Sada je: 08 kol 2026, 17:53.
Moderator/ica: medo14

mama courage je napisao/la:(uz povijesno objašnjenje postojanja još živućih stereotipa u tom području i zašto su danas neodrživi).
ako misliš djetetu ponuditi povijesno objašnjenje stereotipa ti u biti (htjele vi to ili ne) upravo krećeš s rodnom teorijom. s njenim osnovama.
i ne vidim potrebe nazivati to rodnom teorijom.mama courage je napisao/la:ko je o tome počeo govoriti i skretati pažnju da spol ne definira sudbinu osobe ako ne rodna teorija?!?
ne definira sudbinu, ali je stavlja u neke okvire određene čisto fizičkim karakteristikama koje dolaze u paketu sa spolom. npr. osoba koja se rodila kao muškarac ne može roditi dijete, ma koliko to željela.
i ne vidim potrebe nazivati to rodnom teorijom.

goldy je napisao/la:...(spol)ne definira sudbinu, ali je stavlja u neke okvire određene čisto fizičkim karakteristikama koje dolaze u paketu sa spolom. npr. osoba koja se rodila kao muškarac ne može roditi dijete, ma koliko to željela.
mama courage je napisao/la:zašto reći: živimo u društvu u kojem je roza boja za curice, ali nema veze ako kao dječak voliš tu boju. i ti si punopravan član zajednice. nisi jedini, ima ih još koji su kao ti.
a zašto ne reći: roza boja nije ni za curice ni za dječake. ona je samo boja i svatko ju može nositi ako mu se sviđa. (i onda malo dodaš povijesti otkud to i sl.)

OK, roza je za sve. Ali činjenica je da će svaki dječak koji će nositi rozo ili oblačiti haljinice u društvu odudarati od većine (bez dodavanja stavova i predrasuda, odnosno, čak i uz najpozitivniji stav o tome). A to je nešto što će TO KONKRETNO dijete morati proraditi samo sa sobom, bez obzira na prihvaćajuće stavove okoline. I s tim će ta osoba u načelu imati jako puno posla - sama sa sobom.

Tako, na primjer, nastavnici iz predmeta znanost uvrštavaju i predavanje o ljudskom tijelu, a što podrazumijeva i seksualni odgoj. Za predavanje toga dijela predmeta nastavnik se osim s nastavnim vijećem, koje na kolncu usvaja plan, konzultira i, na primjer, s nastavnikom sata religije, pa i s predstavnicima roditelja.
Često se na predavanje o seksualnom odgoju pozove ginekologe koji zatim učenicima iznose sve što treba znati od prevencije trudnoće do onoga što treba činiti za izbjegavanje bolesti. Postoje i inicijetive dijeljena kondoma u gimnazijama. Također i predstavnici proizvođača kondoma, na primjer, dolaze u škole objašnjavati opravdanost njihove upotrebe.
Svijetski poznati proizvođač kondoma, tvrtka Durex, već drugu školsku godinu zaredom u oko sedam tisuća škola i za oko 600.000 učenika u Italiji provodi program obrazovanja upotrebe prezervativa za spriječavanje širenja spolnih bolesti. Dakle, predstavnici te tvrtke iznose u talijanskim školama razloge zbog kojih treba upotrebljavati kondom.
- Upravo je odgovornost roditelja, nastavnika, svećenika, pa i kurikuluma, da se ne ograničavaju na seksualni akt, već da pruže poduku i o ljubavi, emocionalnim odnosima, brizi za drugu osobu, tj. da nauče mladog čovjeka da je seksualnost puno šira i puno bogatija od samog seksualnog odnosa. Ako bi se mene pitalo, moja najveća zamjerka kurikulumu upravo bi bila zanemarivanje ovih aspekata ljubavi i seksualnog ponašanja.
(spol) ne definira sudbinu, ali je stavlja u neke okvire određene čisto fizičkim karakteristikama koje dolaze u paketu sa spolom. npr. osoba koja se rodila kao muškarac ne može roditi dijete, ma koliko to željela.
objasniti ovo bi zahtjevalo da odem u gadan offtopic, pa ću se sudržati.
Ipak, ono što me smeta ne toliko u kurikulumu (jer se to tamo to tako jasno ne spominje, iako ima naznaka) nego više u argumentacijama u raspravama je potpuno relativiziranje muške i ženske uloge.
Ovaj citat i komentar su mi čisto dobar primjer:
(spol) ne definira sudbinu, ali je stavlja u neke okvire određene čisto fizičkim karakteristikama koje dolaze u paketu sa spolom. npr. osoba koja se rodila kao muškarac ne može roditi dijete, ma koliko to željela.
objasniti ovo bi zahtjevalo da odem u gadan offtopic, pa ću se sudržati.
Ne, nije mi to prihvatljivo razmišljanje i smatram da je sasvim pogrešno.
Jedno je slaganje oko toga da se u mnogim stvarima muškarci i žene mogu/trebaju izjednačiti, a drugo mi je potpuno brisanje tih granica i ideja koju sam više puta čula da se sa spolom osoba rađa, a rod bira.
Ne biramo mi u životu puno manje određujuće stvari, a kamoli rod (rod/spol terminologija mi je prilično ne-draga, ali očito se uvriježila).
Post 21,6dosta dobro razumijem i biologiju čovjeka.
Ne, nije mi to prihvatljivo razmišljanje i smatram da je sasvim pogrešno.
Jedno je slaganje oko toga da se u mnogim stvarima muškarci i žene mogu/trebaju izjednačiti, a drugo mi je potpuno brisanje tih granica i ideja koju sam više puta čula da se sa spolom osoba rađa, a rod bira. Ne biramo mi u životu puno manje određujuće stvari, a kamoli rod (rod/spol terminologija mi je prilično ne-draga, ali očito se uvriježila).

Post 21,6gold dust je napisao/la:vrijedno promišljanja, a dolazi od stručnjaka koji u pogledu zdravstvenog odgoja ne zastupa stavove katoličke crkve:- Upravo je odgovornost roditelja, nastavnika, svećenika, pa i kurikuluma, da se ne ograničavaju na seksualni akt, već da pruže poduku i o ljubavi, emocionalnim odnosima, brizi za drugu osobu, tj. da nauče mladog čovjeka da je seksualnost puno šira i puno bogatija od samog seksualnog odnosa. Ako bi se mene pitalo, moja najveća zamjerka kurikulumu upravo bi bila zanemarivanje ovih aspekata ljubavi i seksualnog ponašanja.
cijeli članak: [url]

Post 21,6Tako nešto se ne radi tijekom par mjeseci, već je potrebna opsežna priprema i planiranje sredstava
da uvijek zelimo napraviti nesto najbolje, najljepše i bez greške ali obzirom da smo uvijek limitirani vremenom bitno je pristati na kompromise te naučiti nešto iz tih grešaka koje si morao napraviti.Ne da je težište na psihološkoj zrelosti, već da se tu emocionalnu stranu ne smije zanemariti. To je prilična razlika.
Adorabla je napisao/la:Mi ocito citamo dva razlicita kurikuluma jer ovo je bas ono sto ja citam iz HR kurikuluma odnosno barem teznju da se djecu uci da seks nije piskenje i da u sebi ima jako veliku emocionalnu komponentu (i uz to i zdravstvenu naravno).

mama courage je napisao/la:...ali "relativiziranje muške i ženske uloge" (a koje su to muške ULOGE?!?) ne spada mi u to. jer to nema veze s vezom. to je barem moje mišljenje.
. po tom pitanju se slažem s tobom, a navela sam samo jedan krajnji i najočitiji primjer toga kako nas biološki spol određuje u životu. kad ja kažem da spol ne definira sudbinu osobe, mislim na to da spol sam po sebi ne definira sudbinu osobe, toliko je drugih pretpostavki i utjecaja u životu koji nas oblikuju u ono što jesmo (osoba u cjelini, ne samo njen spolni/rodni aspekt), a spol je jedna od njih, osnovna, ali ne jedina.Postoji puno teorija i društva i pojedinca. Sumnjam da je ijedna od nas baš sve proučila i iščitala. Niti za jednu ne možemo reći da je prava, istinita, jedina. Ti si iščitala feminističke i sociološke tekstove, ja sam iščitala psihoanalitičke, psihoterapijske. Nema apsolutne istine ni i jednima ni u drugima.

Nincka je napisao/la:mama courage je napisao/la:...ali "relativiziranje muške i ženske uloge" (a koje su to muške ULOGE?!?) ne spada mi u to. jer to nema veze s vezom. to je barem moje mišljenje.
E, a pazi predrasude! Koje su to muške uloge?

mama courage je napisao/la:ne znam što u tvojoj psihoanalizi/psihoterapiji znači "rod se bira", znam što znači u onoj disciplini iz koje potiče ta "krilatica". i znam da ne znači ono što ti (tako sam barem zaključila na osnovu tvog pisanja) ti misliš da znači.
gold dust je napisao/la:ninčka, nadam se da nisi iz onog mog mog citiranog komentara iščitala relativiziranje. po tom pitanju se slažem s tobom, a navela sam samo jedan krajnji i najočitiji primjer toga kako nas biološki spol određuje u životu. kad ja kažem da spol ne definira sudbinu osobe, mislim na to da spol sam po sebi ne definira sudbinu osobe, toliko je drugih pretpostavki i utjecaja u životu koji nas oblikuju u ono što jesmo (osoba u cjelini, ne samo njen spolni/rodni aspekt), a spol je jedna od njih, osnovna, ali ne jedina.

mislis da je jedini problem u tome da se djeci to prerano servira?
Post 21,6
For example, a June 1918 article from the trade publication Earnshaw’s Infants’ Department said, “The generally accepted rule is pink for the boys, and blue for the girls. The reason is that pink, being a more decided and stronger color, is more suitable for the boy, while blue, which is more delicate and dainty, is prettier for the girl.”
Natrag na Školarci (i studenti)
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.