Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.
07 vel 2010, 22:31
Eli, ti ne gubis u prometu po sat vremena. Dan ti je isprogramiran i zahtjevan ali ne gubis vrijeme, odnosno dijete ti ne gubi vrijeme u autu, a ti si prije aktivnosti stigla popusiti cigaru doma. Kod nas je to nazalost utopija.
Ovdje se uzasno puno gubi na prijevoz pogotovo u 8 ujutro i od 4 do 7 navecer.
07 vel 2010, 23:18
Tocno, znam puno ljudi koji strasno puno vremena provode u autu razvazajuci klince sto do skole, sto iza skole na razne slobodne aktivnosti i to sve po prometnoj spici kad se svi vracaju sa posla pa se naravno taj put jako oduzi. S te strane meni je drago da zivim u centru grada i da su klincima sve vanskolske aktivnosti na 5-10min pjeske od doma. Evo, npr. Fran ide u skolu, na eng. i na judo sve u istoj ulici!
07 vel 2010, 23:30
nama je škola na 5-10 min pješke,
ovo je osnovna razlika u Elinoj i JiA situaciji jer je za drugu ovo science fiction, tako da ne kuzim uopce usporedbu ta dva dnevna rezima.
07 vel 2010, 23:43
htjela sam reći da blizina škole ne znači da nećeš doma doći u 19, a vrijeme između posla i dolaska ubiti umjesto pametno iskoristiti.
07 vel 2010, 23:48
Ti si odgovarala neposredno JiA na njene probleme s aktivnostima i navodis kako se to moze. Razlika je jel dodjes doma u 19 sati a da si prethodno bio doma makar i nakratko na kavi ili cigari, pojeso nesto prethodno skuhano na brzinu pa opet izasao. Ili izadjes od doma prije 7 ujutro a vratis se u 20 sati jer ti aktivnost zavrsi u 19 sati, a ti imas jos voziti 20 km do doma, znaci nisi doma 5 minuta pjesice nakon aktivnosti nego imas jos pola sata ili sat autom do doma. To su situacije u kojima je po meni vise stete nego koristi od forsiranja slobodne aktivnosti.
08 vel 2010, 00:05
zato sam ja jako sretna što živimo u centru i sve nam je u dometu max 3 tramvajske stanice.
Mi smo izabrali od 2 kvartovske škole SSK - to je bio dobar izbor za najstariju, za srednjeg je cijela priča se počela klimati nakon 4. razreda jer se promijenila vodeća struktura u školi i to se osjetilo u kvaliteti predavanja i disciplini u višim razredima.
Za Denisa nisam baš imala pretjerano izbora jer je to bila nama najbliža škola s rampom isama ravnateljica je bila veoma voljna ga prihvatiti, iako nema stručnog osoblja.
S V. je u školu išla curica iz Samobora.
08 vel 2010, 09:43
Ako ga upisem u skolu u gradu, cinjenica je da ce provesti skoro sat vremena u autu na dan. Ali s druge strane, tako cemo zajedno doci kuci, a vrijeme provedeno u autu nije nuzno vrijeme za baciti.
Mi se cesto vozimo okolo i vrijeme dok se vozimo uvijek iskoristim da se igramo ili da im pricam i zapravo mi se cini da tako puno nauce (inace se oni igraju sami sto ne mora nuzno biti mirno i bez udaranja). Npr. najdraza igra im je igra zavisnih recenica (oni je zovu igra prije-poslije) gdje ja kazem na koju rijec treba sloziti recenicu pa oni u krug, npr. prije, poslije, ako, inace....Malo nauce odnose, smiju su jer su recenice neki put "smijesne" (ja se cesto zaboravim vezati - oni su uvijek vezani - pa je najstarijem sinu cesto prva recenica - Prije nego sto krenemo, mama se mora vezati.) Neki put se jednostavno kao skvadra zafrkavaju da mi je gust ih slusati.
Hocu reci da vrijeme provedeno u autu nije nuzno minus. To moze biti vrlo kvalitetno provedeno obiteljsko druzenje.
A razmisljam da se i dovozenje-odvozenje u nekom crnom scenariju moze rijesiti. MM je na faksu zaradjivao novce da je jednu djevojcicu vozio i odvozio u skolu. Ali da bi cijela organizacija mogla biti komplicirana, sigurno da bi bila.
Samo mi bude zao onog slobodnog lutanja kakvo smo mi imali nakon skole. Napises zadacu i vani si do mraka. To ce s skolom u gradu biti stvarno nemoguce. A ovdje ne znam da li pozeljno.
Ah, nikad zadovoljna....
08 vel 2010, 10:02
Hocu reci da vrijeme provedeno u autu nije nuzno minus. To moze biti vrlo kvalitetno provedeno obiteljsko druzenje.
Je dok su mali, poslje im to postane gnjavaza. Ja sam svojega upisala u gradu, ali u nasem naselju niti nema škole a nisam htjela u pripadajuće. U tu školu ide dosta klinaca iz naseg recimo kvarta. Za sada ga mi vozimo, ali on ima pokaz i vec je jako zainteresiran za povratak autobusom kuci sa drustvom. To sam mu obećala na proljeće.
08 vel 2010, 10:06
adea, mene sad zbilja živo zanima di ti to živiš
Mislim, ne mogu dokućiti koji bi to kvart bio tako devastiran, ko
da pišeš o nekakvom getu
08 vel 2010, 10:13
adea je napisao/la: Samo mi bude zao onog slobodnog lutanja kakvo smo mi imali nakon skole. Napises zadacu i vani si do mraka. To ce s skolom u gradu biti stvarno nemoguce. ....
Ne znam zašto bi se nazvalo
igranje s djecom na zraku na livadi, ulici vucaranje po ulici, visiti po kvartu....Pa to ionako rade tamo iza 6 osnovne a onda se vucaraju i po gradu.
A sad kad su manji pa za njih nema ljepše i kvalitetnije provedenog vremena nego da se vani igraju rukomet, nogomet, lovice, skrivača, voze bicikl, romobil, rolaju se, razno razne smišljene igre, igranje s barbikama na deki na livadi, istraživanje .....ili boravak na nekom sportsko rekracionom centru..........naravno tko to može. A ne visiti kod nekoga doma, uz komp, bez zraka, sjediti na fotelji uz monopoly.......mi smo monopoly igrali vani na zraku.......naravno tko to može.
Po meni to "druženje" je ustvari provedeno djetinjstvo kojeg se ja najdraže sjećam. Ne sjećam se toliko svojih aktivnosti i škole koliko se sjećam prostranstva livade,branja cvijeća, i djece .............sve je to ostvarivo ako nisi u centru grada.
Moj u 15.30h krene kući sa prijateljima, ostavi torbu i igra se do 17h sad po zimi dok ne dođemo mi doma.
Ja to svojoj djeci ne bih zamjenila za vožnju u autu kakva god škola bila, pa ni okolina u kojoj ćeš jednog dana raditi nije izabrana samo za nas sa najkulturnijim ljudima.... E sad kako tko voli...........
08 vel 2010, 10:25
Ja to svojoj djeci ne bih zamjenila za vožnju u autu kakva god škola bila, pa ni okolina u kojoj ćeš jednog dana raditi nije izabrana samo za nas sa najkulturnijim ljudima.... E sad kako tko voli.........
ili, kako tko moze
08 vel 2010, 10:44
......naravno Jia ili kako tko može..........ali ovdje se razgovaramo o nekom izboru...........i nedoumici.......pa onda ide kako tko voli

....
08 vel 2010, 10:48
Zajecka, upravo to fali. I to bih zeljela svojoj djeci. I dusa me boli da im to oduzmem.
Ne zivim u nikakvom getu, a mozda ni u nikakvom posebnom kvartu. Mozda je to zapravo danasnja normala.
Samo ilustracje radi, opis zadnjeg igranja u parkicu (prije zime).
Mali klinac, 5-6 godina, s rijecnikom tipa: Jebo te makni se vise - i gurne drugo dijete s tobogana. Nema recenice bez psovke. Vrte se na vrtuljku - pljuju okolo. Oko klinca naravno nekoliko pratitelja koji ga slijepo slusaju. Cuva ga deda koji sve cuje i boli ga.
Uvijek je u parkicu bar jedan takav. Igra cesto na granici s gruboscu.
Po ulici cesto vidis djecu od 5-6 godina kako sami hodaju okolo. Po meni je to indikator roditeljske brige (i odgoja).
Taj zadnji put su u parkicu, oko 5 sati, bile i klinke cca 6-7 razred. Stoje djeci na putu i hračkaju gdje djeca gotovo licem, ili bar rukama, dođu da se popnu na tobogan. Zamolila sam ih da prestanu. Mrtve -ladne ništa.
Mozda pretjerujem, ali nisam sigurna da zelim da mi dijete ima takve prijatelje. Mozda zbog te lose djece okolo ne primjecujem one dobre.
Sama skola nije dobra. Na losem je glasu vec godinama, prijateljica mi je prije 20-tak godina u nju isla - iz njenog razreda nitko nije zavrsio faks, dvoje ili troje srednju. Npr. iz mog razreda u OŠ nas je sigurno pola, a vjerojatno i više, završilo srednju, možda četvrtina faks. Prica se i da ima dosta nasilja medju klincima.
Kad razmisljam gdje da upisem dijete, s jedne strane ga zelim zastiti i staviti u sigurnu sredinu. Drugi mi kazu da je i ova nasa okolina zapravo zivot i da se mora nauciti zivjeti. I to je istina, znam, i zapravo zato mi je tako uzasno teska ova odluka.
08 vel 2010, 11:07
Pa koji je to kvart ? ja nisam bila u kontaktu sa takvom djecom u parku ili možda nisam čula ?!
Ne moraš odgovoriti......Ja ću reći da smo mi Dubrava ali nekako ona malo bolja strana osim jedne znakovite ulice

. Ali na sreću kako smo dnevni boravak sva ta djeca iz takvih znakovitih ulica idu u drugi razred jer pretpostavljam majke ne rade..........tako da sam ja jako zadovoljna učenicima u nj. razredu, kulturni su koliko i dr. djeca u današnje vrijeme (nikad ne znamo kako se ponašaju kad nisu u našoj blizini). Nema prljavaca. Svi su itekako dobro obučeni
ako to išta znači........
A kad smo kod toga već ja sam išla u razred sa toliko cigića i "šiptara" i nitko nije utjecao na mene. Čak dapače većina je završila fakultete od ove ostale
zagrebačke djece....ili dobre srednje škole.............i malo mi je prenapuhano to npr. s Dubravom, osim što sam i ja ponekad u čudu ali sa onom donjom stranom

.............koja i nije tako urbana.........
Zadnja izmjena:
ZacKa; 08 vel 2010, 11:10; ukupno mijenjano 1 put/a.
08 vel 2010, 11:10
Ovakvu djecu i takve situacije nećeš izbjeći
vozanjem djeteta u kvart koji ne poznaješ i
tako se tješiti, možda tamo toga nema...jer
to je svakodnevica. Svuda, na žalost.
Izuzetak su neke seoske sredine.
08 vel 2010, 11:12
IINA je napisao/la:Ovakvu djecu i takve situacije nećeš izbjeći
vozanjem djeteta u kvart koji ne poznaješ i
tako se tješiti, možda tamo toga nema...jer
to je svakodnevica. Svuda, na žalost.
Izuzetak su neke seoske sredine.
slažem se
08 vel 2010, 11:13
Malo šale: nego ova djeca more biti u gradu ne vele
jebo te........nego
fuck off, može biti jer su im tečajevi engleskog blizu.....
........šala, šala, šala, nema zamjerki...........
08 vel 2010, 11:42
Je, jedan od kvalitetnijih nacina komunikacije je pričati s mamom ili tatom i gledati ih u potiljak. Podsjetilo me na jedan odlomak iz Honoreove knjige o djeci koja su trazila da sjede iza roditelja jer su tako navikli jer se cijeli radni tjedan njihov razgovor s roditeljima odvija dok ih gledaju u potiljak
08 vel 2010, 11:49
Skorpi: "jedan od kvalitetnijih nacina komunikacije je pričati s mamom ili tatom i gledati ih u potiljak"
Ja sjedim kod njih odostraga. Muza gledam u potiljak.

(Ko sto rekoh, OBITELJSKO druzenje - tj. kad smo svi u autu - a cesto jesmo).
08 vel 2010, 11:55
Gle, znam o čemu pričaš ali teško da se vrijeme provedeno u autu moze nazvati prednoscu a ne nuznim zlom. Prvo iz razloga što si više u autu više si izložen rizicima prometa, drugo ako si vozač ne možeš sudjelovati potpuno skoncentrirano na razgovor i gusti gradski promet, uvijek fali dio mozga zaokupljen drugom aktivnoscu. Ja isto tako cesto igram sa sinom "grad, selo, drzava" u autu i vozim ali ne smatram to kvalitetno provedenim vremenom.

A i opasnija sam u prometu po sebe i ostale nego da sam samo skoncentrirana na voznju.
Kako bilo, ja nisam
a priori protiv vozenja djece u udaljenu skolu. Nas roditelji isto nas nisu dali u područnu skolu nakon što smo se preselili u kucu, nego smo isli u skolu koja je po njima bila bolji izbor. Ima situacija kao kod JiA gdje nemas izbora zbog lokacije kuće i posla i njenu odluku sasvim razumijem. U njenoj situaciji bi ja napravila isto. Moja osobna situacija iz djetinjstva je bila onakva kakvu opisuje Flower. Ali ako imas izbora uvijek je bolje izbjeci to navazanje i u skolu i na aktivnosti jer to definitivno rusi kvalitetu zivota i djeteta i obitelji u cjelini. Ponekad to jest bolji izbor od ponuđenih ali nije nešto čemu treba težiti u situaciji gdje imas jednako vrijednu mogucnost izbora skole i aktivnosti.
08 vel 2010, 12:14
Razumijem te, Skorpi, ali u mojoj situaciji, gdje ja nisam vozac, ipak to smatram kvalitetnim vremenom.
Čak mogu reći da mi je to skoro jedino vrijeme kad mogu raspravljati s klincima na jednoj hrpi, o tome sto je bilo u vrticu, aktivnostima, sto misle, zele, gdje se nadopunjuju u razgovoru, pjevaju pjesmice, igramo se rjecima... Kad dodju kuci, razlete se po igrackama, kompu, crticima ili bjeze van i cesto mi je bilo kakav konstruktivan razgovor nemoguc, sve do navecer, a tada su cesto ili preumorni da pricamo ili bi se jos samo malo igrali ili im se ne da (ovdje imaju izbora, u autu gotovo ne

).
Slazem se da bi situacija gdje ja vozim a oni sjede odostraga bila drugacija. Iako, vidim da vec i oni kad ja ne pricam s njima odrzavaju komunikaciju (koja je doduse ili svadja ili rikavaju od smijeha sto je srecom cesce, ali to valjda normalno).
U svakom slucaju, voznja u grad mi nije glavni minus odlaska iz kvarta. U krajnjoj liniji, zbog mog i MM zanimanja, ako ostanu kuci, vjerojatno i uz boravak, to bi znacilo da su sami (odnosno s tetom cuvalicom) bez roditelja barem pola sata - sat, pa mislim da je bolje da smo barem zajedno to vrijeme u autu.
Stvar je u tome da im zelim ono sto opisuje Zajecka...
08 vel 2010, 12:22
mi u autu isto pretresemo skolski dan i dogodovstine. to je vec uhodano pa cim sjednu pocnu verglati jer znaju kako cu zapoceti razgovor

.
08 vel 2010, 12:26
i kod nas isto - u autu prvo svako govori kako je proveo dan

s obzirom da ona ide u kvart gdje sam ja provela svojih prvih 20 i nesto god. zivota meni se to cini kao spoj mojeg centra i trenutnog života u šumi sa srnama...je da je između vožnja autom, ali tako nam je kako nam je.
08 vel 2010, 12:26
Dobro Adea, a tih 1/2 do sat vremena što bi u 1. razredu bili sami doma tj. s tetom čuvalicom, u 2,3 bi vjerojatno otključavali sami kuću i boravili u njoj ili se igrali vani dok vi ne dođete što je ono što ti želiš......... Pretpostavljam..
E sad tih 1/2 satado sat vremena neke igre obaviti će i kad dođe iz škole koja je u gradu, samo malo kasnije ali sad je pitanje s kime ? S kojom djecom ako ne ide u kvartovsku školu, ima li u ulici koga ? Kad će uopće moći sam ići iz škole u gradu ili obrnuto? Koliko je daleko uopće? Jel ono Dugo selo-Zagreb ? Puno je tu pitanja..ja sam npr. iz kvarta imala 5 najboljih prijateljica, ajmo reći sa svima sam ostala u kontaktu. Neke su mi kume

E sad mi smo bile blizu a kako je s prijateljima u školi kad nisu blizu ja nemam iskustva.........
08 vel 2010, 12:30
A evo ja sam npr išla u kvartovsku školu i nemam niti jedne jedine prijateljice iz škole. Jedina koju sam imala se odselila iz Zagreba i tu nam se izgubio kontakt. Prijateljstva sam stvorila kasnije, u srednjoj školi i na faksu. Mislim da se vrijednost kvartovskog društva precjenjuje.
A kod nas u školi, to sam već napisala ima jako malo djece baš iz kvarta pa otpada i to.
08 vel 2010, 12:44
Ni ja nisam išla u kvartovsku školu, i nemam nikakave dobre prijateljice iz osnovne škole. Ali nemaju ni moje prijateljice koje su išle. Zato imama iz srednje škole i s faksa, a vidim da je tako s većinom. Zato sam za djecu tražila kvalitetnu školu u koju ih sada svakodnevno vozim s autom. Na slobodne aktivnosti ih nastojim voditi u kvartu pa mogu tu upoznati prijatelje ako žele.
08 vel 2010, 12:45
Nemam ni ja niti jednu prijateljicu iz osnovne skole. S druge strane, bratov najbolji prijatelj i kum mu je iz razreda. To je sigurno vrlo individualno.
Ono sto mislim je da se stvarati i odrzavati prijateljstva isto uci. A kao i za druge obrazovne stvari u zivotu, i za to treba imati uvijete...
S druge strane, vazno je i kvalitetno obrazovanje. Danas mozda vaznije nego ikada...
UH.....
Mamax3, a s kim ti se djeca druze? Kako? Kada?
08 vel 2010, 13:13
zapravo i nemaju puno vremena za druženje: iz škole dođu dosta kasno (nekad i iza5), četvrtkom navečer idu na gitaru... zapravo jedva imamo vremena doma nešta ponoviti za školu. Vikendom se ponekad dogovore sa društvom iz škole pa ih odvezem do prijatelja ili ono dođu k nama, sad kad su malo veći sami si organiziraju druženja... Prije sam znala organizirati susrete s djecom mojih prijateljica, ali sad već znaju s kim se žele družiti, a s kim ne. I da, poznaju i djecu iz susjedstava, ali se s njima baš ne druže.
08 vel 2010, 13:48
zajecka je napisao/la:Pa koji je to kvart ? ja nisam bila u kontaktu sa takvom djecom u parku ili možda nisam čula ?!
Ne moraš odgovoriti......Ja ću reći da smo mi Dubrava ali nekako ona malo bolja strana osim jedne znakovite ulice

. Ali na sreću kako smo dnevni boravak sva ta djeca iz takvih znakovitih ulica idu u drugi razred jer pretpostavljam majke ne rade..........tako da sam ja jako zadovoljna učenicima u nj. razredu, kulturni su koliko i dr. djeca u današnje vrijeme (nikad ne znamo kako se ponašaju kad nisu u našoj blizini). Nema prljavaca. Svi su itekako dobro obučeni
ako to išta znači........
A kad smo kod toga već ja sam išla u razred sa toliko cigića i "šiptara" i nitko nije utjecao na mene. Čak dapače većina je završila fakultete od ove ostale
zagrebačke djece....ili dobre srednje škole.............i malo mi je prenapuhano to npr. s Dubravom, osim što sam i ja ponekad u čudu ali sa onom donjom stranom

.............koja i nije tako urbana.........
Ruzno Zajecka, jako ruzno. I implikacije i genraliziranje.
08 vel 2010, 14:05
Gle, Adorabla, rodila sam se i dalje živim ovdje gdje i moja djeca sada, jako dobro poznajem okolinu koja mi nerijetko smeta, a i nerijetko se uopće ne obazirem na to.
Već mi je sve onako ravno. Samo iznosim surovu istinu, kako god to tebi zvučalo. Tako mi u kvartu oni koje poznajem i pričamo jedni s drugima. Bez folije.........
Susjeda mi rom i jako ju poštujem ali ne zato što je rom, djeca se uredno druže, i ja s njom pijem kavu, kuma mi bila janjevka, itd....itd....u razredu sam se družila sa romkinjom i dan danas odem na kavu s njom.....
I zašto bi mi se sviđali svi ljudi bez obzira na to od kuda su, na to uopće ne gledam, samo sam htjela dati do znanja da u jednom takvom kvartu koji je na čudnom glasu (ne od moje strane, ja znam istinu) ima sasvim ok ljudi i da stvarno nisam čula takve riječi u parku.........I da ima svega u svakom kvartu.
Ne znam koja te je točno riječ tako uznemirila ?