06 sij 2009, 17:57
06 sij 2009, 18:17
07 sij 2009, 10:15
07 sij 2009, 10:21
07 sij 2009, 10:24
07 sij 2009, 10:29
07 sij 2009, 10:32
Bubidea je napisao/la:je, je, adorabla mene kvotala...tak sam si nekak i mislila, zato sam pitala
mozda sam se tamo malo nespretno izrazila tj. mozes protumaciti kako ti pase...moja greska
ajd procitaj topic do kraja, bit ce ti jasnije
07 sij 2009, 10:54
Mene tu muči i šta ako dijete dalje krene negdje ili nakon nekog vremena roditelj ne razumije i nije mu poznato gradivo, npr.matematike, i dijete nezna samo, a ne može bez mame/tate?Instrukcije?
-dodatno objasniti ako zapne) . ne zavaravam se činjenicom da će recimo u srednjoj imati sve redom fantastične visokomotivirane profesore koji će objašnjavati koliko god treba i klincima kojima to ne leži, ne kuže ili se ne trude. ako mi ne budemo mogli/znali ne znam kaj mi preostaje drugo nego ili mu platiti instrukcije ili, ako bude lijenost u pitanju, dići ruke i pustiti da uči na svojim pogreškama. 
07 sij 2009, 11:14
07 sij 2009, 11:16
). time mu istodobno dajem povratnu informaciju da me zanima sto u skoli radi, dajem mu do znanja da je svakodnevno kontroliran i da nema majci zabusavanja
i dajem mu do znanja da cijenim njegov samostalan rad.
. osobno sam zapravo shvatila da je point clanka u tome kako se ovim istrazivanjem dokazalo da majka igra veliku ulogu u odgojno-obrazovnom procesu. dakle, ne bih point stavljala na spregu uspjeha djeteta u skoli i obrazovanosti majke, nego na cinjenicu da zapravo majka dominira u toj prici (htjela, ne htjela
), da fakat ispada kako ona drzi 3 kuta kuce i mislim da je upravo to rezultat pokazao. ma koliko mi zeljeli pricati o ravnopravnosti izmedju spolova, o jednakomjernom rasporedjivanju zadataka izmedju partnera - ispada da veci dio tereta ipak nosi mama. i ne mislim tu na svakodnevno pomaganje ili ispitivanje djeteta sto je radilo u skoli. ama neeeeee. mislim da mama igra veliku ulogu u promicanju svojih vrijednosti, u usadjivanju svojih ideala, u usmjeravanju djeteta kako se treba odnositi prema ucenju, u razvijanju radnih navika... jednostavno zato sto je vise s djetetom. od pocetka djetetova zivota pa nadalje ... i mislim da je upravo to istrazivanje pokazalo a onda se u pricu uvukla i fokusiranost na detalj - obrazovanost majke
. ok, jesu, ali da li samo skolom ili i onim pride...i da li smo pocesto mozda i za tu opterecenost i sami krivi...
07 sij 2009, 12:28
to sto je danas nazalost postalo NORMALNO da tu pricu preuzimaju roditelji i to sto tu pricu danas skola ne odraduje kako treba - mislim da je osnovni problem cijele ove price.
07 sij 2009, 12:37
).
. tko zna da li bi sve skupa ovako izgledalo i da sam drugacije pristupila pripremanju malog za skolu? no, u svakom slucaju, ko sto folne pametno rece - to ti je ko s porodom - mozes se ti pripremati koliko hoces, no dok nisi u tome - nemas blagog pojma sto te ceka i kako ce dijete na sve to skupa reagirati...
07 sij 2009, 13:24
i stvarima pristupa drugačije. Da ti je kojim slučajem junior prvi kretao u školu vjerojatnost je velika da bi ti školu i svoju pripremu za istu potpuno drugačije doživjela i ne bi smatrala traljavom.07 sij 2009, 14:38
. no, ne mogu si pomoci i cekiram u glavi skoro svaku skolsku situaciju starijeg sina i razmisljam kako bi je proradio mladji. o, to da. i tu sam definitivno u prednosti u odnosu na taj isti period koji sam prolazila sa starijim kad nisam imala pojma sto me ceka... jes da ne znam kako ce manji reagirati, ali bar imam u glavi poslozene problemske situacije...

, zahebavao se cijeli test i onda je zvonilo i on nije stigao napisati odgovore do kraja. ooooooooo, kako mu je tek ovo bila dobra skola. nije mu vise padalo napamet u nekoj drugoj situaciji zujati dok se pise test...
07 sij 2009, 16:08
Imge je napisao/la:peto - moj cilj rada s djetetom nije uciti s njim. moj je cilj usaditi mu ljubav prema ucenju, pomoci mu u razvijanju radnih navika, pomoci mu da se u ovo moderno doba kad smo bombardirani informacijama i svakodnevnim novim postignucima - znade snaci. da zna iz mora informacija naci bas onu pravu, onu koja mu treba. da nauci apstrahirati, da zna koju pametnu sloziti o procitanoj knjizi, da razvija rjecnik, da zna zakljucivati i konacno - da nauci uciti. u svemu tome ocjena je najmanje bitna. jucer sam na dnevniku cula zgodan izraz - ocjena se danas nazalost pretvorila u monetu. u nesto sto je cilj obrazovanja. i u svemu tome izgubila se osnovna misao skolovanja - razvijanje ljubavi prema knjizi i ucenju. a ako sam kao mama barem djelomice u toj prici uspjela i ako sam samo djelomice uspjela pomoci djetetu da zavoli skolu i postane svjestan cinjenice da se za svaki uspjeh treba potruditi - onda je moja misija uspjela.
folne je napisao/la:Ono što ipak mislim je to da ti prevelik naglasak stavljaš na sebe, a premalen na djetetov karakter. Mislim da ti sama nisi mogla nešto drastično u pripremi za školu napraviti da bi vam bilo drugačije nego što je.
)
07 sij 2009, 16:12
što vas više čitam, to više vjerujem da je program preopširan i da se prebrzo ide dalje.
moje prvo susretanje sa učenjem bilo je kad smo učili turska osvajanja iz povijesti. do tada samo svi, i odlikaši i oni koji su se provlačili, svo znanje dobili na satu i pišući zadaće.
07 sij 2009, 16:18
sve se promijenilo, i u jednom i u drugom
što se društva tiče, nekad su roditelji koji su potekli iz siromasnih i slaboobrazovanih obitelji bili svjesni toga da je puno pametnije poticati dijete da se obrazuje, jer ga onda čeka rad u zagrijanoj kancelariji a ne ledeni rudnici. danas toga nema, kriteriji su poremećeni, cilj nije više postati doktorica ili profesorica, od toga rijetki vide kruha
kako ja koja imam gomilu bespotrebnih papira u vidu diploma a zarađujem malo više od mesara mogu svojoj kćeri reći - uči dijete da si osiguraš budućnost kad će ona vrlo brzo postati svjesna da joj je bolje njegovati liniju i uvalit se kakvom nogometašu. sad karikiram, ok, ali to je to. poremećeni sustav vrijednosti
07 sij 2009, 17:25
, je počela raditi i u roku 4 dana je napisala 80%. I sada je mirna, može mirno dalje učiti i pripremati se. S vremenom je naučila preuzeti dosta odgovornosti na sebe, ali ona sama priznaje da dosta toga zahvaljuje mom
i da koliko god se ona trenutno ljuti na mene, da NJOJ tako i odgovara. Inače, tokom cijele OŠ nisam ništa s njom učila jer je bila odlikaš.07 sij 2009, 18:07
07 sij 2009, 18:16
Principi da je i 4 dobra ocjena - da, samo za što. Eto, od frendice mali žarko želi u MIOC, testiranje je pokazalo da je za njega MIOC, ali koja korist jer je on jako dobra 4.
07 sij 2009, 19:07
07 sij 2009, 19:17
07 sij 2009, 19:28
dok ne probaš zalud ti sve teoretiziranje što bi i kako bi.
07 sij 2009, 20:22
Bubidea je napisao/la:meni to znaci sjesti s njim, dok jos knjigu nije pipnuo, i uciti zajedno, dakle, zajedno prolaziti lekcije
ista stvar i s pisanjem zadace
radi li to itko od vas?
.
07 sij 2009, 20:29
07 sij 2009, 20:34
ajmo definirati sto znaci uciti s djetetom
meni to znaci sjesti s njim, dok jos knjigu nije pipnuo, i uciti zajedno, dakle, zajedno prolaziti lekcije
ista stvar i s pisanjem zadace
radi li to itko od vas?
07 sij 2009, 20:36
kako god, iz prve ruke mame jedne petašice, mogu reći dao uspjeh i znanje ( stavljam nalgasak na znanje) djeteta doista uvelike ovisi o roditelju, tj. mami i njezinom angažmanu oko škole
tu naravno ne mislim na svakodnevno sjedenje s djetetom za knjigom, već poticanje, objašnjavanje, uvjeravanje, razjašnjavanje, pa sve do ovih Nadičinih metoda
stoga, mogu reći da članak iz prvog posta odražava stvarno stanje kod nas ( no to valjda nitko nije ni sumnjao)
07 sij 2009, 20:41
mogu reći dao uspjeh i znanje ( stavljam nalgasak na znanje) djeteta doista uvelike ovisi o roditelju, tj. mami i njezinom angažmanu oko škole
07 sij 2009, 20:42
07 sij 2009, 20:44
skorpionka je napisao/la:mogu reći dao uspjeh i znanje ( stavljam nalgasak na znanje) djeteta doista uvelike ovisi o roditelju, tj. mami i njezinom angažmanu oko škole
Osobno se ne bi volila prepoznati u ovoj recenici, niti kao dijete niti kao roditelj.