08 stu 2011, 14:07
Einstein ni Tesla nisu bili najbolji djaci u skoli i sigurno nisu bili predmet pretjeranog hvaljenja njihovih roditelja
točno08 stu 2011, 14:12
Napisala sam 20 rečenica.
Barem tak mislim
i zbilja ga uvijek maksimalno iskoristimo tak da uvijek ima materijala o čemu može pisati.
ije i je, veliko i malo slovo i naravno ne manje važnost urednost samog pisanja a to sve mu koristi u svakodnevno u školi i ne samo u hrvatskom jeziku.
Ja sam se tada osječala užasno bespomoćno da ne velim da sam si nabijala ogromnu grižnju savjesti, krivnju i morala sam potražiti pomoć logopeda jer nisam znala kako dalje niti način na koji ga mogu pravilno usmjeravati.
I opet kažem sve je stvar vježbe vježbe i samo vježbe. On nikada ne bi naučio čitati da sam mu ja čitala bajke... a isto tako je i sa sastavcima dakle Ciara svaki dan joj zadaj neku temu koja je njoj bliska i po par rečenica neka napiše bilo o winksicama, bilo o kućnom ljubimcu, nekom izletu... sve samo da upotrijebi što više novih riječi pošto ima opširan riječnik i načitana je više nego ostali klinci. Dakle vrlo jednostavno, ona to sve ima u sebi samo treba isplivati na površinu.
08 stu 2011, 14:18
Tinica je napisao/la:Ne kužim koji dio je prestrašan?
tinice mučenje je i kontraproduktivno je ako mu ti kažeš da mora napisati sastavak od 20 stranica.
Nije kontraproduktivno ako on sam sjedne, napiše sastavak i donese ti kao priču, mama vidi što sam napravio.
08 stu 2011, 14:25
08 stu 2011, 14:27
08 stu 2011, 14:30
08 stu 2011, 14:32
Tinica je napisao/la:Ovak vježba i meko ć i tvrdo ć
08 stu 2011, 14:34
Po savjetu TSZašto određuješ koliko rečenica mora napisati?
njemu uvijek treba odrediti i postaviti granice
to funkcinira od malena tako i s vremenom se naučiš živjeti na takav način 
08 stu 2011, 14:35
08 stu 2011, 14:37
nadicab je napisao/la:pa naravski da se djetetu odredi koliko min i max treba biti - kaj misliš da bi ijedno moje samoinicijatvno napravilo sasatvak da mu ja ne odredim granice? Ipak govorimo o djeci kojima to niej najdraža aktivnost.
Kao što si ti svojima određivala max vrijeme da nešto nauče, tako se može odrediti i količina potrebna za sastavak.
I dajte se već jednom skinite s Tinice, radije dajte konstruktivne prijedloge jer ovo je problem koji muči puno djece/roditelja.
S Tinicom se prepucavajte preko pp
08 stu 2011, 14:38
ako mu od samog početka ne usadim tu naviku pisanja sastavka da će biti problema a na ovakav način smo ih nadam se pravovremeno izbjegli
08 stu 2011, 14:40
08 stu 2011, 14:41
08 stu 2011, 14:42
08 stu 2011, 14:45
08 stu 2011, 14:46
swenova mama je napisao/la:A konstruktivan prijedlog?
Krenuli smo biciklom na Jarun. dok sam okretao pedale po poznatom putu na pamet mi je palo kako bi bilo dobro da smo krenuli na Mjesec.
Itd.
08 stu 2011, 14:46
nadicab je napisao/la:pa naravski da se djetetu odredi koliko min i max treba biti - kaj misliš da bi ijedno moje samoinicijatvno napravilo sasatvak da mu ja ne odredim granice? Ipak govorimo o djeci kojima to niej najdraža aktivnost.
Kao što si ti svojima određivala max vrijeme da nešto nauče, tako se može odrediti i količina potrebna za sastavak.
I dajte se već jednom skinite s Tinice, radije dajte konstruktivne prijedloge jer ovo je problem koji muči puno djece/roditelja.
S Tinicom se prepucavajte preko pp

08 stu 2011, 14:52
- jako, mi se, jako, sviđa taj put na Jarun
08 stu 2011, 14:57
Nadice, ako te zanima, mogu ti jednom ispricati kako sam Sw dobila na to. jer, kao sto znas, i on ima problema s jezikom, pa nije bilo lako...
(možda bar kraću verziju od one za Nadicu
)
08 stu 2011, 14:57
swenova mama je napisao/la: To su mene drilali mjesecima- pisi kao sto bi rekla.
08 stu 2011, 15:00
08 stu 2011, 15:08
ova rečenica je meni ko put na mjesec
kod nas bi izgledalo ovako
Išla sam s biciklom u šetnju na Jarun.
gotov sastavak
08 stu 2011, 15:12
swenova mama je napisao/la:A konstruktivan prijedlog?
Evo ga,
svojem sam djetetu objasnila da u sastavku moze biti sto zeli, da se moze dogoditi sve sto on zeli, da mogu ostojati posve nevjerojatne stvari, ljudi, zivotinje, i da njegova masta upravlja svime, ona je smjerokaz price. da je sastav refleksija njegovih razmisljanja, a ne dogadjaja, da je dogadjaj samo uvod za razmisljanje, a ne nit vodilja onoga sto pise. Da je emocija najvaznija i da nije vazno jesmo li bili na Jarunu i brali macuhice, vec kako se on osjecao zbog toga i gdje je on te sekunde, ukoliko nije zelio biti na Jarunu, zelio biti i zasto.
Pa njegovi sastavi danas izgledaju ovako:
Krenuli smo biciklom na Jarun. dok sam okretao pedale po poznatom putu na pamet mi je palo kako bi bilo dobro da smo krenuli na Mjesec.
Itd.
08 stu 2011, 15:19
08 stu 2011, 15:19
jučer je iz njemačkog imala napisati 5 rečnica o sebi i 5 o svojoj prijateljici
kako da napiše na njemačkom ako nezna na hrvatskom
08 stu 2011, 15:21
i ja čekam još ideja i prijedloga. I mi bi rado čuli sve šta imaš reći Nadici ,tko zna možda i mi zaštekamo u tome dogodine.
U detalje ne ide nikad ,ali jako lijepo može prepričati film ili slikovnicu ako treba i to radi puno radije nego da prepričava događaje.
puko redanje događaja.
No ona je bila završila prvi razred ,ja sam bila sretna šta uopće hoće pisati, da vježba ruku ,uputila sam ju kak da počinje rečenice da ne počinje svaka " I onda" ovo si dobro istakla. To im treba objasniti da je bitno.Da je emocija najvaznija i da nije vazno jesmo li bili na Jarunu i brali macuhice, vec kako se on osjecao zbog toga i gdje je on te sekunde,
08 stu 2011, 15:25
Moja K npr. nije dijete od prepričavanja , kad ju pitam kak joj je bilo npr. na rođendanu dobijem odgovor- Dobro ili Lijepo.U detalje ne ide nikad
08 stu 2011, 15:29
08 stu 2011, 15:33
Moja K npr. nije dijete od prepričavanja , kad ju pitam kak joj je bilo npr. na rođendanu dobijem odgovor- Dobro ili Lijepo.
Ovaj emocionalni dio mi je za tada bio previše, a i iskreno nisam ga se ni sjetila.
08 stu 2011, 15:37
Po meni je to dar, talent. Neko ga ima, pa ako se takav nadje i prepozna, onda to mozemo njegovati i nadogradjivati, poticati ga da se razvije. A ako ga nema, onda ga treba nauciti osnovnim pravilima pisanja, i prepustiti ga da otkrije talent negdje drugdje.