22 tra 2010, 11:36
Mislim da ovdje raspravljamo o onoj djeci koja imaju i jednu i drugu mogucnost tj. gdje roditelji mogu odabrati da l izele boravak ili ne Ako netko nema drugu mogucnost onda je normalno da ce dati dijete u boravak.
22 tra 2010, 11:42
22 tra 2010, 12:08
lala je napisao/la:Krumpi, boravak bi i trebao biti samo za one koji nemaju alternative, ali u njega na žalost idu i ona djeca čiji su roditelji doma.
!
22 tra 2010, 12:30
22 tra 2010, 12:33
22 tra 2010, 12:36
22 tra 2010, 12:37
22 tra 2010, 12:40
Barbi, ti si očito krivo shvatila ono što sam napisala, a to je da ako roditelj ima mogućnost dijete ne poslati u boravak (kao što ti kažeš - prateću logistiku), da je po meni bolje da dijete bude doma, a ne u školi deset sati. Naravno, ako roditelji nemaju tu mogućnost (a većina ih nema) da će dijete poslati u boravak, a ne ostaviti ih s ključićem oko vrata da bude sam kod kuće.
Uvijek i u svakoj situaciji postoji izbor. Jedan od izbora je da dijete bude samo doma - tog se dobro sjećam jer u vrijeme mog školovanja nije postojao boravak, barem ne u gradu mog djetinjstva. I to je bilo sasvim normalno da djeca idu doma i budu sama dok roditelji ne dođu, da pišu zadaće, podgrijavaju ili dovršavaju ručak, čak i da idu po mlađe braću i sestre u vrtić (što je meni danas nezamislivo skroz).
i zaista mislim da puno toga ovisi o djetetu i njegovim dotadašnjim navikama.
22 tra 2010, 12:44
22 tra 2010, 12:47
lala je napisao/la:Zato vas i nagovaraju da upišete djecu u boravak jer je malo učenika.
U mojoj školi svaka generacija ima četiri odjela od kojih su tri produženi boravak. U klasičnom odjelu je sve manje i manje učenika (mislim da ih je u ovoj generaciji upisano 17).
22 tra 2010, 12:48
Sa ovim se apsolutno slažem i ovo je jedan od razloga što sam se odlučila za dnevni boravak.Ako je dijete naviknulo biti u vrtiću 9 sati dnevno od svoje prve godine nikako mu produženi boravak u školi nije veće opterećenje, to vidim po svojoj djeci i djeci iz okoline. Dapače, vrijeme provedeno nakon klasične nastave jako vole i ne ide im se doma - to je vrijeme druženja i igre.

tebe potpisujem od riječi do riječi
22 tra 2010, 12:50
Tinica je napisao/la:Sa ovim se apsolutno slažem i ovo je jedan od razloga što sam se odlučila za dnevni boravak.Ako je dijete naviknulo biti u vrtiću 9 sati dnevno od svoje prve godine nikako mu produženi boravak u školi nije veće opterećenje, to vidim po svojoj djeci i djeci iz okoline. Dapače, vrijeme provedeno nakon klasične nastave jako vole i ne ide im se doma - to je vrijeme druženja i igre.
22 tra 2010, 12:51
IINA je napisao/la: Već sam napomenula da se sve događa NAKON formiranja razreda, u biti
i nakon početka godine. Dakle, tada je učiteljicama u interesu da ih
ima što manje u razredu, oni od velikog boravka nemaju tada koristi, samo problem.
Dakle, uopće NIJE u tome stvar.
22 tra 2010, 12:53
IINA je napisao/la:Tinica je napisao/la:Sa ovim se apsolutno slažem i ovo je jedan od razloga što sam se odlučila za dnevni boravak.Ako je dijete naviknulo biti u vrtiću 9 sati dnevno od svoje prve godine nikako mu produženi boravak u školi nije veće opterećenje, to vidim po svojoj djeci i djeci iz okoline. Dapače, vrijeme provedeno nakon klasične nastave jako vole i ne ide im se doma - to je vrijeme druženja i igre.
Točno tako.
Puno puta dođemo po nju, a ona ne želi ići doma
22 tra 2010, 12:54
Roditelji inzistiraju na boravku kod upisa i tada su tražili potvrde o zaposlenju,
Kako bi to bilo da nije u boravku sam shvatila jučer, kad mi je u 9 navečer, nakon što je bio na engleskom pa na aikidu rekao da za danas imaju napraviti nešto povodom Dana planete Zemlje - nema pojma što, pa sam ja u 9.30 krenula s njim istraživati po internetu što bi se moglo napraviti. Završili u 10.30.
22 tra 2010, 12:56
. Imam osjećaj kao da živi u paralelnom svijetu koji nema veze s realnošću.
22 tra 2010, 12:57
22 tra 2010, 13:01
ZacKa je napisao/la:Ne kužim, mi smo na početku prije upisa čak naveli da li želimo boravak i po tome se prvo ravnaju i slažu razrede. Roditelji inzistiraju na boravku kod upisa i tada su tražili potvrde o zaposlenju, a još nisu niš formirali.
22 tra 2010, 13:01
Postoji opcija da treća osoba ukoliko roditelj radi ranije kupi dijete iz škole, to je zapravo najčešći slučaj kod cura koje su se javljale na ovaj topic a djeca im nisu u boravku. I tu roditelj treba procijeniti koliko kvalitetno može ta treća osoba koncipirati vrijeme sa djetetom da obuhvati hranu, zadaću i igru. I je li to bolja opcija od boravka. U nekim slučajevima da, u nekima ne.
Ako je dijete naviknulo biti u vrtiću 9 sati dnevno od svoje prve godine nikako mu produženi boravak u školi nije veće opterećenje
22 tra 2010, 13:03
22 tra 2010, 13:05
U tom slučaju okolnosti bi se jako promjenile jer mm i ja u Zgb. nemamo apsolutno nikoga tko bi nam mogao pomoći oko F. Skupe dadilje sam plaćala 4 godine (sa F. dvije godine sam se vratila raditi) i ta opcija više ne dolazi u obzir.
22 tra 2010, 13:06
22 tra 2010, 13:51
lara72 je napisao/la:. Sigurna sam da će sretniji biti sa ekipom iz škole nego da provodi sate uz mene, ma koliko se ja trudila.
22 tra 2010, 14:05
Imge je napisao/la:hm... alisa, sve je to lijepo i dobro i sve si ti to lijepo zamislila, ali ja nekako ipak vise volim svojoj djeci biti mama, a ne uciteljica![]()
nego, ne kontam ovaj dio teksta
.Ja naime više ili manje držim da je škola neka vrsta baby sittinga koja u principu više uči tome kako pognuti šiju i kako plivati u krdu, a pravo znanje, vrijednosti, vrednote, iskustva i vještine dijete ipak stječe negdje drugdje, uz roditelje, i u njihovom krugu života i iskustava koja pružaju djetetu
meni je tlaka i neprirodno stanje (cak i unatoc svojem formalnom znanju metodike i didaktike bla bla bla) raditi s vlastitom djecom ma i trunku vise nego sto bi radila s njima bilo koja druga mama (uz opasku - to mi ima smisla jedino kad skontam da djetetu treba pomoci u vjezbanju i savladavanju bazicnih znanja). ok mi je dijete usmjeriti i pripomoci mu da razvije radne navike i da u konacnici samostalno nauci uciti kod kuce, ali sve drugo mi je previse.
i jos nesto. nije u zivotu bas sve med i mlijeko.
recimo, osobno sam strasno nezadovoljna (i ne samo ja) uciteljicom malenog i poludim cesto na neke njezine fore i fazone, no, s druge strane malenom se svidja, nikad ne prica protiv nje, dobro se uklopio u razred, nasmijan ide iz skole i u skolu pa si mislim - a tko sam ja da tu sudim kad to sve dobro sljaka
. a i zivot je to. i nece djetetu bas uvijek sve ici niz dlaku i ono se mora nauciti zivjeti i u grupi i postivati njezina pravila i uciti kroz sve to skupa. i ne bih bas toliko umanjivala vaznost skole naspram nekakvog polu, kvazi houmskulinga koji nekako iscitivam izmedju tvojih redaka
.
rastu nam djeca i ta je cinjenica nepobitna i i trebamo ih pustiti da sami izbore svoje mjesto pod suncem. a imamo i mi roditelji pravo na svoj zivot a ne stopostotno posvecivanje djetetu. pogotovo ne na nacin izdizanja svoje uloge iznad one skolske.
ali ne bih privatizirala ovaj topic, on prije svega govori o tom boravku, a ja o tome ne znam i odlučila sam da neću dijete davati u boravak, tako da stvarno nemam što napisati. Zato samo kratko 
I frigaj ga.22 tra 2010, 23:05
Mislim da ovdje raspravljamo o onoj djeci koja imaju i jednu i drugu mogucnost tj. gdje roditelji mogu odabrati da l izele boravak ili ne Ako netko nema drugu mogucnost onda je normalno da ce dati dijete u boravak.
Ja sam imala mogucnost izbora i izabrala sam klasicni razred jer je bio primjereniji karakteru mog djeteta. I jos uvijek mislim da nisam pogrijesila
22 tra 2010, 23:49
23 tra 2010, 08:30
23 tra 2010, 08:33
Uvijek bi, ako mogu, birala prema jutarnjoj nego prema boravkaškoj. Mi nismo ni do zadnjeg znali tko će biti na boravku, za jutarnju se znalo. Onda smo u drugom promijenili ovu iz boravka jer je prošlogodišnja dobila stalan posao u drugoj školi.
23 tra 2010, 08:36
23 tra 2010, 08:48
ali to sam čula sa strane