Sada je: 09 lip 2026, 13:32.

Što školarci čitaju a da nije lektira?

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Re: Što školarci čitaju a da nije lektira?

PostPostao/la sanelina » 06 lip 2012, 13:41

Moja je malo starija(13,5)i zaluđena je raznoraznim vampirima.Pročitala je sve dijelove Vampirske akademije, Sumrak saga, Šapat, Drhtaj, Krila anđela....ma sve moguće, koje iole mirišu na vukove, vampire itd. buduća sumrakuša :lol
H.-04.09.1989-moja velika curka
A.-L. -09.12.1998 TORNADO
T. -24.12.2005 Zimski slatkachi 2005/2006
sanelina
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la olja » 04 stu 2012, 23:26

Trenutno cita:
DEVOJČICA SA ŠESTOG MESECA
i nakon nje:
NINA I TAJNA OSME NOTE
Prosli tjedan je iz knjiznice uzela:
Brezuljak i neku poeziju za lektiru.
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la iris » 12 stu 2012, 16:49

došla obnoviti preporuke, negdje smo bili zagubili iskaznice i zadnja dva mjeseca skoro ništa posudili nismo. :zub
sva sreća lektira se našla po školskoj i kućnoj knjižnici.
al evo, jučer su isplivale u velikom spremanju. :yess

nisam ni vidjela pitanja o Julesu Vernu, skužajte. elem, Lena je progutala 20 000 milja pod morem, Put oko svijeta u 80 dana i Tajanstveni otok, dakle tri knjige i to preko ljeta. svidjelo joj se (očito :lol) ali sad je malo stala.

kako mijenja smjene a nemaju još puno zadaće tako joj je kod kuće dosadno dopodne pa je pročitala cijelog Harry Pottera, osim prvog i trećeg kojeg imamo na engleskom. ja je hrabrim ali ona se ipak na engleskom ne usudi čitati. Kad smo prvi put čitali, ja sam čitala naglas a one su slušale, al samo ove na hrvatskom. Za razliku od nje koja je stukla to za par tjedana mi smo sve knjige čitali mjesecima i godinama.
vidim na Tisku da je izašao treći dio Warrior cats, ni to nismo vidjeli.

mlađa se još uvijek ne da od Garfielda i takvih stvari, ovo ostalo je zamara :nokti
L. Jesenarka 2002.
V. Zmajica 2004.
iris
slavonska gazela

PostPostao/la patkica » 12 stu 2012, 17:06

Da, treci na koliosku, 4. imaš u knjižnici. :)
patkica
svizac

PostPostao/la olja » 12 stu 2012, 17:35

Na preporuku tete knjižničarke, uzela je Čarobnjaka iz Oza :) I progutala ju je očas posla, baš joj se svidjela :dada
Posudila je (isto na preporuku) Fantastični gospodin Lisac od R. Dahla, a teta knjižničarka joj je odvojila još jedno desetak knjiga za nju - vidjela sam da su tu Otok s blagom i Pipi Duga Čarapa :)
olja

PostPostao/la Adorabla » 14 stu 2012, 11:07

Iris obzirom da ti je slicna ko moja, mislim da ce joj se svidjeti M. Scott Alkemičar (tajne besmrtnog Nicolasa Flammela). Nastavci su Čarobnjak, Čarobnica i Nekromant
Ima vjerojatno još ali ovi su prevedeni
Jel citala Septimusa Heapa?
Adorabla
Medena

PostPostao/la iris » 14 stu 2012, 11:23

je, Heapa smo sve odradili u zajedničkom čitanju. M. Scotta još nismo, pišem si.

olja, super mi je ovo što joj teta knjižničarka odvaja. a sigurna sam da je i njoj gušt :gace
L. Jesenarka 2002.
V. Zmajica 2004.
iris
slavonska gazela

PostPostao/la Liv Tyler » 18 sij 2013, 14:40

Zna li netko gdje se mogu kupiti knjige o medi Paddingtonu Michaela Bonda? i koliko ih ima sve skupa?
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la † Volvo » 18 sij 2013, 14:43

3 najmanje (ljetos smo ih posudili na temu Paddington station-a :dada ) - vidjela sam ih nekad u Tisak Mediji :mah
† Volvo
na solarni pogon

PostPostao/la Liv Tyler » 18 sij 2013, 14:47

O thankju. Pogledat ću imaju li. :mah
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la Zoila » 20 sij 2013, 23:13

Berta je napisao/la:
procitao je sve '7 tajanstvenih', '5 prijatelja', bum tomice, od hrvoja kovacevica sve, zlatko krilic, ivan kusan.

ovako i moj 10 godisnjak
sad cita neki serijal Julie Volmert: tri detektiva i... pa tako x puta, ne znam koliko nastavaka ima
nekidan je vratio i nesto od Gavrana, nisam znala daje on i za djecu pisao

8godisnjakinja uglavnom guta Garfielde, ima ih hrpa uvezanih u knjiznici, i voli pesmice, posebno Femenica. Ostalo jos uvijek cita vise krace price, od bas knjiga je krenula sad s Carobnicom Lili (prvi put kad je uzela nije joj se svidjelo), Gregove je procitala, Pipi dugu carapu i sl.

moj petaš nije baš oduševljen domaćim autorima, šteta. No on više voli fantastiku i takve tematike, pa možda zato. Ako tko voli takve knjige, mogu reći što je moj pročitao: Rendžerov učenik (do sad su 4 od 12 knjiga prevedena na hrvatski), Hobit, Harry Potter, Gospodar prstenova (to zapravo čita stariji sin), i sad je aktualno serija knjiga Igre gladi. Od domaćih autora, jedino je čitao (a da nije bilo za lektiru) Sjeverozapadni vjetar Zdenka Bašića.
Viva el Će!
Zoila
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Liv Tyler » 28 sij 2013, 11:49

G trenutno ima kod sebe posuđenu iz knjižnice knjigu s Pričama o zečiću Karlu. Primjetila sam da ih ima nekoliko pa trenutno ima razonodu.
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la † Volvo » 02 sij 2014, 15:56

Velika pitanja malih ljudi (preporučaju je kao knjigu za pomoć roditeljima sa znatiželjnom djecom :p ) http://www.booksa.hr/knjige/za-djecu/ve ... alih-ljudi
no i djeca ju komotno mogu sama čitati :dada i s odraslim po želji prokomentirati ;)
† Volvo
na solarni pogon

PostPostao/la lara72 » 11 sij 2014, 23:00

39 tragova. Za sad je F. pročitao osam djelova, čekamo prijevod ostalih. :mah
lara72
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la olja » 11 sij 2014, 23:41

N. (8 god.) trenutno oduševljeno čita ove knjige:
http://www.carobnaknjiga.rs/zatocenik-i ... 80%99hula-
po kojima je snimljen i film:
http://www.imdb.com/title/tt1219342/?ref_=nv_sr_4

Inače, ne znam jesam li stavljala već linkove na ove knjige:
http://www.laguna.rs/a182_autor_uros_pe ... aguna.html
Mi smo svi oduševljeni! N. ih ima nekoliko i uvijek su aktualne. U pitanju su kratke priče-mozgalice, ali malo drugačije mozgalice. Autor ovih knjiga je inače koautor programa „NTC sistem učenja” - autor programa je dr Ranko Rajović, a za njega je većina vjerojatno već čula :dada
olja

PostPostao/la TmamaKiN2 » 12 sij 2014, 08:55

K, 12god, trenutno cita Ponocnu palacu od Zafona, nije joj tako napeta kao knjiga prije, Princ magle od spomenutog pisca, ali je za preporuku. Sad ju i N cita, uz moju malu pomoc. On je tezak za citanje, pa tu i tamo pripomognem citajuci mu malo, onda malo on ;)
Olja, ove knjige Urosa P.izgledaju fora, tko zna jel ih ima kod nas za posudit :conf , bas cu pogledat u KGZ katalogu
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
skolarac-maratonac N 07/2003
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la dunja » 14 sij 2014, 11:18

warrior cats, pročitao je prvih 6 nastavaka izašlih kod nas, sad čita na engleskom, naručili smo paket od 5 knjiga čini mi se (12 god)
“We all have two lives. The second one starts when we realize that we only have one.”
Tom Hiddleston
dunja
most

PostPostao/la mao » 14 sij 2014, 19:59

TmamaKiN2 je napisao/la:Olja, ove knjige Urosa P.izgledaju fora, tko zna jel ih ima kod nas za posudit :conf , bas cu pogledat u KGZ katalogu

mislim da postoje zagonetne priče u pdfu

Popisi su izvrsni, hvala, okoristila sam se za sugestije :)

Do sada je moj 8,5 godišnjak pročitao HP (sve osim zadnjeg, nekoliko puta svaki), Hobbita, Grčke mitove (onih 100, kao i onih od Naklade Nika), Čarobnice Lili, Petoricu prijatelja (nedostaje mu još par naslova), Tomice, Gregore, Paoline ( :lol ), Geronima Stiltona i Oscara Tortugu (ove na talijanskom). Preko Stiltona se sada (samo)zapalio (=bez naših sugestija) za Julesa Vernea, a zbog Tomice uzeo Nikicu (s popisa :) ).

Ana Đokić mu je oodličnaaa, a i nama, otkrili smo je davno zahvaljujući Radioigri za djecu i mlade. Ima ih odličnih!

Pročitao je još i Pratchettov: Čudesni Maurice i njegovi učeni glodavci, iako nije baš povukao sve paralele (logično, knjiga je ipak za nešto starije, a s obzirom na njegove sklonosti, vjerojatno će ponovit čitanje :) )

Dodajem na listu još i Doktora Proktora, Joa Nesboa. Nije mu bio loš ni McEwanov Sanjar (The Daydreamer).

Nije beletristika, ali izvrsna je i čita se kao beletristika (za djecu): Gombrich: Kratka povijest svijeta, netko bi to trebao prevesti na hrvatski (mislim, isplatilo bi se i njemu i izdavaču, a i nama čitateljima kao krajnjim korisnicima.)
mao
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la saptacica » 14 sij 2014, 20:54

Kak to misliš da nije prevedena? Ja sam ju čitala na hrvatskom sto posto. Kratka povijest svijeta za mlade?!

O čemu je čudesni Maurice?
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la Esperanza999 » 14 sij 2014, 21:27

sin (12 godina) čita dosta, prvo je čitao stripove, ovo ljeto je progutao sve tri knjige percy jacksona i olimpijaca u doslovno desetak dana. nikada prije nije nešto tako brzo pročitao i to preporučam svima. sad s nestrpljenjem čekamo da algoritam prevede četvrtu.
nedavno je čitao knjigu čudovište iz vode, kratka je i brzo se čita, obožava mitologiju i sve knjige vezane za tematiku. h.potter mu nije sjeo i naravno voli guinessovu knjigu rekorda.

kćer (10 godina) obožava gregov dnevnik, sve je knjige pročitala, voli r.l stine, olivin ocean je nedavno čitala i svidila joj se, naravno warrior cats :lol , isto obožava mitologiju (mislim da to sva djeca vole, ja sam to gutala kao dijete).

nažalost ne možemo doći do 5 prijatelja a sigurna sam da bi im se svidile te knjige.
Esperanza999
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la patkica » 14 sij 2014, 22:22

Espe, ako se tako zapalio za PJ, probaj mu ponuditi na engleskom :)
Mika je pročitao sve izašlo, što uključuje mislim 5 knjiga prvog ciklusa, 4 knjige ciklusa Heroes (nastavak PJ), čekamo petu, i ima dalje serijal s Egiptom. Dok oni to sve prevedu, narast će nam djeca :lol
Percy "nam" je vejrojatno drugi najdraži lik, prvi i glavni je Aretemis Fowl, al pročitao je svih osam nastavaka, dalje nema i gotov je serijal. Mislim da prvih 4 ima prevedenih (Algoritam) i toplo toplo preporučujem, divan je :)
patkica
svizac

PostPostao/la TanjaMT » 14 sij 2014, 22:31

moj je percyja imao za lektiru :)
dunja je napisao/la:warrior cats, pročitao je prvih 6 nastavaka izašlih kod nas, sad čita na engleskom, naručili smo paket od 5 knjiga čini mi se (12 god)

a od macaka vec imam fobiju. prosle godine je procitao svih 15-16, ne znam tocno koliko ih ima, i to jednu za drugom :ajme

cura nije neka strastvena citacica, ali ajd, barem guta gregove dnevnike
TanjaMT
kile su mi ko bitcoin

PostPostao/la patkica » 14 sij 2014, 22:38

Tanja, mislim da ima 5 ciklusa (i šesti u nastajanju) po 6 knjiga, tako da - ne žali se, jer bi mogla još 15tak komada tražit okolo :lol

Kod nas je lektira katastrofa kao i obično :lol ali M baš radi za hrvatski prezentaciju Percy Jacksona :)
patkica
svizac

PostPostao/la Esperanza999 » 14 sij 2014, 23:34

Percy Jackson za lektiru? :klanja
Patkice,uzela bi mu ja na engleskom ali rekao je da mu se to ne da. :|
Artemisa moram proučiti,pričekati novu algoritam akciju ;)
Esperanza999
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la malamaja » 14 sij 2014, 23:49

sve od Sanje Pilić :mrgreen a vezano je za pubertet :znoj
Give a man a fish and he will eat for a day; teach a man to fish and he will eat for a lifetime; give a man religion and he will die praying for a fish.
malamaja
foreverjungfrau

PostPostao/la mao » 15 sij 2014, 00:32

saptacica je napisao/la:Kak to misliš da nije prevedena? Ja sam ju čitala na hrvatskom sto posto. Kratka povijest svijeta za mlade?!

O čemu je čudesni Maurice?

:ajme evo je

potpuno sam krivo guglala, :bonk (vidi što mi radi predšopingčarska groznica (guglala noć prije odlaska u Trst), nema veze, ovako će bar usvojiti terminologiju na talijanskom)

Čudesni Maurice: ovo sam pak na miru guglala, : a on mi prepričavao (dojmila me slika štakorskog kralja: gomila štakora vezanih repova u jedno biće koje posjeduje razne nadprirodne moći), a ja čitala na preskoke: slika odnosa moćnici/obični građani vrlo je čitka, no to nije nešto o čemu bi trebao razmišljati jedan osmogodišnjak
mao
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Liv Tyler » 15 sij 2014, 10:34

Mojoj je zanimljiva Sanja Polak. Vjerovatno jer je djevojčica njenih godina i smješna joj je. I tako trenutno sve što uspijemo naći da se radi o vršnjacima.
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la Adorabla » 15 sij 2014, 10:49

Moje citaju sve. Doslovce. U prosjeku najmanje 2 knjige mjesecno tako da mi je uzasno tesko izabrati koje su knjige bile dobre. Ne mogu se sjetiti svih super knjiga koje su procitali. Ono sto sam vidjela da nitko ovdje nije spomenuo a mojoj mladjoj je to apsolutno i nemjerljivo najdraza knjiga Crveni pas mislim da bi idealna dob bila 8-10 godina
Za nesto stariju djecu koja vole vampire i ostale tricarije :D serijal Kuće noć

Zapravo opcenito jako puno citaju na Scribdu. Umjesto tv-a sjednu pred kom i čitaju. Mislim da ćemo morati razmišljati o sljedećem božićnom poklonu da bude neki e-čitač :dunno
Adorabla
Medena

PostPostao/la olja » 15 sij 2014, 11:35

E, da, zato bi moja tablet :)
Da ne mora sa sobom vući pet knjiga (koje recimo na ljetovanju pročita triput) - veli da bi joj ovako bilo lakše :)
olja

PostPostao/la malamaja » 15 sij 2014, 11:39

Liv Tyler je napisao/la:Mojoj je zanimljiva Sanja Polak. Vjerovatno jer je djevojčica njenih godina i smješna joj je. I tako trenutno sve što uspijemo naći da se radi o vršnjacima.

Polak, Pilić... :dunno meni je sve to isto :mrgreen bitno da se čita...a čita...i stripove i sve ostale knjige... :)
Give a man a fish and he will eat for a day; teach a man to fish and he will eat for a lifetime; give a man religion and he will die praying for a fish.
malamaja
foreverjungfrau

PrethodnaSljedeća

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.