26 vel 2014, 09:11
Kako ne, tek sad ih dobivasimas u novom nacrtu da djeca rastavljenih roditelja dobe 1 bod.
kandidat živi uz jednoga i/ili oba roditelja s dugotrajnom teškom bolesti;
- kandidat živi uz dugotrajno nezaposlena oba roditelja, u smislu članka 2. Zakona o poticanju zapošljavanja (Narodne novine, broj: 57/2012 i 120/2012);
- kandidat živi uz samohranoga roditelja (roditelj koji nije u braku i ne živi u izvanbračnoj zajednici, a sam skrbi i uzdržava svoje dijete) korisnika socijalne skrbi, u smislu članaka 4., 21. i 30. Zakona o socijalnoj skrbi (Narodne novine, broj: 157/2013) te posjeduje rješenje ili drugi upravni akt centra za socijalnu
skrb ili nadležnoga tijela u jedinici lokalne ili područne (regionalne) jedinice i Grada Zagreba o pravu samohranoga roditelja kao korisnika socijalne skrbi;
- ako je kandidatu jedan roditelj preminuo;
- ako je kandidat dijete bez roditelja ili odgovarajuće roditeljske skrbi, u smislu članka 21. Zakona o socijalnoj skrbi (Narodne novine, broj: 157/2013).
26 vel 2014, 15:51
SVIMA! Glazbenicima, profesorima i učiteljima glazbe, roditeljima i ljubiteljima glazbe!
MOLIM VAS POŠALJITE TO SVIMA! STAVITE NA FEJS I DRUGE MREŽE...
I ove godine nam predstoji istovjetna borba s vjetrenjačama kakvu smo vodili prošle godine u sklopu javne rasprave o standardima upisa u SŠ.
Paralelno pohađanje glazbene i osnovne škole prema sastavljačima ovog dokumenta nije „poseban rezultat“ (vidi str. 7). S druge strane, rezultati na sportskim natjecanjima su relevantni ne samo za upis u sportske razrede, već i općenito (vidi str. 8), ali postignuća na glazbenim natjecanjima ne igraju nikakvu ulogu!
Molim vas da se angažirate u javnoj raspravi kako bi sadašnje i bivše generacije djece koju odgajamo za ljepotu glazbe doživjele barem neko priznanje za svoj trud i napore koje dodatno ulažu u svoje umjetničko obrazovanje.
Rok je, smišljeno, kratak - do 07. 03., pa je potrebno što prije reagirati.
A što bih ja zatražio, tj. što ću tražiti da se promijeni?
1. Najmanje od svega je izjednačavanje djece koja se bave sportom i glazbom, jer je poslan prijedlog sramotna diskriminacija!
2. Povećanje broja bodova za završenu osnovnu glazbenu školu u trajanju od 6 godina na 3.
3. Uvođenje (povratak) nagrade učenicima koji završe samo 4 godine osnovne glazbene škole od 2 boda.
4. Među osnovne glazbene škole uvrstiti i Osnovnu glazbenu školu za popularnu i jazz glazbu (četverogodišnji nastavni program te je škole odobren od Ministarstva odavno) a učenike koji ju završe nagraditi s 2 boda, kao i učenike koji završe četiri razreda klasične osnovne glazbene škole.
5. Dodatne bodove dati i učenicima koji osvoje prvo, drugo ili treće mjesto na kojem od natjecanja - Kriterije za vrednovanje natjecanja siguran sam da može u kratkom roku napraviti HDGPP, ako ne postoje!
6. Razmislite i sami pa dodajte!
U prilogu Vam dostavljam Prijedlog i obrazac na kojem treba dostaviti primjedbe na adresu: : javnarasprava-kriteriji@mzos.hr
Srdačan pozdrav,
Tihomir Petrović
Predsjedik Hrvatskoga društva glazbenih teoretičara
26 vel 2014, 16:42
26 vel 2014, 17:01
26 vel 2014, 17:03
Adorabla je napisao/la:a meni se naravno ne svidja. Odnosno vidi se da tera vodu na svoj mlin. Ono kaj smo govorili da ne valja za sport on bi sad to jos i u glazbu.
Pa sto onda ne bi i za balet i za Editu Cebalo i njenu skolu u trajanju 4 godine i za sve plesne škole...
26 vel 2014, 17:08
5. Dodatne bodove dati i učenicima koji osvoje prvo, drugo ili treće mjesto na kojem od natjecanja - Kriterije za vrednovanje natjecanja siguran sam da može u kratkom roku napraviti HDGPP, ako ne postoje!
26 vel 2014, 17:36
26 vel 2014, 20:19

27 vel 2014, 08:20
27 vel 2014, 09:21
27 vel 2014, 11:05
sorry, ja znam klince koji osvajaju državna natjecanja iz raznih instrumenata a nisu dobili niti boda kod upisa u srednju....jel to ok ?
ili samo treba vrednovati rezultate natjecanja iz sporta ? zakaj je sport važniji ? meni su jednako važni. prvo mjesto na državnom iz oboe ne nosi dodatni bod na upisu u srednju, a prvo mjesto sa ekipom iz nogometa ili rukometa da ?
) da je sport važniji od oboe ili špici. Radi se o tome da nema nikakvog smisla bodovati niti obou niti violinu niti hip hop niti klasični balet niti klizanje niti skokove u vodu za upis u opću gimnaziju jer to nije nešto na temelju čega možemo reći da je ta gimnazija posebno dobra za tog specifičnog đaka.
Čemu to uopće služi?27 vel 2014, 15:01
mmar je napisao/la:
Po tome šansu imaju djeca čiji starci mogu financirat razne sportove, škole i tečajeve, a to mi nije fer. Nije jednako prema svima.
.
27 vel 2014, 16:53
) socijalnu propusnost, a veliki razlog tome je obrazovanje i razlike u prilikama i mogućnostima djece različitog imovinskog i obrazovnog statusa roditelja.
)- angažmanski i financijski.
27 vel 2014, 17:05
. 27 vel 2014, 17:34
27 vel 2014, 17:40
Krumpirić je napisao/la:Pa mislim da iz dva različita pogleda govorimo isto. Ja ne mislim da je škola ko institucija zadužena za uravnilovku, nego da je obrazovanje ključno za propusnost, a ako se onemogućuje zbog stvari koje nisu vezane isključivo za sposobnosti i zalaganja djeteta, onde djeluje negativno na to.
Ne znam kako da to bolje opišem, ali od povećanja grupnih radova i zadataka u kojima sudjeluju roditelji, plaćanja instrukcija pod normalno, do bolonje, individualne sposobnosti gube pred mogućnostima.
Možda imam potpuno pogrešan pogled na stvari.
27 vel 2014, 17:51
Krumpirić je napisao/la:Pa mislim da iz dva različita pogleda govorimo isto. Ja ne mislim da je škola ko institucija zadužena za uravnilovku, nego da je obrazovanje ključno za propusnost, a ako se onemogućuje zbog stvari koje nisu vezane isključivo za sposobnosti i zalaganja djeteta, onde djeluje negativno na to.
Ne znam kako da to bolje opišem, ali od povećanja grupnih radova i zadataka u kojima sudjeluju roditelji, plaćanja instrukcija pod normalno, do bolonje, individualne sposobnosti gube pred mogućnostima.
Možda imam potpuno pogrešan pogled na stvari.
tu se slažem. 27 vel 2014, 18:22
27 vel 2014, 19:20
28 vel 2014, 10:56
na način da dobiju bodove
- a i da mogu definirati, izlaz nije u dodijeljivanju im bodova nego u ozbiljnijoj pomoći.
28 vel 2014, 11:44
Dobri andjeo je napisao/la:Mmar djeca koja zive u teskim zivotnim uvjetima takoder dobiju dodatne bodove na to
28 vel 2014, 11:47
28 vel 2014, 11:50
28 vel 2014, 11:55

28 vel 2014, 11:56
medo14 je napisao/la:meni je realno bodovati muzičku školu ako upisuješ dalje muzičku srednju ili takav program
isto tako sa sportom, ako upisuješ sportski program ok, boduj sportske uspjehe
i tako isto za jezike i dalje...
28 vel 2014, 12:03
28 vel 2014, 12:04
28 vel 2014, 12:05
28 vel 2014, 13:53
mmar je napisao/la:A onda da tome dodamo da djeca koja imaju sve te mogućnosti, znači možemo im platit ovo ili ono, imaju sasvim sigurno i bolje uvjete za učenje, nisu opterećena stresom jel će starci dobit plaću, jel će bit za tenisice, školsku užinu i svašta nešto.
I onda još imaju pravo i na dodatne bodove što su išli u glazbenu školu ili na neki sport.
Sama mogućnost da mogu ići, da mogu sebe i svoje znanje usavršavati i nadograđivati, trebala bi nekako biti dovoljna, a da se za upise da barem približna šansa svima. Štajaznam, tak ja to vidim![]()
Malamajo mislim da to nije ukalupljivanje, mislim da je to socijalna država. Na stranu to što naša odlazi sve brže i brže od socijalnog
ali to da nas ima svakakvih, ima. I nije problem u školi, UVIJEK je problem u roditeljima. 28 vel 2014, 14:00