Sada je: 31 srp 2026, 19:33.

VJEŽBANJE LOGIKE

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Re: VJEŽBANJE LOGIKE

PostPostao/la Duga » 16 stu 2011, 11:08

Evo još jednog: premijesti jednu šibicu tako da rezultat nejednadžbe bude točna jednadžba: X - I = XI ;)

I ja se pecam :dada , ali mi je baš zanimljiv topic (dobro, ja i matka smo u :luv).

Zanima me, djeca u drugom osnovne već uče i rimske brojeve?
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Tinica » 16 stu 2011, 11:14

Ma ja vjerujem njegovoj učiteljici i uostalom pola razreda ide na tu dodatnu tak da zbilja nema mjesta panici ;) a ja bi ga samo željela usmjeriti a ustvari neznam kako :dunno
Ono što njega zanima to će odraditi majstorski i zbilja je perfeksionista. S druge strane ono što ga ne zanima, ma nema šanse da ga netko prisili da nešto razumije jer se on niti ne trudi da shvati zato jer ne smatra bitnim. :dunno
Za početak će zbilja dva puta morati pročitati zadatak da uopće skuži kaj se traži od njega. Brzoplet je u razmišljanju a matematika se ne može bubati napamet. ;) Možda može tablica množenja i dijeljenja ali opet kasnije će morati razmisliti zašto je nešto tako. ;) Ono ovo sve doživljava kao neku glupost koja mu u životu nije potrebna i nije mu jasno koji je smisao tih pitanja koje im učiteljica zadaje :roll pa se tako ne trudi ni razmišljati oko njih.
Duga oni su učili rimske brojeve do 12. Množenje i dijeljenje je mislim u drugom polugodištu. ;)
Ma ja uopće ne mislim da njega frustriraju takvi zadaci naprotiv mislim da ga zabavljaju jer se smije kad sazna točan odgovor. :lol Učiteljica na kraju sata proradi s njima i taj dio i onda valjda uspoređuju njihove odgovore. Ali njegov nije nikad onakav kakav bi trebao biti :lol Recimo onaj jedan zadatak što su imali na početku školske godine nitko u razredu nije znao riješiti... a bome ni kod mene na poslu skup samnom :lol
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la † Volvo » 16 stu 2011, 11:56

Nema potrebe da ga usmjeravaš (ili: možeš to željeti ali ne moraš tu želju s njim dijeliti ;) ) to je ono što ti neki od nas pokušavaju reći. Ako je supertalent za matematiku, isplivat će sam na tom polju (upecat će ga učiteljica, ova ili neka buduća), ako nije, a vrijedan je i ide mu osnovno gradivo, imat će peticu i sve 5 ;) . Dodatna matematika nije nešto čime bi se roditelji trebali baviti, ikako više od zabavnih pitalica koje imaju prođu ili ne :dunno. Vidi ono jučerašnje pitanje iz kviza ;) i veli Tarik teti, poslije PP-a trebat će roditelji doći na razgovor :lol
† Volvo
na solarni pogon

PostPostao/la Tinica » 16 stu 2011, 12:18

Jučer smo gledali tekmu i nažalost nisam gledala kviz. ;) Inaće obožavamo kvizove :up
Znači još ustvari nisam ništa ni napravila :lol
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la Kris2 » 18 stu 2011, 17:38

Tinice, aklo je to njemu bez veze onda ga to doista ne zanima i ne bi trebao ići. Tu se zapravo slažem s našom učiteljicom koja na dodatnu zove samo ove koji doista imaju tu neku dodatnu ljubav i talent prema matematici (moji oboje imaju petice i trenutačno sve znaju, ali samo sinko ide na dodatnu). Imali su audiciju odabrani i samo oni koji su i to prošli idu ....
ZA ove koji svejedno žele vježbati i to ih zanima su zgodni zadaci od Alfe matka je slatka a ima i časopis Alkica s enigmatskim zadacima baš za tu dob.
Npr kod nas baš curka koju ne zanima matematika na način na koji zanima sinka (on stvarno o tome razmišlja u slobodno vijeme :mrgreen ), više voli rješavati taj tip zadataka.
Ja ih na ništa ne tjeram ni ne usmjeravam - kad na nešto naletim ponudim im (ove godine sve stoji u polici, ja ne forsam :))
Kris2
Danadadila

PostPostao/la IdaH » 18 stu 2011, 18:41

A ja mislim da je baš dobro i poučno za njega da ponekad uvidi da može pogriješiti, da ne mora biti u svemu najbolji i/ili da je najjednostavniji odgovor pravi odgovor. I moja voli takve pitalice, i nekad zna odgovor i prije mene, a nekad zablokira. To nije razlog da ne nastavi s takvom zabavom jer ju to baš zabavlja a, s obzirom da to nije obavezno znati, uglavnom se smijemo blokadi mozga pri takvim logičkim pitalicama (njenoj ili mojoj). I za bistro dijete je važno znati da ne mora biti savršeno i sve znati i moći u svakoj prilici.
I da - još jedna stvar: meni se čini da čovjek bolje pamti nešto ako je napravio pogrešku pa onda to ispravio.

I moja voli Alkicu, ljetos smo dosta zajedno rješavale sudoku ali mislim da neću dozvoliti (iako je učiteljica predlagala) da ide na nekakva natjecanja iz matematike (slažem se s adorablom da ne trebamo dozvoliti da klinci prerano "izgore") ZASAD. Ako se na dodatnoj zabavlja ok, ali mislim da ne treba zasad dodatni stres oko natjecanja. Neka zavoli matku i neka to smatra zabavnim i izazovnim i primjenjivim u realnom životu...
IdaH
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la lara72 » 18 stu 2011, 22:09

Zar postoji natjecanje iz matematike za drugašiće!?
lara72
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Kris2 » 18 stu 2011, 22:11

Ja sam se samo osvrnula na rečenicu da je to njemu bez veze ... aku mu je dobro i zabavno naravno da je super da ide :)
Kris2
Danadadila

PostPostao/la tajci » 24 stu 2011, 01:06

drugašići se mogu natjecati u klokanu-matematičko natjecanje koje je više stvar logike i zaključivanja a ne matke tipa 2+3-1 i sl.
Moj je oduvijek volio natjecanja, tako da je i krenuo od drugog razreda. Tek od četvtog počinju ona "klasična" natjecanja iz matke.
Sad će nakon praznika početi polako.
Gledam po svom djetetu. Njemu sam uvijek davala sve što ga je zanimalo i onda sam mu još dodala. Ne treba forsirati i tjerati ih na nešto što ih nikako ne zanima ako je to van programa, ali mislim da ih se ne treba niti pustiti da rade ako im se da. Puno toga se može provući kao igra i zabava a zapravo je temeljito učenje.
tajci
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Kris2 » 24 stu 2011, 10:00

Moj je isto išao na Klokana u 2. razredu (dobio je čak neku šalicu :), pa je bio jako ponosan iako se malo razočarao rezultatom - mene nije začudio jer se zapravo nisu pripremali, a sudjeluju i 2. i 3. razredi )
Kris2
Danadadila

PostPostao/la adea » 29 stu 2011, 00:35

Kad je Klokan?
adea
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ZacKa » 29 stu 2011, 10:17

Moj ide na dodatnu, izabrala ga učka, meni osobno on nije za to,
voli matku, ali baš da je turbo nadaren za nju i nije.
Zadaci su teški, logika mu ide, ali ne uvijek i sa svakim zadatkom
ali ne pada mi na pamet da JA radim tu dodatnu.

Na početku jesam jer je listiće nosio doma,
ali onda sam mu rekla ako to ne kuži neka ne ide.
Ostao je ipak a ja listiće iz dodatne ne vidim :mrgreen

Nemam pojma kaj rade, a ako je on tamo sretan ok, a ako učka
primijeti da to nije za njega njezina stvar. Ako ga ostavlja na
dodatnoj opet njezina stvar. To nije predmet koji se ocjenjuje.
Nit mi učiteljica govori da mu nešto ne ide iz dodatne.

Da mi kaže lijepo bih joj rekla da onda on nije za to.
Uglavnom ne frustrira ga dodatna a niti mene.
To je najvažnije.
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Neda3kids » 30 stu 2011, 12:26

Klokan je u proljeće. Travanj mislim.
"I had found my true place in the world, the place I fit, the place I shined." slika
Neda3kids
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Berta » 15 pro 2011, 21:49

:lol meni je u stvari na ovom topiku najbolje koliko Tinice nisi svjesna svog angazmana oko njega
J je 4. razred i tek sad imaju dodatnu i pripremaju se za natjecanje
R je 2. razred, ima doma knjigice Matka je slatka i Vlatka-matka, tako nekako. Jedna posuđena, druga dobijena. Vadi ih povremeno i rjesava, samo ono sto zeli i koliko zeli. Ona ima sve 5 iz matematike, ali nije materijal za dodatnu. I da, zadaci rijecima, ti logicki osobito, su joj totalna enigma, zblesira na zadacima koji se meni cine skroz jednostavni, al to je perspektiva odrasle osobe :dunno
Berta
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Tinica » 16 pro 2011, 10:25

Pa možda si u pravu možda i nisam svjesna :dunno al ja osobno ne smatram angažmanom ako mu preko vikenda pregledam knjigice i ako mu prije testa dam zadatke da ih riješi pa ih poslije samo prekontroliram. :dada To smatram zadatkom roditelja pogotovo ako vidi da mu dio gradiva nije baš sjeo. ;)
Ne vjerujem da ovdje na forumu postoji mama koja neće pomoći djetetu ako mu nešto nije jasno :dada
Angažmanom bi smatrala da svakodnevno pišem domaće zadaće nad njim, da zajedno prolazimo gradivo, da pišemo lektiru...
Ja apsolutno ništa od toga ne radim s njim :faca a preko tjedna njegove knjige niti ne vidim ;) a bome niti on ne takne ništa kad dođe iz škole. ;)
slika
slika
Tinica
Sveta krava

Prethodna

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 9 gostiju.