Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.
Odgovori

Re: Upisi u osnovnu školu 2011./2012.

16 ožu 2011, 11:07

Kod nas će pred kraj 3.mj doći psiholog u vrtić a sve ostalo se obavlja u 04 i 05 .mj. Baš sam jučer razgovarala s tetom jel sam se već uplašila da sam ja zakasnila jel vidim da vas je većina krenula obavljat stvari oko upisa. Al mi je onda teta rekla da ću u 04 mj. dobiti sve napismeno šta, gdje i kako.

Što se tiče spremnosti ja nekako mislim da nemogu biti realna o njegovoj emocionalnoj spremnosti :dunno
On je naravno za mene još uvijek moj mali dečko i nekako mi teško povjerovat da mi kreće za koji mjesec u školu. Mene nije uopće strah kako će nam škola ko škola ići,al me nekako strah nasilja i svega šta se dešava u školama.On je inače jedna nježna dušica i nikad se nije znao izboriti za sebe,niti vratiti kad ga netko udari.

E sad nisam sigurna jel se tu radi o nespremnosti mame ili djeteta :D

što se tiće ovih stvari on zna slova,zna prvo i zadnje slovo od riječi,kad mu proslovkam prepozna riječ,on zna sam proslovkat i pročitat riječ do 5-6 slova,zbrajat,oduzimat,brojat do 100 i više........najveći nam je problem što nevoli crtat,ustvari općenito pisat sve mu je to dosadno i presporo

16 ožu 2011, 11:39

Bok buduće mame prvašića! Evo da se javim s friškim iskustvom mame curice koja je krenula ranije u školu. Prošle smo sve moguće vrtićke, školske i privatne psihologe i svi su ocijenili da je ona, osim intelektualno (gdje malo kao žuri ;), i socijalno i emotivno spremna za školu. I sad, nakon jednog i pol polugodišta, da rezimiram. Ocjene i svladavanje gradiva - nikakav problem, među najboljima je u razredu. Druženje s drugom djecom - našla si je, naravno, one, s kojima se bolje slaže ali je prihvaćaju podjednako i starija i mlađa djeca. Prihvaćanje autoriteta, pravila, mirnog sjedenja bez brbljanja, stvari kao što je odgovornost prema pisanju zadaće, slaganju torbe za drugi dan - e tu mi je žao da si nismo dale više vremena za pripremu za školu. Ono što sam propustila prije - moram nadoknađivati sada. Dakle - moram je bockati da napiše zadaću, moram je bockati da provjeri da li je sve stavila u torbu za sljedeći dan (i onda najčešće još ja provjeravam :oops: )... Čujem doduše da je i kod nekih drugih starijih prvašića to najteži dio no pomalo ide na bolje.
Ako vam ikakav pametan savjet mogu dati, poradite s njima na prihvaćanju autoriteta, dajte im što do jeseni što više zadataka da vježbaju finu motoriku (ne samo zanimljive nego i "dosadne", jer se kreativnost i iskakanje baš i ne potiče previše, učiteljice nemaju previše vremena za "individualni pristup" jer su zgurali previše djece u prve razrede da bi valjda uštedili), potičite ih na crtanje (u prvom polugodištu se jaaako puno crta na svim predmetima)... E da - i nemojte ih opterećivati s previše dodatnih večernjih aktivnosti, pogotovo ako budu išli na boravak. Štogod imali ekstra navečer - jezik, sport, glazbu, to od njih zahtjeva opet disciplinirano sljeđenje pravila učitelja, trenera i slično. Iz sadašnje perspektive vidim da im treba više vremena za igru bez pritiska, bez pravila, za druženje s nama...
Sretno svim budućim prvašićima :zivili !

16 ožu 2011, 11:45

Ida, hvala ti na savjetima! Baš je na jučerašnjem sastanku predstavnica škole govorila kako bi trebalo s djecom najviše raditi na tome da nauče pozdravljati i odzdravljati, poštivati autoritete i instituciju učitelja.

17 ožu 2011, 13:36

o kokakola, long time no see :mah :)

ja dobila termin kod školske doktorice, poslala mail za razgovor za školu, danas ću zvati popodne čika zubu da vidim kad možemo kod njega i pedijatricu da vidim jel nam šta fali i kad ćemo po papire (garant smo fulali kakvo cijepljenje, ko da gledam)
idući tjedan krv i urin

mi smo stariju u prvom razredu oslobodili skroz od svih vanškolskih aktivnosti i nismo požalili, ona je takav tip da joj puno znači da ima neko vrijeme kod kuće kad može malo na miru nešto prolistati, malo se sa sestrom poigrati, malo na kompu blejati, a i meni je bitno da imam neko vrijeme kad možemo u miru prozboriti par rečenica. ovoj mlađoj to neće biti toliko bitno ali svejedno bar za prvih mjesec, dva je nećemo ni na šta upisivati

17 ožu 2011, 13:39

Jeste kod doktorice dobili potvrdu koju zubar ispuni ili vam je zubar dao svoju?

17 ožu 2011, 13:39

Da li dr. školska pregledava deckima jel se može prevuci kožica preko pišonje?

Da :dada Ovog se baš sjećam sa pregleda za školu jer se mom nikad ta kožica nije dala do kraja prevući ali školska je doktorica komentirala da je to skroz u redu.

17 ožu 2011, 13:44

ivanche4 je napisao/la:Jeste kod doktorice dobili potvrdu koju zubar ispuni ili vam je zubar dao svoju?

mi smo dobili od naše školske pa da on to ispuni - samo ako se dobro sjećam upisa prije dvije godine ( a ne sjećam se baš dobro svega, samo gluposti :lol)
pravila nema - sve ti ovisi o konkretnoj školskoj, o pedijatru, o školi....

17 ožu 2011, 14:49

Da li dr. školska pregledava deckima jel se može prevuci kožica preko pišonje?

Decki sami navuku pisulinca, doktorica samo pogleda.

17 ožu 2011, 16:10

jeste išle s djetetom kod doktorice U ordinaciju s djetetom ili vas je ostavila vani (po mogućnosti zalupivši vratima :roll )

17 ožu 2011, 16:11

ja sam lani cijelo vrijeme bila s njim u ordinaciji
edit: ali sam skuzila da to ovisi od doktorice do doktorice; kao i sto sta drugo - jer nas pregled kod skolske ljecnice je npr. trajao max 10-15min, a kod nekih prijateljica skoro po sat vremena

17 ožu 2011, 16:15

prvih 10-ak minuta smo bile skupa a onda nas je doktorica lijepo zamolila da ostane sama s djetetom, Lena mi je poslije pričala da se skinula u gaćice, da ju je ova ispipala malo i da su popričale.
onaj dio nekih testića, ravnoteže, motorike, vida i ostalog smo obavili prije toga, sa med sestrom.

18 ožu 2011, 09:41

onda nas je doktorica lijepo zamolila da ostane sama s djetetom

E kod naše nema, bubne ti vratima pred nosom, doslovno. Bahatost i bezobrazluk samo takva

21 ožu 2011, 16:55

Nije mi jasno što liječnica radi na samo sa djetetom. Jel to bude neki kao psiho test odmah uz taj pregled?
Ne znam zašto ja ne bih bila s njom inače. Jel ta liječnica procjenjuje njezinu spremnost za školu ili to radi psiholog/pedagog u školi?

Nadam se samo da ću se suzdržati od svađanja tamo kad dođem, ako budu neugodni.

21 ožu 2011, 16:59

Jel ta liječnica procjenjuje njezinu spremnost za školu ili to radi psiholog/pedagog u školi?

procjenjuje i ljecnica
edit: kod ljecnice mora dijete isto nesto crtati, nacrtati sebe, pa nastaviti niz nekih likova, jos nesto ali se ne sjecam vise; medjutim kod nas sam ja cijelo vrijeme bila s njim, tako da je sve moguce

21 ožu 2011, 21:54

Veli Z. da su danas išli kod psihologice na testiranje i da je ona najviše griješila. Kaže da je to zbog toga što je najmlađa od svih. :luv Moram sutra potanko ispitati tetu što se zapravo događalo.

22 ožu 2011, 16:10

iris je napisao/la:prvih 10-ak minuta smo bile skupa a onda nas je doktorica lijepo zamolila da ostane sama s djetetom, Lena mi je poslije pričala da se skinula u gaćice, da ju je ova ispipala malo i da su popričale.
onaj dio nekih testića, ravnoteže, motorike, vida i ostalog smo obavili prije toga, sa med sestrom.

Tako je bilo i kod nas. A kako će sad biti - ne znam, jer se sve promijenilo od prije 2 godine kad sam upisivala kćer u školu.

Zvala danas, pa su mi rekli da moram sistematski obaviti kod dr. za školu u koju spadamo a ne želimo tamo ići... pa sam i tamo zvala i naručila me za 28.4.!!!!
Sutra ću se čuti sa psihologicom u školi, da vidimo kad ćemo, ili 29.4 ili prije sistematskog.
Papir od testiranja u vrtiću imamo, bar nešto :yess

Pozvizdim od tih blesavoća, svake godine nešto mijenjaju, valjda da se stekne dojam da netko nešto radi... :roll
I da, našu šk. medicinu su prebacili iz Runjaninove u Laginjinu. A meni je ta Laginjina antipatična, tamo sam ja išla na sistematki za školu i nemam lijepa sjećanja na to.

23 ožu 2011, 16:10

Joj, ma ja Laginjinu zovem već danima, tek sam ih danas uspjela dobiti. Rekao mi je čovjek da su u gužvi i da dođem sutra tamo pa ćemo se onda dogovoriti i odmah će mi dati uputnice za krv i urin.

Mi smo danas obavili razgovor i testiranje u školi. Trajalo je nekih 15-20 minuta i sve u svemu je bezveze. Rekla nam je da dođemo na upis pa da se onda vidimo u devetom mjesecu i da ne treba ništa raditi s njom preko ljeta.

23 ožu 2011, 19:42

Evo mene duuuugo nije bilo.I mi ćemo na jesen u prvi razred ( bar se nadam jer su svi poćeli sa nekim idejama o odgodi) a moje će dijete u Rujnu navršiti 6 godina i 9 mjeseci pa mi je puno čekati godinu dana iako mi po nekim parametrima nije za školu a onda opet... ma ni sama neznam šta da radim.Idući tjedan idemo na dodatni razgovor kod psihologa pa ćemo vidjeti.Nadam se da ćemo ipak biti među školarcima od jeseni :dunno

24 ožu 2011, 09:51

Mi smo danas obavili razgovor i testiranje u školi

:conf Gdje ste vi?
Zar se razgovor ne obavlja PRILIKOM upisa, znači ove godine 4., 5. i 6. svibnja?

24 ožu 2011, 09:56

koliko ja znam sve se obavlja prije upisa, pa tako i razgovor s pedagogicom ( može biti i defektolog, psiholog, ovisno o školi ) u školi koju namjerava pohađati

24 ožu 2011, 10:15

Mi jucer obavili razgovor u školi sa psihologicom i uciteljicom. Trajalo cca.45minuta. Sve prošlo super.
Još samo da se konacno odlucim u koju skolu cu ga upisati :ajme pa da imamo mirno ljeto

24 ožu 2011, 10:41

Vipi, sve se radi prije... na upis dolaziš samo sa papirima - rodnim listom i čitabom da ti je dijete spremno za školu...

24 ožu 2011, 10:44

Da se i ja ukljucim u temu ranijih upisa posto mi je Tara lani krenula ranije u skolu sa jedva 6 napunjenih u kolovozu.

Sve njene frendice su isle lani u skolu i ona je oci isplakala da ide i ona. Psihologica mi je isto drzala prodike ali ja sam inzistirala i krenula je...
Nakon vise od pola godine sad sam sretna zbog toga, ona je presretna u skoli, trudi se i vise od ostalih jer misli da je skola totalni mrak. Svi ispiti su petice, bez problema hvata gradivo, nikad nemam problema s njenim zadacama i spremanjem za skolu. Jedino joj pisanje nije bas za izlozbu uvijek, ali bojim se da bi to bilo tako i druge godine. Uvijek mi kaze: vidis da je tocno, dobila sam pet i?

Tako da ako dijete to stvarno zeli ja bih je pustila, ja sam bila spremna i na nesto losije ocjene po cijenu njene srece jer je stvarno to htjela..
Nadam se da sam pomogla barem malo ja sam se mucila cijelu proslu godinu s tim..

24 ožu 2011, 11:07

:shock :shock
ja sam sa starijim došla na upis i TADA TOG TRENA odradili smo razgovore s pedagogom, psihologom, ja popunjavala papire i sve to...

edit:
saznala sam :cool

zakonski :faca bi sve škole trebala upravo ovako: na dane upisa sve zajedno obaviti (dakle, kao naša)
ove škole koje rade razgovore prije ovih datuma u svibnju, rade predupise i to nije baš da bi smjele :whew

24 ožu 2011, 15:05

zakonski bi sve škole trebala upravo ovako: na dane upisa sve zajedno obaviti (dakle, kao naša)
ove škole koje rade razgovore prije ovih datuma u svibnju, rade predupise i to nije baš da bi smjele

Ovo mi bas nije logicno.
Nasa skola na primjer upisuje 80 prvoskolaraca i cini mi se nemoguce da strucna sluzba sa svima njima izvrsi razgovor (testiranje) u 3 dana kada su upisi. :dunno

24 ožu 2011, 15:11

slazem se s tanjom

osim toga, tako dobiju bolju sliku koliko ce djece k njima dovoljno unaprijed. pa mozda mozda mozda naprave razrede i prije rujna, sto nikoga ne bi ubilo.

24 ožu 2011, 15:41

Meni je isto nekako logično da to rade prije. Da se kao prije svatko upisuje u školu koju pripada i ne bi bilo potrebno, ali obzirom na velike fluktuacije moraju se pripremiti na broj djece jer ipak upisi traju samo tri dana. Nije im isto dal im dođe 50 ili 100 djece.

24 ožu 2011, 15:46

ja sam i sa starijim baš tako išla, na dan upisa.
Pa koliko toga prije moramo obići, još i da dvaput idem u školu mi je isto :roll

Kažem, prošla već jednom, i nit je bila nenormalna gužva, nit se predugo čekalo :dunno (doduše, ja došla tada prva :cool )

24 ožu 2011, 16:04

mi na upis nismo vodili djecu, sama sam isla.

24 ožu 2011, 16:05

:shock :shock

mislim... svugdje različito :roll :roll
Odgovori