Sada je: 08 kol 2026, 17:52.
Moderator/ica: medo14
Nincka je napisao/la:Ček, ček. Malo brkaš genotip i fenotip. Genotip je zapis gena kakav jest. Kakve gene imamo. A fenotip je ono što "na van" od tih gena vidimo. Najjednostavnije: genotip je da imaš jedan dominantan gen za smeđe oči i jedan recesivan za plave. Fenotip je da imaš smeđe oči. Iz fenotipa tek djelomično možemo zaključivati o genotipu. Ovo je najjednostavniji primjer iz genetike. Većinom nasljeđivanje nije baš tako jednostavno.
primjeri, ako me sjećanje služi). dobro, tu se radi o major genima, a kako i kakvim genima se naslijeđuje homoseksualnost, ako i da, to zaista ne znam.Nincka je napisao/la:A to koliko je eventualno fenotip pod utjecajem okoline, e time se bavi epigenetika (znači o utjecaju okoline na ekspresiju gena).
mirbi je napisao/la:Pa, evo, i opet ću ispast naivna.
Kao osoba odgojena u katoličkoj obitelji, kao osoba koja sa time još nije sasvim raskrstila, vjerujem da osoba koja zastupa Crkvu MORA imati srce puno ljubavi i tolerancije. Prema svima. Dakle, Rebić, teolog, bi trebao imati sasvim drugačiju retoriku, kao katolik, vjernik, predstavnik Katoličke crkve.
Post 21,6
)mama courage je napisao/la:žena je žena rodila se ona u Hrvatskoj ili Saudijskoj Arabiji, ali ženu u SA takvom kakva je čini njena okolina i njen odgoj - ona je odgojena da joj je normalno da njenim životom upravlja muškarac, da ne smije voziti, da joj muškarci ne smiju vidjeti lice, da ne smije voziti, da općenito baš i nema nekakvih prava koja ja smatram da bi trebala imati - ali da ja to smatram jer sam JA tako odgojena i da tako odgajam i nju (kćer) i da to što će netko smatrati normalnim poprilično ovisi o društvu u kojem se rodio/rodila
ovo je inače kulturalni relativizam. nešto tipa, kad ivo tuče ženu, on je nasilnik, kad to čini muhamed onda je to njihova tradicija (koja se treba poštivati, nota bene). nasilje je nasilje. i nema opravdanja. radilo se to u SA ili u berlinu ili zagrebu.
općenito da je današnja žena (u evropi i hrvatskoj, a postoje mjesta za koja to ne vrijedi) itekako različita od žene prije 200 godina - ali samo zbog drukčije društvene klime, odgoja i najviše zahvaljujući svim onim ženama koje su se kroz povijest usudile biti drukčije i željeti više od onoga što je u njihovoj okolini u njihovo vrijeme bilo normalno

pčelica_maja_23 je napisao/la:Svašta ima u nama i svašta dolazi iz temperamenta i karaktera.
Sad bu mi ninčka odmah objasnila glavnu razliku karaktera i temperamenta (ja znam na primjeru krava samo)

mama courage je napisao/la:miki, sve ok. nisam ništa proturječila, samo nadopunila
sve ok, malo sam se osjetila napadnuta
a i ja čitam površno pa sam se malo pogubila
)
mmar je napisao/la:Školovan je i Jovanović, pa ono što priča, kako priča i ponaša se![]()
Nego ja bih stavila samo jednu poveznicu, kome se da neka pročita, divan tekst koji u slovo opisuje našu stvarnost, a i ono kako puno nas razmišlja, samo se ne zna tako lijepo izraziti
http://blog.vecernji.hr/nikolina-nakic/ ... -preodgoj/
zašto kriterije u odgoju snižavamo umjesto da ih povisujemo? Da li mi kao roditelji nismo u stanju pratiti suvremenu tehnologiju i ono čemu su naša djeca izložena? Što to govori o nama kao roditeljima? Oprostite, ali meni se čini da ovdje treba odgoj i preodgoj roditelja, a ne djece! Čini mi se da bi trebalo izfinancirati radionice i predavanja i dovesti stručnjake u škole, dovući roditelje na te sastanke i konkretno im reći kako da usklade svoj odgoj s prednostima i nedostacima tehnologija i kako da u većoj mjeri kontroliraju čemu su im djeca izložena,a ne da pričamo o seksualiziranim učenicima petih razreda.
Beppa Joseph je napisao/la:Adorabla, problem je što postoje loše stvari koje nije pametno dorađivati. .....
.....ne mislim da se prerano servira, mislim da je težište govora pogrešno, baš onako kako sam rekla. U prvom razredu srednje se umnogome smanjuje govor o spremnosti na odnose i počinje učenje o kontracepciji. MOžda ćeš reći - pa naravno, ali upravo je Froum za slobodu odgoja naveo da je spolno aktivno 1/3 učenika, što bi značilo da njih 2/3 nisu. Zbog svih njih nije problem učenje o kontracepciji, ali je veliki problem što se težište prebacuje na to. A baš je to vrijeme kad treba intenzivno raditi na samopoštovanju i izgrađivanju stava.

Adorabla je napisao/la: Ako 1/3 klinaca u prvom razredu srednje ima seksualnog iskustva kako onda ignorirati i ne pričati im o seksu, odgovornosti koju seks nosi i zaštiti od trudnoće u 7. i 8. razredu?
Seks po meni nema puno veze sa samopoštovanjem i izgrađivanjem stava. Mislim da droga i alkohol imaju i da seks ima samo utoliko ako je uvjetovan s ova dva.
da, u toj dobi im treba pricati o seksu, u tome se "sve strane" slazu. al problem je ova odgovornost. o njoj bas nema puno price - osim sto se pod njom vjerojatno misli na zastitu. onu drugu odgovornost, koja govori o tome da se ne bi trebalo bas seksat dok osoba nije i emocionalno zrela, a ne samo fizicki ( a i to je upitno), o toj nema govora. nema dakle govora o posljedicama ranog stupanja u spolne odnose po psihu i srce, samo po tijelo - u slucaju bolesti ili nezeljene trudnoce. da ne govorim o odgovornosti brige za jedno dijete, o kojoj bi isto trebalo razmisliti ako se upoce bavimo posljedicama. a cak je prilicno logicna posljedica.
ovo ne razumijem. kako mislis seks nema veze sa samopostovanjem? mozes pojasniti?
a gle mogu postaviti pitanje kako misliš da seks ima veze sa samopoštovanjem.
- raspraviti što znači biti seksualno biće i uključuje li to nužno seksualne odnose (snošaj) ovo sugerira druge ( mozda sigurnije) seksualne odnose, o kojima bi oni s 14 godina trebali bit upoznati?
tako razumijem bas tu recenicu.
mama courage je napisao/la:- raspraviti što znači biti seksualno biće i uključuje li to nužno seksualne odnose (snošaj) ovo sugerira druge ( mozda sigurnije) seksualne odnose, o kojima bi oni s 14 godina trebali bit upoznati?
meni bas ovo sugerira na apstinenciju u tim godinama. ako si seksualno bice ne znaci da NUZNO moras se i seksati u toj dobi.tako razumijem bas tu recenicu.
Adorabla je napisao/la:Pamparam mozda ja isto povrsno citam ili je mozda istina u ocima promatraca ali meni isto ovo sto navodi MC sugerira da ce se razgovarati o neprilicnom droljastom ponasanju, oblacenju, pozama, slikama na facebooku i sve ono sto me danas kod mojih ceri i njihovog drustva uzasava. Ja recimo smatram da su to teme cak i za ranije jer su nase cure, odnosno njihovo drustvo ne sjecam se bas za nase cure, imale takve fotke na profilu vec u sestom razredu.
definirati odgovorno seksualno ponašanje
Post 21,6Adorabla je napisao/la:Pamparam mozda ja isto povrsno citam ili je mozda istina u ocima promatraca ali meni isto ovo sto navodi MC sugerira da ce se razgovarati o neprilicnom droljastom ponasanju, oblacenju, pozama, slikama na facebooku i sve ono sto me danas kod mojih ceri i njihovog drustva uzasava. Ja recimo smatram da su to teme cak i za ranije jer su nase cure, odnosno njihovo drustvo ne sjecam se bas za nase cure, imale takve fotke na profilu vec u sestom razredu.
Sto se tice ovoga o stupanju u odnose u 8. razredu u principu se slazem da ima veze sa samopostovanjem utoliko da curica pristaje zato kaj joj se decko svidja i ne zna reci ne. Samo mislim da to onda ne vrijedi iskljucivo za seks nego za sve - po meni ta curica (ako govorimo o curicama) ima problema reci ne kad ju na nesto nagovaraju, odnosno da li je bilo prvo jaje ili koka, ja mislim da je njen problem samopostovanje koje ju onda vodi u glupe situacije ali ne iskljucivo u seks.
) baš mi je ona napomenula da sad zahvaljujući tom ZO može o tome pričati i s djecom, ne samo s roditeljima. 
ali ne, izuzima se samo snosaj, jer pise ovako: raspraviti što znači biti seksualno biće i uključuje li to nužno seksualne odnose (snošaj) - da su mislili kao ti i ja, ne bi stavili snosaj u zagradu.
Jako me žalosti činjenica da mnoge od vas gledaju selektivno.

Post 21,6Upravo razni načini suptilnog vrijeđanja, a ne različiti stavovi, sve me više odvajaju od mnogih na fejsu i forumu.
U tom se kontekstu osjećam kao ugrožena skupina, kao ona skupina za koju nikad neće biti novinski članak koji će to tematizirati jer je to ok.
Upravo razni načini suptilnog vrijeđanja, a ne različiti stavovi, sve me više odvajaju od mnogih na fejsu i forumu.

Jako me žalosti činjenica da mnoge od vas gledaju selektivno.
) kukurikavski, ako u istoj temi spominje i komunjare i pedere, ako netko u istoj temi ponosno napiše kako zna za koga će glasati na budućim izborima... teško je ne gledati selektivnoUpravo razni načini suptilnog vrijeđanja, a ne različiti stavovi, sve me više odvajaju od mnogih na fejsu i forumu.
Post 21,6
Post 21,6Natrag na Školarci (i studenti)
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.