoć. jer želi pisati bolje, dobiti bolju ocjenu ili što već.
Tinice, on piše sastavak o vikendu tvojom voljom ili to pišu u školi?
08 stu 2011, 12:35
A što ne bi probala na način da smislite zajednički neku temu i onda ona napiše prvu rečenicu ti napiši drugu, ona treću, ti četvrtu..i tak dok to ne postane lijepi sastavak

pa kad ga pročita da ima i početak i kraj...kad ti osmišliš "jače" rečenice onda će i ona malo proširiti svoje viđenje a neće samo sve biti crno-bijelo...
08 stu 2011, 12:36
Tinica je napisao/la:Ja ti Franu svaki ponedjeljak
zadam da mi napiše sastavak od 20 rečenica
na temu "Kako sam proveo vikend". Isto tako tijekom cijelog ljeta svaki put nakon nekog putovanja
morao je napisati u 20 rečenica kako je doživio put, što je vidio, naučio,
upotrijebiti nove izraze...
Kad bi primjetila da
"zapinje" svaki dan bi mu zadala da piše dnevnik no za sada nema potrebe za tim.
Na taj način, osim što si bistri um, vježba i rukopis, pravopis, barata sa novim riječima, ma meni je to odlična vježba za njega.

o ovome boldiranom govorim.

To mi je na razini toga da ga svaki ponedjeljak prisiliš da nacrta najljepšu sliku. Malo pretjerano.

Ja volim spontanost i kreativnost kod djece. Ne volim da im se nameću nekakve preferencije i stavovi njihovih roditelja, učitelja ili okoline.
08 stu 2011, 12:39
tinice, fakat razmisli o ovome sto ti adorabla pise.
zena zna sto prica, ne pise to u losoj namjeri...mene je tako jednom fino uspjela prizemljiti

i na tome joj hvala.
08 stu 2011, 12:40
Ciara je napisao/la:adorabla želim joj pomoći jer ona sama želi bolje rezultate i želi se konačno pohvaliti peticom iz sastavka
znam ja sve , učiteljica mi je lijepo objasnila da se od nje ne očekuje sastavak za nagradu ali da ona može i zna puno bolje
samo treba malu pomoć
A šta kaže učiteljica kao stručno osoblje? Kako ona vidi da se djetetu može "pomoći" ili kako dijete uputiti? Da li joj je ona već davala neke smjernice?
Da li ju je pohvalila, pročitala njen sastavak kad je iole bolje napisala ili ju je od prvog razreda kritizirala i davala joj neke napomene? Jer ako dijete nikada nije dobilo pohvalu za neki napredak možda se pogubilo i ne zna kako dalje.
probaj ju pitati zašto joj je teško pisati? Da li voli pisati? Ima li problema tebi prepričati neki film, seriju ili događaj iz škole? Ako je to problem onda ju počni za početak poticati otvorenim pitanjima koje ionako svi roditelji postavljaju

što se danas najzanimljivijeg dogodilo.
koje tri stvari su ti danas bile najljepše? Kako je bilo na izletu?
Ako dijete nije od "kićastog" pisanja, pitaj ju da li bi joj bilo lakše da se igrate novinara u sastavcima. Možda je dijete izrazito tehnički tip pa će joj taj način pisanja odgovarati.
08 stu 2011, 12:49
Ciara, budi sretna što voli čitati, to je temelj za pismeno izražavanje. Poticala bih je na izmišljanje priča, verbalno za početak.
08 stu 2011, 12:55
ako niste pročitali moje iskustvo s najstarijom, pročitajte još jednom - ona je jako brbljiv tip, puno čita, ali pismeno se veoma loše izražava.
Ako ne želite ispravljati uratke djeteta od 20 godina, onda je bolje (ako imate volje i želje) to poticati sada.
I ne vjerujem da Tinica prisiljava i da je Franu to teško - on se od početka navikao na to i to mu je normalno. Ne vidim što je tu loše, bolje da se druži s olovkom nego da bleji u PC ili TV.
Ali ja sam s druge strane poznata kao diktatorski tip roditelja
08 stu 2011, 13:01
na svasta se ziv covjek navikne, pa i na batine.
to me podsjetilo, to sto kazes da mu je normalno, na nasu situaciju od neki dan:
nakon ne znam kojeg puta sto je citav dan proveo u sobi (vise manje) uceci tj. vrteci se na stolici, razmisljajuci o igricama, blejeci u zid, a nesto i uceci, i kad sam mu ja ne znam koji puta pokusala objasniti da mu nije dobro to sto radi, da bi mu bilo bolje da se prime, napravi i gotov je i slobodan za neke dr. aktivnosti, one je rakao:
ah, ja sam se vec naviknuo da toliko "ucim"
mene je to bas zabolo, bez obzira sto si je sam kriv sto toliko vremena zna ponekad provesti u sobi
08 stu 2011, 13:03
Meni je to bila odlična vježba za njega jer je ljeto bilo poprilično dugo i zbilja ne vidim šta je u tome loše

Prošle godine smo bili na skijanju i tjedan dana nije išao u školu jer smo produžili praznike i svaki dan je u hotelu pisao dnevnik kako je proveo dan. Tu ideju mi je dala njegova učiteljica a ja sam je samo sprovela u djelo.

Ove godine smo proveli zbilja burno ljeto i nakon svakog putovanja kad su se dojmovi slegli sve je svoje doživljaje prenio na papir. "Moja Afrička avantura", "Praznik u Rimu", "Vikend u Beču", "Tura po Holandiji"...-primjerice takvi su mu bili naslovi sastavka a prvi tjedan škole imali su satavak na temu "Kako sam proveo ljetne praznike" pa je fino ukomponirao od svega pomalo u taj sastavak..up I zbilja mislim da se to ne zove mučenje
Ovo što si poboldala mi isto nije jasno

... primjerice neke riječi koje je upotrijebio u svojim sastavcima je možda prvi put čuo na nekom putovanju i ne koristi ih u svakodnevnom razgovoru (beduini, šiše, oaze, berberi, trogloditske kuće, faraoni, mumije, mauzoleji, medine, bazari) a kad smo na putu on je uvijek prisutan "ne samo fizički" nego sa zanimanjem prati priče turističkih vodića o znamenitostima gradova u kojima se nalazimo i drago mi je da ne prolazi "pored" grada već da nešto i upije i poslije mu nije nikakav problem napisati sastavak o nećemu što je doživio.

Evo neki dan je susjedi koja ide u 5. razred i upravo uče nešto o Rimu ispričao legendu o nastavku Rima o Romulu i Remu. Naravno da nije to netom prije pročitao u enciklopediji već mu je ostalo u sjećanju sa puta
08 stu 2011, 13:06
tinice, ovo sto ti je adorabla boldala:
on mora
ti si zadala
u tome je caka
a sve to nije skolsko gradivo.
ajd barem razmisli o svemu napisanom, zbog djetetove dobrobiti.
ok ako zakljucis da on uziva u tome (uziva li u tome ili jednostavno odradjuje da tebe zadovolji?)
u protivnom, ja bih to odmah ukinula
08 stu 2011, 13:08
Meni se čini da su Tiničine metode pale na plodno tlo.
Moja ne bi takvo što nikad radila pa da se ja još sto puta na glavu postavim. Ali zato sigurno nešto drugo radi što Fran ne
08 stu 2011, 13:09
moj bi isto radio sve sto mu ja kazem. pogotovo u dobi u kojoj se vasa djeca sada nalaze. sto ne znaci da bi to bilo dobro za njega.
pa to nisam niti radila, niti mi je palo na pamet takvo nesto. dodavati jos obaveza, osim skole koja je ovako i onako vec prezahtjevna
08 stu 2011, 13:11
totalno ste
08 stu 2011, 13:15
steta.
u zanimljivom i poucnom se smjeru razvija diskusija.
zene s mladjom djecom mogu nesto nauciti od ovih sa starijom. ako to zele.
iako je to uvijek problematicna rasprava. mladji ne vjeruju starijima.
08 stu 2011, 13:16
Bubidea ali on je totalno različiti tip recimo od tvog djeteta
nakon ne znam kojeg puta sto je citav dan proveo u sobi (vise manje) uceci tj. vrteci se na stolici, razmisljajuci o igricama, blejeci u zid, a nesto i uceci, i kad sam mu ja ne znam koji puta pokusala objasniti da mu nije dobro to sto radi, da bi mu bilo bolje da se prime, napravi i gotov je i slobodan za neke dr. aktivnosti, one je rakao:
ah, ja sam se vec naviknuo da toliko "ucim"
mene je to bas zabolo, bez obzira sto si je sam kriv sto toliko vremena zna ponekad provesti u sobi
On ni u ludilu ne bi proveo više od pola sata za nešto što zna da može napraviti prije i da je poslije slobodan. Kod njega su izražene uzročno -posljedične veze

organizacija mu je na mene

Za njega bi to bilo totalno gubljenje vremena koje puno pametnije može iskoristiti vani sa ekipom u parku nego da dangubi u sobu sjedeći i buljeći u knjigu a misli su mu ko zna gdje.

Ali on je proračunato dijete i uvijek par koraka unaprijed smisli metode koje će njemu biti najisplativije
on se od početka navikao na to i to mu je normalno.
Upravo tako Nadice ti me kužiš
Zar zbilja mislite da ako dijete napiše neki sastavak van školskog gradiva da je to kontraproduktivno i mučenje djeteta
08 stu 2011, 13:18
Da se vratimo na temu

ja bi to onak kak sam rekla jednu ti jednu ona...

a jel ona dobiva neke loše ocjene radi tih sastavaka? kak joj ide lektira
mladji ne vjeruju starijima.
Uff.. ja ti vjerujem starijim i iskusnijim više nego sama sebi

i upravo iz tog razloga sam si olakšala život u nekim segmentima jer ne želim da se poslije lupam po glavi

što nisam pravovremeno na neke stvari reagirala. Kasno je poslije za ispravljanje krivih Drina

(naravno ne mislim tu isključivo na sastavke)
Zadnja izmjena:
Tinica; 08 stu 2011, 13:22; ukupno mijenjano 1 put/a.
08 stu 2011, 13:19
dobro koji god da se naslov stavi uvijek krene u istom smjeru
djetetu se želi pomoći zbog tog ili onog
ako je netko sretan i na kraju krajeva dijete je zadovoljno lošom ocjenom ne mora raditi ništa s njim
ja sa svojim želim raditi
meni je npr. od Tinice zadatak super, oduzima mu 5 minuta
al ja sam svjesna kako bi izgledao naš sastavak
a opet ovisi i od djeteta,pojedinima to nebi bilo teško,pojedini bi gunđali pola sata pa onda to napisali za 5minuta
mojoj bi se taj zadak sviđao al razočaranje bi slijedilo na kraju kad bi ja rekla
nemoj počinjati rečenicu istom rječju, nemoj ovo nemoj ono, daj ovako ,probaj onako
zato molim nemojte se prepucavati nego napišite iskustva koja su vama pomogla ili koja mislite da bi nama pomogla
08 stu 2011, 13:23
ma nije to neka loša ocjena, ima sve petice al konstantno ima četvorke iz sastavka
i nije da mora imati odličnu ocjenu al njeno zašto drugi uvijek dobiju a aj ne me ubija i stvarno bi je željela potaknuti
da joj da tu jednu peticu iz sastavka mislim da bi se njoj upalila ona žaruljica u glavi al to nije baš u redu
iz lektire dobije peticu, voli čitati, puno čita , obradi 2-3 knjige dok drugi jednu
evo sad je npr. pala četvorka iz lektire al sama je rekla da se nije potrudila i to je u redu
08 stu 2011, 13:37
pa ako iz lektire dobije pet onda znaci da je ona racionalan tip koji se ne zna kićasto ili pjesnički izražavati. Onda potiči kod nje "novinarski" stil pisanja.
Nadice procitaj kaj sam napisala

potrebno je nauciti dijete pisati seminare i eseje - jasno oblikovati svoje misljenje na papiru i usmeno. Zboga ne moze dijete doci u srednju skolu da ne zna napisati seminar ili lektiru ili esej. Na drzavnoj maturi mora pisati esej.
Ja sam iz Ciarinog posta shvatila da joj cer ne pise umjetnicke sastavke tipa: more je bilo poput razjarene zivotinje, valjalo se i kovitlalo u svom totalnom zanosu
Ova ista stvar se može napisati na više načina

Može se napisati da je bila velika nevera te da su valovi bili visoki 2 metra
I jedno i drugo je točno samo je stvar viđenja pisca
Ciara nisi mi napisala za uciteljicu? Da li ju je ikada pohvalila i sta je ona rekla?
mojoj bi se taj zadak sviđao al razočaranje bi slijedilo na kraju kad bi ja rekla
nemoj počinjati rečenicu istom rječju, nemoj ovo nemoj ono, daj ovako ,probaj onako
točno to je ono što ne valja. Da li bi ikada išla ispravljati dječju sliku i govoriti mu da majmuni nisu plavi nego smeđi? Da li bi ikada djetetu nametala da je sunce žuto a ne narančasto? To je ono što se moraš probati maknuti. Neka ona napiše a ti konkretno pohvali. Traži samo dobre stvari koje je napravila u sastavku i to naglašavaj. Divi se pretjerano. I tako pet puta i skužit će dijete što se od nje traži.
Istu stvar MORA napraviti i učiteljica. Jer dijete u konačnici želi impresionirati učiteljicu za peticu
08 stu 2011, 13:44
Traži samo dobre stvari koje je napravila u sastavku i to naglašavaj. Divi se pretjerano. I tako pet puta i skužit će dijete što se od nje traži.
da da upravo to
Ja sam si jučer jezik pregrizla da ga ne ispravljam

dok je pjevao neku pjesmicu "Gdje je onaj cvjetak žuti" bez imalo tonaliteta, zbilja nema sluha

ko mali slon

ali sam ga podrila kad je počeo niže pjevati jer će mu tako više ipak biti puno lakše nego kad počne sa visokom pa se onda izgubi na visokim tonovima. Čak sam mu glumila instrumentalnu podlogu

a on ko da recitira pjesmicu

Da sam mu počela kvocati prestao bi pjevati i ne bi se trudio
Ciara njoj je sad bitno da dobije onaj vjetar u leđa, da dobije motivaciju i da skuži da na to može napraviti isto kao i ostala dječica u razredu
08 stu 2011, 13:46
Adorabala
A jel vaši pišu sastavke za domaću zadaću direktno u bilježnicu ? Moja me u čudu gleda kad joj predložim da najprije napiše na poseban papir pa prepiše. Jedva sam ju prošli put nagovorila jer je imala temu gdje nije znala ni kako da počne, a i pišu kemijskom pa onda ima brisanja i brisanja.
08 stu 2011, 13:48
sad sam i bala
08 stu 2011, 13:53
aaaaaaaaaaaaa

ako zatreba još koje
08 stu 2011, 13:55
Fran je u boravku i on u biti nikad ništa nema za domaću zadaću niti preko tjedna niti preko vikenda jer sve odradi u školi
Lektira je pak druga priča nju uvijek mora napraviti kod kuće i upravo radimo na tvoj način.

prvo napiše u bilježnicu za kućni rad a tek nakon što sve prekontroliramo prepisuje u bilježnicu za lektiru.

ali to su (do)sada još uvijek neke kratke bajke ili priče tipa Ružno pače, Carevo novo ruho...tak da zbilja nema puno posla oko toga.

I da još uvijek su na HB olovkama tak da briše i kad treba i kad ne treba
Uopće ne mislim da su drugaši i trećaši preopterećeni gradivom, možda kasnije da, ali ako se radne navike istešu u nižim razredima i ako dijete usvoji neke osnove na početku, kasnije neće biti ni problema s tim. Barem se tako nadam.
I ja živim skup s tobom u toj nadi
08 stu 2011, 13:56
uglavnom se slazem s adorablom, osim u dijelu pretjeranog divljenja. ako nema razloga za divljenje, ne divim se.
ako o jabuci ne moze napisati vise od toga kakve je boje, kako izgleda i kakvog je okusa, tu se fakat nemas cemu diviti.
sudeci po toj nesretnoj jabuci, malena je kao u nekom grcu - mislim da bi pomoglo razgovaranje i postavljanje pitanja kao sugeriranje o cemu se sve moze pisati.
neka razmislja o tome voli li jesti jabuku, i na sto je jabuka podsjeca, i zna li peci kolace od jabuka, i jesu li ukusnije ljepse ili kvrgave jabuke.... jednostavno, otpustiti kocnice.
a sastavak je onda kad sve to stavis na papir.
sve to sto je o jabuci rekla i sto joj je palo na pamet. pa kad dobije brdo recenica, neka ih poreda, osisa, izbaci one koje se ponavljaju ili su glupe ili sl.
i dobila je krasan mastovit sastavak o jabuci
08 stu 2011, 13:57
Zar zbilja mislite da ako dijete napiše neki sastavak van školskog gradiva da je to kontraproduktivno i mučenje djeteta
tinice mučenje je i kontraproduktivno je ako mu ti kažeš da mora napisati sastavak od 20 stranica.
Nije kontraproduktivno ako on sam sjedne, napiše sastavak i donese ti kao priču, mama vidi što sam napravio.
Po meni kontraproduktivno je tražiti od djeteta da svaki tjedan opisuje svoj vikend i pokazuje tebi. Zašto o tom vikendu ne bi mogao razmišljati, gubiti vrijeme i maštati ili ne misliti ništa jer mu je vikend bio dosadan.
zašto učiti dijete da je dnevnik nešto što treba napisati "po kazni" ako sastavak nije dobar. O tome ja govorim.
Možda ti radiš savršenu stvar doma, ja to ne znam, ali ovo što pišeš na način na koji pišeš meni budi dojam da sii dijete "isprogramirala" od toga da radi sve onako kako ti misliš da je savršeno i dobro.
Ne znam koliko je to dobro za budućnost jer ipak treba imati na umu da ni Einstein ni Tesla nisu bili najbolji djaci u skoli i sigurno nisu bili predmet pretjeranog hvaljenja njihovih roditelja