Sada je: 28 srp 2026, 22:16.

novi udžbenički standard

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

novi udžbenički standard

PostPostao/la mazilica » 14 tra 2011, 11:21

03.08.2001 kroz život hrabro , dalje udvoje
19.09.2006 stigao sa prvom jesenskom kišom
25.08.2012 kad je već nestala nada, došao kao najljepše iznenađenje
mazilica
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: novi udžbenički standard

PostPostao/la VIPmama » 14 tra 2011, 11:26

:shock mislim, super ako bude, ali to samo znači da ćemo čekat na udžbenike, koji nisu pripremljeni, da će bit strka i drž ne daj :roll
Vrag nosi Pradu
VIPmama
mirisni cvjetić, jutarnja rosa

PostPostao/la ivana7997 » 14 tra 2011, 11:28

nadam se da hoce, ali sumnjam

nego pozvani su i roditelji da daju svoje misljenje, kako to funkcionira?
ivana7997
Abundija

PostPostao/la mama141705 » 14 tra 2011, 11:30

Ja se isto nadam da ce nesto biti od toga jer su se mame i ovako počele zaliti da su im se knjige počele raspadati a još su nove ,kako bi onda trebale trajati 4 god. tj. kako će ih onda proslijediti nekome ako već sad ne valjaju.Izdavači će se uvjek buniti jer je to njima manje u džep .
mama141705
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la medo14 » 14 tra 2011, 11:41

raspadanje knjiga je zasebna priča, ne znači da novi udžbenici neće imati isto taj problem

zanimljivo, planiraju već od nove školske godine to primjeniti, doduše ne na svim knjigama, ali bome imati će posla
evo link i malo više
http://public.mzos.hr/Default.aspx?sec=3343

tu ima i mail na koji se mogu dati primjedbe, sugestije roditelja na Nacrt prijedloga Udžb. standarda do 24.4.2011.
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la skorpionka » 14 tra 2011, 12:05

Za drugi razred osnovne škole odobren je čak i radni udžbenik iz glazbenog.

ovo mi je genijalno.
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la ivana7997 » 14 tra 2011, 12:07

meni je koma ono da su pogledali inozemne udzbenike i ustanovili da tamo toga nema. pa kako ih nisu pogledali prije?!?!?
ivana7997
Abundija

PostPostao/la † Volvo » 14 tra 2011, 12:14

Ma to su neki drugi bili prije (crni, crveni, žuti, zeleni kakvi god), ovi sad su pravi. U svakoj reformi koja se školstva tiče, svi tak za sebe misle :jadnimi
I posebno me zabavlja kako se promjene rade eto 2 mjeseca pred popis/prodaju novih udžbenika, veseli me ideja da ćemo u rujnu imati propisne redove oko onoga što se mijenjalo (pa makar to bila i knjiga, dvije)
† Volvo
na solarni pogon

PostPostao/la VIPmama » 14 tra 2011, 12:35

I posebno me zabavlja kako se promjene rade eto 2 mjeseca pred popis/prodaju novih udžbenika, veseli me ideja da ćemo u rujnu imati propisne redove oko onoga što se mijenjalo (pa makar to bila i knjiga, dvije)

točno to sam i mislila, strašno :roll
Vrag nosi Pradu
VIPmama
mirisni cvjetić, jutarnja rosa

PostPostao/la medo14 » 14 tra 2011, 12:38

dobra prilika da se narednih godina izdaju nova izdanja jer će ove knjige biti izdavane na brzinu i pod hitno
meni je drago da su došli do te spoznaje, makar je to bilo godinama očito, apsurdno da se skoro po svim knjigama piše. Ali što su čekali cijelu godinu da sad po tom pitanju rade?
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la Kris2 » 14 tra 2011, 12:46

A ja mislim da će klinci u nižim razredima na ovaj način (knjige su loše kvalitete uglavnom) samo kupovati hrpu dodatnih listića (izmišljenih, kopiranih, kojekakvih), a knjige će se raspasti i ovak i onak. Čini mi se da dijete u prvom razredu sigurno neće ići čitati riješene zadatke iz matematiek u knjigu ... :roll
Kris2
Danadadila

PostPostao/la melita » 14 tra 2011, 13:56

A ja mislim da su stvarno već dosadni ko sraćke, nek više ukinu udžbenike i gotovo! Svake godine daju bombastične izjave i donose nova revolucionarna rješenja, a roditelji i dalje svake godine moraju kupovati udžbenike i gotovo. Zanima me samo koje nevjerojatne budale sjede u tom ministarstvu i kojekakvim odborima, zar nisu prošle godine kad su donosili famoznu odredbu o četverogodišnjem mandatu udžbenika koji će se naslijeđivati iz generacije u generaciju imali podatak da su ti udžbenici radni i da ih se zbog toga neće moći nasljeđivati????
žuti pojas prvi dan :sumo
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ZacKa » 14 tra 2011, 14:19

melita je napisao/la:A ja mislim da su stvarno već dosadni ko sraćke, nek više ukinu udžbenike i gotovo! Svake godine daju bombastične izjave i donose nova revolucionarna rješenja, a roditelji i dalje svake godine moraju kupovati udžbenike i gotovo. Zanima me samo koje nevjerojatne budale sjede u tom ministarstvu i kojekakvim odborima, zar nisu prošle godine kad su donosili famoznu odredbu o četverogodišnjem mandatu udžbenika koji će se naslijeđivati iz generacije u generaciju imali podatak da su ti udžbenici radni i da ih se zbog toga neće moći nasljeđivati????

Upravo tako, uopće nisu mogli donijeti takvu odluku kad ona nije izvediva.
Ma kre.eni su svi....
Evo ja imam knjige koje poklanjam pa ih nikome ne mogu pokloniti i ništa u stari papir....a sve mi žao tih novaca, čovječe pa to je cca 600kn.........
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Berta » 14 tra 2011, 19:35

ja u ovome vidim samo sansu da se opet rade novi udzbenici kako bi se nanovo kupovali, a odluka o udzbenicima za 4 godine opet pada u vodu

i iako bi mi financijski ovo gore mozda bolje odgovaralo cini mi se da tumacenje nekih da je djeci nizih razreda lakse uciti iz radnih udzbenika i nije pogresno, barem koliko ja vidim po svojoj prvasici i trecasu :dunno
Berta
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ivana7997 » 14 tra 2011, 19:39

ja cesto ne mogu kad otvorim udzbenik i radnu biljeznicu na prvi pogled reci sto je sto :dunno
ivana7997
Abundija

PostPostao/la skorpionka » 14 tra 2011, 19:48

ivana7997 je napisao/la:ja cesto ne mogu kad otvorim udzbenik i radnu biljeznicu na prvi pogled reci sto je sto :dunno

100% točno, pogotovo kad imaš udzbenik, zbirku i radnu iz matematike, sve izgleda isto, ja se samo onda divim kako mi dijete zapamti u koju od tih knjiga je pisao u školi a iz koje ima domaću zadaću :ajme
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la Matilda » 14 tra 2011, 21:49

Nastava se može držati i bez udžbenika. Ovi po kojima ja predajem su loši (drugi su još gori) da ih ponekad ni ne otvorimo.
I uvijek ću te voljeti i gorjeti, od prvog trena za tobom žeđam.
slika
slika
Matilda
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Kris2 » 14 tra 2011, 21:54

Matilda je napisao/la:Nastava se može držati i bez udžbenika. Ovi po kojima ja predajem su loši (drugi su još gori) da ih ponekad ni ne otvorimo.

Mogu oni koji se trude :)
Kris2
Danadadila

PostPostao/la mazilica » 14 tra 2011, 22:01

naravno da može. može i ex katedra.
ali ovo mi se čini ko nekakvi zadnji trzaji u ovom ministarstvu, i nastavak bezglavog bauljanja kroz vrijeme i prostor kojim nas maltretiraju godinama. da bar netko sa smislenom idejom i provedbenim planom dođe u to ministarstvo i napravi reda. ovako u svakom segmentu imamo blijede naznake nečega i ništa konkretno izvedeno do kraja. više mi muka.
03.08.2001 kroz život hrabro , dalje udvoje
19.09.2006 stigao sa prvom jesenskom kišom
25.08.2012 kad je već nestala nada, došao kao najljepše iznenađenje
mazilica
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Beppa Joseph » 14 tra 2011, 22:30

ovo s četverogodišnjim nemijenjanjem udžbenika je totalna glupost. Kao da će to promijeniti stvar.

Za hrvatski je u gimnazijama još uvijek na snazi program iz 96, koji je tad donesen okvirno i privremeno. Sad kao rade novi.
Nikakva korist od novih ili starih udžbenika sve dok ne budu napravljeni dobri programi s jasnim ciljevima i metodama vrednovanja.

A nikakvo se vrednovanje nikad ne provodi. :roll
:luv Post 21,6
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la kalea » 14 tra 2011, 23:45

Ja isto jedva kužim razliku između udžbenika, radne bilježnice i zbirke zadataka iz matematike, a svrhu imanja svih troje u prvom! razredu OŠ uopće ne kužim. Da ne pričam o "kvaliteti" papira :roll , užas, danas se sve radi za jednokratnu upotrebu i samo da se napune nečiji džepovi.
kalea
Ovisna sam
Ovisna sam

Novi udzbenicki standard - rasprava

PostPostao/la Adorabla » 15 tra 2011, 10:17

Ministarstvo je otvorilo raspravu za novi udzbenicki standard
Nema više crtanja i pisanja po školskim udžbenicima! Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta izradilo je, naime, prijedlog novog udžbeničkog standarda prema kojem se radni udžbenici ukidaju za sve razrede, uključujući i prvi razred osmoljetke.
Toga nema u Europi

Kada je Sabor lani usvojio novi zakon o udžbenicima prema kojem bi sve školske knjige trebale vrijediti najmanje četiri godine, pokazalo se da se ta odredba ne može primijeniti na velik broj naslova, posebice za niže razrede osnovne škole. Prema analizi koju je provelo Ministarstvo, svaki je drugi udžbenik za učenike od 1. do 4. razreda koncipiran kao radni. U praksi to dovodi do nonsensa.

S jedne strane imamo zakon prema kojem škole iste naslove moraju koristiti četiri godine kako bi ih djeca mogla nasljeđivati, a s druge je velik broj knjiga koje djeca ne mogu naslijediti jer se u njih piše, pa se nakon jednogodišnje uporabe - bacaju. Ivan Milanović Litre, savjetnik ministra Radovana Fuchsa koji je radio na novom standardu, kaže da je najveći broj radnih udžbenika iz hrvatskog jezika, matematike i stranih jezika. Za drugi razred osnovne škole odobren je čak i radni udžbenik iz glazbenog.

- Od 318 udžbenika za osnovnu školu namijenjenih učenju engleskog jezika čak 271 knjiga koncipirana je kao radni udžbenik, a samo njih 47 kao neradni - rekao je Litre. - Gledali smo njemačke, švedske i švicarske udžbenike. Kod njih pojam radni udžbenik uopće ne postoji - rekao je Litre. Standard bi trebao i bitno smanjiti broj stranica u udžbenicima za pojedine predmete.

U pravilu, jedan bi se školski sat u udžbeniku trebao obraditi na dvije stranice.
Nakladnici nezadovoljni

- Sada knjiga iz engleskog jezika za 6. razred broji pet do šest araka, a udžbenik iz kemije za sedmi razred ima 26 araka. Oba su predmeta u satnici zastupljena s istim brojem sati. U budućnosti više neće smjeti biti takvih razlika - rekla je državna tajnica Dijana Vican.

Nakladnici i autori udžbenika nezadovoljni su odredbama, pa najavljuju primjedbe. - Radni udžbenici metodički su standard kojeg se tako lako ne bismo smjeli odreći - kaže Ante Bežen, predsjednik udruge autora udžbenik. Nakladnici samo odmahuju rukom. - Uskoro će ionako biti izabrana nova vlast koja će donijeti novi standard - komentirao je jedan od vodećih izdavača školskih udžbenika.

Nacrt standarda u javnoj će raspravi biti do 24. travnja, a Ministarstvo poziva i roditelje da se jave i daju svoje primjedbe. Novi udžbenički standard trebao bi se primjenjivati tek od školske godine 2011./2012., i to ne na sve udžbenike.

Vise o standardu i kako ucestvovati u raspravi na:
http://public.mzos.hr/Default.aspx?sec=3343
Adorabla
Medena

Re: Novi udzbenicki standard - rasprava

PostPostao/la Adorabla » 15 tra 2011, 10:19

Osim rasprave ovo je sada vise nego ocito da cemo ove godine ponovno udzbenike dobiti tek od 1.9. i da ce ponovno biti kaosa, nedostataka udzbenika i dodatnog stresa za roditelje.
A izjava da jedan radni sat iz engleskog se mora obraditi na jednakom broju stranica kao i jedan radni sat iz kemije mi, blago receno, izaziva mucninu i povracanje.
Adorabla
Medena

Re: Novi udzbenicki standard - rasprava

PostPostao/la Adorabla » 15 tra 2011, 10:21

a jesam luzer, sad tek vidim da je vec otvoreno :lol :alc
sad sam spojila,
oprostite :mrgreen
Adorabla
Medena

PostPostao/la Adorabla » 15 tra 2011, 10:28

ja u ovome vidim samo sansu da se opet rade novi udzbenici kako bi se nanovo kupovali, a odluka o udzbenicima za 4 godine opet pada u vodu

ne smiju se mijenjati svi udzbenici nego samo oni koji ne zadovoljavaju standard u smislu da se u njih ne pise. Vecinom se radi o udzbenicima prvih razreda osnovne i udzbenicima jezika. Puno udzbenika je vec prilagodjeno i oni se nece mijenjati.
Ja se pokusavam utjesiti da su oni fulali godinu i da su vjerojatno mislili 2012/2013 :lol
Adorabla
Medena

PostPostao/la viki » 15 tra 2011, 10:32

Matilda je napisao/la:Nastava se može držati i bez udžbenika. Ovi po kojima ja predajem su loši (drugi su još gori) da ih ponekad ni ne otvorimo.

- mene živcira kaj onda uopće moram kupovati udžbenike, kad ionako doma stalno donosi listiće...
viki
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la skorpionka » 15 tra 2011, 10:36

Zbirka zadataka namijenjena je za višegodišnju uporabu i ne sadrţi dijelove u koje se upisuju odgovori ili rješenja.

Evo, ovaj prijedlog pozdravljam. Pitam se već par godina zašto to nije tako. Sjećam se da sam doma uz svoje zbirke koristila prastare zbirke iz matematike, mogao si ih koristiti generacijama, nije se u njih pisalo. Sad izgledaju isto ko radne bilježnice.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la ivana7997 » 15 tra 2011, 17:19

viki je napisao/la:

- mene živcira kaj onda uopće moram kupovati udžbenike, kad ionako doma stalno donosi listiće...

da. okej, ako moze bez udzbenika, ne moramo ih kupiti. ionako mi neki izazivaju mucninu, npr priroda :ajme
ivana7997
Abundija

PostPostao/la sigureca » 15 tra 2011, 23:19

:roll Pa oni kao da otkrivaju nešto skroz novo, kao da to nije postojalo i prije. Nego su bujanjem novih izdavačkih kuća zanemarili sistem kakav je bio prije. Od mog prvog razreda 1979 pa kroz osnovnu i srednju školu niti jedan udžbenik nije bio radni udžbenik. Nismo imali ni r.b iz matematike već zbirku zadataka. Sada kad pogledam spisak knjiga za 5. r., gdje je učiteljica izabrala 2udž. i 2.r.b za hrvatski jezik :angry ostajem bez komentara. Moje tri curice su sada 4.r, 3.r. i 1., meni bi osobno značilo da ovaj prijedlog uspiju provesti pošto bi mi smanjilo troškove opremanja za školu. Mada se bojim da će izdavači podići cijene radnih bilježnica, pa će mo opet ostat na istom :ne
M.2000, K.2002, N.2003
sigureca
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la skorpionka » 16 tra 2011, 09:04

Mada se bojim da će izdavači podići cijene radnih bilježnica, pa će mo opet ostat na istom

ovim su se već koristili, sad se ne mogu točno sjetiti al bilo je već radnih bilježnica skoro iste cijene ko udžbenici. :dada :dada
skorpionka
kimera a la vache

Sljedeća

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 31 gostiju.