Sada je: 28 srp 2026, 22:16.
Moderator/ica: medo14

Za drugi razred osnovne škole odobren je čak i radni udžbenik iz glazbenog.

I posebno me zabavlja kako se promjene rade eto 2 mjeseca pred popis/prodaju novih udžbenika, veseli me ideja da ćemo u rujnu imati propisne redove oko onoga što se mijenjalo (pa makar to bila i knjiga, dvije)

melita je napisao/la:A ja mislim da su stvarno već dosadni ko sraćke, nek više ukinu udžbenike i gotovo! Svake godine daju bombastične izjave i donose nova revolucionarna rješenja, a roditelji i dalje svake godine moraju kupovati udžbenike i gotovo. Zanima me samo koje nevjerojatne budale sjede u tom ministarstvu i kojekakvim odborima, zar nisu prošle godine kad su donosili famoznu odredbu o četverogodišnjem mandatu udžbenika koji će se naslijeđivati iz generacije u generaciju imali podatak da su ti udžbenici radni i da ih se zbog toga neće moći nasljeđivati????

ivana7997 je napisao/la:ja cesto ne mogu kad otvorim udzbenik i radnu biljeznicu na prvi pogled reci sto je sto

Matilda je napisao/la:Nastava se može držati i bez udžbenika. Ovi po kojima ja predajem su loši (drugi su još gori) da ih ponekad ni ne otvorimo.

Post 21,6
Nema više crtanja i pisanja po školskim udžbenicima! Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta izradilo je, naime, prijedlog novog udžbeničkog standarda prema kojem se radni udžbenici ukidaju za sve razrede, uključujući i prvi razred osmoljetke.
Toga nema u Europi
Kada je Sabor lani usvojio novi zakon o udžbenicima prema kojem bi sve školske knjige trebale vrijediti najmanje četiri godine, pokazalo se da se ta odredba ne može primijeniti na velik broj naslova, posebice za niže razrede osnovne škole. Prema analizi koju je provelo Ministarstvo, svaki je drugi udžbenik za učenike od 1. do 4. razreda koncipiran kao radni. U praksi to dovodi do nonsensa.
S jedne strane imamo zakon prema kojem škole iste naslove moraju koristiti četiri godine kako bi ih djeca mogla nasljeđivati, a s druge je velik broj knjiga koje djeca ne mogu naslijediti jer se u njih piše, pa se nakon jednogodišnje uporabe - bacaju. Ivan Milanović Litre, savjetnik ministra Radovana Fuchsa koji je radio na novom standardu, kaže da je najveći broj radnih udžbenika iz hrvatskog jezika, matematike i stranih jezika. Za drugi razred osnovne škole odobren je čak i radni udžbenik iz glazbenog.
- Od 318 udžbenika za osnovnu školu namijenjenih učenju engleskog jezika čak 271 knjiga koncipirana je kao radni udžbenik, a samo njih 47 kao neradni - rekao je Litre. - Gledali smo njemačke, švedske i švicarske udžbenike. Kod njih pojam radni udžbenik uopće ne postoji - rekao je Litre. Standard bi trebao i bitno smanjiti broj stranica u udžbenicima za pojedine predmete.
U pravilu, jedan bi se školski sat u udžbeniku trebao obraditi na dvije stranice.
Nakladnici nezadovoljni
- Sada knjiga iz engleskog jezika za 6. razred broji pet do šest araka, a udžbenik iz kemije za sedmi razred ima 26 araka. Oba su predmeta u satnici zastupljena s istim brojem sati. U budućnosti više neće smjeti biti takvih razlika - rekla je državna tajnica Dijana Vican.
Nakladnici i autori udžbenika nezadovoljni su odredbama, pa najavljuju primjedbe. - Radni udžbenici metodički su standard kojeg se tako lako ne bismo smjeli odreći - kaže Ante Bežen, predsjednik udruge autora udžbenik. Nakladnici samo odmahuju rukom. - Uskoro će ionako biti izabrana nova vlast koja će donijeti novi standard - komentirao je jedan od vodećih izdavača školskih udžbenika.
Nacrt standarda u javnoj će raspravi biti do 24. travnja, a Ministarstvo poziva i roditelje da se jave i daju svoje primjedbe. Novi udžbenički standard trebao bi se primjenjivati tek od školske godine 2011./2012., i to ne na sve udžbenike.

ja u ovome vidim samo sansu da se opet rade novi udzbenici kako bi se nanovo kupovali, a odluka o udzbenicima za 4 godine opet pada u vodu

Matilda je napisao/la:Nastava se može držati i bez udžbenika. Ovi po kojima ja predajem su loši (drugi su još gori) da ih ponekad ni ne otvorimo.

Zbirka zadataka namijenjena je za višegodišnju uporabu i ne sadrţi dijelove u koje se upisuju odgovori ili rješenja.
viki je napisao/la:Matilda je napisao/la:Nastava se može držati i bez udžbenika. Ovi po kojima ja predajem su loši (drugi su još gori) da ih ponekad ni ne otvorimo.
- mene živcira kaj onda uopće moram kupovati udžbenike, kad ionako doma stalno donosi listiće...

ostajem bez komentara. Moje tri curice su sada 4.r, 3.r. i 1., meni bi osobno značilo da ovaj prijedlog uspiju provesti pošto bi mi smanjilo troškove opremanja za školu. Mada se bojim da će izdavači podići cijene radnih bilježnica, pa će mo opet ostat na istom 

Mada se bojim da će izdavači podići cijene radnih bilježnica, pa će mo opet ostat na istom

Natrag na Školarci (i studenti)
Trenutno korisnika/ca: / i 31 gostiju.