Sada je: 31 srp 2026, 19:33.
Moderator/ica: medo14
Slažem seJa mislim da bi trebali nauciti iz razloga da nauce formu pisanja sastavka, price te usvoje gramaticke zakone i zakone fabule. Tocka. Pritom ce netko napisati izrazito lijepu pricu, mastovitu, imat ce mozda i neku poruku.... A netko... tocno 20 maksimalnih recenica. Tocka. Ovisno o ocjenjivacu radovi ce biti vrednovani. Iako su oba rada zadovoljila trazeno - gramatku i fabulu - u najcescem broju slucajeva bit ce ocijenjeni razlicito. Ovisno o osobnoj prosudbi ocjenjivaca. I njegovim sklonostima lijepom. Preosobno
A ako ga nema, onda ga treba nauciti osnovnim pravilima pisanja, i prepustiti ga da otkrije talent negdje drugdje.
Upravo tako
Jer ne vidim nikakve koristi od toga da pisu: Probudio sam se u devet, mama je napravila palacinke. Odjenuli smo se i krenuli prema Jarunu. Bilo je hladno. Jesen je. Lisce je na tlu, grane otuzno vise. Trcao sam pola sata, a zatim smo otisli na caj. Krenuli smo prema kuci i mama je spremila rucak. Poslije podne dosao je moj prijatelj Danijel i igrali smo se prvo lego- kockama, a onda na kompjutoru. Nakon vecere bilo je vrijeme za kupanje i spavanje. veselim se sutrasnjem danu, mama je obecala da cemo ici u pravi dvorac i da cemo raditi kekse. Laku noc.
Za početak najednostavnije rečenice
Znaš i sama da u 2. razredu sad posebnu pažnju daju na te interpunkcijske znakove te ije i je...
A kad vidim koje greške klinci rade u 5. razredu postavlja se pitanje gdje su roditelji bili prva četiri razreda kad se učilo veliko i malo slovo ili meko i tvrdo c 

Klincima koji su tek naučili pisati pisana slova koji imaju 8 godina koji naravno da ne barataju sa stilskim i nim figurama ovo može bit odlična poticajna vježba za urednost i pravopis a nije zanemariva ni brzina.Za početak najednostavnije rečenice
Znaš i sama da u 2. razredu sad posebnu pažnju daju na te interpunkcijske znakove te ije i je...
![]()
kad vidim koje greške klinci rade u 5. razredu postavlja se pitanje gdje su roditelji bili prva četiri razreda kad se učilo veliko i malo slovo ili meko i tvrdo c
vec gdje je bila uciteljica. Ona ista koja bi djetetu trebala objasniti razliku izmedju dnevnickih zapisa i sastava.
kako mu ispravljaš č i ć, ije i je ?
tu ne postavljam pitanje gdje su bili roditelji, vec gdje je bila uciteljica.
Može ona njega naučiti slova ali ako ga ti doma ne posjedneš i ne provedeš malo sa njim i sa knjigom teško da će ona sa njih 30 u razredu od njega napraviti čitaća.
Tako je barem bilo kod nas. Da je do njegove učiteljice vjerojatno još ne bi znao čitati
Ma meni je to sve (barem za sada) povezano.. jer ako 5 puta napiše cvjet ili mljeko 6. put kad skuži da mu je sa crvenom olovkom ispravljeno i dodano slovo i. A što više piše sastavaka ujedno vježba i pravopisa tema je pisanje sastava, a ne ucenje gramatike i pravopisa. Ili?

Može ona njega naučiti slova ali ako ga ti doma ne posjedneš i ne provedeš malo sa njim i sa knjigom teško da će ona sa njih 30 u razredu od njega napraviti čitaća.
meni je to sve (barem za sada) povezano.. jer ako 5 puta napiše cvjet ili mljeko 6. put kad skuži da mu je sa crvenom olovkom ispravljeno i dodano slovo i. A što više piše sastavaka ujedno vježba i pravopis
i ispričaš mu kakav je svijet.
, što sam sve ovo spetljala, virujte mi ovo puno bolje izgleda u stvarnosti nego ovako napisano
.

Tinica je napisao/la:Svaka čast učiteljicama koje si daju truda ali puno njih očekuju da djeca dođu spremna u školu.

nemoj me krivo svatiti ne kažem ja da ti npr. s njim nemaš brige
kao ni da ja neznam kud bi od brige al meni je nekako ljepše da sam upućena, sad smo prošle sve bilježnice da vidim što je radila u školi
po 5 puta rekli kako se piše Ivanšćica itd.
Evo mi baš s malim sve intenzivnije učimo slova, a ima 5 i pol godina. Dobro, u njegovom slučaju je i kao vježba za oči, a njemu je taman postalo zanimljivo "pisati zadaću" sa starijom sestrom.
Hoću reći, nema šanse da bih si dopustila da mi krene u prvi razred ne poznavajući slova, a bilo bi još bolje da barem djelomično savladamo i čitanje
Napomenut ću samo da ni mm ni ja nismo nešto nabrijani da nam djeca moraju biti najbolja u svemu, jednostavno onoliko koliko koji može, ali prepustiti ih samo školi mi ne dolazi u obzir, u školi se traži puno više nego što se daje

jer joj je 3. minus iz ne imanja zadaće donio čistu i lijepu jedinicu na kraju godine i napomenuto mi je da je to čisto moj propust
iz hrvatskog je dobila trojku prošli tjedan jer je odgovarala čistu gramatiku, same definicije, naravno da nije učila

swenova mama je napisao/la:. Vježbaš li, na taj način, s djetetom pravopis i primarni ti je cilj pravopis, u redu, široka ti cesta. Ali to je bitno drukčije od sastava i pitanja kojeg je ciara postavila u prvom postu.
Na stranu to da, osobno, nikad nisam i ne bih dijete tjerala na pisanje kako bi izvježbalo bilo što. To je najbolji put ka tome da iskreno i nepatvoreno zamrzi sve što je povezano s hrvatskim jezikom, a zasigurno ga neće naučiti stilu, poetici, a vjerojatno ne ni pravopisu i gramatici. Ali to je tvoje dijete, pa...

xJa mu uvijek kažem da smo ja i njegov tata završili puno škola, a da je njegova škola njegova briga. I koliko uči takvu ocjenu ima.
ostavimo tak ,nek joj ispravi učiteljica. Sad uvijek popravi.
naučit će u školi.

Natrag na Školarci (i studenti)
Trenutno korisnika/ca: / i 9 gostiju.