Sada je: 30 srp 2026, 00:54.

Krađe u školi - kako ih rješavate?

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Re: Krađe u školi - kako ih rješavate?

PostPostao/la Krumpirić » 12 ožu 2010, 00:48

pa ako se zna da se to događa i ko to radi, to je druga stvar i zahtjeva razgovor s učiteljicom :dunno
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la palunkica » 12 ožu 2010, 00:51

Ne zna se tko to radi, kažem da je čuo razne informacije, a ja ne mogu biti policajac. Možda je problem u tome što se on ne želi mijenjati. Ali ja ga još nisam uspjela nagovoriti da se mijenja, njemu su svi njegovi super i baš te hoće, a ne neke druge :dunno
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la An » 12 ožu 2010, 05:25

Moj vise ne nosi nista. Jer su mu najdrazi gormiti samo tako dobili noge. U boravku. Kad su dva razreda spojena, kad je nered, vika galama.... uciteljici ne pada napamet da ih trazi. Razumijem ju. Iako je digla frku nije bilo rezultata.
No kradu nam NEKA djeca i kad dodju k nama doma na igranje.
Nisam nasla nacin kako tome stati na kraj.
Jednom sam doduse molila da pogleda medju svojim stvarima - mozda je igrackica zametnuta - i gle cuda - bila je zametnuta u djepu na odlasku
An
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la folne » 12 ožu 2010, 07:28

Ma mislim da se svi slažemo da treba nešto poduzeti i da se krađa ne smije tolerirati. Razlika je samo u tome kakav pristup se očekuje od učiteljice. Kod nas kad se potvrdilo da je riječ o konkretnom djetetu na prvim informacijama sam ju upozorila, rekla da nije prvi puta da krade. Zahvalila se na upozorenju, rekla da će obratiti pažnju i očito je ono što je poduzela bilo dovoljno da se takve situacije ne ponavljaju.
The basis of your life is freedom; the purpose of your life is joy.
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la kimama1 » 12 ožu 2010, 09:17

krumpirić, svima, da. učiteljica ne može apriori znati dal se ukradena roba nalazi kod razrednog mulca ili slatke mirne plavušice s kečkama. krađa je krađa, to što učiteljica nije poduzela ništa , djeci je jasna poruka - kradi i dalje, nitko ti neće ništa
to što pojedini roditelji ne bi dali da im djeci pregledaju torbu bez sudskog naloga daje im alibi za bilo kakvu pizdariju - ne samo da ti nitko NEĆE ništa nego ti ništa ni NE MOŽE - danas ukradi bakugana, sutra donesi pištolj. samo ga stavi u torbu, ne moraš brinuti ni dal će te netko vidjeti ili neće - čim je u torbi, siguran si.
iskusna i lukava učiteljica bi možda mogla igrati na grižnju savjesti i iskamčiti tu ukradenu stvar i bez pregledavanja torbi. ali bojim se da se to ovih koji "nisu naučili u vrtiću" da se uzimanje tuđih stvari zove krađa ne bi osobito dojmilo.
BAKA - NALIJA
kimama1
obična palunkica

PostPostao/la Hajdi » 12 ožu 2010, 09:24

J. u vrtiću nestao gormit iz torbe u garderobi :dunno ... dečki iz starije grupe prekopavaju po torbama :dunno ... ja rekla tetama, navodno se zna i koji su to, još jedna mama mi se žalila na sličnu situaciju, čak je otvoreno razgovarala s mamom od kradljivca, na što je ova odgovorila nek "ne gnjave njeno dijete" i tu je bio kraj razgovora. Pouka za J: krasti se ne smije ali računaj da nisu svi ljudi pošteni i dobri.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la skorpionka » 12 ožu 2010, 09:27

to što pojedini roditelji ne bi dali da im djeci pregledaju torbu bez sudskog naloga daje im alibi za bilo kakvu pizdariju -

To što sam ja u načelu protiv masovne premetačine torbi i djece, ne znači da moje dijete ima išta veći alibi za bilo kakvu pizdatriju od tvojeg :kima To je po meni mjera koju treba koristiti kao krajnju, nakon što se pokušalo problem riješiti na adekvatnije načine. I svakako mi tu spada prvo sazvati roditeljski ako se pojave krađe u razredu. da svi roditelji znaju da je i njihovo dijete potencijalni kradljivac, obrate pažnju donose li doma stvari koje im ne pripadaju.
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la eli » 12 ožu 2010, 09:33

što se tiče uzimanja iz tuđih torba tu mi skače kosa na glavi.

moje priča stara tri godine.
nestali su iz njene vrtićke torbe ortopedski ulošci. kažem teti i pitam da potražimo da nisu klinci izvukli i bacili iza ormara i sl. i tako dok tražimo sine njoj da su nestali i jednom dečkiću pa je ona sa njegovim tatom pretraživala po torbama i u arianinoj našla uloške koje je taj tata prepoznao kao od svog sina. :shock

tu sam se jako naljutila, nemaju što teta i taj tata uzimati iz tuđe torbe, oprala sam tetu i tom tati poručila cijelu čitabu.

btw, tata je policajac.
i ne, ne vjerujem da je namjerno ukrao tuđe, nego nema pojma koje su od njegovog malog jer su svi ti ulošci isti, razlika je u tome kako tko odreže rubove. no uzeo si je za pravo gledati tuđe stvari i još ponijeti doma što mu se čini. uz tetinu pomoć.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Krumpirić » 12 ožu 2010, 09:34

skorpionka je napisao/la:
to što pojedini roditelji ne bi dali da im djeci pregledaju torbu bez sudskog naloga daje im alibi za bilo kakvu pizdariju -

To što sam ja u načelu protiv masovne premetačine torbi i djece, ne znači da moje dijete ima išta veći alibi za bilo kakvu pizdatriju od tvojeg :kima To je po meni mjera koju treba koristiti kao krajnju, nakon što se pokušalo problem riješiti na adekvatnije načine. I svakako mi tu spada prvo sazvati roditeljski ako se pojave krađe u razredu. da svi roditelji znaju da je i njihovo dijete potencijalni kradljivac, obrate pažnju donose li doma stvari koje im ne pripadaju.

evo ovako mislim i ja. Uopće ne padam na moderno pretjerivanje s pravima, kako to ispada kad kima protumači. Al isto tako nebi ko policajac poredala djecu i napravila premetačinu. Mene je toga bilo strah i bilo mi je nelagodno i koma i s 18 u birtiji, makar nisam imala droge kod sebe :lol
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la skorpionka » 12 ožu 2010, 09:39

kima, nije me strah, ne može mi ništa osim cendrati. ali nema potrebe da diže nos ili da osjeća da nemam povjerenja u njen uradak ili spremanje torbe, odmaknem se i pustim je da radi kako misli da je najbolje, a ja ću kontrolirati po svojem.

Ovakva ko Elina mala sam bila i ja već u prvom razredu. Za mene je bila uvreda da me konotrlira itko osim učiteljice i bunila sam se i starci su me prestali kontrolirati na dnevnoj bazi. Ne vidim da je to nešto posebno krivo, ako surađuješ s učiteljem i znaš da ti dijete uredno izvršava obaveze i bez tvog kontroliranja i uplitanja.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la eli » 12 ožu 2010, 09:42

Mene je toga bilo strah i bilo mi je nelagodno i koma i s 18 u birtiji, makar nisam imala droge kod sebe

ooo daaa. "izvadite sve iz torbice i stavite na stol"
pa tako sjedim uz kavu, kutiju cigara i kutiju tampona. :|
eli
Sveta krava

PostPostao/la kimama1 » 12 ožu 2010, 09:46

ajoj, pa naravno da prije drastičnih metoda treba probati na drugi način
ovo što eli opisuje - na to bih i ja poludila.
no ono što je po meni pogrešno je vezivanje ruku učiteljici, da zna da ne smije reagirati jer zna da to roditelji ne bi odobrili.
ja se sjećam što se nas svojevremeno dojmilo. jedan mali koji je u to vrijeme bio nestašan je ukrao nešto (ne sjećam se kome ni kako ni zašto), drugarica je zvala njegove starce da dođu s posla u školu, nakon što nam je pregledala džepove, ispod stolova, torbe itd.
ljudi su došli i zašamarali ga ispred razreda, što su vidjeli i akavci i bekavci, uglavnom, bila je to javna sramota velikog razrednog frajera.
nije se više brčio nakon toga :lol
to je nekad bio najčešći scenarij.
danas nađeš klinca s prstom u pekmezu, pozoveš roditelje, oni te prvo operu što si dirao djetetovu torbu bez sudskog naloga, onda ti zovu javnu pravobraniteljicu, prijave te prosvjetnoj inspekciji a onda promijene razred i školu :lol
karikiram, ali istina je da jako puno roditelja uopće ne reagira na krađu koje napravi njihovo dijete, da opravdavaju svoju djecu i kad je očito da je dijete krivo a i da se neke učiteljice ne bi preveč mešale u to sve skupa.
i da je i u tom dijelom razlog što je u školama ovako kako jest.
Al isto tako nebi ko policajac poredala djecu i napravila premetačinu. Mene je toga bilo strah i bilo mi je nelagodno i koma i s 18 u birtiji, makar nisam imala droge kod sebe

ma fenomenalno kako uspoređuješ sebe s 18 u odnosu s pandurom i klinca od 7 u odnosu s učiteljicom koju vidi svaki dan i s kojom ima poseban odnos
Ali kad si već spomenula pandure, oni su idući na listi onih koje bi zvala da sređuju stvari, da sam učiteljica i da imam hipertrotektivne starce koji ne daju da se riješi problem krađe na bezbolniji način
BAKA - NALIJA
kimama1
obična palunkica

PostPostao/la skorpionka » 12 ožu 2010, 09:48

ja se sjećam što se nas svojevremeno dojmilo. jedan mali koji je u to vrijeme bio nestašan je ukrao nešto (ne sjećam se kome ni kako ni zašto), drugarica je zvala njegove starce da dođu s posla u školu, nakon što nam je pregledala džepove, ispod stolova, torbe itd.

Lakše je naći mjeru i poduzeti nešto konkretno kad znaš tko je nešto napravio. Bitno je drugačije kad imaš ne jedan, nego dva razreda, kao u ovom slučaju i sad ti nađi taj tren najpogodniji način za riješiti problem.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la lastavica » 12 ožu 2010, 09:49

Kad ovako pričamo o tome možemo imati ovakav i onakav pristup, no kad se takve stvari dešavaju, a preko njih se prelazi olako onda on uzima sve više i više maha. Na kraju kad dođe do kulminacije svi se pitaju zašto se nije nešto poduzelo.
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la kimama1 » 12 ožu 2010, 09:53

kima, nije me strah, ne može mi ništa osim cendrati. ali nema potrebe da diže nos ili da osjeća da nemam povjerenja u njen uradak ili spremanje torbe, odmaknem se i pustim je da radi kako misli da je najbolje, a ja ću kontrolirati po svojem.

Ovakva ko Elina mala sam bila i ja već u prvom razredu. Za mene je bila uvreda da me konotrlira itko osim učiteljice i bunila sam se i starci su me prestali kontrolirati na dnevnoj bazi. Ne vidim da je to nešto posebno krivo, ako surađuješ s učiteljem i znaš da ti dijete uredno izvršava obaveze i bez tvog kontroliranja i uplitanja.

Škorpi, eli ne govori o tome, ona kontrolira djetetu zadaću - nakon što ga spremi u krevet.
Po meni je krivo totalno. Prvo mi je pogrešno to da ja ne smijem kontrolirati svome djetetu zadaću, što je moja dužnost da napravim, da ono ne bi diglo nos. Odrasli su ti koji određuju pravila. Još mi je jasno da se dijete ne kontrolira na dnevnoj bazi jer za to nema potrebe (ti sam napraviš, nitko ne pregleda, na tebi je odgovornost - ok) ali ČEKATI DA DIJETE ODE SPAVATI da mu onda pročačkam po torbi po skrivećki i pregledam zadaću - sori, al ne vidim što je tu dobro.

Dalje, što kad se dogodi, a dogodit će se, da dijete zaboravi nešto napraviti. Neki zadatak jednostavno preskoči, ili ga napravi pogrešno, jer nije razumjelo ili jer je nešto previdjelo. Što onda? Digneš ga iz kreveta u ponoć da riješi točno? Probudiš ga u pol šest?
I što kad shvati da si ipak pogledala zadaću? Gdje je tu povjerenje.

Ovo je za drugi topic skroz, al kad smo se već dotakli...
BAKA - NALIJA
kimama1
obična palunkica

PostPostao/la skorpionka » 12 ožu 2010, 09:56

ona kontrolira djetetu zadaću - nakon što ga spremi u krevet

Možda su i meni tako, što ja znam :zivili
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la zauvijekmama » 12 ožu 2010, 10:02

eli je napisao/la:odjavljujem se sa teme. :zivili

:lol
R. - 2008.:cool
L. - 2015.
:mali
L. -2017. :mala
zauvijekmama
Najljepše je biti mama!

PostPostao/la eli » 12 ožu 2010, 10:04

kima, ne bi je budila, već bi je sutradan naokolo ispitala je li dobila koju ocjenu, minus ili plus iz zadaće. i tu bi mi rekla.
gledam jer me zanima dokle su došli i koja je razina neurednosti u pitanju. da je prevelika, da mislim da je potrebna i moja opomena, ne samo od učiteljice jednostavno bi joj naredila da mi da bilježnice na uvid i onda objasnila što ne valja.

što se tiče nemanja zadaće, tu sam fleksibilna. pustim je bez (kao kad mi je tvrdila da iz eng imaju samo za dovršiti crtež, a ne obojati) i onda joj usput napomenem da je jedan minus dijeli do jedinice u dnevnik. za sada takvo plašenje djeluje jer nije da si želi keca.

što se učenja, zadavanja zadaća i ukazivanja na propuste na tom polju, imam povjerenja u učiteljicu i malu. (istinabog, učiteljica je tu autoritet, ja nisam) dok nema problema nema potrebe da ja javno stupim na scenu.

zauvjekmama, pripremaš se na vrijeme? :mah
eli
Sveta krava

PostPostao/la suzica » 12 ožu 2010, 10:04

Opće je poznato da aute, stanove, prozore i sl. ne zatvaramo zbog lopova već zbog poštenih ljudi :mrgreen jer, lopov ako želi, će naći načina da uđe i uzme ono što želi. Ako stvari ostavite na izvolte onda slijedi ona narodna- prilika čini lopova.
Vjerovati da će drugi čuvati i paziti ono na što mi sami ne pazimo je naivno. Ali to treba naučiti. U pravilu, jedina efikasna metoda učenja je na vlastitim greškama :mrgreen . Meni je trebala 31 godina da poučena vlastitim iskustvom to shvatim.

Odgovor na pitanje iz naslova je- preventiva. Ne odvajaj se i ne ostavljaj na izvolte ono što ne želiš izgubiti. Sve ostalo je utopija. To ne znači da lopovluk treba tolerirati i uzimati ga kao ok samo zato što je prisutan i od najranijih dana.

I mom sinu nestaju stvari, pa su nestala i 2 bakugana. Naravno da je sinko tužan a ja sam i tužna i ljuta jer nije pazio na njih. Rekla sam mu da nemam dovoljno para da kupujem stvari i ostaloj djeci a on ako to želi, nek si kupi od vlastitih novaca pa nek s njima radi što hoće ako ga to veseli i ako misli da je to pametno. Pa ćemo vidjeti kada će naučiti :lol

Htjeli mi ili ne, odobravali mi to ili ne, lopovi su tu, među nama :/
suzica
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Krumpirić » 12 ožu 2010, 10:08

gle,kima, pokušavam se sjetit osnovne škole :lol i uopće ne mislim da je ugodno bit na redaljki premetačine, ni doma ni u školi ni pred policajcem. Al palunkicina učiteljica nije napravila ništa-a koraka do premetačine ima barem 5-6. Tako da, mislim da ima još hrpa načina za otkrit ko je taj :mrgreen i naći bakugana-a da premetačina sigurno nije prvi izbor. Ni drugi.

Isto tako mi je ovaj scenarij no1 i no2 krajnost-i jedan i drugi (i šamaranje djeteta pred 2 razreda i roditelji koji zovu pravobraniteljicu) :dunno

eto, na, suzica se ponaša ko i ja prema sinovim stvarima. :dunno
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la viki » 12 ožu 2010, 10:14

- pitam se, ako učiteljica nije poduzela niš, o čemu oni uopće pričaju na sro-u?!
viki
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la kimama1 » 12 ožu 2010, 10:17

krumpirić, naravno da je krajnost, o tome pričam cijelo vrijeme
po meni bolje je poduzeti sve nego ništa.
BAKA - NALIJA
kimama1
obična palunkica

PostPostao/la eli » 12 ožu 2010, 10:22

ali palunkicina želja nije poduzeti nešto, već je po njoj učiteljica trebala inzistirati da se bakugan nađe.
to je puno drukčije od razgovora o tome na sro.
eli
Sveta krava

PostPostao/la kimama1 » 12 ožu 2010, 10:29

ako je riječ o tome da stalno nešto nestaje, tome treba stati na kraj.
učiteljica nije napravila ništa.
od tog ništa pa do pronalaženja bakugana uz pomoć policije je dug put :lol
BAKA - NALIJA
kimama1
obična palunkica

PostPostao/la palunkica » 12 ožu 2010, 10:32

Đizs, koja rasprava. Na SRZ ili kako li se već sada zove naši intenzivno pričaju o prijateljstvima, ruganju, lijepom ponašanju. Ali ovo se desilo u boravku, kod učiteljice koja nije jako iskusna, nego je pripravnica. Nema veze, sad je reagirala kako je reagirala, i ja sam svom održala slovo o tome da nisu svi ljudi pošteni i da je jedini način da sačuva svoje stvari da ih drži uz sebe. Rezultat toga je da je on paranoičan da će mu netko nešto ukrasti, što isto nije dobro.

Možda sam ja naivka, ali meni se čini da nama svima nema naprijed dok se neke stvari ne promijene. I u potpunosti se slažem s kimom, samo ona se puno ljepše izražava nego ja. Dakle, zaključak je, učiteljica je trebala reagirati snažnije, bar pokazati više volje, ali možda i ona ima donekle opravdanje, mlada je i ovo joj je prvi razred. Vjerojatno će se vremenom naučiti.

viki, učiteljice iz boravka nema na sro
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la skorpionka » 12 ožu 2010, 10:35

eto, na, suzica se ponaša ko i ja prema sinovim stvarima.

xx
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la kimama1 » 12 ožu 2010, 10:39

ma svakako da djeca trebaju čuvati svoje stvari i da ih tomu treba naučiti - da paze na ono što ne žele da im nestane jer ima loših ljudi oko njih, ljudi koji kradu, varaju i sl
pitam se jel to alibi za nereagiranje učiteljice na krađu u razredu? nema veze što se krade, kralo se uvijek krast će se i nadalje, čuvaj ono što nećeš da ti nestane?
ako netko želi nešto ukrasti i vješt je u tome, moju će kćer preveslati svakako, čuvala ona ili ne čuvala svoje stvari
BAKA - NALIJA
kimama1
obična palunkica

PostPostao/la suzica » 12 ožu 2010, 10:42

pitam se jel to alibi za nereagiranje učiteljice na krađu u razredu?

Nije.
suzica
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la kimama1 » 12 ožu 2010, 10:47

e pa eto, slažemo se. različito gledamo samo na granice do kojih se pri tom smije ići
BAKA - NALIJA
kimama1
obična palunkica

PostPostao/la skorpionka » 12 ožu 2010, 10:51

različito gledamo samo na granice do kojih se pri tom smije ići

Ovo je jasno od početka da se tu razlikujemo, a ne u alibijima i stavu prema krađi.
skorpionka
kimera a la vache

PrethodnaSljedeća

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.