Sada je: 07 kol 2026, 21:13.

Vrsnjacko nasilje

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Vrsnjacko nasilje

PostPostao/la nadicab » 08 sij 2013, 00:12

http://m.dnevnik.hr/bin/mobile/index.php?url=/vijesti/hrvatska/petorica-na-jednog-sakom-i-koljenom-u-trbuh-nogom-pod-rebra-ledenicom-u-oko-i-gusenje-skolskom-torbom---269226.html

Zbog cega su svi nemocni u slucaju vrsnjackog nasilja? Zar zbilja nista ne preostaje ni roditeljima ni djeci ni skoli da kazne pocinitelje iako su poznati svima?
ZO bi trebao pomoci, ali dokle god SRZ budu se koristili za sve druge stvari a ne za ono sto je namjenjen, ne vjerujemda ce par sati godisnje donijeti neku promjenu. A promjene je itekako potrebna
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

Re: Vrsnjacko nasilje

PostPostao/la mirbi » 08 sij 2013, 09:16

Potpis na Mmar.
'Čovječe, vrati se sebi dok još imaš kome.'
-----------------------------
S 2000 / R 2005
Moj dućan
mirbi
volim dinarski look s mozgom

PostPostao/la nadicab » 08 sij 2013, 09:37

I mislim da je to što su roditelji nažalost toliko zaposleni da nemaju vremena biti dovoljno s djecom.

ja mislim da ipak nije baš zbog toga jer je danas tjedna satnica svega 40 sati, a prije je bila puno više (kada sam ja išla raditi, imali smo radne subote).
KOliko je prije bilo djece koje su djed i baka odgajali jer su roditelji išli u npr Njemačku raditi i zaraditi.

Ali, zbilja, djeca su se igrala u prirodnom okruženju (ulica, park, livada), imali su obaveze (ključić oko vrata), bila su silom prilika samostalnija i odgovornija.
Što treba i gdje i tko napraviti rezove da se situacija popravi?
Moja kćerka je pred 9 godina imala teško zlostavljanje u školi i škola je rekla da je nemoćna.
U razredu mog sina pred 4 godine je bilo strašno divljanje i uništavanje školske imovine, prijetnja oružjem ... škola je rekla da je nemoćna.

Kako napraviti da škola postane moćna da može regulirati nasilnike? Ne vidim rješenje, ali trebalo bi pogledati u susjednim zemljama kako to tamo rješavaju.
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la dazd » 08 sij 2013, 09:44

Veliki X na mmar.
:dada
dazd
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la beammama » 08 sij 2013, 10:13

Hrpa velikih X na mmar. U svojoj okolini gledam roditelje kako odgajaju djecu po sistemu sve mora imati, cijeli svijet se oko njega mora vrtjeti i onda kad dođe do problema jedina reakcija je da kaže "Ja znam da je moj .... razmažen." bez ikakve namjere da išta učini po tom pitanju. :ne :angry
beammama
burek pod bor

PostPostao/la zvrka » 08 sij 2013, 10:19

mmar - potpisujem od a do ž. Djeca nisu izolirana od okruženja u kojem odrastaju, upijaju i usvajaju sve što rade i govore roditelji a da ne spominjem moćnu televiziju, internet i ostalo. Uz sva medijska čuda i pritisak vršnjaka IPAK mislim da roditelji tu igraju glavnu ulogu jer sam imala prilike upoznati krasnu djecu, u najgoroj tinejdžerskoj dobi, pa sam se pitala ma kako je moguće da danas postoje normalna, odgojena djeca (uz sve što čujem i vidim okolo) a onda sam upoznala i njihove roditelje i dobila odgovor. Roditelji - normalni. Rezultat - prosječno, veselo, pristojno dijete, naravno sa mušicama i ludorijama koje "muče" sve tinejdžere a za koje znaš da će proći i da sutra imaš o.k. odraslu osobu.
Radila sam sa djecom i pravilo je tu - što su roditelji više ulagali (emotivno i odgojno, ne materijalno) to su djeca bila bolja. Tu opet dolazimo do već spomenutog nedostatka vremena, borbe za svaku kunu, nesigurnosti roditelja, frustriranosti itd...
dražesni pupoljak svibanjski 2012.
zvrka
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mirbi » 08 sij 2013, 11:03

Inače, da nije svega toga, vjerovatno bi i mm i ja mislili da smo važniji od ostalih, da su naša djeca najvažnija i najbolja itd. itd. I vjerovatno bi i mi išli svađat se u školu kad nas pozovu na razgovor jer je naše dijete nešto skrivilo. Išli bi dokazivat da smo mi super i naj i naše dijete je super i naj i nije ništa krivo nego ga glupi učitelj ne shvaća.

Pa, kad bi svi ovako razmišljali, ne bi daleko stigli. Ispada da samo 'stigmatizirani' dobro odgajaju svoju djecu.

I, ako ću bit iskrena, meni se čini da je jako malo onih koji nisu prošli nekakav oblik zlostavljanja ili ruganja u školsko vrime, samo su nas tada zbog toga 'špotali', a danas većina roditelja reagira kao tata tog dječaka iz vrtića. Jako zabavno. Mora da je on jednom bio onaj kojem su se rugali, pa sad potiče svoje dite da 'im svima vrati'.
S 2000 / R 2005
Moj dućan
mirbi

PostPostao/la JiA » 08 sij 2013, 11:06

Mmar, slazem se s tvojim razmisljanjem.
Konkretno, imam dijete koje je povremeno zlostavljano od vrsnjaka i problemi s kojima sam se susrela pokusavajuci razgovarati sa roditeljima te djece dokazuju mi da dijete nije krivo. Roditelj je kriv.

Moje dijete su cipelarili, trgali mu torbu, bacali knjige (da, prepoznali smo se u clanku odmah), SNIMALI MOBITELOM to guranje i prijetnje... I znate sto su majke ukljucenih napravile?
Jedna je rekla: moj M. to ne bi napravio.
Druga, cijim mobitelom je sve snimano.... pa, presutila je. Nije htjela ni razgovarati.
Bijah slijep, a sada vidim...
JiA
Vjetropir

PostPostao/la Barbi » 08 sij 2013, 11:09

Pa naravno da su krivi roditelji. Svako dijete će raditi razne pi__arije, nenasilne ili nasilne dok ne dobiju po prstima za to. Ako znaju da nema posljedica za postupke i da ih neće biti ići će sve dalje i dalje.
Prelabav odgoj i dijete je uvijek u pravu nam je to donio.
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la zvrka » 08 sij 2013, 11:13

X
zvrka
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mirbi » 08 sij 2013, 11:39

Meni su se, ko ditetu, rugali zbog toga kako sam bila obučena. I nosila naočale sa socijalnim okvirom. Kako rekoh, ne vjerujem da ima puno onih koji nešto slično nisu iskusili. No, roditelji su se rijetko miješali u dječje sukobe, a nikad, baš nikad ne bi stajali na stranu onog koji tlači.

Moja mater bi, svaki put kad bi doma došla sa lošom ocjenom, po meni udarila drvljem i kamenjem. Nije joj napamet padalo da za to okrivi učiteljicu. Tako se odgajalo tada.

Danas se učiteljica u razredu moga diteta ispričava roditelju jer je njegovo dite stavila sjediti u prvu klupu, jer joj pravi nered, a ovako će ga imati na oku.

Moja sedmašica zna citirati zakonsko pravo koje kaže da se u jednom danu ne smije imati više od 2 ispita znanja ili ispitivanje na ploči. Ali dužnosti... to je već problem. To se zaboravlja.
S 2000 / R 2005
Moj dućan
mirbi

PostPostao/la Adorabla » 08 sij 2013, 11:52

Meni su se, ko ditetu, rugali zbog toga kako sam bila obučena. I nosila naočale sa socijalnim okvirom. Kako rekoh, ne vjerujem da ima puno onih koji nešto slično nisu iskusili. No, roditelji su se rijetko miješali u dječje sukobe, a nikad, baš nikad ne bi stajali na stranu onog koji tlači.

Moja mater bi, svaki put kad bi doma došla sa lošom ocjenom, po meni udarila drvljem i kamenjem. Nije joj napamet padalo da za to okrivi učiteljicu. Tako se odgajalo tada.

potpisujem i slazem se, valjda sam i ja stara ko Mirbi :lol

naravno da se roditelji nisu mijesali u djecje svadje a danas ne znam roditelja koji nije bar jednom napisao da mu dijete zlostavljaju, da su prijatelji nepravedni prema njegovom djetetu itd. MIslim bilo je i takvih roditelja tada ali im nije padalo na pamet za svaku glupost trcati uciteljici i roditeljima jaceg djeteta.

Ucili smo se uličnoj socijalizaciji. Nitko nas nije učio miru i ljubavi (osim u sluacaju LSD-a :lol). Kod nas u kvartu su bili veliki sileđije koji su čuvali kvart. Nama bi u prolazu zviznuli laktom u rebra ili tako nešto ako bismo ih ružno pogledali ali ako dođe netko ko ne pripada u naš kvart i meni kaže da sam glupa isti čas bi barem dva od ovih lokalaca skočili da će malog istući.

Kada su nas spotali spotali su nas svi po redu; bake i djedovi, roditelji, susjedi, tetke, ucitelji i prolaznici... Svatko je mogao reci djetetu da sta radi i je li normalan. Danas ce se malo tko uopce usuditi reci nesto djetetu prvo jer dijete moze biti agresivno a drugo moze ocekivati prijavu pravobraniteljice i roditelja.

Ne kazem da je ovo danas nuzno losije, vjerojatno je bolje nego uvjeti u kojima smo mi odrastali. Samo nam treba jos malo iskustva i razuma da nadjemo zlatnu sredinu izmedju pazenja i mazenja i prelabavog i neodgovornog odgoja :dunno
Adorabla
Medena

PostPostao/la medo14 » 08 sij 2013, 11:59

Kada su nas spotali spotali su nas svi po redu; bake i djedovi, roditelji, susjedi, tetke, ucitelji i prolaznici... Svatko je mogao reci djetetu da sta radi i je li normalan. Danas ce se malo tko uopce usuditi reci nesto djetetu prvo jer dijete moze biti agresivno a drugo moze ocekivati prijavu pravobraniteljice i roditelja.

živa istina, prošlo je vrijeme kad je i okolina imala pravo utjecati na odgoj djeteta, jer u dobi kad dijete ide sam do škole ili na igru, mi kao roditelji ne možemo sve vidjeti i znati i mislimo da to naše dijete ne bi nikad napravilo. Ali je zato postojao tzv. "korektor" a to je okolina, najčešće odrasle osobe koje žive u blizini.

Meni se dogodilo kad sam sasvim pristojno rekla jednoj maloj (imala je 10-11 godina) da "bi bio red da me pozdravi na ulici" jer je godinama dolazila nama doma, da me nazvala njena mama, valjda odmah 10 min nakon toga, da ako još jednom to kažem njenoj maloj da će me prijaviti socijalnoj službi, a sve zato jer ju zlostavljam valjda psihički. :shock
nije izmišljeno, priča je stvarna i govori puno o roditelju.
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la sany » 08 sij 2013, 22:52

zvrka je napisao/la:

X

nije li zanimljivo da su odgajatelji ove generacije djece koja su odgajana prelabavo i uvijek je dijete u pravu upravo oni rodjeni 70 i 80-tih godina uz strog odgoj, sibu i dijete je gotovo nikad u pravu :kino

Adorabla je napisao/la:Ne kazem da je ovo danas nuzno losije, vjerojatno je bolje nego uvjeti u kojima smo mi odrastali. Samo nam treba jos malo iskustva i razuma da nadjemo zlatnu sredinu izmedju pazenja i mazenja i prelabavog i neodgovornog odgoja :dunno

:dada
sany
la plus jolie petite aux yeux bleus

PostPostao/la nadicab » 09 sij 2013, 09:59

a kakva je situacija u drugim državama? SLO, Austrija, Švicarska ...
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la zvrka » 09 sij 2013, 11:31

nije li zanimljivo da su odgajatelji ove generacije djece koja su odgajana prelabavo i uvijek je dijete u pravu upravo oni rodjeni 70 i 80-tih godina uz strog odgoj, sibu i dijete je gotovo nikad u pravu :kino

Ja nisam odgojena uz šibu i "dijete nikad nije u pravu", uvažavale su se moje želje i razmišljanja, razgovor je uvijek bio glavna odgojna metoda ali sam naučena da koliko god me mama i tata vole i uvijek su uz mene ipak moja ponašanja imaju određene posljedice, ako pogriješim oni me nisu slijepo branili nego mi je itekako dano do znanja da nešto nije dobro, da se nešto ne smije itd... Nisu svi drugi bili krivi ako bi ja dobila lošu ocjenu, nego ja. I točka. Prvo pitanje bi bilo: a koliko si učila? jesi napisala domaći? nisi? pa eto, vidiš to se događa ako ne izvršavaš svoje obaveze.
Princip: volimo te najviše na svijetu, ako imaš problem možeš nam uvijek reći, imaš svoja prava, vrijediš ALI imaš i svoje obveze i odgovornost. Jedno bez drugog ne ide.
Puno truda, strpljenja, razgovora i DOSLJEDNOST su bili potrebni da stvari funkcioniraju (to tek sada shvaćam). Ako je to strogi odgoj, neka, ja namjeravam upravo tako odgajati svoje dijete.
zvrka
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Hajdi » 09 sij 2013, 11:32

Nadice ne mogu reći općenito za slo, ali mi smo imali slučaj fizičkog napada na putu iz škole. N je svjedočila kako su joj napali prijateljicu dečki iz paralelke i jedan stariji. Ja nazvala najprije ravnateljicu a onda i roditelje te djece, i već sutradan svi su bili na raportu kod ravnateljice i nikad se više nije ponovilo. Dakle može se itekako.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la olja » 09 sij 2013, 11:36

Hajdi je napisao/la:Dakle može se itekako.

Kako, znas li mozda?
Stvarno me zanima koje su konkretne metode sa sankcionisanje takvih postupaka koje skola moze provesti?
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la Hajdi » 09 sij 2013, 11:44

Naša škola ima kućni red, strategije za ravnanje u primjeru kršenja kućnog reda, odgojni i nastavni plan.
Zakon o osnovnoj školi dozvoljava prepis učenika u drugu školu bez suglasnosti roditelja, uz pridobiveno mišljenje centra za socijalni rad. Škola ima mogućnost izricanja odgojne opomene i izvođenje individualiziranog nastavnog plana za problematičnog učenika.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la olja » 09 sij 2013, 12:11

Hvala.
Hajdi je napisao/la:Zakon o osnovnoj školi dozvoljava prepis učenika u drugu školu bez suglasnosti roditelja, uz pridobiveno mišljenje centra za socijalni rad. Škola ima mogućnost izricanja odgojne opomene i izvođenje individualiziranog nastavnog plana za problematičnog učenika.

Da, mnogo toga nama nedostaje da bi nase skole mogle slicno reagirati.
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la beammama » 09 sij 2013, 12:15

Imamo i mi protokole i svašta nešto, ali u praksi to ne funkcionira. Naša škola na ulazu zlatnu tablu "Ovo je škola sa nultom stopom tolerancije na nasilje", a da krenem s negativnim primjerima reigiranja od učitelja, preko pedagogice, psihologa, a o roditeljima da i ne govorim. Prestrašno nešto.
beammama
burek pod bor

PostPostao/la Hajdi » 09 sij 2013, 12:19

Sve kreće od ravnatelja. Ako nije odlučan i strog badava sve. Ravnatelj je ključna osoba koja će te strategije sprovoditi. Znam jer imam i drugih primjera gdje je ravnatelj nezainteresiran i stvari ne funkcioniraju. Što se tiče roditelja oni mogu djelovati preko vijeća roditelja, al opet je važno tko tamo sjedi.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Bubidea » 09 sij 2013, 14:21

Hajdi je napisao/la:Sve kreće od ravnatelja. Ako nije odlučan i strog badava sve. Ravnatelj je ključna osoba koja će te strategije sprovoditi. Znam jer imam i drugih primjera gdje je ravnatelj nezainteresiran i stvari ne funkcioniraju. Što se tiče roditelja oni mogu djelovati preko vijeća roditelja, al opet je važno tko tamo sjedi.

x
pogotovo ovo da sve krece od ravnatelja. oni mogu skolu unistiti ili uzdici.
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la beammama » 09 sij 2013, 14:25

Kod nas je vijeće roditelja fikus. Učitelji uglavnom "Kad zatavorim vrata od učionice, sve ostaje na meni a ja sama s djecom".
beammama
burek pod bor

PostPostao/la Barbi » 09 sij 2013, 14:30

Mislim da je vijeće roditelja svuda fikus.
I slažem se da jako puno ovisi o ravnatelju, no nisu ni oni svemogući, posebno kad nemaju podršku drugih institucija. Ravnateljica u školi mog sina mi je ispričala da su njoj iz njezinog ureda ukrali novčanik iz torbe, sumnjala je na konkretnu grupicu klinaca iz viših razreda, prijavljeno je policiji no doslovno su odmahnuli rukom. Isto tako i za druge događaje krađa i nasilja u školi u koje je ravnateljstvo škole pokušalo uključiti prijavom nadležnim tijelima. Kad svi odmahnu rukom - što ti kao ravnatelj konkretno možeš napraviti?

Žalosno je to.
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la beammama » 09 sij 2013, 14:33

Nisu baš u svima. Ja znam pozitivan primjer. Jedna mama od curice koja je išla s Benediktom u vrtić je bila u vijeću roditelja i kad bi nam ona pričala kako i što oni kao roditelji rade i na što utječu mi smo bili :shock
beammama
burek pod bor

PostPostao/la babalu » 09 sij 2013, 14:57

Sve kreće od ravnatelja. Ako nije odlučan i strog badava sve

potpis!

u nasem razredu vuku problem vec petu godinu i ne zele napraviti nista,ucenik ide stalno kod pedagoga i defektologa,otac je stalno u skoli i nista se napravilo nije,roditelj negira problem ,strucna sluzba je nemocna a ravnateljica cuva fotelju i ne zeli se zamjeriti ikome i tu je kraj price,nema kod nas pomaka dok se nebuju postrozila pravila i dok nebu kaznjavanja za nepostivanje istih,kako ravnatelja tako i roditelja!!

i kod nas stoji tabla,ma sramotno je da stoji,tablu dobi skola koja prodje edukaciju i tu je prici kraj :whew
u nasem razredu je nasilje normalna pojava,na svakodnevnoj bazi i ne nije djete krivo,djecak ima problem i nema mu tko pomoci,da sjednes i places!!

i nije samo on problem koji se tuce jer ne nalazi drugi nacin da privuce paznju,ima tu ruganja svakakvih,ako nije debela onda je mrsava,ako ne nosi ocale onda ima aparatic ,ignoriranje,izbacivanje iz skupine itd,itd.... velik je to problem i mislim da smo debelo mi kao roditelji tu promasili i da nas nije imao tko poduciti!!

od onog sto je netko rekao da smo mi vecina jako strogo odgajani pa danas prelabavo odgajamo svoju djecu a najveci problem po meni je sto smo si dozvolili popljuvati ucitelje i profesore i time njihovu ulogu sravnili sa zemljom ,nema postovanja,nema autoriteta nama nicega a ti isti ljudi veliki dio dana provedu s nasom djecom,cesto i vise nego sa nama :dada

ja doma ne dozvoljavam da Vila kaze za svoju razrednicu ,ma ona Dobićka npr. ma da cu ti ja ,ona je za tebe profesorica Dobić i tocka !

klinci si danas dozvoljavaju previse u svakom pogledu,idu u skolu zbog ocjena a ne znanja i to velika vecina!!
nasa raska predaje likovni i jako je stroga i zahtjevna,potice klince da se trude a oni joj kazu,ma moj tata je rekel da je likovni bezveze i da ne moram,bitno da imam koliko toliko dobru ocjenu :ajme

prevelik problem i bojim se da ce sto dalje to biti jos puno,puno gore

danasnje drustvo ima sasvim poremecenje sustave vrjednosti na svim poljima i te iste prenosimo svojoj djeci i zato nam jest tako kako je,na zalost!
babalu
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la babalu » 09 sij 2013, 14:59

Bee,mogu roditelji ali moraju imati zeleno svijetlo od ravnateljice :dada
i ja sam u VR i nemremo nista jer je ravnateljica takva kakva je,sjedi i suti,ak se drznes nesto pitati sto narusava fotelju doticne mam dobis po zubima :whew
babalu
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mirbi » 09 sij 2013, 15:13

Potpis na Babalu.

Ja pred svojom djecom također ne komentiram nastavnički kadar, to držim za sebe. A imalo bi se šta reći, pogotovo za ravnateljicu. :roll

Naše VR je imalo pokušaj popravljanja stvari kad su nam izmijenili učiteljicu, također dobili po prstima.
S 2000 / R 2005
Moj dućan
mirbi

PostPostao/la Adorabla » 09 sij 2013, 17:17

ja doma ne dozvoljavam da Vila kaze za svoju razrednicu ,ma ona Dobićka npr. ma da cu ti ja ,ona je za tebe profesorica Dobić i tocka !

sad cu opet nesto ispast da pemtujem ali recimo ja osobno smatram da mi dijete se moze pozaliti na bilo kojeg profesora i moze ga nazivati i dobicka i kobicka. Ali ono sto u principu necu dozvoliti je da govori da je glupa nego da mi proba objasniti (naravno kad se smiri, dok su ljuti onda nek vicu da je glupa, doma su) zasto misli da je glupa i koji je to postupak koji se njima nije dopao. Onda o tome pricamo, seciramo di je ko pogrijesio.

Ne smatram nuznim drzati nedodirljivi autoritet (jer svatko od nas grijesi) ali u svakom slucaju necu joj nikada dozvoliti da profesorici u facu kaze da je glupa. Pa nije dijete glupo da ne kuzi razliku.
A pogotovo sebi necu dozvoliti da u naletu ljutnje vicem da joj je raska glupa (nakon informacija iako sam se jako jako jako morala suzdrzavati :lol)
Adorabla
Medena

Sljedeća

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 12 gostiju.