Sada je: 29 srp 2026, 22:55.

Koliko vanskolskih aktivnosti imaju?

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Re: Koliko vanskolskih aktivnosti imaju?

PostPostao/la franika » 19 vel 2010, 15:39

Ni mi nemamo mogucnost igranja na ulici u kvartu, jer smo u centru Zagreba pa i nemamo svoj kvart! Kod nas to funkcionira tako da se uglavnom dogovaraju za igranje jedni kod drugih (tako je bilo u vrticu, sada u 1. razredu toga jos nema jer se ne poznaju dovoljno) a kad zatopli odemo u parkic i tamo se igraju sa onima koje poznaju a tamo zateknu. Meni je to i draze nego da su mi bez nadzora po cijele dane sami "po kvartu", barem ne po ovom nasem, mada ima i tu takvih klinaca koji su od prvog razreda non stop sami u tom nasem parku i po oklolnim ulicama i bome mi se ne svidja sta vidim. Pocinju se puno prerano druziti sa pubertelijama huliganskog profila koji isto tako kao i oni vise sami po cijele dane u jednom dijelu parkica, puse, piju po klupicama i ugl. prostace i nazalost jako su "fora" ovim malima! Dok mogu, ja cu paziti da moji ne upadnu u takvu ekipu.! No ionako ce i prebrzo doci vrijeme kada ce poceti traziti da idu sami van sa svojim drustvom-u kino, u setnju gradu a kasnije i nocni izlasci...Uff o tome jos i ne zelim razmisljati!
franika
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la skorpionka » 19 vel 2010, 16:09

Kod nas na igralištima u parkovima, (imamo ih više u neposrednoj blizini :p ) su uglavnom djeca iz škole, svi se međusobno poznaju. Huligana nema iz razloga što su sva ta igrališta okruzena zgradama tako da sa svih prozora gledas u park,pa im nije interesantno biti pod prismotrom, a ima i dosta roditelja na klupicama s mlađom djecom. :lol Moj kad se poželi igrati vani, samo siđe, i na jednom od ta dva najbliza će sigurno naći nekog ili iz razreda, ili iz paralelnog razreda.
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la eli » 19 vel 2010, 16:12

ni u našem parkiću nema mladih huligana. samo stari džaneri na kombinaciji metadona i alkohola. :roll
eli
Sveta krava

PostPostao/la skorpionka » 19 vel 2010, 16:17

Grozno :loce

Nego da čestitam ekipici iz naše škole, koja je pretprošlu subotu pobijedila na natjecanju nižih razreda na štafetnim igrama zg osnovnih škola. Vidim popis na ulazu u školu i bogme sam odmah prepoznala imena dječice naših forumašica čija su djeca isto sudjelovala u ekipi naše škole :zivili Vidimo se u svibnju na višem rangu natjecanaj, samo ne znam kako se točno zove. :lol
Zadnja izmjena: skorpionka; 19 vel 2010, 18:44; ukupno mijenjano 1 put/a.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la korny » 19 vel 2010, 18:26

Ja svoga baš želim gledati kroz prozor kako se ponaša i kad su u blizini huligančići, a bez moga direktnog nadzora.
No, ako dođu baš oni veliki, zovem ga doma.
Naravno, samostalnom izlasku u dvorište prethodili su neki drugi stupnjevi.
Također, ne radi se o danonoćnom boravku u dvorištu. Uglavnom vikendom (i to ako je lijepo vrijeme) sa svojim vršnjacima igra nogomet ili košarku.
korny
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la dazd » 19 vel 2010, 21:53

Ah , mi smo u predgrađu , gotovo na selu ;)
Kad je lijepo vrijeme glavna zabava je igra na jednom brdašcu , smještenom tik do škole :)
dazd
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la lastavica » 19 vel 2010, 23:46

skorpionka je napisao/la:Nego da čestitam ekipici iz naše škole, koja je pretprošlu subotu pobijedila na natjecanju nižih razreda na štafetnim igrama zg osnovnih škola. Vidim popis na ulazu u školu i bogme sam odmah prepoznala imena dječice naših forumašica čija su djeca isto sudjelovala u ekipi naše škole :zivili Vidimo se u svibnju na višem rangu natjecanaj, samo ne znam kako se točno zove. :lol

:zivili ni manje ni više nego olimpijada :nata
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la Novamama » 19 vel 2010, 23:54

da da olimpijci :proljece

moj ide 3 puta tjedno + turnir vikendom - nogomet naravno.
i mislim da mu je i to previše. čak nekad ova 3 puta pretvorimo u 2 puta tjedno. dođe doma u 3.30 - 4, trening je odmah u 4.30 ili 5 i ne stigne ništa.
ok, nema još učenja, a i sad po zimi nema ni nekog većeg igranja u parkiću, ali svejedno mislim da mu je ovo sasvim dovoljno. s tim da i moj mora jednostavno imati vrijeme za igranje, bez obzira na obaveze koje ima, a dosta rano ide spavati (oko 9) pa moramo sve ugurati u to vrijeme.
Novamama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ZacKa » 20 vel 2010, 01:15

Moj ide na nogomet 4x tjedno, šah 1x tjedno. Te svaki vikend barem jedna ako ne i dvije utakmice. Po svojoj želji. Ja bih ga vratila na plivanje ali on neće. :D To su 2 aktivnosti što nije puno ali su zahtjevne.
I to mu je zaista previše (po mojem mišljenju :mrgreen ne i njegovom) s obzirom da je u boravku i da ima i zadaću za doma. Umoran je i naravno i on bi navečer bacio igru sa sekom ali majka zahtjeva pregled knjiga i učenje. :mrgreen .
Trenutno ne ide na nogač, samo šah 1x tjedno jer je imao langetu na ruci, puno je bolji što se tiče razdražljivosti i puno se više igra samostalno i po svojem izboru, na kompu nije uopće ali, ali udebljao se strašno od kako nema sporta.

Tako da ipak jedva čekam prolječe i trčanje za loptom da skine koju kilicu i vrati kondu. A sad nek se naigra sa sekom još par tjedana. Dolaze mu i frendići doma a kad dođe ljepše vrijeme biti će i vani u dvorištu s klincima što je njemu veliko veselje.

U školi je na dodatnoj iz matke. I naravno i on bi još svašta, svirao gitaru, išao na break dance..........ali ne može on to....nema on tu energiju........
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la skorpionka » 20 vel 2010, 01:56

da da olimpijci :proljece

Da, da, sjetila sam se i pitala ga danas za ručkom: Kako se zove ono natjecanje iz stafetnih koje imate u svibnju?
On me onako zacudjeno pogledao, ispod oka, kao kako to mogu ne znati a oni prvaci :1
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la dancica » 20 vel 2010, 15:21

dečko - tenis, treninzi svaki dan osim vikenda; kad krenu turniri onda i vikendom; vjeronauk u župi; zbor u školi

djevojčica - gimnastika pon i čet

uvijek imaju društvo i mjesta(sporedna ulica,parkić u blizini) za igrat vani
D. 2000. velika maza
D. 2001. princeza
M. 12.06.2009. mala princeza
dancica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Imge » 20 vel 2010, 17:04

vec sam stavljala ovaj citat s linka skole.hr, bio je u jednom zgodnom clanku na temu slobodnih aktivnosti.
govori o vaznosti dosade te cinjenice kako nekad naprosto moramo dozvoliti djeci da sama ispune svoje vrijeme.

citiram: "Ne podcjenjujte značaj nestrukturiranog slobodnog vremena. U svojoj velikoj želji da njihova djeca iskoriste svaku moguću priliku za iskazivanje i razvijanje svojih talenata, roditelji često zaboravljaju vrijednost tzv. dosade, i time svojoj djeci uskraćuju jedno vrijedno životno iskustvo. Suprotno mišljenju uvriježenom u našoj kulturi, dosada je zdravo stanje i bitno je da ga djeca nauče tolerirati i kreativno ispunjavati. Djeca neće moći naučiti sama sebe zabavljati ukoliko im svaka minuta njihovog slobodnog vremena bude isplanirana. Isto tako, djeci treba pustiti šansu da se samostalno i slobodno igraju, uče i istražuju, što se spontano odvija unutar njihovog nestrukturiranog slobodnog vremena."

:dada
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la franika » 20 vel 2010, 21:50

Djeca neće moći naučiti sama sebe zabavljati ukoliko im svaka minuta njihovog slobodnog vremena bude isplanirana. Isto tako, djeci treba pustiti šansu da se samostalno i slobodno igraju, uče i istražuju, što se spontano odvija unutar njihovog nestrukturiranog slobodnog vremena."

E to ovisi jako o tipu djeteta! Vidim po mojima! Nika je tip kojemu bas treba to nestrukturirano slobodno vrijeme kada se igra na podu igrackama, bas ono, tipicne igre lutkicama, konjicima, igra uloga i sl...I za nju mi zato uopce ne pada na pamet osmisljavati puno slobodnih aktivnosti jer mi se cini da je takva njena konsruktivna slobodna igra od neprocijenjive vrijednosti za zdravo djetinjstvo.

No Fran je druga prica. On se doslovce dosadjuje ako nema nesto isplanirano, ne igra se na nacin kao sestra mu, pa se njegovo slobodno vrijeme svodi na igranje igrica ili buljenje u crtice ili citanje (dobro, citanje je OK ali isto ne pobogu, STALNO!!) ili jednostavno kad je ispucao sve od toga troje, hodanje po stanu gore dolje i gnjavljenje sestre. Ok, sad mu je dodatna zabava "zabavljanje" bebe brata ali ni tu mi se uvijek bas ne svidja nacin na koji on to radi, kreveljeci mu se u facu i pretvaranje da je cudoviste ili mumija...Mali ga gleda u sto cuda u stilu :conf

Tako da je po meni Fran tip djeteta kojem treba nafilati dnevni raspored a Niki ne. Nisam mu to htjela za sada u prvom razredu napraviti ali mislim da ce u drugom obavezno dobiti jos jedan sport tako da ima barem 4 dana u tjednu jos nesto osim skole!
franika
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la eli » 20 vel 2010, 21:56

slažem se i sa imge i sa franikom.

moja je mix tip (to zadnjih par godina, prije se nije znala igrati). uživam slušati je kako se igra sa figurama životinjica, kao i kod najnovije zabave - nacrta likove dinosaura ili životinja i priča priču.
ipak, veći dio dosade rješava blejeći u najgori program sa crtićima (orlando kids) ili se gura na kompjuter.

da nam je dvorište puno djece, ona bi radije bila pred ekranom. dobro, i meni je majka čupala knjige iz ruke i tjerala me vani. :drink
eli
Sveta krava

PostPostao/la skorpionka » 21 vel 2010, 09:41

moja je mix tip (to zadnjih par godina, prije se nije znala igrati). uživam slušati je kako se igra sa figurama životinjica, kao i kod najnovije zabave - nacrta likove dinosaura ili životinja i priča priču

ovo je super :zivili Mi obožavamo to kad pričaju sami sa sobom i izmišljaju. :dada

i meni je majka čupala knjige iz ruke i tjerala me vani.

Gle, ima djece čiji je raspored toliko natrpan da nit ne stignu uzeti knjigu u ruku, niti bilo što osim školskog gradiva. Meni je pod slobodno vrijeme za sina i to kad uđe u sobu i ide gledati na policu koju knjigu ce uzeti bilo čitati, bilo listati. :dada
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la skorpionka » 21 vel 2010, 09:46

pa se njegovo slobodno vrijeme svodi na igranje igrica ili buljenje u crtice ili citanje

Ja nemam ništa protiv da kombinira to troje od navedenog. Odnosno, ne mislim da je oduzimanje tog slobodnog vremena bas tako korisno kako neki misle. :dunno
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la eli » 21 vel 2010, 09:53

ako se ne ide u krajnosti. bilo je vikend dana kada je odbijala bilo kakvu zabavu koja ne uključuje ekran. npr 10 sati buljenja u njega. i to nije bilo svako toliko, ona bi tako stalno da joj ne branimo.
eli
Sveta krava

PostPostao/la skorpionka » 21 vel 2010, 09:59

Naravno da ces joj zabraniti pretjerivanja. Ali na jedno pretjerivanje ne treba ići drugim u smislu da djetetu cijeli tjedan bude nakrcan, što se često viđa.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la Potica » 21 vel 2010, 10:07

P. je na boravku i doma dolazi oko pola pet, lani je imao sport tri puta tjedno i njemu je to bilo previše :dunno odmah poslije škole smo trčali na trening dok bi došli doma je bilo sedam i on je stvarno bio premoren, a ona dva dana kad nije bio na treningu imali smo neke obveze i on je bio jako žalostan je nije imao vremena za igranje.
Ove godine sam tražila neki sport na koji bi išao dva puta tjedno, ali kako je sa školom išao na tečaj plivanja pa nije mogao zadaće napisati u školi nego ih je morao pisati doma poslije škole to jednostavno nije bilo izvedivo. Sad ide smo vikendom na sport i za vrijeme boravka u školi ima engleski i čini mi se da je njemu to dovoljno.
On je tip klinca kojem nikad nije dosadno, ima predivnu maštu i ne trebaju mu ni igračke da bi se igrao, dovoljni su mu i vlastiti prsti ;), televiziju i igrice gleda jako rijetko, poslije škole zna ostati s ekipom u parkiću kod škole ili je vani s društvom iz zgrade, čim zatopli je gotovo nemoguće zadržati u kući.
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la ZacKa » 21 vel 2010, 11:14

I moja curka se sama zabavlja to što kažete priča sama sa sobom, smišlja uloge :D a to su valjda curke, ali mojem sinu se ne da buljiti ni u tv cijeli dan, vikendom ujutro kad se probude a poslije se igraju zajedno.
Franika tvoj Fran se neće igrati sa sekom ? Moja curka je navela brata da se igra s lutkicama, smišljaju uloge tipa ja sam pesek ti vlasnik, pa se igraju s plišancima, oblače ih, vode doktoru a isto se on nikad nije tako igrao i to me baš veseli, ta zajednička igra.
Društvene igre još ne mogu zajedno jer on više kuži od nje pa mu to ide na živce pa se sustio na njezin nivo. :mrgreen

I ja sam planirala svaku minutu kad je on bio manji jer nije znao sam i onda bi to rezultiralo time da bi cendrao da idemo nekam, da radimo nekaj......a sad više ne, naučio je što je dosada i puno je zadovoljniji sam sa sobom.
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la franika » 21 vel 2010, 12:12

Franika tvoj Fran se neće igrati sa sekom ?

Sa lutkicama ili konjicima?? Nema sanse! :ne
Igraju se oni skupa ali iskljucivo kada ON osmisli igru, to su uglavnom igre koje ne ukljucuju igracke nego se igraju kao potrage za blagom, pa mu je sada jako IN proucavanje onih knjiga Egiptologija, Carobnjastvo pa to i njoj pokazuje. Isto tako se igraju divljanja i natezanja po nasem krevetu (kao pokazuje joj judo zahvate---na to mi se dize kosa na glavi jer je ona uduplo sitnija i laksa od njega ali ih ipak pustim i molim boga da sve dobro prodje). No Nika isto tako voli imati svoj mir kada se igra lutkicama jer onda SAMO ona kreira igru i tako voli najvise.

Ni moji ne igraju zajedno drustvene igre jer se oboje uzasno ljute kada izgube (narocito NIka) pa to izbjegavaju.
franika
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Dobri andjeo » 23 vel 2010, 21:31

mi idemo ut. i cet, na tkd, srijedom na balet, u skoli i ne racunam aktivnosti koje ima jer su uvijek zadnji ili prvi sat pa su dio nastave na neki nacin, tako to i ona dozivljava. u skoli ide na njemacki 1x tj, eko skupinu 1x tjedno, dodatnu matematiku 1x tjedno.
nagodinu se ozbiljno sprema u glazbenu na sve to, no meni je to previse za vodit i odvodit.. bas sam lijena :p slobodna je skroz pon i petak te vikend.
"Ja sam Alfa i Omega,Prvi i Posljednji,Početak i Svršetak!"
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la palunkica » 25 vel 2010, 17:22

franika, jesi li tražila košarku za Frana. Si vidjela ovo: :conf

http://www.os-jjstrossmayera-zg.skole.hr/skola/projekti/sport
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la franika » 25 vel 2010, 22:38

Palunkice, znam za to! Tako to funkcionira u teoriji kako ovdje pise no u praksi niti jedno diijete iz prvih razreda ne ide na kosarku nego uglavnom 3 i 4 razredi. Fran nece ici sa tim starijima!
franika
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la korny » 02 ožu 2010, 08:49

korny je napisao/la:
dazd je napisao/la:
i L. je u KK Zadar :mah

i još jedan u KK Zadar , ponedjeljkom , srijedom i petkom....

Žene moje, ista smo grupa definitivno :lol

Jučer mi je M došao s informacijom da ga je trenerica prebacila u grupu koja ide utorkom, četvrkom i petkom. Kako je dugo bio bolestan, nije znao ili je zaboravio na to prebacivanje, kao ni za razlog promjene termina. Znate li vi što o tome? :dunno
korny
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la dazd » 04 ožu 2010, 15:29

Nemam pojma , moj nije bio 3 puta , ali mm kaže da ih je ionako malo , da ih na treningu bude 5-6 ...
možda će ih zato prebaciti sve u drugi termin ?
dazd
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la medo14 » 04 ožu 2010, 15:33

cure, može ova prepiska na pp, otišle ste van teme :mah
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la korny » 04 ožu 2010, 18:35

Joj, oprostite na :oft Dazd, hvala :mah
korny
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Prethodna

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 9 gostiju.