Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.
Odgovori

Re: Udžbenici za novu školsku godinu 2014/15

05 ožu 2014, 13:49

Meni je apsolutno svejedno jel spirala ili nije, to su sitnice :whew

Ono što ne mogu nikako provariti i shvatiti zdravorazumski:
ZAŠTO? ZAŠTO POTPUNO NOVI UDŽBENICI?

Ono što je (ja mislim Dunja napisala) a to je da se radi o podilaženju i spašavanju nakladnika i to preko leđa i novčanika roditelja. I to je u ovoj teškoj situaciji u kojoj se sada Hrvatska nalazi užas i odvratno. :roll

Malo sam si dala truda i pogledala koja je to zakonska osnova za takvo radikalno mijenjanje udžbenika u slijedećoj školskoj godini.
Zanemarivo malo udžbenika je ostalo isto (nama su to samo knjige za 2. strani jezik). Preveliki financijski izdatak za kupovinu kompletno novih udžbenika :ajme

Dakle kronologija ide ovako:

1. Nastavni plan i program za osnovnu školu je važeće iz 2006.g. Ministar Primorac ga je još potpisao

2. Zakonom o udžbenicima za osnovnu i srednju školu iz 2010. godine (neke sitne izmjene su bile 2011., 2013.) je omogućeno je to mijenjanje udžbenika svakih 4 godine, makar se u zakonu navodi najmanje 4 godine, znači komotno je moglo biti i dulje vijek trajanja udžbenika

3. Nacionalni okvirni kurikulum za predškolski odgoj i obrazovanje te opće obvezno i srednjoškolsko obrazovanje, važeće iz 2011¸.god.,a potpisao ga je Radovan Fuchs

4. I onda dolazi Udžbenički standard kojeg je potpisao Jovanović 2013.g. u kojem se navodi da
1. Udžbenik je usklađen s ciljevima i načelima nacionalnoga i predmetnoga kurikuluma odnosno nastavnoga plana i programa i usmjeren na stjecanje i razvijanje temeljnih kompetencija za cjeloživotno obrazovanje odnosno profesionalno (stručno) obrazovanje.

5. i finale objavljen je i popis novih udžbenika za slijedeću školsku godinu :znoj
http://public.mzos.hr/Default.aspx?art=12949&sec=2354

dakle, zakonski se ništa nije mijenjalo, a dolaze nam kompletno novi udžbenici :znoj

pitam se samo jel to normalno?
meni se već drugi put događa da moram kupiti potpuno nove knjige za mlađeg, iako ima sestru stariju 2 godine i čekale su ga uredne i neoštećene knjige

a što će biti s ovim najnovijim knjigama kad se donese nova strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije
za koju je bila javna rasprava u 11. mjesecu 2013., ali još nije donesena, ali može bit donesena ove godine jer je sve spremno
a koja sadrži prijedlog da osnovna škola traje 9 godina
i eto prilike za nove, najnovije udžbenike, koje će (naravno) roditelj kupiti :ajme

05 ožu 2014, 14:17

ja uredno čuvam knjige od starije i ne mislim kupovati nove ako se pokaže da sadržaj nije mijenjan - da se možda nije promijenilo nešto iz povijesti Grčke i Rima? :roll
veseli me ovo što je nevenera napisala za talijanski

05 ožu 2014, 14:18

da, baš sam sad našla da se već sad može nagađati i pretpostaviti da i ovi najnoviji udžbenici neće dugo potrajati, treba donijeti nove programe i nastavne planove i eto prilike za opet nove udžbenike

Školske knjige po novom programu najranije 2018.
Ministar obrazovanja Željko Jovanović kazao je ovih dana da će novi nastavni planovi i programi biti gotovi za dvije-tri godine. Izdavači tvrde da će njima, nakon što se to dogodi, trebati dvije godine da bi pripremili nove udžbenike. To znači da bi se nova generacija zaista novih knjiga na klupama mogla naći u najboljem slučaju 2018. godine, odnosno da će odobreni ove godine potrajati zakonom predviđene četiri godine.

http://www.vecernji.hr/hrvatska/novi-ud ... epu-921775

mi smo lud narod :ajme
nove knjige, najnovije knjige, zaista nove knjige: tako ćemo lakše zapamtiti po kojim knjigama su klinci učili :/

05 ožu 2014, 14:22

:ajme

05 ožu 2014, 14:57

:( :ajme

zakaj to nitko nije posložio i poslao u medije ?! ono, čisto da se vidi da netko može zbrojiti 2+2.....mislim da bi neki portali vrlo rado objavili takve informacije ?

05 ožu 2014, 17:22

Ina66 je napisao/la:ja uredno čuvam knjige od starije i ne mislim kupovati nove ako se pokaže da sadržaj nije mijenjan

takodjer, nema sanse da cu kupit novu :dada

btw. bila sam nasla svoj udzbenik likovne umjetnosti, dr. jadranka damjanov, iz '85 godine :) odlicno ocuvan za prvi srednje i dijete je nosilo u skolu (razlike su bile tipa neke slicice na drugom mjestu i tako, uglavnom kozmeticke prirode), profesorica je rekla da moze, zasto ne

06 ožu 2014, 10:34

malamaja je napisao/la::( :ajme

zakaj to nitko nije posložio i poslao u medije ?! ono, čisto da se vidi da netko može zbrojiti 2+2.....mislim da bi neki portali vrlo rado objavili takve informacije ?

jel postoji ikakav način da mi kao roditelji kažemo što mislimo o svemu tome? gdje je to mjesto?
ili trebamo samo kupiti nove udžbenike i šutiti?

vidim po medijima da su i sami nastavnici izuzetno nezadovoljni ovim sadašnjim ministrom i načinom vođenja ministarstva, pa opet ništa
prosvjeduju, pišu peticije i ništa, nikakvog utjecaja nemaju niti sindikati, niti mediji, niti sami nastavnici :dunno

06 ožu 2014, 12:05

medo14 je napisao/la:ili trebamo samo kupiti nove udžbenike i šutiti?

ti ne vidis da te pozivamo na tihi bojkot i koristenje starih udzbenika :naughty
za bilo sta drugo, vec vidjeno, premalo zainteresiranih, ili svi cekaju da netko drugi nesto napravi

06 ožu 2014, 12:26

ti ne vidis da te pozivamo na tihi bojkot i koristenje starih udzbenika :naughty

ja bi i bojkotirala, ali meni je žao da bi to išlo preko leđa klinaca
ako su npr. ispremiješali poglavlja, dodali jednu stranicu, izbrisali dvije stranice
čini mi se da se klinici u svemu tome neće snaći
npr. imaju zadaću na str. 73 , onda klinac treba sebi prevoditi na kojoj je to stranici u njegovoj knjizi :dunno
nije fer prema klincima

06 ožu 2014, 14:01

http://public.mzos.hr/Default.aspx?art=13063&sec=1933 koji su udžbenici prošli prag i idu na sljedeću stepenicu izbora
možete vidjeti jel uopće prošlo ono što sad koriste u nastavi

06 ožu 2014, 17:13

sany je napisao/la:
medo14 je napisao/la:ili trebamo samo kupiti nove udžbenike i šutiti?

za bilo sta drugo, vec vidjeno, premalo zainteresiranih, ili svi cekaju da netko drugi nesto napravi

:mrgreen pa da. svi nešto čekaju :lol kad si bolje razmislim, ja bih prije par godina reagirala na takve stvari, isposvađala se sa svima, pisala, zvala parlament na 101ici.....a ostali sjede ko trutovi. bogme, sad i ja sjedim. gledam hoće li koja ofca blejnut ili ćemo šuti ko do sada.
nije ovo usmjereno na nikoga ovdje ....samo komentiram

06 ožu 2014, 17:16

Bravo medo, to je to - plan i program se nije mijenjao, stoga zasto kupovati pod obavezno nove udzbenike? Sto bi se desilo da ne kupimo? Nasi klinci su snalazljivi, lako ce oni naci s koje stranice treba prepisati zadacu. I to se zove ucenje zivotnih vjestina.

06 ožu 2014, 17:35

kako će dijete od 7g kojem ja moram zaokružiti stranicu što treba napisati, da bi uopoće se sjetio to će doma napisati, samo sve shvatiti? ili roditelji? (s obzirom na to da najčešće čujem da im ne mogu pomoći jer nisu učili engleski.)
nije isto u prvom osnovne i prvom srednje

07 ožu 2014, 11:14

zato se i udzbenici za osnovnu i srednju skolu jako razlikuju odnosno dzbenici za srednju manje-vise dozivljavaju kozmeticke promjene

07 ožu 2014, 11:21

neve, ja sam mislila na više razrede, gdje su udžbenici skuplji

13 ožu 2014, 10:56

Jel stavio netko ovaj link?

http://www.slideshare.net/Mzoshr/udbenici-20142015

Malo se dopisujem na FB s Jovanovićem, pa mi ga je zalijepio kao odgovor na težinu torbe.

13 ožu 2014, 21:17

A jel ce biti na vrijeme? Jel se vec tiskaju?

15 ožu 2014, 11:56

Andjo udzbenici se nikada ne tiskaju prije 15.6.

07 tra 2014, 15:23

:ajme

07 tra 2014, 15:50

kaj ti je to tak važno ? ja pustim dijete da ide prvih par tjedana bez udžbenika :lol. dobro, lani su dobili sve na klupe .... :cool

07 tra 2014, 17:35

Ja udzbenike imam rijesene na zadnji dan skole uvijek :nata i onda mirno idem na more. Samo one jedne godine me sludilo sto smo dobili knjige tek prvi dan skole i jos sam u redu morala stajat :ajme i sad ti budi pametan od kud naruciti, ko ce se drzat rokova a ko ne.

08 tra 2014, 15:06

to ti je bezveze DA jer se dosada (a govorim iz osobnog iskustva :nata ) znalo desavati da knjizare i papirnice ne dobiju od izdavaca obavijest koji su se udzbenici npr mijenjali (npr da se dodaje neki materijal i slicno) pa bi onda "stari" udzbenici isli u prodaju (a nisu krivi da bi ih kupci vracali).
Mislim da je najbolje vrijeme za kupovinu udzbenika sredina kolovoza

08 tra 2014, 15:27

nisam sve citala ali nije li bandic reko da cemo mi u zg-u imati 4 god.besplatne knjige?

08 tra 2014, 17:19

Da, kako sad stvari stoje zagreb ce imati za osnovnu skolu besplatne udzbenike
ali, nazalost veci dio hrvatske ce morati kupiti nove udzbenike koji mozda i nisu opravdani :roll
a koliko znam rok im je do 6. Mj da stampaju udzbenike,
popis knjiga je poznat, dakle samo treba odraditi stampanje.

09 tra 2014, 09:13

medo14 je napisao/la:Da, kako sad stvari stoje zagreb ce imati za osnovnu skolu besplatne udzbenike
ali, nazalost veci dio hrvatske ce morati kupiti nove udzbenike koji mozda i nisu opravdani :roll
a koliko znam rok im je do 6. Mj da stampaju udzbenike,
popis knjiga je poznat, dakle samo treba odraditi stampanje.

kako mislis da je popis knjiga poznat?
Imas li neki link?
Zadnje sto sam ja vidjela je 26.3. čini mi se bio javni poziv na procjenu udzbenika koji ce ici u obvezna a koji u dopunska i dodatna nastavna sredstva

09 tra 2014, 09:38

Zadnje sto sam ja vidjela je 26.3. čini mi se bio javni poziv na procjenu udzbenika koji ce ici u obvezna a koji u dopunska i dodatna nastavna sredstva

u pravu si, ja sam nešto pobrkala :gace
skinuli su sa popisa udžbenike koji su imali manje od 10% glasova, sad ide taj javni poziv i piše da će Ministarstvo onda objaviti katalog udžbenika, najkasnije do 15.5. 2014. i onda tek ide štampanje
Ministarstvo će nakon provođenja ovog Javnog poziva uvrstiti udžbenike i pripadajuća dopunska nastavna sredstva u Katalog obveznih udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava za šk. god. 2014./2015. te objaviti Katalog do 15. svibnja 2014. godine.

18 svi 2014, 19:09

Jel ko zna kaj je s udbenicima ?da narucim na vrijeme.

18 svi 2014, 21:41

tek sad, do kraja svibnja, aktivi po skolama ce odabirati udzbenike tako da nema smisla kupovati jos knjige. izaci ce konacni popis za svaku skolu nakon sto se ucitelji izjasne.

03 lip 2014, 09:00

DA, jučer smo dobili popis novih udžbenika i odmah sam se tebe sjetila ;)

03 lip 2014, 12:46

Vidjela sam nove Profilove udžbenike hrvatskog jezika za gimnazije i ja kao profesor ne bih inzistirala da djeca kupuju nova izdanja. Promijenjen je pravopis u Fon-fonu (jer je pravopis Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje dobio preporuku ministarstva), ali to nisu toliko značajne izmjene da ne bih učenicima USMENO mogla reći na što da obrate pažnju i što se promijenilo. Fon-fon je i grafički izmijenjen, ali je i staro izdanje dovoljno kvalitetno da bi svaki učenik bez smetnji mogao pratiti nastavu. U čitankama se također ništa toliko značajno nije promijenilo da bih morala inzistirati na novom izdanju.
Stoga vam preporučam da se konzultirate u školi s razrednicima/učiteljima/profesorima o tome je li doista potrebno nabavljati sve novo ili možete koristiti i stare udžbenike.
Odgovori