O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
18 lip 2013, 11:00
... a ipak treba jesti
Što spremati, slano i slatko, a da je kuhanja i pečenja što manje ili da ga uopće - nema?
Mi odrasli možemo živjeti na salatama ali klinci baš i ne, i tu je kvaka.
Tjestenina je super ali ne može se jesti baš svaki dan.
Što kuhati u kuhinji (bez klime) a vrućine su paklene?
18 lip 2013, 11:04
isti problem, suosjećam.
ja sam sinoć u 9 sati nakuhala bolonjeza, da imam bar za dva dana. dalje nemam ideja...
18 lip 2013, 11:12
Kod mene ista stvar, kuham noću, količinu barem za dva dana, a u ostale dane se "izvlačim" tjesteninom, salatom plus nekakva šnicla na naglo ili ribom, na brzinu.
18 lip 2013, 14:17
Pratim. I meni bi dobro dosla koja ideja.
18 lip 2013, 19:08
integralna riža može skuhana stajati u frižideru i do pet dana.
ako se kuha u ekspres loncu, odna mislim da najmanje zagrijava zrak oko sebe, jer je poklopljeno i ne pari okolo. a također, ako je zgodno kome, kad je kuhano, dok se poklopac ne otpusti - može se lonac frknuti vani da se hladi.
18 lip 2013, 19:10
grah

iz konzerve, pol sata za pripremu i kuhanje.
18 lip 2013, 20:44
za grah kažu da je zimska hrana al ja sam bome ovaj iz konzerve neki dan zbrčkala nabrzaka
leća iz konzerve isto
pa danas rižoto s tikvicama, isto brzo gotovo
ostalo mi je pečene piletine pa sam je nasjeckala i napravila punu zdjelu salate-ubacila kiselog vrhnja, malo majoneze, malo kuhanog sitnijeg tijesta(može oni šubijotići ili nešto slično), malo kiselih krastavaca, luka nasitno, kukuruz, tko želi može i dva tri kuhana jaja ubaciti-hladno jelo , super paše
napravila sam i hummus da ga uvijek imamo za namazati kad ogladnimo, isto vrijedi i za paštetu od bakalara. općenito pašu ti hladni namazi
odlični su odresci tune-mi ih pečemo na gradelama, no mogu i na električnom roštilju na balkonu

, uz grčku salatu, super
ako nema klinaca(ili nam ostane mesa s gradela drugi dan)-onda si MM i ja napravimo punu zdjelu miješane salate u koju ubacimo kockice preprženog kruha i sve što imamo u frižideru utrpamo u tu zdjelu-zelenu salatu, pomidorice, krastavce, luk na ploškice, rotkvice, jedan dan sam ubacila i slanutak, plus maslinovo ulje i vinskog domaćeg octa plus čaša crnog-di ćeš bolje
slanutak (baš ga volimo)radimo i na salatu s lukom i bučinim uljem(prefino)
kolače radim jednostavne, samo složim:biskvit koliko toliko, pa npr šumsko voće s malo gustina(kuha se par minuta) i slatko vrhnje iz Lidla, neki dan sam stavila svježe jagode i učvrstila ih crvenim preljevom.biskvit se peče 20 minuta, ne ugrije se kuhinja
onda jedan voćni kup-na dno velike zdjele stave se prelomljene piškote, porpska se s malo ruma, pa se ubaci ananas iz konzerve, pa banane na ploške, pa npr jagode i na kraju se sve zalije sa tučenim slatkim vrhnjem(u koje se mogu umiješati dva žumanjka ali samo ako imate domaća jaja jer se ne obrađuje termički.to je ljeti ipak rizik pa bolje ne)..ali kupa je fantastična dušu dala za ljeto
18 lip 2013, 21:20
S obzirom da mi je kuhinja povezana sa dnevnom sobom i gotovo sa čitavim stanom, nema šanse da kuham navečer jer se onda u stanu ne da živjeti tako da kuham samo ono što može biti gotovo za 20 min.
Kao i kod Ronin meni je glavno ljetno jelo salata od tjestenine u kombinaciji sa piletinom ili tunom uz to eventualno neki komad mesa ispečen na brzinu, omleti su isto praktični, primijetila sam da mi pećnica manje zagrije kuhinju nego tri ploče pa sam jučer ispekla pileća krilca i batake sa krumpirom i uz to puno miješane salate super ručak.
Danas sam dečkima ispekla hamburgere tj. napravila sam pljeskavice i složila ih u hambi pecivo sa kečapom, majonezom, lukom, salatom, paradajzom

ja sam jela sir i vrhnje a to će dečkima biti za večeru.
Sutra ću mahune na salatu i šnicle na naglo, idem malo kasnije od doma pa ću to ujutro skuhati, a planiram odmah skuhati i tjesteninu i rižu da imam za dva dana onda za izmišljati.
18 lip 2013, 21:20
Ne bi namaze radi silnog kruha onda. Al volimo ih i mi.
18 lip 2013, 21:31
da, pečenje u pećnici manje zagrije nego ploče
brzo i jednostavno jelo iz pećnice je piletina s rižom.u protvon se stavi riža, nasjeckani luk i paprika, podlije se vodom, začini, utaknu se komadi piletine koji se pospu crvenom paprikom i premažu maslacem.
peći prvo pod folijom poslije zapeći bez.za prirpemu ovog jela ne treba ni 5 minuta.ostaje samo vrijeme pečenja.
18 lip 2013, 22:53
Za sva variva se kuhanje u ekspres loncu znatno skraćuje, volim ga koristiti.
19 lip 2013, 07:01
Od brzih jela najčešće kuham variva jer su za 30 minuta gotova (kelj, kupus, mahune...), razne pite s kupovnim lisnatim tijestom (sa sirom, tikvicama...), sataraš i pire, špinat i pire, krumpir/grah salata, nabrzake pečeno meso na roštilj tavi, razne tjestenine, zapečeni makaroni sa sirom, pohani kruh... - sve to se ne kuha dugo pa toliko mogu izdržati
19 lip 2013, 07:39
Ja sam problem riješila sa malom indukcijskom pločom, em što je brže em se sve manje zagrije.
Preporodila sam se, čak mi je i prebrzo pa kada se vratim na plin slijedi čuđenje.
19 lip 2013, 08:11
Kako mm pecenje obavlje pod pekom na kominu tako sam se totalno odvikla od pecnice. Morat cu je opet upogoniti.
Ekspres lonac jos nikako nisam nabavila, nemam pojma sto cekam.
A odlicnih ste dali primjera. Od kad je zakuhalo kao da nikad nisam bila u kuhinji. Osjecam se da imam dvije ljeve i sve mi strasno dugo traje. Mozda se to meni samo cini.
19 lip 2013, 09:30
sardele na savor - ispečem u pećnici pun pleh i onda prelijem savorom, to može stajati u frižideru bar 3-4 dana i baš je osvježavajuće
nažalost, većini djece se neće svidjeti

ja moju nagovorim da pojede bar 1-2 sardele
uz pečene obične sardele ili drugu pečenu ribu super je avokado smiksan sa sokom jednog ili pola limuna - ne treba dodati ništa drugo, samo dobro smiksati štapnim mikserom, dobije se osvježavajući zeleni umak, uz to je dovoljno neka salata ili rižoto
19 lip 2013, 09:37
potpisujem Cathy - indukcija!
19 lip 2013, 09:45
Rižoti i manistre razne, sa tikvicama, balancanama, pomama...
Salate, puno salate...
19 lip 2013, 10:05
evo, ja sam sinoć skuhala jaja i paštu. danas ću samo smiješati hladnu salatu od tune, jaja, pašte, fete i rikole.
meni je i ovo kuhanje od pola sata previše

meni trebaju ideje što nakuhati da može stajati i jesti 5 dana

e da, evo sad će sezona punjenih paprika.
19 lip 2013, 10:30
Ja sam preksinoć skuhala mušune s porilukom i krumpirima i to smo jeli jučer, ima još i za danas.
U frižideru imam ćevape koje ću sutra baciti na gradele (imam onaj električni roštilj), a uz to ću napraviti brdo salate.
Nekidan sam frigala inćune, a uz to sam napravila mladi krumpir na lešo.
Da, punjene paprike me isto spase i sigurno ću za vikend skuhati lonac toga, da imam za idući tjedan.
19 lip 2013, 12:01
Al čekajte pa koliko vi dana jedete jedno te isto?
19 lip 2013, 13:16
Kod mene uvrh glave dva dana, više od toga ne prolazi.
Evo recimo ovo varivo od mušuna što smo jeli juer, nema šanse da ga jedu danas, iako ga ima. Vjerojatno ću ga jesti ja, a ostatak ćevape i salatu.
Kad spremim punjene paprike onda ih jedemo dva dana, iako ih ja ponekad i razdijelim u porcije pa zaledim i onda vadim po potrebi.
19 lip 2013, 14:49
mi vrlo rijetko jedemo 2 dana isto za redom. npr. bolonjeza mi je ispalo za dva puta. jedan dio smo odmah pojeli, drugi dio sam stavila u led pa ću izvaditi za koji dan, kad malo provrtim druge menije. uglavnom, svaki dan je nešto drugo i pazim da je što raznovrsnije.
sad čitam da sam napisala da kuham "da može stajati", pod time mislim da se može jesti sutradan ili da se može smrznuti.
jela koje se ne mogu podgrijavati, npr. variva s krumpirom ili rižoto s lignjama uvijek jedemo svježe.
19 lip 2013, 15:11
Mala i ja obožavamo punjene paprike tako da je nama super što ih možemo jesti dva dana za redom
Jedan dan ih jedemo bez pirea, uz salatu od krastavaca s vrhnjem, a drugi dan uz pire..ili obrnuto, kako nam se da
19 lip 2013, 20:30
Liv Tyler je napisao/la:Al čekajte pa koliko vi dana jedete jedno te isto?
ja imam neku fiks paranoju pa ne jedemo nikad dva dana za redom isto, ali dosta toga ja zamrzavam što ostane, čim se ohladi frknem u friđ. juhu jedemo istu par dana, ali onda drugi dan ukuham nešto u nju pa da ne bude baš isto.
evo sad mi se slanić (slanutak) kuha u ex.loncu. sutra od toga imam za humus, pa za salatu... a ostatak zamrznuti. ne da mi se varivo raditi
19 lip 2013, 20:54
Ahhaaa... Ok onda. Zamantala sam da jedno te isto jedete danima. Ovako kad je jelo iskombinira na vise nacina s razlicitim prilozima dobije se sasvim drugo jelo.
19 lip 2013, 21:43
Ja sam danas ujutro izdinstala meso i skuhala vecu kolicinu rize da imam i za sutra. Sutra ujutro prije posla cu ispohati batkove u pecnici. Inace kuham navecer, ali ljeti se prebacim na jutarnje kuhanje. Sva variva budu brza gotova, a ako nam se uz njih jede meso ispecem ga na pekacu za cas nakon posla ili ispoham ujutro. Planiram za jedan dan palacinke zapecene sa sirom, njih ispecem i nafilujem navecer, a ujutro zapecem, uz njih obicno ide neka krem juha za koju povrce skuham ujutro, a dovrsim ju za 15 min nakon posla.Ili kombiniram krem juhu sa Sretninim knedlama koje isto budu brzo gotove. Punjene paprike uvijek prolaze, lazanje isto slozim navecer i poslije posla ih samo zapecem.
20 lip 2013, 12:02
ja ću danas praviti oslića i krumpire na lešo, po Bellininom receptu.
To je brzo gotovo, a super je, iako bi ja najviše volila da ni to ne moram.
20 lip 2013, 12:14
otvorena pita zeljanica na lisnatom od blitve
kupovno lisnato, blitvu kratko pofurim vrelom vodom iz kuhala, ocijedim, nasjeckam, ubacim u svježi sir s jajem, posolim, popaprim i u pećnicu na pola sata. ide super s jogurtom i kefirom.
danas slana riba s lukom i kaparima na salatu za nas, sirovo narezano povrće i puretina na naglo za nju.
20 lip 2013, 12:35
Slane srdele na salatu su moje najdraže ljetno jelo
20 lip 2013, 12:55
Masha je napisao/la:ja ću danas praviti oslića i krumpire na lešo, po Bellininom receptu.
To je brzo gotovo, a super je, iako bi ja najviše volila da ni to ne moram.

Daaaaaa, i to je jedno brzinsko jelo, a fino.