Switch to full style
O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

Uh!...ta-daaaaaaa!

08 lip 2008, 23:18

Zene, pomagajte! Dijete mi uskoro slavi 1. rodjendan :luv, a u meni se probudila zelja da joj napravim rodjendansku tortu. Ja. Tortu. :drink Najte me krivo shvatiti, znam ja napraviti finu tortu, nije u tome problem, vec me majka priroda zakinula za imalo sposobnosti ukrasvanja i simsla za nesto sto je oku ugodno i izaziva divljenje. A ja bih htjela nesto prekokrasno, da zauvijek ostane ovjekovjeceno na slikama i kad joj jednog dana budem pricala o njenom prvom rodjendanu, da vidi i zna da joj se mama potrudila i napravila prekrasnu tortu samo zbog nje. Istina, palo mi na um i laziranje, tj podvaljivanje tudjeg uratka, ali ne- ja bih da to bas bude mojih ruku djelo. :whew

I eto, moram napomenuti da ne znam sto bih i odakle pocela, gornji topic sa ukrasavnjem torti i uradci na istom me bacise u ocaj, avaj, hocu li ja ikada znati napraviti tako nesto...Olivera, sretna, ivana i druge su moji idoli :drink

Ima li nade za mene? Sto biste mi preporucile? Imate li kakvu ideju? kakva torta, mozda onaj vlakic, on mi je bas fora? Ili klasicna okrugla uz detaljne upute sto i cime ukrasiti?

Unaprijed hvala!
Zadnja izmjena: IvaV; 21 lip 2008, 08:20; ukupno mijenjano 1 put/a.

Re: Uh!

09 lip 2008, 00:09

ja sam od one druge vrste, ne da nisam strucnjak nego blage veze nemam, ALI imam ti nesto drugo za reci: djeca torte gledaju drugim ocima (a pogotovo za prvi rodj.).
muz i ja smo liamu za 3. rodj. slozili tortu u auto; bio je ruznjikav, nije bio bog zna kakvog oblika, nije bio pofarban (imao je obicnu kremu na sebi), nije imao ukrase..... nase dijete je bilo presretno: njemu je taj auto bio predivan.

sto hocu reci: ako ti je bitno zbog djeteta, onda napravi bilo sto i bit ce mrak, ako radis zbog sebe, sorry sto se petljam jer onda ces morati pricekati pomoc strucnjaka. :mrgreen:

09 lip 2008, 07:40

Pravim ja u biti za nju, al ne sad, sta ona zna sto je torta, vec kasnije. Imam neku idilicnu vizije nas dvije u buducnost kako prelistavamo slike, ma ne pitaj.
I sam se petljaj, lakse je kad znas da nisu svi super-turbo-mega slasticarke :mrgreen:
Uuuuuuglavnom, vidjela sam teutonijinu kucicu i pala u ocaj.

09 lip 2008, 10:51

nisam ni ja, ako te to tjesi :)

sjecam se kako sam prije 7 godina, kad mi je starije dijete slavilo 1. rodjendan, kukala frendu, inace slasticaru, kako nikako ne mogu poravnati gornju plohu torte omazane slagom. Pa mi je rekao da je tajna u tome da napravim brdo slaga, da tu nema stednje i da uz malo vjezbe moram uspjeti. Tako je i bilo - sada mi torte ukrasene slagom ili kremom odlicno izgledaju. Ali ne mogu se pomaknuti od klasicnog izgleda torte. Nema sanse. Dok mi opet netko netko ne oda neku tajnu :naughty :cool
A imam i srecu da mojoj djeci torta na rockasima uopce nije vazna :drink

inace, nije vazno kako torta izgleda - vazno je da je napravljena sa ljubavlju :)

09 lip 2008, 11:28

ono što sam ja radila za prve rođendane (i prve moje torte) je turbo jednostavno - a to su zeko, leptirić i vlakić.

Ispečeš običnu najobičniju okruglu tortu, odrežeš sa obje strane od kruga identične (i na istom mjestu i s jedne i druge strane!) - uši (nožem capneš tako da bude u obliku lista, kužiš).
Samo dva reza nožem i dobila si uši koje staviš na vrh glave, a ovo što ti je preostalo od kruga (dva udubljenja, sa svake strane po jedan) je oblik zekine glavice.

Za leptira - prerežeš okruglu tortu po pola, okreneš polovice tako da se okruglim dijelom dodiruju (kužiš?) i dobiješ krila leptira.

A od dva-tri rolata možeš napraviti vlakić s puuuuuno vagona.

:drink

09 lip 2008, 11:46

Ideja je bitna. I mnostvo sarenih bonbona, trakica, prehrambene boje.... i pusti masti na volju! :)
Meni je veci izazov napraviti tortu koja je i nepcima prijatna a ne samo oku ;)

Mozes npr napraviti gomilu muffina, svaki premazati drugacijom bojom, ukrasiti sarenim bombonama, poredati ih na pladanj i ispod svakog staviti po jednu ukrasnu traku koje ces na dnu spojiti i uvezati masnom tako da sve to zajedno izgleda kao buket malih balona od muffina. Meni je to bas slatko a zahteva minimum kreativnosti i spretnosti. :)

09 lip 2008, 21:15

RLmama je napisao/la:ono što sam ja radila za prve rođendane (i prve moje torte) je turbo jednostavno - a to su zeko, leptirić i vlakić.

ja sam za 1. rodjendan svog sina naravila zeku. stavili mi dijete na stol, skupili se oko njega, iznijela mater sva ponosna svog zeku na stol, a moje dijete ni 5 ni 6, pokaze prstom na moju tortu i veli : ku'ka (kruska :alc )

slijedi upute RLmame, ne mozes fulat

09 lip 2008, 22:12

Iva :drink kako te ja kužim!!!!!!!

Mene s dve leve i skoro bez ikakvog iskustva sa slasticama bilo koje vrste čeka posao stoljeća za cca dva mjeseca........a još će biti kolovoz i većina će ljudi biti na moru i kako će se koji vraćati tako ćemo mi proslavljati micekov rođendan.......što je super, nek se miš veseli, ali kaj ću ja onda toliko puta morati (čitaj htjeti) raditi neku prepredivnu tortu :shock:

A tvoje razloge zašto baš želiš ti raditi i divna romantična slika prelistavanja albuma jednog dana - POTPUNO razumijem (samo kaj će se tebi s curicom to vrlo vjerojatno i ostvariti, dok mene s ovim mojim haharčićem teško :mrgreen: )

09 lip 2008, 22:50

:mah

Hvala vam na vrlo korisnim savjetima, al idem ja redom, 'vako:

Mirci- ma daj, ne vjerujem ti uopce da nisi. Tvoji uradci su meni uvijek ajnc a. :3srca Nego, kaze frend slasticar (uh sto bi mi taj sad dobro dosao) samo puno slaga? Ni meni nikad ne uspije gore slag ili koja vec krema, uvijek, ali uvijek se vide obrisi noza, bude nahero, a ona sprica koju trenutno ni nemam mi je totalna nepoznanica. Ne pretjerujem.

RLmama- hvala ti puno za savjete, tocno to mi je trebalo. :3srca Skuzila sam i zeku, bogme i leptira, al idemo redom. Dakle, skuzili smo oblik i kako ga napraviti, ali mene muci glazura i/ili ukrasi, TO mi predstavlja najveci problem. Natrackati ih sapuno slaga, pa sa onom spricom? Ili cokolada, ali kako da ona bude glatka? Osim bombona (pretpostavljam onih konfetica) sto se jos moze staviti?

A od dva-tri rolata možeš napraviti vlakić s puuuuuno vagona.

a kako? :mrgreen: I opet, ne pretjerujem, zaista nemam pojma kako.

olja- ajme koja super ideja! Bas mi se svidja, a u muffinima sam maher (oni izgledaju dobro sami od sebe), pa se ne moram muciti oko ukrasavanja. MOram ja to jos sebi vizualizirati, ali mislim da ideja ide u uzi izbor.

tanja- P jos ne zna reci ku'ka, pa sam tu sigurna, ali zna odrijesito dignuti kaziprst i prijekorno reci :Neeeeee! Tog se ja pribojavam. A to kaze cim joj nije nesto po volji.

dudley- samo cu reci- :drink ;)

Uh, jako samo uzbudjena. Valjda ce mi uspjeti, slavimo tjedan dana iza rodjendana, pa imam jos dovoljno vremena za pripremu. Ma uspjet ce mi i ona ce se nasmijesiti kad ju vidi, jel da?
Da mi je netko prije dvije godine rekao da cu strepiti hoce li mi torta uspjeti ili ne, i jos k tome da ju ja sama radim, rekla bi mu da stvarno nije normalan.

09 lip 2008, 23:21

iva, ja bas volim praviti kolace i torte al nisam neki frik za oblike. zapravo, ja vise volim kad je torta jednostavna, okrugla ili cetvrtasta pa s nekim finim jestivim ukrasima ili oslikana jestivim bojama. i one pokrivke su mi jedno vrijeme bile zgodne, moj ih je vec prerastao ;)

inace, kod cokoladne glazure ti je bitno da je imas puno, bolje da ti ostane nego da fali ;), i da ju nanosis u barem dva navrata. kad je gotova ostavis ju da se malo ohladi pa ravnomjerno naneses u jednom tanjem sloju, pustis da se taj sloj malo osusi pa naneses novi, deblji sloj glazure (ako ti se u medjuvremenu cok. glazura jako zgusnula, ohladila, potrebno je malo ju podgrijati). onaj prvi ce ti popuniti sve neravnine na biskvitu a gornji ce onda biti ravan i staklast.

za ukrasavanje torti za klince super su sve one schwartau djidje-midje - perlice i mrvice svih boja, cokoladni listici, sarene figurice, boja u tubama (ja sam mu tim bojama po tortama crtala i batmana, spidermanove mreze, spuzvu boba ...) i svasta nesta.
a gle ovo - cokoladni ukrasi za torte s coolinarike http://www.coolinarika.com/clanak/cokoladni-ukrasi ja cesto napravim nesto na tu foru.

10 lip 2008, 07:23

ja sam koma za kolače :(, a roćkas je iza ugla. prošle godine sam napravila tortu koja je izgledala kao da ju je nešto udarilo na auto-cesti ri-zg. grozno. mislim, bila je fina, ali sam bila predmet sprdnje obitelji. strašno. naravno, na obitelj ne mislim na svoju stranu, nego, jelte, znate svi :mrgreen:

da bi bila stvar gora, svekrvin khm... partner... je profesionalni kuhar, a ja to onda nisam znala. ajmemenimajkomojaaaaa.
da se s kukanja vratim na topic, nemam pojma šta ću za dva tjedna napravit :dunno , očajna sam. nemam ni kalup za torte. ma niš. ma užas. ja sam majka propast :whew

10 lip 2008, 09:08

Iva, ne znam jesi li na gornjem topicu s tortama zapazila moju gusjenicu:
[img=http://img227.imageshack.us/img227/1699/k075resizeoo2.th.jpg]
Takodje jaaako jednostavno za napraviti a slatko izgleda. Djeci se - a to je i najbitnije, zar ne? :) - mnogo svidela, bili su odusevljeni posebno kada su, nakon puhanja svjecice navalili na nju i klopali bombonice i ostale ukrase s nje. Torta je bila ocerupana u roku keks ali je bar izazvala odusevljenje i djece a i njihovih roditelja ;)

10 lip 2008, 09:18

oljina gusjenica je meni mrak! :5

Iva - kakvu ćeš tortu praviti, ovisi i o tome koliko će malih gostiju biti. ako pozivaš puno djece, onda su ove vesele, šerene odličan izbor (ponavljam, gusjenica je odlična ideja), a P. ti ionako neće jesti tu tortu (možda i hoće ;))
ako slavite samo u krugu obitelji, onda je i običan sasvim dovoljna.
mislim, svakako ćeš morati napraviti dvije - jednu dječju i jednu za velike sladokusce ;)

10 lip 2008, 09:38

gusjenica je preslatka! :5

thalia, sto mu gromova, ma smislit cemo nesto! vec je velika stvar sto ti je ove godine neprijatelj poznat :mrgreen:
ovako, za pocetak ipak ne bi bilo lose nabaviti kalup za tortu.
evo, ovakav je skroz OK - http://www.sveisvasta.com/components/co ... 833aa6.jpg
ili/i ovakav, idealan za vocne torte - http://www.sveisvasta.com/components/co ... 48a688.jpg

ideje za klince imas gore ;) a ove sto se pogledavaju i laktaju i sprdaju baci na koljena jednim opako dobrim svetim gralom. opjevan je i tu, na vlasttom topiku, a tortu fakat nije tesko napraviti, samo se treba drzati uputa i nema greske!

10 lip 2008, 10:58

Gusjenica je mrak :1
Meni su za te rodjendanske torte gotovi jestivi ukrasi najdrazi. S njima se zbilja ne moze fulati :klanja

10 lip 2008, 13:36

Ovako: prvo: moralna podrška :hug
Ja sam ti isto za sebe mislila da sam totalni antitalent... Pa su zaredali rođendani... Sjećam se da sam za Martinov 1. radila klauna - majko mila, da se čovjek prestaši, ko iz Ulice brijestova :lol Ali - bio je šaren, super!!! I leptire sam radila (ali ja imam kalupe u obliku srca, isto mrak ispadne). Pa sam se bacila na likove iz crtića, radila sam Šlepa - samu sebe sam iznenenadila. Ovo ti pišem zato da vidiš da vježba čini majstora. Malo našeg foruma, malo škicanja drugdje po internetu i ideje stižu... A klinci su zbilja zahvalna publika, nisu perfekcionisti - oni se jednostavno - vesele tomu.

Uglavnom, to me dovelo do toga da za svoj dvojac, koji ima roćkase u razmaku od 8 dana, pečem tri torte (jednu za Mi, jednu za Ma ijednu za kumove i prijatelje kad dođu), i sve budu drugačije i svašta smišljam...

I za kraj, ako si u ZG - odi u Sve i svašta u Lučkom, ima izvrsnih pomagala, ukrasa, ma svega...

Samo hrabro, kad radiš s ljubavlju za svoje dijete, ne može ispasti loše!

10 lip 2008, 20:48

Olja- e nes vjerovati, odmah mi je zasjala tvoja gusjenica na gornjem topicu, definitivno najvedrija torta za djecicu, ma preslatka je. Procitala sam i kako si ju napravila, al bojim se da ces morati do u tanane ponoviti, moze? :3srca Maherice jedna obicna, najobicnija. ;)

thalia- prvo jedan :hug za podrsku, kao sto rece natasha. misa im njihovog, stvarno su bezobrazni. Mislim, i moja sveki je slasticarka, ali ona klasicnog tipa, sve je fino i sa puno kreme, ukrasi staromodni, al mene to ne zarezuje ni 5 posto. Kak ja ne znam ukrasavati kolace, tak ona ne zna prevesti 300 stranica knjige sa njemackog. Karikiram, al svatko je u necemu dobar, a ja po tome bas ne sudim ljude.
i nisi majka propast, samo si majka koja se bas ne snalazi sa kolacima (a takva sam i sama), al mislim ja da ce to nama uspjeti.
He who dares-wins! ;)

ina- rockas ce biti sa puno klinaca, nadam se, tako da definitvo mora biti jedna za njih, mislim da je odluka pala bas na gusjenicu, bolja mi je od vlakica. Nisam bas planirala da ju P jede :mrgreen: , ne znam ni sto ide u biskvit, a ako idu jaja, moram onda malo ranije istestirati bjeljanjak. A ak dohvati koji bomboncek ili sto vec- a za sve postoji 1. put, jel da?
Osim one koje ja napravim, moja mama ce napraviti masna-tortu, tetica dobosicu i eto ti izobilja.

I dobro kaze Solea- ja sam pravila vec i SV.gral i Crnca bez jaja i Vuvine Sacher kocke, I neciju parfe tortu i svasta nesto sa foruma i sve, ama bas sve je bilo pun pogodak. Al je bilo ruzno, tj obicno da obicnije ne moze biti.

Dakle-odluka je pala, pravitt cu vlakic, pa Olja, nastupas sa detaljnim uputama za neznalice!
I mislim da cu i Crnca, to mi je tak mrak kolac!A jednostavan da jednostavniji ne moze biti.

10 lip 2008, 20:55

sto puta ponovih-tigricu, ljudi, i onda oblikuješ kako ti duša želi, ko plastelin :mrgreen:
ja i likovni smo uvijek bili na vi, a torte mi zbilja liče na ono što bi trebale bit, tu sam stavila gore svoga ( i mmovog!!) shreka i munjevitog jurića
ništa posebno, nije to koda radiš sa ticino masom i oblikuješ neke umjetnine, jednostavna tigar-smjesa, obojani šlag s kremfixom da ne popada sve i voila.

11 lip 2008, 07:25

vid ti krumpirica, i strucnom terminologijom vlada! Tigrica, to bi bilo...? ovo?:

tigar-smjesa, obojani šlag s kremfixom

Znaci napravim slag sa kremfixom, u to boju i onda sa onom spricom?
Vidjela sam Jurica, mrak je!

11 lip 2008, 15:06

Iva, evo linka za tigar tortu ;)

edit: ja uglavnom za te torte koje treba oblikovati radim moju varijantu tzv. plazma torte (kazem moju varijantu jer u origi idu svjeza jaja - bljak - ja ih jednostavno ne stavljam i sve 5)
dakle, tu sam smesu pravila i za gusenicu i za loptu, za bubamaru...
300g mlevenog keksa, 250g margarina, 100g secera u prahu (zapravo, secer stavim otprilike jer stavljam dosta suhog voca koje je slatko), casa soka od breskve/marelice/fante/mleka (cime se keks treba natopiti), seckano suho voce (marelice, ananas, grozdjice...), seckana cokolada, po zelji orasi, ljesnjaci ili nesto od tog orasastog voca, fina je i kombinacija s visnjama.... :liza svaki put spremam drugacije :dunno

11 lip 2008, 15:44

Joooooooj sad sam vidjela Oljinu gusjenicu, izgleda preslatko, sigurno oduševljava i klince i velike!!!

Olja :5 , i veliš ima negdje točan recept za to čudo, jer nemojte meni samo reći, ma to je lagano, ma to običan biskvit........ja sam totalni antitalent i fali mi dio mozga za te stvari (ja i za ručkove koje radim npr. jednom tjedno još za svaki slučaj povirim u recept, šta ću vam reć :stup )

Iva, još jednom :drink , i sigurna sam da ćemo ti, ja a bogme i DelBoy uspjeti!!!

11 lip 2008, 19:00

evo kakvu smo mi tortu imali na prvom roćkasu,vlakić,nisam ja pekla,meni to ne ide i ne pokušavam
http://www.imagesforme.com/show.php/799 ... dan016.jpg
http://www.imagesforme.com/show.php/799 ... dan009.jpg

isto tako ništa drugo nije bilo fenci ,plastični pribor za jelo,poslije sve u smeće,bilo me strah da djeci nešto ne ispadne i da se netko ne poreže

11 lip 2008, 19:58

Evo jos jedan prijedlog. Nije nesto komplikovano, a djeci drag lik :proljece

link

Ako slike nisu dovoljne, prevodim :mrgreen:

12 lip 2008, 09:54

MMogla sam komotno ovaj topic nazvati- kako ispasti glupa :lol

Ma Delboya mi, uspjet cu! :drink

12 lip 2008, 09:56

AA - hoćeš li nam prevesti recept (slike ne trebaš :mrgreen: )?
i s čim se oblaže? marcipanom?

edit: je, marcipan je, to sam shvatila
pogledala sam još neke torte i spremila stranicu u favorites :up

12 lip 2008, 10:43

Ja sam curama kad su bile male radila od tijesta za medenjake kućicu iz Ivice i Marice ... posla za tri dana :drink
Prvi dan pekla, drugi dan lijepila, treći dan ukrašavala.

Ovako nešto (nije moja):
http://www.moj-album.com/slike/10353285 ... xQzNLi.jpg

Odavno sam odustala od pečenja torti.

Aja .. zaboravih .. jednom sam napravila kartonsku kutiju i oblijepila je slatkišima - veliki uspjeh.
http://www.tiffscandycakes.com/2layercandy_large.jpg

12 lip 2008, 17:28

pogledala sam još neke torte i spremila stranicu u favorites :up

Zena je profi slasticar, a stranica je bila jos bolja dok je bio samo blog(sa puno vise torti i step by step slika i objasnjenja) al' sad je web shop, pa ne moze odat' previse tajni :mrgreen:

Ma Delboya mi, uspjet cu! :drink

:up

Nasu-torta
Tijesto
· 6 jaja
* 2 dl secera
* 2½ dl brasna (ostro prim. prev.)
* ½ dl brasna od krompira
* 1 kasicica praska za pecivo
Fil
* 2 dl slatkog vrhnja
* 200 g sira (za mazanje) sa ukusom limuna
* 2 kasicice vanila secera
* 200 g marmelade od jagode

Za vlazenje kora:
* 3 dl sprite-a

Glazura/pokrivka:
* 250 g roza marcipana (1 sipka)
* 125 g crvenog marcipana (½ sipke)

Za ukrasavanje:
* otopljena cokolada za kuhanje

Umutiti jaja sa secerom, pa dodati obe vrste brasna u koje je umijesan pzp. U podmazan oblik za tortu velicine 22cm sipati tijesto i peci na donjoj precki oko 40 min. na 175 ⁰ C.
(Tijesto treba ispeci dan ranije nego se planira filovati. Tako se nece mrviti prilikom rezanja)

Pripremiti fil. Umutiti vrhnje, pa dodati sir i vanilin secer
Presjeci na tri dijela i filovati tortu. Svaku koru natopiti sokom, premazati marmeladom i nanijeti fil.
Tortu izrezati (prema slikama :mrgreen: )

Povrsinu prekriti filom, pa marcipanom i ukrasiti tecnom cokoladom

Haj' nek mi neko pliz kaze kako se ova zvjerka zove na hrvatskom (ja znam samo Piglet i Nasu :oops: )

12 lip 2008, 21:10

hvala, hvala, hvala! :3srca
torta je turbo jednostavna i sviđa mi se što je lijepo dala slikovni prikaz rezanja. ja big glavu izrezivala iz osnovnog oblika, ne bi mi palo na pamet ovako kao ona :)

a lik je Praščić ;)

12 lip 2008, 21:13

zgodno, super je Piglit :) :)

13 lip 2008, 07:37

a lik je Praščić ;)

tenks (ne bi mi palo na pamet za 100 godina :oops: )

Samo jos da dodam, prije nego se torta prekrije marcipanom (ili ticinom ili secernom masom), dobro ju je staviti u zamrzivac, kad se krema smrzne lakse ju je poravnati ( po potrebi skinuti ili dodati jos kreme) onda pokrivka nece imati nabora

:bye
Odgovori