Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.
Odgovori

Re: produženi boravak za i protiv

22 tra 2010, 11:36

Barbi, ti si očito krivo shvatila ono što sam napisala, a to je da ako roditelj ima mogućnost dijete ne poslati u boravak (kao što ti kažeš - prateću logistiku), da je po meni bolje da dijete bude doma, a ne u školi deset sati. Naravno, ako roditelji nemaju tu mogućnost (a većina ih nema) da će dijete poslati u boravak, a ne ostaviti ih s ključićem oko vrata da bude sam kod kuće.

Krumpi, boravak bi i trebao biti samo za one koji nemaju alternative, ali u njega na žalost idu i ona djeca čiji su roditelji doma.

Nisam rekla da djeca svaki dan moraju kod kuće nešto raditi, ali bar za vikend (lošiji i češće). A da bi roditelji trebali pogledati djetetovu bilježnicu bar jedan put tjedno, besmisleno je raspravljati! Da ne spominjem kad se u prvom razredu uči čitanje da se mora čitati i kod kuće. Pa učiteljica u boravku nakon što napišu zadaću, izvježbaju slovo koje su učili taj dan, ne stigne prozvati svakog učenika da čita. A i ako ga prozove, taj učenik pročita rečenicu - dvije, a to sigurno nije dovoljno da bi dijete naučilo tečno čitati.

Mislim da ovdje raspravljamo o onoj djeci koja imaju i jednu i drugu mogucnost tj. gdje roditelji mogu odabrati da l izele boravak ili ne Ako netko nema drugu mogucnost onda je normalno da ce dati dijete u boravak.

Potpisujem!

22 tra 2010, 11:42

lala, drago mi je da si se uključila na ovaj pdf školaraca. Zanimljivo je uvijek pročitati i mišljenje nastavnika. :mah

22 tra 2010, 12:08

lala je napisao/la:Krumpi, boravak bi i trebao biti samo za one koji nemaju alternative, ali u njega na žalost idu i ona djeca čiji su roditelji doma.

!

Za našu školu ovo uopće nije točno.
Dapače, kod nas se podržavaju roditelji da upisiuju djecu u boravak.
I ne radi se o zbrinjavanju nastavnika.
Mene su nagovarali nakon što je formiran razred i utvrđen kao boravkaški.
A i nisam jedina.

22 tra 2010, 12:30

Kod nas nije tako. Nemaju resursa, nemaju adekvatnog prostora i većina djece bi u boravak. Čak su mislili nekima ne odobriti.

22 tra 2010, 12:33

OK, al nije to realna slika onda.Naravno ako nema mjesta da ne forsiraju, jer niti ne mogu.
Kod nas je malo djece, svaka druga generacija ima dva razreda
po manje od 20 djece.

22 tra 2010, 12:36

Zato vas i nagovaraju da upišete djecu u boravak jer je malo učenika.
U mojoj školi svaka generacija ima četiri odjela od kojih su tri produženi boravak. U klasičnom odjelu je sve manje i manje učenika (mislim da ih je u ovoj generaciji upisano 17).

22 tra 2010, 12:37

vjerojatno im treba određeni broj djece da uopće mogu formirati razred za boravak, koji bi im bio motiv da nagovaraju roditelje da upišu boravak?

22 tra 2010, 12:40

Barbi, ti si očito krivo shvatila ono što sam napisala, a to je da ako roditelj ima mogućnost dijete ne poslati u boravak (kao što ti kažeš - prateću logistiku), da je po meni bolje da dijete bude doma, a ne u školi deset sati. Naravno, ako roditelji nemaju tu mogućnost (a većina ih nema) da će dijete poslati u boravak, a ne ostaviti ih s ključićem oko vrata da bude sam kod kuće.

Lala, nisam krivo shvatila. :) Uvijek i u svakoj situaciji postoji izbor. Jedan od izbora je da dijete bude samo doma - tog se dobro sjećam jer u vrijeme mog školovanja nije postojao boravak, barem ne u gradu mog djetinjstva. I to je bilo sasvim normalno da djeca idu doma i budu sama dok roditelji ne dođu, da pišu zadaće, podgrijavaju ili dovršavaju ručak, čak i da idu po mlađe braću i sestre u vrtić (što je meni danas nezamislivo skroz).
Postoji opcija da treća osoba ukoliko roditelj radi ranije kupi dijete iz škole, to je zapravo najčešći slučaj kod cura koje su se javljale na ovaj topic a djeca im nisu u boravku. I tu roditelj treba procijeniti koliko kvalitetno može ta treća osoba koncipirati vrijeme sa djetetom da obuhvati hranu, zadaću i igru. I je li to bolja opcija od boravka. U nekim slučajevima da, u nekima ne. :dunno

Previše je tu parametara da bi se moglo paušalno procijeniti da je za dijete bolje ne ići u boravak ako za to postoji mogućnost - jer mogućnost je jaaaaako rasteljiv pojam :) i zaista mislim da puno toga ovisi o djetetu i njegovim dotadašnjim navikama.

Ako je dijete naviknulo biti u vrtiću 9 sati dnevno od svoje prve godine nikako mu produženi boravak u školi nije veće opterećenje, to vidim po svojoj djeci i djeci iz okoline. Dapače, vrijeme provedeno nakon klasične nastave jako vole i ne ide im se doma - to je vrijeme druženja i igre.

Dodajem jer dok sam ovo pisala sat vremena s prekidima pa je izniknula hrpa novih postova - ni kod nas nisu nikog nagovarali na boravak, ne vidim zašto bi. :dunno
U školi mog sina dva su prva razreda i oba su u boravku, trebao je biti i treći, klasični no nije bilo dovoljno interesa pa su tih par djece koja nisu u boravku raspoređena u ta dva (nažalost prevelika) razreda.

22 tra 2010, 12:44

Ja sam jedna od onih čije dijete iz boravka u 15.35 kupi treća osoba. I znam da, svaki svakijancati put kad dođem doma moje dijete sjedi ili leži pred TVom i bulji. Unatoč tome što sam ja ZABRANILA da se pali televizija, znam da je toj konkretnoj osobi lakše. Isto kao što sam rekla da se mora s njim malo čitati ili nešto raditi, od toga niš. Dakle ne radi se, jer kad ja dođem doma kreću aktivnosti.

Kako bi to bilo da nije u boravku sam shvatila jučer, kad mi je u 9 navečer, nakon što je bio na engleskom pa na aikidu rekao da za danas imaju napraviti nešto povodom Dana planete Zemlje - nema pojma što, pa sam ja u 9.30 krenula s njim istraživati po internetu što bi se moglo napraviti. Završili u 10.30.

i s obzirom na to, sretna sam da je na boravku. Bar je zadaća napisana i gradivo provježbano :alc

22 tra 2010, 12:47

lala je napisao/la:Zato vas i nagovaraju da upišete djecu u boravak jer je malo učenika.
U mojoj školi svaka generacija ima četiri odjela od kojih su tri produženi boravak. U klasičnom odjelu je sve manje i manje učenika (mislim da ih je u ovoj generaciji upisano 17).

Znala sam da će ovak nešto iskrsnuti.
Već sam napomenula da se sve događa NAKON formiranja razreda, u biti
i nakon početka godine. Dakle, tada je učiteljicama u interesu da ih
ima što manje u razredu, oni od velikog boravka nemaju tada koristi, samo problem.
Dakle, uopće NIJE u tome stvar.
Zadnja izmjena: IINA; 22 tra 2010, 12:48; ukupno mijenjano 1 put/a.

22 tra 2010, 12:48

Ako je dijete naviknulo biti u vrtiću 9 sati dnevno od svoje prve godine nikako mu produženi boravak u školi nije veće opterećenje, to vidim po svojoj djeci i djeci iz okoline. Dapače, vrijeme provedeno nakon klasične nastave jako vole i ne ide im se doma - to je vrijeme druženja i igre.
Sa ovim se apsolutno slažem i ovo je jedan od razloga što sam se odlučila za dnevni boravak. :up
A palunkica :klanja tebe potpisujem od riječi do riječi :pise

22 tra 2010, 12:50

Tinica je napisao/la:
Sa ovim se apsolutno slažem i ovo je jedan od razloga što sam se odlučila za dnevni boravak. :up

Točno tako.
Puno puta dođemo po nju, a ona ne želi ići doma :dada

22 tra 2010, 12:51

IINA je napisao/la: Već sam napomenula da se sve događa NAKON formiranja razreda, u biti
i nakon početka godine. Dakle, tada je učiteljicama u interesu da ih
ima što manje u razredu, oni od velikog boravka nemaju tada koristi, samo problem.
Dakle, uopće NIJE u tome stvar.

Ne kužim, mi smo na početku prije upisa čak naveli da li želimo boravak i po tome se prvo ravnaju i slažu razrede. Roditelji inzistiraju na boravku kod upisa i tada su tražili potvrde o zaposlenju, a još nisu niš formirali. :dunno

22 tra 2010, 12:53

IINA je napisao/la:
Tinica je napisao/la:

Točno tako.
Puno puta dođemo po nju, a ona ne želi ići doma :dada

Isto tako, ali to nisam znala prije, jedini izbor je bio boravak ili sam doma, leži i gleda tv, sa osobom koja nema nikakvog utjecaja na njega, i sad stvarno ne želi ići domaaaa iz škole jer se baš tada igraju!

22 tra 2010, 12:54

Roditelji inzistiraju na boravku kod upisa i tada su tražili potvrde o zaposlenju,

nas nisu tražili potvrdu o zaposlenju

Kako bi to bilo da nije u boravku sam shvatila jučer, kad mi je u 9 navečer, nakon što je bio na engleskom pa na aikidu rekao da za danas imaju napraviti nešto povodom Dana planete Zemlje - nema pojma što, pa sam ja u 9.30 krenula s njim istraživati po internetu što bi se moglo napraviti. Završili u 10.30.

da ti ne ide u boravak, ne bi valjda u 9 navečer pisala tj istraživala to što si trebala. Mislim da nikome ne bi bilo lako to odraditi nakon cijelog dana.

22 tra 2010, 12:56

Kod nas se po prvi put ove godine nije mogao oformiti nijedan klasični razred tako da su sva četiri razreda boravka.
I onda mene pedagog pri upisu u školu sa žaljenjem pita, a zašto boravak :/ . Imam osjećaj kao da živi u paralelnom svijetu koji nema veze s realnošću.

22 tra 2010, 12:57

Evo vidiš, kod nas jesu, 2 razreda su jedan boravak a drugi nije. I većina je željela boravak pa su morali neke odbiti valjda.

22 tra 2010, 13:01

ZacKa je napisao/la:Ne kužim, mi smo na početku prije upisa čak naveli da li želimo boravak i po tome se prvo ravnaju i slažu razrede. Roditelji inzistiraju na boravku kod upisa i tada su tražili potvrde o zaposlenju, a još nisu niš formirali. :dunno

Da, ja sam rekla da ne želim boravak.
I onda je krenula škola i učiteljice su me savjetovale i obrazlagale (i ne samo naše učiteljice), na kraju i nagovorile.
O tom i pričam. :dada
Nije stvar u skupljanju bodova za boravak, e da bi se zbrinuli učitelji..

22 tra 2010, 13:01

Postoji opcija da treća osoba ukoliko roditelj radi ranije kupi dijete iz škole, to je zapravo najčešći slučaj kod cura koje su se javljale na ovaj topic a djeca im nisu u boravku. I tu roditelj treba procijeniti koliko kvalitetno može ta treća osoba koncipirati vrijeme sa djetetom da obuhvati hranu, zadaću i igru. I je li to bolja opcija od boravka. U nekim slučajevima da, u nekima ne.

Slažem se! Ovisi o osobi kojaje s djetetom. Nekad su te osobe pun pogodak, a nekad ne.

Ako je dijete naviknulo biti u vrtiću 9 sati dnevno od svoje prve godine nikako mu produženi boravak u školi nije veće opterećenje

Samo je razlika u tome što se dijete u vrtiću igra, a u školi većinu vremena sjedi i radi što mu se kaže. To je opterećenje na početku, a kasnije se oni naviknu na sve pa i na to (uglavnom, iako nije kod svih takav slučaj).

Na boravak neke škole nagovaraju radi radnih mjesta učitelja. Jer ako škola ima određeni broj učitelja i razrednih odjela, a sljedeće godine se upiše manje učenika (tj. ne mogu oformiti onoliko odjela boravka koliko je bilo) onda je i jedan učitelj višak - dakle prebacuju ga u školu u kojoj je potreba za kadrom ili ne radi tj. na čekanju je.
Mislim da i škola dobiva novce od grada za onoliko učenika koliko je u boravku. Ali nisam sigurna!

Palunkica, onda osoba koja "radi" s tvojim djetetom nije odgovarajuća osoba za to i definitivno bi trebala potražiti nekog drugog.

22 tra 2010, 13:03

bez veze mi je to odvajanje po razredima na boravkaše i ne.

kod nas su tri prva i dva druga razreda, ukupno oko 90toro djece, a na boravak ide njih 22 i to iz svakog razreda poneko. dobar način za proširiti krug prijatelja, posebno ako su u malim razredima. moja u subotu ide na rođendan frendici iz boravka.

22 tra 2010, 13:05

Zanimljiva rasprava se ovdje razvila. :dada
Vjerujem u ispravnost naše odluke. F. će u produženom biti max. 8 sati (ukoliko bude mogućnosti i manje). F. je jako otvoren klinac, željan igre, klinac koji obožava djecu i ljude. Sigurna sam da će sretniji biti sa ekipom iz škole nego da provodi sate uz mene, ma koliko se ja trudila.
Ja jesam trenutno ne zaposlena što ne znači da ću biti i početkom slijedeće godine ;) U tom slučaju okolnosti bi se jako promjenile jer mm i ja u Zgb. nemamo apsolutno nikoga tko bi nam mogao pomoći oko F. Skupe dadilje sam plaćala 4 godine (sa F. dvije godine sam se vratila raditi) i ta opcija više ne dolazi u obzir.
Bila sam zaposlena 15 godina i ne dozvoljavam da mi se nabija grižnja savjest zato jer sam trenutno kućanica i jer sam zamislite odlučila dijete dati u produženi boravak. Te priče kako biste vi svo svoje vrijeme da ste nezaposlene posvetile isključivo djetetu pričajte kad budete u toj situaciji. :mah

22 tra 2010, 13:06

Tak je i kod nas kao kod eli.
Nema klasičara, dio učenika nejde na boravak, nego nakon
nastave ide doma.

22 tra 2010, 13:51

lara72 je napisao/la:. Sigurna sam da će sretniji biti sa ekipom iz škole nego da provodi sate uz mene, ma koliko se ja trudila.

I ja sam isto sigurna, jer moja je tamo sretna, a niti približno ne odgovara opisu društveno snalažljivog djeteta. :dada

22 tra 2010, 14:05

Imge je napisao/la:hm... alisa, sve je to lijepo i dobro i sve si ti to lijepo zamislila, ali ja nekako ipak vise volim svojoj djeci biti mama, a ne uciteljica :dunno

nego, ne kontam ovaj dio teksta :dunno
Ja naime više ili manje držim da je škola neka vrsta baby sittinga koja u principu više uči tome kako pognuti šiju i kako plivati u krdu, a pravo znanje, vrijednosti, vrednote, iskustva i vještine dijete ipak stječe negdje drugdje, uz roditelje, i u njihovom krugu života i iskustava koja pružaju djetetu
.

meni je tlaka i neprirodno stanje (cak i unatoc svojem formalnom znanju metodike i didaktike bla bla bla) raditi s vlastitom djecom ma i trunku vise nego sto bi radila s njima bilo koja druga mama (uz opasku - to mi ima smisla jedino kad skontam da djetetu treba pomoci u vjezbanju i savladavanju bazicnih znanja). ok mi je dijete usmjeriti i pripomoci mu da razvije radne navike i da u konacnici samostalno nauci uciti kod kuce, ali sve drugo mi je previse.

i jos nesto. nije u zivotu bas sve med i mlijeko.
recimo, osobno sam strasno nezadovoljna (i ne samo ja) uciteljicom malenog i poludim cesto na neke njezine fore i fazone :roll , no, s druge strane malenom se svidja, nikad ne prica protiv nje, dobro se uklopio u razred, nasmijan ide iz skole i u skolu pa si mislim - a tko sam ja da tu sudim kad to sve dobro sljaka :dunno . a i zivot je to. i nece djetetu bas uvijek sve ici niz dlaku i ono se mora nauciti zivjeti i u grupi i postivati njezina pravila i uciti kroz sve to skupa. i ne bih bas toliko umanjivala vaznost skole naspram nekakvog polu, kvazi houmskulinga koji nekako iscitivam izmedju tvojih redaka :dunno .

rastu nam djeca i ta je cinjenica nepobitna i i trebamo ih pustiti da sami izbore svoje mjesto pod suncem. a imamo i mi roditelji pravo na svoj zivot a ne stopostotno posvecivanje djetetu. pogotovo ne na nacin izdizanja svoje uloge iznad one skolske :dunno .

Hm, hvala ti na repliku, svatko tko nešto napiše voli da ga se pročita, i da ima priliku razgovarati :) ali ne bih privatizirala ovaj topic, on prije svega govori o tom boravku, a ja o tome ne znam i odlučila sam da neću dijete davati u boravak, tako da stvarno nemam što napisati. Zato samo kratko :)
O učenju djeteta u svojstvu majke (ja sam završila te škole s tim pedagogijama i didaktikama isto kao i ti) mislim dijagonalno suprotno od tebe, i da, meni se homeschooling jako sviđa. Slažemo se da treba djecu pustit, jap, a ja taj kratki vremenski period u kojem me još trebaju želim iskoristiti da tom običnom svakodnevicom istreniram ono što treba trenirati u djeci, i zato volim biti s njima, učiti ih, pisati redove slova a s njima, i to mi je čarobno. Privilegija.
Škola je jedno, ja drugo, ali sam ja važnija od škole :) I frigaj ga.
A što se tiče vlastitog života - o, da. frigaš roditelja koji samo sjedi na glavi djeci. Oni i uče kroz naš život i od nas, ali vjerujem da je jako zdravo da su djeca blizu dok roditelji rade svoje i žive svoje živote jer će tako najviše naučiti. Što se društva tiče, meni se sviđa mala i povezana ekipica njegovih prijatelja s kojima ima vremena i prostora graditi duboke veze, u sigurnosti, povjerenju i miru.

22 tra 2010, 23:05

Mislim da ovdje raspravljamo o onoj djeci koja imaju i jednu i drugu mogucnost tj. gdje roditelji mogu odabrati da l izele boravak ili ne Ako netko nema drugu mogucnost onda je normalno da ce dati dijete u boravak.
Ja sam imala mogucnost izbora i izabrala sam klasicni razred jer je bio primjereniji karakteru mog djeteta. I jos uvijek mislim da nisam pogrijesila

Tu se, iz mog dosadasnjeg iskustva, skroz slazem sa Marsovkom!

Ovako....ja sam prije upisa Frana u 1. razred razmisljala identicno kao Barbi, Tinica..dakle-DA produzenom boravku upravo iz razloga da se vise igra i druzi da djecom a manje bulji u komp i TV, tim vise sto sam ja doma i nije mi boravak bio nuzno zlo, nego sam ga namjerno odabrala, upravo zbog tog druzenja sa djcom. Isto tako sam vukla paralele sa vrticem i smatrala produzeni boravak zapravo logickim nastavkom vrtica jer je i u vrticu Fran bio do negdje 16 sati, pa sam smatrala da je logicno da slican ritam nastavi i u skoli.
Dakle, pri upisu sam trazila produzeni boravak, i zapravo to mi je cak bilo i vaznije nego uciteljica. Zapravo o uciteljicama se, iskreno, bas i nisam stigla uopce raspitati jer sam bas u tom periodu upisa, rodila i bila u skroz drugom filmu. A kako mi Fran ne spada u J.J. Strossmayera nego u Krsnjavoga, jako smo se bojali hoce li ga uopce uzeti u Strossa, pa nam zapravo i nista drugo pri upisu i nije bilo bitno nego SAMO da ga upisu te da bude u razredu sa produzenim boravkom.
Pri upisu su formirali 3 prva razreda, u u svakom sa 18-20 ucenika. A i B razred su imali produzeni boravak (dakle sva djeca u tim razredima idu na boravak) te C razred koji je bio klasican razred sa nastavom u smjenama. Jedan tjedan ujutro (Od 8-do 11.30 ili 12.15) drugi tjedan popodne (od 12.20 ili 13.10 pa do 16.35). Fran je bio A razred. Medjutim TEK kad je krenuo i vec odgulio u tom A razredu skoro pa cijelo prvo polugodiste, meni je sve jasnije postajalo da bas taj boravak i nije ono sto sam si ja zamisljala.
Kao prvo, to vise nije vrtic i ne moze se uopce usporedjivati to vrijeme provedeno u boravku sa vremenom provedenom u vrticu i onim druzenjem sa djecom koje je imao u vrticu.
Kao drugo, sve mi je vise bilo jasno da je uciteljica IPAK ono najvaznije o cemu pri upisu treba voditi racuna. Franove uciteljice iz A razredu su bile OK ali mom Franu nisu nikako odgovarale. Ona glavna uciteljica (koja im ostaje 4 god) je bila sklona ukalupljivanju svih u isti kalup a moj fran nije nikako takav tip djeteta, nikako! Uciteljica iz boravka je bila istina, kreativna no prvenstveno po ukusu curica iz razreda, dakle rezuckanje, kolazi, crtanje...mom Franu se od tih aktivnosti kosa na glavi dizala. Zadace? On bi ih ionako zavrsio manje vise u okviru redovne nastave jos pod satom a ne u boravku, tako da nama pisanje zadaca u boravku nije bio nikakav PLUS za boravak.
Igranje za vrijeme boravka? O tome sam vec pisala na ovom pdf-u! Igranje se za decke svodilo na jednosatno napucavanje lopte na betonskom skolskom igralistu bez ijednog drva, sto je mom Franu bilo totalno nezanimljivo.
Posljedica svega: nakon 1. polugodista prebacujemo ga u C razred-klasican razred u smjenama. Sa fenomenalnom uciteljicom, sa dodatnom nastavam iz matematike, sa prirodoslovnom grupom! Dijete mi se naprosto preporodilo! Zadace i dalje skoro pa nikada ne pise doma jer ih zavrsi u skoli pod satom. sretan i oran dolazi iz skole. O nekakvom nedostaktu socijalizacije nema ni govora, super su se svi skompali, druze se cesto IZVAN skole (ne treba im boravak za to), a kako je CITAV razred bez boravka, svi su u istoj situaciji i nitko ne ostaje u skoli dulje. Ja prezadovoljna, a o Franu da i ne govorim. Svuda ih uciteljica vodi, evo bas su danas bili u Lisinskom na Seherezadi jer jedan tata svira u zg. filharmoniji pa im je to osigurao, ici ce i na izlet, idu i u kazaliste! A djeci skole taman da nisu prezasicena.
A inace, Franova uciteljica je isto pobornica klasicne nastave i smatra da je za djecu bolje da od samog pocetka stjecu radne navike samostalnog ucenja i pisanja zadace kod kuce jer veli, nije rijetkost, da se djeca u trecem razredu, kada izgube boravak, tesko priviknu na novi rezim rada a treci razred je i sam po sebi zahtjevniji pa kada se tome pridoda i gubitak boravka, mnogima to tesko pada. Govorim to za nasu skolu u kojoj je boravak samo prva 2 razreda.

Eto, ja tek sada, otkako smo isprobali i jedno i drugo, itekako vidim velike pluseve klasicne nastave, bez boravka. Kada cu Niku upisivati u prvi razred, mjerilo ci mi biti jedino i samo kvaliteta uciteljice, a ne boravak ili ne. (naravno, jer imam mogucnost da mi djeca ne idu u boravak).

22 tra 2010, 23:49

Hvala Fanika na postu. Pedagog u školi nam je rekao da ga u svakom trenutku možemo ispisati. Voditi ćemo se prema F. željama i prilagodbi:mah

23 tra 2010, 08:30

Zaključivši po Franikinom postu ustvari 1. sve ovisi o samom djetetu - što njemu paše a onda
2. i o učiteljici.
to je to. :D

23 tra 2010, 08:33

Meni osobno je važnija jutarnja učiteljica, nego ova s boravka. :dunno Uvijek bi, ako mogu, birala prema jutarnjoj nego prema boravkaškoj. Mi nismo ni do zadnjeg znali tko će biti na boravku, za jutarnju se znalo. Onda smo u drugom promijenili ovu iz boravka jer je prošlogodišnja dobila stalan posao u drugoj školi.

23 tra 2010, 08:36

Pa naravno, ova prva daje ocjene, ona je važna :mrgreen

23 tra 2010, 08:48

mi smo sad u proceduri upisa u školu i jedina prihvatljiva opcija je produženi boravak
ne znam što ću ako ne upadne u taj boravak - ove godine imaju 128 djece na popisu za upis :shock - što znači da će biti 4 razreda, od toga samo 2 boravka, nema šanse da bude više.

i traže potvrde o zaposlenju, navodno ih i provjeravaju :dunno ali to sam čula sa strane

i nemam šta razmišljati bi-ne bi boravak, alternativa je ključić oko vrata

a prijateljica iz kvarta je u veeelikim problemima jer joj muž ne može dobiti potvrdu o zaposlenju jer radi svako malo po mjesec-dva, pa je malo kod kuće, pa opet radi - i na kraju će curica zaista biti većinu vremena sama kod kuće jer evo baš u ovom trenutku tata nema posao - to što će ga najesen imati, ne znači apsolutno ništa u našoj školi :roll
Odgovori