Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.
Odgovori

Re: upisna groznica u gimnazije

30 lip 2010, 15:11

te stolice su već dvadeset godina dio prijemnog za grafičare. :)

30 lip 2010, 15:11

Zapravo, kao i inače u životu, "Ni med cvetjem ni pravice", a i nikad kriteriji neće svima biti po volji :dunno - ako je netko solidno odličan učenik (i s pokojom četvorkom, npr.) a ne uspije upasti u školu svog prvog izbora, treba pripremiti i pametan drugi izbor :2 - u naše se doba moglo u 2 škole npr. predati dokumente i prijemni su bili u različito vrijeme ako se ne varam, a muzička je također nosila dodatne bodove ili čak direktan upis (dakle, ako je netko bio srednja muzička) u kulturnjake. Kako je sada? Može li se u prvom krugu upisa dati dokumente na više mjesta? Jer nije MIOC na kraju krajeva, jedina škola u gradu (ikojem gradu, makar se konkretno o ZG školi priča) koja daje mogućnost studija kasnije, pa ako netko ima zaslužene odlične ocjene a ne baš savršene (za razliku od navučenih) može s nadogradnjom na dobar stil učenja i u nekoj drugoj školi doći do željenog zvanja i podloge za kasnije upise... :kima

Najbučniji roditelji neupisanih đaka koji su kasnije uspijevali iskopati veze za upise naknadno, obično su u moje doba školovanja bili ti koji su istim bučnim stilom vodali djetešce za ruku kroz srednju školu, mučeći i dijete i profesore (i sebe same ali to valjda nisu primjećivali ili si nisu mogli priznati), plačajući instrukcije i okrivljavajući sve druge za djetetov neuspjeh.

I opet velim, hiperinflacija odlikaša je mislim najveći problem, da toga nema, ne bi ništa od dodatnih aktivnosti ikome smetalo, nekima bi olakšalo, ostalima ne bi bilo važno.
Zadnja izmjena: † Volvo; 30 lip 2010, 15:38; ukupno mijenjano 1 put/a.

30 lip 2010, 15:12

ne znam za Zagreb, govorim za Split. a i nije samo to bilo, nego i crtanje stripa

30 lip 2010, 15:26

Ina, a ja odmah pomislila na Zagreb :roll

30 lip 2010, 15:35

Volvo je napisao/la:Zapravo mislim da kriteriji i nisu čudni, i predrasuda je da matematičari nemaju s glazbom veze jer je koda nas npr. na FER-u bilo puno ljudi koji su svirali neki instrument i imali više od osnovne muzičke završene. A bilo je totalnih matemetičkih freakova tu (i glazbenih, usput). Ovo spominjanje nogometa kontra šaha je naizgled sladak primjer nelogičnosti (iako, radi li se o tipičnom nogometašu koji je na putu vrtoglavim transferima i druženju isključivo s manenenkama, nekako mi je malo vjerojatno da puca na MIOC :lol ) ali bavljenje sportom i postizanje kvalitetnih rezultata je (uz dobre ocjene koje nose većinu bodova) znak svestranosti osobe (druga je npr. stvar što nisam sportski talent ja sama). Dakle ne čine mi se loši ovi dodatni bodovi - lošija je hiperinflacija odlikaša koju smatram totalno naopakom.

:dada :dada
ja sam npr. završila srednju muzičku i PMF (upravo matematiku) :proljece
moj brat je išao u osnovnu muzičku i završio građevinu
i među PMF-ovcima i ferovcima ima puno puno muzičara
al u moje vrijeme to nije nosilo nikakve dodatne bodove - mi smo imali prijemni
nije mi donijelo nikakve bodove ni sudjelovanje na ondašnjem općinskom natjecanju (2. mjesto)

i voljela bi da ponovo uvedu prijemne za srednju - jer koliko god sam ja bila pod stresom zbog prijemnog, moja sestra je bila u puno većem stresu jer se upisivala samo na osnovu ocjena

30 lip 2010, 15:45

i još nešto za one koji misle da muzika i matematika nemaju veze ;)

Poznato je Pitagorino opažanje da žice glazbala proizvode tonove u harmoniji kada su koeficijenti duljina tih žica cijeli brojevi. Pitagora je jako pridonio stvaranju matematičke teorije muzike. Bio je vrstan muzičar, svirao je liru i koristio je muziku kao sredstvo liječenja bolesnika (muzikoterapija).

http://hr.wikipedia.org/wiki/Pitagora

i Bach je bio dobar matematičar :dada
sad nemam vremena, ali jedan od mojih seminarskih radova je bio baš povezanost glazbe i matematike kroz povijest (moje dvije ljubavi)
inema veze samo sviranje instrumenta, ali u muzičkoj se uči puno više od pukog sviranja, nije to nekakav tečaj sintića - posebno kad se dođe do teorije, npr solfeggia, harmonije i polifonije

i nadam se da će moje cure upisati muzičku, ne zato da bi postale vrsni muzičari, nego da im proširi horizonte (plus neke teorije govore da učenje sviranja potiče razvoj određenih područja mozga)
a sad brišem iz ove rasprave jer sam otišla poprilično off

;)

30 lip 2010, 15:48

mogu imati veze, ali ne dokazuju ništa.
znam osobe sa apsolutnim sluhom, prekofakultetskom muzičkom izobrazbom bez talenta za matematiku.

30 lip 2010, 15:53

Nema stresa tamo di se dijete snalazi ko riba u vodi.

Veliki potpis.

Ja bi također vratila prijemne, stavila bi 40% da budu ocjene a 60% prijemni ili neki takav sličan omjer.

Našla sam članak iz JL, ( papirnato izdanje od 18, lipnja, čini mi se, na netu nažalost nisu ti postoci iz tablica i slika pored teksta nego samo tekst: to je članak na koji me Eli upozorila :kiss ) i nije baš slučajno (kad se gleda ne samo poredak pojedinaca, nego ukupno postoci uspješno riješenih zadataka svih učenika navedenih škola iz svih predmeta na državnoj maturi) da tri privatne gimnazije (Gaudeamus, sinjska franjevačka i Šešeljeva klasična, od kojih za dvije znam da imaju i svoje kriterije plus intervju pri prijemu za upis a ne ove uobičajene) su za mrvicu bolji od zg razvikanih. Bolja po postocima je jedino III splitska.

30 lip 2010, 15:56

naravno eli, da ima iznimaka, ali u principu su te 2 stvari poprilično povezane. Mislim da ima čak i naučnih dokaza o toj teoriji. I da su centri u mozgu jako blizu jedan drugome
http://scienceray.com/mathematics/the-connections-between-music-and-mathematics-revised-and-better-than-ever/
http://www.math.niu.edu/~rusin/uses-math/music/

30 lip 2010, 16:00

skorpionka je napisao/la:Ja bi također vratila prijemne, stavila bi 40% da budu ocjene a 60% prijemni ili neki takav sličan omjer.

Ovako nešto bi bilo sasvim u redu.
već u moje doba su bile navale na gimnazije iako prag nije bio toliko visok.
općenito se previše gledaju ocjene koje u oš uvelike ovise i o profesorima i školi općenito. ja npr. sam imala u oš neku bolju 4 ali nisam mogla upisati matematičku gimnaziju pa sam nakon završene jezične gimnazije na kraju ipak završila matematiku na PMF-u.
u današnje vrijeme vjerojatno ne bi mogla u gimnaziju uopće...

30 lip 2010, 16:01

Kako je sada? Može li se u prvom krugu upisa dati dokumente na više mjesta?

Ne može.

30 lip 2010, 16:05

mene zanima da li vi mislite da je gradivo u OŠ preteško za savladavanje prosječnom klincu? Da uz veći/manji trud on to ne može svladati i dobiti 4 ili 5?
Ja mislim da svako dijete bez pp može naučiti onoliku količinu gradiva koja je potrebna za dobiti 5 kao zaključnu ocjenu.
Druga stvar je da li se to djetetu i roditelju da ... djetetu se često ne da baš zapeti za dobru ocjenu, a i roditelju se ne da svaki put visjeti nad djetetom da zapne ako treba.

30 lip 2010, 16:05

Evo, ako kome treba, upravo saznala, 5 boda dobiva dijete samohranog roditelja, ne znam samo gdje se vadi ta potvrda.

30 lip 2010, 16:06

općenito se previše gledaju ocjene koje u oš uvelike ovise i o profesorima i školi općenito

Naravno, jer je u Zg puno previše škola sa 60 do 70 posto odlikaša u višim razredima osnovne škole (podaci su za V. do VIII.) a kad bi se u obzir uzeli samo VII. i VIII. razredi postoci bi bili još bizarniji. U takvom sustavu su i odlikaši u stresu, znači o oni koji će sljedeće godine imati 61 bod, znači odličan uspjeh, odličan iz predmeta koji se boduju za određenu gimnaziju, će razmišljati da li će sljedeće godine 61 bod i dalje biti dovoljan ili bi bilo bolje da imaš 62. Suludo. :dunno

30 lip 2010, 16:10

mene zanima da li vi mislite da je gradivo u OŠ preteško za savladavanje prosječnom klincu? Da uz veći/manji trud on to ne može svladati i dobiti 4 ili 5?

Gradivo nije preteško, ali daleko od toga da svi zaslužuju da razina njihovog vladanja hrvatskim i matematikom bude opisana ocjenom vrlo dobar ili odličan. Nisu naša djeca ništa pametnija niti sposobnija od malih Slovenaca iste dobi koji nemaju tako nabildane zaključne ocjene.

30 lip 2010, 16:14

Što se tiče glazbe i matematike...Talent, sluh (ili apsolutni sluh), osjećaj za ritam, dinamiku, lijepo pjevanje, talent za sviranje instrumenta, solfeggio...ništa od tog nema veze s matematikom. Znam šta pričam, završila sam srednju glazbenu, i od svih đaka imali smo samo jednog matematičkog talenta (nisam ta :mrgreen ). Oni najbolji, koji su sjajno koncertirali, suptilno i nadahnuto ;) baš su bili antitalenti za matematiku...Čak imam neku teoriju (potvrđenu u praksi, a sad možda je sve i slučajnost...) da emocije i mašta čine umjetnike i zanimljivije osobnosti...jer za dobar nastup (svirka, pjevanje...) je manje bitna tehnika, a više osjećaj i suptilnost.
A za matematiku čini mi se, treba ispraznit mozak od svake mašte i emocije :lol Meni se recimo znalo desit da radim dobro neki zadatak i onda ga produžim, nesvjesna da je kraj. Pa ako sam na ploči, profa me upozori pa dobijem 4. A u testu bi to bila jedinica :mrgreen

Ali ovaj spomenuti jedini matematičar iz naše glazbene (inače je završio ETF) je naravno bio najbolji u harmoniji, u kontrapunktu pogotovo :dada
Imao je smisla za komponiranje...i u tome doista vidim povezanost
Ali nije baš dobro pjevao niti nadahnuto svirao. Iako tehnički gledano, sasvim zadovoljavajuće.

Vjerujem da je Bach bio neobičan rijedak spoj matematičkog talenta i ingeniozne maštovitosti.

Sad i ja ko Miki totalno offtopic :lol
Zadnja izmjena: elizabeta; 30 lip 2010, 16:39; ukupno mijenjano 1 put/a.

30 lip 2010, 16:20

Ja mislim da svako dijete bez pp može naučiti onoliku količinu gradiva koja je potrebna za dobiti 5 kao zaključnu ocjenu.

jako može ovisiti i o kriterijima koji se postave. Recimo, dvije osobe s različitim talentom za strane jezike, obje daju od sebe maksimum i savladaju fond riječi i gramatiku koja se od njih očekuje. Po meni profesor kod zaključivanja može mrtav onome tko je talent za jezike dati odličan kao zaključnu ocjenu, a ovom drugom vrlo dobar. Jer on npr nikad ne može postići odličan izgovor, istu takvu fluentnost u komunikaciji jer mu strani jezici ne leže najbolje. Nije nužno da oboje budu ocjenjeni istom odličnom ocjenom :dunno .

30 lip 2010, 16:25

nadicab je napisao/la:mene zanima da li vi mislite da je gradivo u OŠ preteško za savladavanje prosječnom klincu? Da uz veći/manji trud on to ne može svladati i dobiti 4 ili 5?
Druga stvar je da li se to djetetu i roditelju da ... djetetu se često ne da baš zapeti za dobru ocjenu, a i roditelju se ne da svaki put visjeti nad djetetom da zapne ako treba.

Većinu predmeta se definitivno (uz veći ili manji trud) može svladati za 5.
Ali ne i matematiku, hrvatski, engleski...U tim predmetima je bitna sklonost, talent...Za matematiku je svima jasno, i to obično i nema 5 neko ko je antitalent (pa ni uz maximalno zalaganje)
Ali hrvatski kao i jezici, za koje također treba imat talenta...e tu je često puno nepravde i navlačenja
Pa tako engleski imaju 5 štreberi koji imaju stravičan izgovor, jednako kao i đaci koji imaju izvrstan izgovor.Koji ulažu dodatan trud. I recimo čitaju knjige na engleskom...
Hrvatski imaju 5 neki đaci koji imaju ne baš bogat riječnik, i koji prepisuju lektire s neta i odsvakud, jer im je čitanje strašna tlaka (ali jelte 5 moraju imat zbog upisa) jednako kao i neki koji su veliki čitači i pročitaju puno više od lektire, i o tome razmišljaju...

Naprosto, puno previše se ocjenjuje snalaženje i poslušnost, u svemu :dunno

30 lip 2010, 16:26

aaaaaa, moram se žaliti na ovoj temi iako nema veze s gimnazijom.

Sestra mi je dakle prošla za web-dizajnera, a sad smo saznali da bi prošla i u primijenjenoj upala je mala koja je imala isti broj bodova). To znaš da je tamo od upisa odustalo pedesetak djece, koliko ih je bilo ispred nje na provjeri lik. sposobnosti.

Užasno mi je žao jer joj je to bio prvi izbor, a nije predala tamo jer sam joj ja tako rekla. A tko bi mogao misliti da će ih upisati 20 više i da će još 50-60 njih predati papire negdje drugdje.

Kaže da se ne ljuti na mene i da joj je i ova škola ok, ali ja se ne mogu prestati gristi. :place

30 lip 2010, 16:27

evo nisam bila pročitala skorpi, ali na istom tragu smo razmišljale...

30 lip 2010, 16:29

za proći sa odličnim, znači 4,5 da, ali 5,0 ne može svatko, a mnogi koji imaju 5,0 ga ne zaslužuju.
osim primjera od skorpi imamo i primjer matematike gdje kod nekih profesora nije dovoljno izvježbati zadatke jer je redovito na kontrolnoj neki trik-zadatak koji traži matematičko razmišljanje, zaključivanje koje nije šablonsko.

Evo, ako kome treba, upravo saznala, 5 boda dobiva dijete samohranog roditelja, ne znam samo gdje se vadi ta potvrda.

prekrasno! :roll
bit će rastava i muljaža.
iskreno, samohranost roditelja nije nešto što pokazuje djetetov talent, rad, znanje.

30 lip 2010, 16:29

Beppa , a koko su ti toliki odustali od upisa ako se nije moglo u 2 škole predat?

30 lip 2010, 16:34

Ne kužim zbog čega bi dijete samohranog roditelja baš moralo imati veću mogućnost upisa u bolju školu, unatoč slabijim ocjenama od nekog (i to za 5 bodova!)
Mislim kužim da je o.k. da mu se pomogne na neki način...recimo kupnjom udžbenika i pribora...itd...novčano, savjetima...

Ali zašto bi takvo dijete imalo prednost za npr. MIOC veću nego ono koje se mučilo na takmičenju i dobilo samo 2 boda.

Ako je stvar težih uvijeta učenja, e tu nikad ne znaš čija je ustvari obiteljska situacija teža...možda je mnogima i puno teže, a ne piše im na čelu

30 lip 2010, 16:36

Pa ne znam je li ova mala upala preko veze, ako nije svi ovi su odustali jer su procijenili da ne mogu upasti. Možda je priča ipak nategnuta - njih je bilo 300 na provjeri likovnih sposobnosti, primaju 140 (a trebali su 120), sestra i ta mala su dobile 35 bodova, a i ocjene su im iste.
Na provjeri je njih 180 imalo 38 i iznad bodova, a još njih 20-30 je imalo 35 (dakle, ovisi dalje o ocjenama).

Čudna priča, zar ne?
Da baš njih 40 odustane :dunno

30 lip 2010, 16:38

Ali zar su ti što su odustali mogli predat papire u još jednu školu pa odabrati? To te pitam

30 lip 2010, 16:42

Blago svima vama koji imate još malu djecu :) , nadam se da će se kriteriji upisa u srednju školu do tada promijeniti.
Nešto se priča da će se uvesti mala matura.
Živi bili pa vidjeli :loce

30 lip 2010, 16:51

Beppa, ako baš zapnete, uvijek se može otići na razgovor u školu i prebaciti dijete.

Za dobiti max broj bodova nije potrebno imati 5,0 nego biti odličan đak + 5 iz predmeta koji se traže + uzornog vladanja,
Zna se što je uzorno vladanje, to nije samo biti poslušnik jer ako to tako nazovemo, ispada da je OK biti neuzoran? Bila sam se iznenadila što je npr učenik generacije u bjelovarskoj OŠ bio proglašeno dijete koje je stavilo na internet snimku maltretiranja djeteta. To je svakkao propust cijelog nastavničkog vijeća koje je zanemarilo tu činjenicu.Bep

30 lip 2010, 16:57

medo14 je napisao/la:
ako ti se (po ovogodišnjem) dijete nije bavilo takmičenjima ili muzičkom ili vrhunskim sportom, biti 5,0 kroz cijelu OŠ nije dovoljno

ovo sam i ja pomislila kad sam čula za ovogodišnje upise, nije dovoljno da je odlikaš mora istovremeno ići i u muzičku i biti vrhunski sportaš a i mali genijalac da može na takmičenja iz npr. matke. apsurd.

ove godine se dobivao i jedan bod za primjereno vladanje u 7 i 8 razredu. tako da ipak nisu bili potrebni dodatni bodovi za MIOC.

sad sam vidjela da to vec znate.
Zadnja izmjena: mamaX3; 30 lip 2010, 16:59; ukupno mijenjano 1 put/a.

30 lip 2010, 16:57

skorpionka je napisao/la:Ja bi također vratila prijemne, stavila bi 40% da budu ocjene a 60% prijemni ili neki takav sličan omjer.

Ja ne bih vratila prijemne jer se onda vracamo na to da dijete taj dan dozivljava stres, bubeta i onda rezultat ovisi o njegovoj koncentraciji tog dana.

Ja bih uvela kontrolu znanja po skolama na godisnjem nivou. Odnosno obzirom da sada vec postoje inicijalni testovi koji ne ulaze u ocjenu, neka se uvedu i zavrsni testovi koji ne ulaze u ocjenu. Zavrsni testovi se rade na istom principu kao i sva skolska natjecanja (skrivena pitanja, sifre itd) a rezultati sluze Agenciji i Ministarstvu da usklade vrijednost ocjena. Odnosno ukolilko je OŠ Ivan Gundulić u Zagrebu iz geografije postigla medju 6.tim razredima 60% na testu, a u sestim razredima ima 80% odlikaša onda znaš da kriterij te škole nije dobar.
Znači da treba educitrati profesora, zamijeniti profesora, pojasniti što i kako treba promiijeniti i sljedeće godine ponovno kontroliraš rezultate.
Onda bismo dobili naravno realnije ocjene.
To naravno ne garantira da na kraju osmog razreda ne bi bilo zadnjeg natezanja ocjena, ali to je ništa prema ovom kaosu sada.

Istu stvar bih naravno uvela i u srednje škole umjesto mature. Radje bih vratila prijemni ispit na fakultete i obavezno bih uvela motivacijsko pismo za fakultete i naravno strategiju zapošljavanja odnosno kvote prema situaciji na tržištu.

30 lip 2010, 17:00

Elizabeta, nisu mogli. jednostavno su predali negdje drugdje. Ovo su podaci s provjere koja je bila u svibnju. Vjerojatno su svi procijenili da je bolje predati negdje drugdje ili su na testiranje otišli iz fore (što sumnjam jer na tečajeve idu masne pare).

sad sam ponovo gledala, prošlo ih je (iznad 35 bodova) +-180, a od tog njih 25 ima 35 bodova kao i sestra.

Jedino što je još moguće je to da ih ima puno koji nisu prošli s 4 jer oni koji su prošli s tri (manje od 30 bodova na ocjenama iz tri predmeta i opći uspjeh) moraju imati maksimalan broj bodova na crtanju.

ne znam, sve mi je čudno. Razočarana sam jer smo možda trebali izvesti neku igru da čekamo do zadnjeg trenutka i brojimo koliko ih se prijavilo pa da trčimo predati za web.

Mislim, znam da ni ovo nije loše, u njenom razredu ima i odlikaša, pa čak i onih s 62 boda, primljeno ih je samo 15 na taj smjer tako da je to dobar razred, najbolji na školi pa me to tješi.

Neću više uzurpirati temu, idem patiti u samoći.... :(

Nadice, ne znam ni sama što da učinimo. mala je prihvatila ovu situaciju i više to ne želi ni spominjati.
Odgovori